ads

Rabu, 6 Julai 2011

02 di kulim - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kulim - Google Blog Search


Empayar Pemuda: SERAM : MISTERI HANTU AIR 7 BERADIK <b>DI KULIM</b>...

Posted: 06 Jul 2011 07:00 PM PDT

KULIM - Ada dalam kalangan masyarakat hari ini menolak kewujudan mistik dan dunia alam misteri. Namun, tidak dapat dinafikan kewujudan makhluk itu adalah benar.

Sebelum ini wartawan Sinar Harian, Kulim Bandar Baharu pernah mengemparkan pembaca apabila berjaya merakamkan imej pocong di atas pokok kira-kira jam 12.45 pagi di Kulim Hi Tech dan imej seorang ibu mendukung anak di sekitar kawasan tanah perkuburan berhampiran sebuah gereja lama di Jalan Sungai Lembu kira-kira jam 7 petang beberapa bulan lalu.

Kali ini wartawan Sinar Harian berjaya merakamkan imej hantu air tujuh beradik atau jembalang yang disifatkan sebagai penunggu di sebuah tasik yang terletak di belakang jalan Panchor kira-kira jam 7 petang.

Hasil tinjauan yang dibuat di sekitar kawasan berkenaan mendapati keadaannya sunyi dan dikelilingi tebing curam melebihi 100 meter.

Anehnya tentang tasik itu ialah airnya berwarna biru dan tidak ada sumber air masuk ke dalam tasik itu.

Tujuan Sinar Harian ke tempat itu adalah untuk membuat tinjauan tentang tasik yang ditinggalkan.

Seorang pengamal perubatan tradisional Melayu yang hanya dikenali Pak Dalik berkata, kawasan tasik itu tidak seharusnya didekati kerana ia berpuaka.

Menurutnya, enam imej kecil dan satu imej besar yang berjaya dirakam adalah jembalang yang menjadi penunggu di tasik itu.

Katanya, pembangunan pesat hari ini mengakibatkan banyak bukit dan hutan diterokai dan ini mengakibatkan makhluk halus yang selama ini mendiami tempat itu enggan berpindah ke kawasan lain.

"Tasik itu adalah kawasan peninggalan aktiviti kuari batu suatu ketika dulu. Kita tidak boleh menafikan kewujudan makhluk halus kerana mereka juga dicipta oleh Allah.

"Perjanjian antara mereka dengan Allah untuk menyesatkan semua anak cucu Adam di dunia bermula sejak manusia dijadikan Allah. Apabila makhluk halus mula menunjukkan dirinya, ini bermakna mereka tidak takut dengan kehadiran manusia.

"Makhluk halus seperti ini bukan menjadi penunggu di air, tetapi ia juga menjadikan bukit, hutan dan rimba sebagai tempat mereka. Mereka ini akan menjadi suruhan kepada bomoh dan dukun yang mengamalkan ilmu khurafat bertujuan untuk memudaratkan manusia. Apabila salah satu daripada jembalang ini diseru untuk melaksanakan tugas, mereka akan meminta upah tertentu daripada pihak yang mengarahkan mereka melakukan tugas rasukan itu," katanya.

Sementara itu, Pegawai Agama Daerah Kulim, Sheikh Radzi Abdul Mutalib berkata, kewujudan syaitan dan jin sememangnya wujud dan kita harus mempercayainya kerana ia tertulis dalam al-Quran. Selain itu, syaitan boleh menjelma dan menyerupai pelbagai bentuk untuk menyesatkan manusia.

"Sebagai hamba Allah kita tidak boleh meminta bantuan selain Allah. Hari ini ada dalam kalangan bomoh, dukun dan pawang mengamalkan ajaran salah. Memang pada awal bacaannya itu betul tetapi ia kemudiannya dicampuradukkan dengan ayat lain.

"Kemunculan imej pocong itu mungkin benar kerana semua ini adalah permainan syaitan, jin dan iblis. Bagaimanapun, kita yang beragama Islam harus beriman kepada Allah dan jangan sesekali takut atau gentar kepada hasutan syaitan. Kita harus ingat sesuatu yang berlaku adalah ketentuan Allah," SH

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

02 di merbok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di merbok - Google Blog Search


PAS Merbok: Sambutan Hebat Ceramah Timbalan Presiden <b>di Merbok</b>

Posted: 06 Jul 2011 07:58 PM PDT

Ribuan rakyat hadir dalam Majlis Penerangan Pakatan Rakyat yang dianjurkan oleh PAS Kawasan Merbok yang diadakan di Madrazah Zubaidiyah, Merbok kelmarin.

Majlis yang ditukar lokasi disaat akhir itu diserikan dengan kehadiran Timbalan Presiden PAS, Hj Mohamad Sabu, YB Chong Eng, MP Bukit Mertajam dan YB Senator Saiful Izham Ramli.

Perhimpunan itu berlangsung hangat dalam suasana yang aman dan harmoni kerana telah dikawal ketat oleh pasukan keselamanan di semua penjuru dan jalan masuk di Merbok.

kerinduan pada Abang Mat terubat

ribuan yang hadirYB Chong Eng yang berjaya mencuri tumpuan


Dato' Yang Dipertua PAS Kawasan Merbok menyampaikan ucapan aluankenangan Timbalan Presiden, Timbalan YDP Kawasan dan Naib Ketua Pemuda Kawasan

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Syamsul Haq: Persembahan Maulid <b>di Merbok</b>, Kedah

Posted: 22 Jun 2011 06:46 PM PDT


On June 19, 2011 (Sunday), Syamsul Haq was invited to the F196, Kg SInkir Paya, Merbok, 08100 Bedong, Kedah to cherish the wedding of two couples (1) Nur Salina and Huzri (2) Mohd Noor Baeyah Ridduan and Stiti. The photos depicts the event on that day. We hope that both couples will be in eternal happiness with the  blessings of the Prophet S.A.W.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

02 di kodiang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kodiang - Google Blog Search


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG KEDAH: 02 <b>di kodiang</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jun 2011 01:30 PM PDT

BLOG KEDAH: 02 <b>di kodiang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jun 2011 12:00 AM PDT

BLOG KEDAH: 02 <b>di kodiang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jun 2011 01:25 PM PDT

Karnival Pendidikan Islam PKG <b>Kodiang</b> 2011 / 1432 H

Posted: 25 Mar 2011 10:32 PM PDT

Salam.


Acara tahunan PKG pada kali ini julung kalinya diadakan di SMSKP pada 24 Mac 2011 yang lalu. Sebagai tuan rumah dan berstatus SBP, ianya sedikit memberi tekanan kepada GPI SMSKP dan para pelajar (peserta) untuk merealisasikan impian sekolah, iaitu mengekalkan piala pusingan Johan PKG Kodiang di SMSKP.

Alhamdulillah apabila keputusan diumumkan, SMSKP berjaya mengekalkan prestasi pada tahun lepas dengan menjadi Johan dalam 4 acara (Tilawah (L), Syarahan (P), Hafazan (L), Nasyid : Naib Johan 1 acara (Syarahan (L) dan Ketiga 1 acara TTilawah (P) .


Tahniah buat semua warga SMSKP.

KEPUTUSAN PENUH :

TILAWAH (L)

 1. MOHD ARIFKAMIL OMAR - SMSKP
 2. MOHD AL-AMIN AH.ZAILANI - SMKMD
 3. MOHD HAMIRUN RODZI - SMKTB

TILAWAH (P)
 1. SITI NUR YUSRA ABDUL RAHMAN - SMKTB
 2. AMIRA HUSNI MOHD SYUKRI - SMKMD
 3. NURUL NAJLA' MUHAMMAD ASSRI - SMSKP

HAFAZAN (L)
 1. MUHAMMAD AMINUDDIN CHE OMAR -SMSKP
 2. MOHD KHAIRUL IFWAT JAMRI - SMKMD
 3. MOHD FIRDAUS MOHAMAD - SMKBBBKH

HAFAZAN (P)
 1. NUR FARAHIM ABD RAHIM - SMKTB
 2. NABILA BASER - SMKBBS
 3. NOR DALILA ISMAIL - SMKMD

SYARAHAN (L)
 1. MUHAMMAD HAKIMIN SHAFIE - SMKBBS
 2. MUHAMMAD SYAHRUL ASYRAF MD ROPI - SMSKP
 3. BAZLISHAH IZZAT BAHARI - SMKMD

SYARAHAN (P)
 1. NUR AFZAN IZZANI AZHAR - SMSKP
 2. NUR AFINI MOHD LATFEE - SMKBBS
 3. NOR ATIKA REJAB - SMKBBBKH

NASYID
 1. SUBULUSSALAM - SMSKP
 2. AL-KAUTHAR - SMKBBS
 3. AL-FIRDAUSI - SMKTB

Selamat berjuang diperingkat daerah 2 April ini di SMK Ayer Hitam. Semoga Berjaya.

sumber : http://paisainskp.blogspot.com

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

02 di jitra - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di jitra - Google Blog Search


PUDIN TTG: Ditra <b>Di Jitra</b> @ Darulaman DH 2011

Posted: 26 May 2011 04:00 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Ditra Di Jitra @ Darulaman DH 2011. Nama : Yavento Ditra Pranata. Tempat & T. Lahir : Yogyakarta, 30 April 1990. Salah seorang atlit muda yang berbakat dalam sukan Downhill ini. Kini ditaja oleh Polygon melalui team Polygon Factory. ...

02 di tanjung dawai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di tanjung dawai - Google Blog Search


@Laman Maya ckLah: Sekejap <b>di Tanjung Dawai</b>...

Posted: 06 Jul 2011 12:24 AM PDT

Pada suatu hari Sabtu.
Culik sebentar Dia dari kampusnya di Merbok, sebab Bin teringin benar tengok kakaknya. Masa hantar kakaknya dua bulan lalu dia tak dapat ikut kerana tinggal di asrama. Kami bawa anak-anak ke Lembah Bujang dan Tanjung Dawai....
Berehat-rehat di tepi laut. Di seberang sana Pantai Merdeka. Sambil makan, bercerita melepas rindu. Hmmmm, banyak cakap pula budak ni, setelah 2 bulan belajar undang-undang. Dulu, tanya sepatah jawab sepatah. Dulu lebih banyak mendengar dari bercakap. Tapi, sesekali bercakap, kita boleh terdiam dibuatnya!"Tiap hari kena bercakap depan orang!" katanya bercerita dengan penuh yakin. Perubahan yang positif. Alhamdulillah...

Hampir seluruh kedai makan di sini ada jual juadah ini....depa panggil 'choq gadong!'. Tak pula saya mencubanya. Dibuat dari sejenis ubi dan dimasak seperti pulut panggang. Anak kata sedap...

Keropok lekornya boleh tahan.....terasa ikannya. Taklah macam getah skrap goreng seperti yang sering dijumpai di pasar-pasar malam.

Kebanyakan barang makanan kering, kuih tradisional dan jajanan yang dijual macam di Pasar Khadijah Kota Bharu. Macam di Padang Besar pun ada. Hasil laut kering yang segar, macam di Pangkor pun ada. Sempat menyambar belacan udang tumbuk empat lima ketul sebagai buah tangan kepada kawan-kawan suri rumah, ikan terubuk masin dan suku sakat ikan, ikan bilis , sotong dan udang kering yang baru dan segar....
Masa balik, singgah lagi di hentian sebelah Bukit Gantang. Cari ini lagi...mencicah dengan kuah rojak Mak Bee lagi...

Sekian, Kak Ram Singh walia melaporkan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved