ads

Rabu, 20 Julai 2011

02 di changlun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di changlun - Google Blog Search


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jul 2011 12:00 AM PDT

BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jul 2011 12:00 AM PDT

BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jul 2011 12:00 AM PDT

BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Jul 2011 11:17 PM PDT

BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jun 2011 11:33 PM PDT

BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jun 2011 11:11 PM PDT

bila class habis je pada pukul 4.30 ptg,aku terus mencalling my roomate ajak pegi changlun(kepada roomte asalku,ekin bahtiar nanti kita pergi plak ok). makcik tu bernama putery ily nur amalina. nama die betul2 ada puteri tau,bukan saja2 letak..hihihi. for the first time ktorg makan kat tempat ni sepanjang duduk di bumi sintok ni. jom kite terjah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ni shima punya first order.ada lg tau.hihih

ni la second order. yummmy!!!!

yeah!ni la yang BUKAN  shima order tp......

tengok! makcik puteri ni dapat order je terus makan. laparrrrr~

sesudah makan,apa lagi masing2 pergi la bayar di kaunter.hampir tersedak jgk la nak bayar..hahaha.ape salahnya sekali sekala nk merasa.pasni x rasa dah.(tu pun kalo x ngidam). owh utk sapa2 yang nak buat Program Jalan-Jalan Isi Perut, boleh datang ke 

location: CMART, CHANGLUN,KEDAH

selamat mencuba! :)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Hazim Homestay <b>Changlun</b> Kedah: Sejarah Ringkas <b>Changlun</b>

Posted: 16 May 2011 08:28 PM PDT

Changlun adalah sebuah bandar kecil yang terletak kira-kira 42 kilometer di utara Bandar Raya Alor Star. Changlun berasal daripada bahasa Thai yang membawa maksud Gajah (chang) Jatuh (lun).
Kewujudan Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS) yang melalui Changlun menjadikan ia sebuah pekan kecil yang cukup pesat membangun. Selain itu, Lebuhraya Changlun-Kuala Perlis yang telah siap dibina, turut mempercepatkan proses pembangunan sedia ada. Dengan adanya lebuh raya ini, anda dapat ke UUM sintok, UniMAP, KMP ,UiTM Arau, dan Politeknik Perlis. Anda juga dinasihat untuk menggunakan lebuh raya ini untuk mempercepatkan masa ke Kuala Perlis untuk ke Langkawi. Lebuh Raya ini tidak dikenakan pembayaran tol.
Pekan Changlun[1] mempunyai kedudukan yang cukup strategik kerana ia menjadi laluan utama ke sempadan Malaysia-Thailand di Utara, Kampus Universiti Utara Malaysia (UUM) Sintok, di Timur, Jitra dan Alor Star di Selatan dan laluan ke Negeri Perlis Indera Kayangan di sebelah Barat.
Bagi menampung keperluan jumlah penduduk yang semakin meningkat, satu kawasan perumahan dan perniagaan yang diberi nama 'Pekan Changlun 2' telah pun diwujudkan.

Prasarana di Changlun

Institusi pendidikan:
• SMK Changlun, SRK Dato' Wan Kemara, SRJK (C) Yit Min, SRJK Tamil
• Kolej Matrikulasi Kedah, Sekolah Agama at-Toyyibah, Kampung Padang Halban

Institusi Sosial/Kebajikan:
• Klinik Kesihatan, Pejabat Pos, Hentian Bas Tempatan / Ekspres, Masjid
• Bank
o Bank Simpanan Nasional
o Public Bank
o Bank Muamalat (Kampung Tradisional)
• Pasar Pagi dan Petang
• C-mart (kompleks Changlun)
• Northern Dialysis Centre Sdn Bhd (pusat dialisis swasta panel kerajaan)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Jun 2011 11:34 PM PDT

BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jun 2011 11:05 PM PDT

BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Jun 2011 11:46 PM PDT

BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jun 2011 11:33 PM PDT

BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jun 2011 11:11 PM PDT

bila class habis je pada pukul 4.30 ptg,aku terus mencalling my roomate ajak pegi changlun(kepada roomte asalku,ekin bahtiar nanti kita pergi plak ok). makcik tu bernama putery ily nur amalina. nama die betul2 ada puteri tau,bukan saja2 letak..hihihi. for the first time ktorg makan kat tempat ni sepanjang duduk di bumi sintok ni. jom kite terjah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ni shima punya first order.ada lg tau.hihih

ni la second order. yummmy!!!!

yeah!ni la yang BUKAN  shima order tp......

tengok! makcik puteri ni dapat order je terus makan. laparrrrr~

sesudah makan,apa lagi masing2 pergi la bayar di kaunter.hampir tersedak jgk la nak bayar..hahaha.ape salahnya sekali sekala nk merasa.pasni x rasa dah.(tu pun kalo x ngidam). owh utk sapa2 yang nak buat Program Jalan-Jalan Isi Perut, boleh datang ke 

location: CMART, CHANGLUN,KEDAH

selamat mencuba! :)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Hazim Homestay <b>Changlun</b> Kedah: Sejarah Ringkas <b>Changlun</b>

Posted: 16 May 2011 08:28 PM PDT

Changlun adalah sebuah bandar kecil yang terletak kira-kira 42 kilometer di utara Bandar Raya Alor Star. Changlun berasal daripada bahasa Thai yang membawa maksud Gajah (chang) Jatuh (lun).
Kewujudan Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS) yang melalui Changlun menjadikan ia sebuah pekan kecil yang cukup pesat membangun. Selain itu, Lebuhraya Changlun-Kuala Perlis yang telah siap dibina, turut mempercepatkan proses pembangunan sedia ada. Dengan adanya lebuh raya ini, anda dapat ke UUM sintok, UniMAP, KMP ,UiTM Arau, dan Politeknik Perlis. Anda juga dinasihat untuk menggunakan lebuh raya ini untuk mempercepatkan masa ke Kuala Perlis untuk ke Langkawi. Lebuh Raya ini tidak dikenakan pembayaran tol.
Pekan Changlun[1] mempunyai kedudukan yang cukup strategik kerana ia menjadi laluan utama ke sempadan Malaysia-Thailand di Utara, Kampus Universiti Utara Malaysia (UUM) Sintok, di Timur, Jitra dan Alor Star di Selatan dan laluan ke Negeri Perlis Indera Kayangan di sebelah Barat.
Bagi menampung keperluan jumlah penduduk yang semakin meningkat, satu kawasan perumahan dan perniagaan yang diberi nama 'Pekan Changlun 2' telah pun diwujudkan.

Prasarana di Changlun

Institusi pendidikan:
• SMK Changlun, SRK Dato' Wan Kemara, SRJK (C) Yit Min, SRJK Tamil
• Kolej Matrikulasi Kedah, Sekolah Agama at-Toyyibah, Kampung Padang Halban

Institusi Sosial/Kebajikan:
• Klinik Kesihatan, Pejabat Pos, Hentian Bas Tempatan / Ekspres, Masjid
• Bank
o Bank Simpanan Nasional
o Public Bank
o Bank Muamalat (Kampung Tradisional)
• Pasar Pagi dan Petang
• C-mart (kompleks Changlun)
• Northern Dialysis Centre Sdn Bhd (pusat dialisis swasta panel kerajaan)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Butik Peace Collection: kedai butik <b>di changlun</b>, kedah

Posted: 27 Apr 2011 10:27 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]kedai butik di changlun, kedah. kedai butik Peach Collection. Posted by P.O.M at 10:27 · Email This BlogThis! Share to Twitter Share to Facebook Share to Google Buzz ...

BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jul 2011 12:00 AM PDT

BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Jul 2011 11:17 PM PDT

BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jun 2011 11:33 PM PDT

BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jun 2011 11:11 PM PDT

bila class habis je pada pukul 4.30 ptg,aku terus mencalling my roomate ajak pegi changlun(kepada roomte asalku,ekin bahtiar nanti kita pergi plak ok). makcik tu bernama putery ily nur amalina. nama die betul2 ada puteri tau,bukan saja2 letak..hihihi. for the first time ktorg makan kat tempat ni sepanjang duduk di bumi sintok ni. jom kite terjah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ni shima punya first order.ada lg tau.hihih

ni la second order. yummmy!!!!

yeah!ni la yang BUKAN  shima order tp......

tengok! makcik puteri ni dapat order je terus makan. laparrrrr~

sesudah makan,apa lagi masing2 pergi la bayar di kaunter.hampir tersedak jgk la nak bayar..hahaha.ape salahnya sekali sekala nk merasa.pasni x rasa dah.(tu pun kalo x ngidam). owh utk sapa2 yang nak buat Program Jalan-Jalan Isi Perut, boleh datang ke 

location: CMART, CHANGLUN,KEDAH

selamat mencuba! :)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Hazim Homestay <b>Changlun</b> Kedah: Sejarah Ringkas <b>Changlun</b>

Posted: 16 May 2011 08:28 PM PDT

Changlun adalah sebuah bandar kecil yang terletak kira-kira 42 kilometer di utara Bandar Raya Alor Star. Changlun berasal daripada bahasa Thai yang membawa maksud Gajah (chang) Jatuh (lun).
Kewujudan Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS) yang melalui Changlun menjadikan ia sebuah pekan kecil yang cukup pesat membangun. Selain itu, Lebuhraya Changlun-Kuala Perlis yang telah siap dibina, turut mempercepatkan proses pembangunan sedia ada. Dengan adanya lebuh raya ini, anda dapat ke UUM sintok, UniMAP, KMP ,UiTM Arau, dan Politeknik Perlis. Anda juga dinasihat untuk menggunakan lebuh raya ini untuk mempercepatkan masa ke Kuala Perlis untuk ke Langkawi. Lebuh Raya ini tidak dikenakan pembayaran tol.
Pekan Changlun[1] mempunyai kedudukan yang cukup strategik kerana ia menjadi laluan utama ke sempadan Malaysia-Thailand di Utara, Kampus Universiti Utara Malaysia (UUM) Sintok, di Timur, Jitra dan Alor Star di Selatan dan laluan ke Negeri Perlis Indera Kayangan di sebelah Barat.
Bagi menampung keperluan jumlah penduduk yang semakin meningkat, satu kawasan perumahan dan perniagaan yang diberi nama 'Pekan Changlun 2' telah pun diwujudkan.

Prasarana di Changlun

Institusi pendidikan:
• SMK Changlun, SRK Dato' Wan Kemara, SRJK (C) Yit Min, SRJK Tamil
• Kolej Matrikulasi Kedah, Sekolah Agama at-Toyyibah, Kampung Padang Halban

Institusi Sosial/Kebajikan:
• Klinik Kesihatan, Pejabat Pos, Hentian Bas Tempatan / Ekspres, Masjid
• Bank
o Bank Simpanan Nasional
o Public Bank
o Bank Muamalat (Kampung Tradisional)
• Pasar Pagi dan Petang
• C-mart (kompleks Changlun)
• Northern Dialysis Centre Sdn Bhd (pusat dialisis swasta panel kerajaan)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Jun 2011 11:34 PM PDT

BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jun 2011 11:05 PM PDT

BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Jun 2011 11:46 PM PDT

BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jun 2011 11:33 PM PDT

BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jun 2011 11:11 PM PDT

bila class habis je pada pukul 4.30 ptg,aku terus mencalling my roomate ajak pegi changlun(kepada roomte asalku,ekin bahtiar nanti kita pergi plak ok). makcik tu bernama putery ily nur amalina. nama die betul2 ada puteri tau,bukan saja2 letak..hihihi. for the first time ktorg makan kat tempat ni sepanjang duduk di bumi sintok ni. jom kite terjah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ni shima punya first order.ada lg tau.hihih

ni la second order. yummmy!!!!

yeah!ni la yang BUKAN  shima order tp......

tengok! makcik puteri ni dapat order je terus makan. laparrrrr~

sesudah makan,apa lagi masing2 pergi la bayar di kaunter.hampir tersedak jgk la nak bayar..hahaha.ape salahnya sekali sekala nk merasa.pasni x rasa dah.(tu pun kalo x ngidam). owh utk sapa2 yang nak buat Program Jalan-Jalan Isi Perut, boleh datang ke 

location: CMART, CHANGLUN,KEDAH

selamat mencuba! :)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Hazim Homestay <b>Changlun</b> Kedah: Sejarah Ringkas <b>Changlun</b>

Posted: 16 May 2011 08:28 PM PDT

Changlun adalah sebuah bandar kecil yang terletak kira-kira 42 kilometer di utara Bandar Raya Alor Star. Changlun berasal daripada bahasa Thai yang membawa maksud Gajah (chang) Jatuh (lun).
Kewujudan Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS) yang melalui Changlun menjadikan ia sebuah pekan kecil yang cukup pesat membangun. Selain itu, Lebuhraya Changlun-Kuala Perlis yang telah siap dibina, turut mempercepatkan proses pembangunan sedia ada. Dengan adanya lebuh raya ini, anda dapat ke UUM sintok, UniMAP, KMP ,UiTM Arau, dan Politeknik Perlis. Anda juga dinasihat untuk menggunakan lebuh raya ini untuk mempercepatkan masa ke Kuala Perlis untuk ke Langkawi. Lebuh Raya ini tidak dikenakan pembayaran tol.
Pekan Changlun[1] mempunyai kedudukan yang cukup strategik kerana ia menjadi laluan utama ke sempadan Malaysia-Thailand di Utara, Kampus Universiti Utara Malaysia (UUM) Sintok, di Timur, Jitra dan Alor Star di Selatan dan laluan ke Negeri Perlis Indera Kayangan di sebelah Barat.
Bagi menampung keperluan jumlah penduduk yang semakin meningkat, satu kawasan perumahan dan perniagaan yang diberi nama 'Pekan Changlun 2' telah pun diwujudkan.

Prasarana di Changlun

Institusi pendidikan:
• SMK Changlun, SRK Dato' Wan Kemara, SRJK (C) Yit Min, SRJK Tamil
• Kolej Matrikulasi Kedah, Sekolah Agama at-Toyyibah, Kampung Padang Halban

Institusi Sosial/Kebajikan:
• Klinik Kesihatan, Pejabat Pos, Hentian Bas Tempatan / Ekspres, Masjid
• Bank
o Bank Simpanan Nasional
o Public Bank
o Bank Muamalat (Kampung Tradisional)
• Pasar Pagi dan Petang
• C-mart (kompleks Changlun)
• Northern Dialysis Centre Sdn Bhd (pusat dialisis swasta panel kerajaan)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Butik Peace Collection: kedai butik <b>di changlun</b>, kedah

Posted: 27 Apr 2011 10:27 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]kedai butik di changlun, kedah. kedai butik Peach Collection. Posted by P.O.M at 10:27 · Email This BlogThis! Share to Twitter Share to Facebook Share to Google Buzz ...

02 di kulim - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kulim - Google Blog Search


Empayar Pemuda: SERAM : MISTERI HANTU AIR 7 BERADIK <b>DI KULIM</b>...

Posted: 06 Jul 2011 07:00 PM PDT

KULIM - Ada dalam kalangan masyarakat hari ini menolak kewujudan mistik dan dunia alam misteri. Namun, tidak dapat dinafikan kewujudan makhluk itu adalah benar.

Sebelum ini wartawan Sinar Harian, Kulim Bandar Baharu pernah mengemparkan pembaca apabila berjaya merakamkan imej pocong di atas pokok kira-kira jam 12.45 pagi di Kulim Hi Tech dan imej seorang ibu mendukung anak di sekitar kawasan tanah perkuburan berhampiran sebuah gereja lama di Jalan Sungai Lembu kira-kira jam 7 petang beberapa bulan lalu.

Kali ini wartawan Sinar Harian berjaya merakamkan imej hantu air tujuh beradik atau jembalang yang disifatkan sebagai penunggu di sebuah tasik yang terletak di belakang jalan Panchor kira-kira jam 7 petang.

Hasil tinjauan yang dibuat di sekitar kawasan berkenaan mendapati keadaannya sunyi dan dikelilingi tebing curam melebihi 100 meter.

Anehnya tentang tasik itu ialah airnya berwarna biru dan tidak ada sumber air masuk ke dalam tasik itu.

Tujuan Sinar Harian ke tempat itu adalah untuk membuat tinjauan tentang tasik yang ditinggalkan.

Seorang pengamal perubatan tradisional Melayu yang hanya dikenali Pak Dalik berkata, kawasan tasik itu tidak seharusnya didekati kerana ia berpuaka.

Menurutnya, enam imej kecil dan satu imej besar yang berjaya dirakam adalah jembalang yang menjadi penunggu di tasik itu.

Katanya, pembangunan pesat hari ini mengakibatkan banyak bukit dan hutan diterokai dan ini mengakibatkan makhluk halus yang selama ini mendiami tempat itu enggan berpindah ke kawasan lain.

"Tasik itu adalah kawasan peninggalan aktiviti kuari batu suatu ketika dulu. Kita tidak boleh menafikan kewujudan makhluk halus kerana mereka juga dicipta oleh Allah.

"Perjanjian antara mereka dengan Allah untuk menyesatkan semua anak cucu Adam di dunia bermula sejak manusia dijadikan Allah. Apabila makhluk halus mula menunjukkan dirinya, ini bermakna mereka tidak takut dengan kehadiran manusia.

"Makhluk halus seperti ini bukan menjadi penunggu di air, tetapi ia juga menjadikan bukit, hutan dan rimba sebagai tempat mereka. Mereka ini akan menjadi suruhan kepada bomoh dan dukun yang mengamalkan ilmu khurafat bertujuan untuk memudaratkan manusia. Apabila salah satu daripada jembalang ini diseru untuk melaksanakan tugas, mereka akan meminta upah tertentu daripada pihak yang mengarahkan mereka melakukan tugas rasukan itu," katanya.

Sementara itu, Pegawai Agama Daerah Kulim, Sheikh Radzi Abdul Mutalib berkata, kewujudan syaitan dan jin sememangnya wujud dan kita harus mempercayainya kerana ia tertulis dalam al-Quran. Selain itu, syaitan boleh menjelma dan menyerupai pelbagai bentuk untuk menyesatkan manusia.

"Sebagai hamba Allah kita tidak boleh meminta bantuan selain Allah. Hari ini ada dalam kalangan bomoh, dukun dan pawang mengamalkan ajaran salah. Memang pada awal bacaannya itu betul tetapi ia kemudiannya dicampuradukkan dengan ayat lain.

"Kemunculan imej pocong itu mungkin benar kerana semua ini adalah permainan syaitan, jin dan iblis. Bagaimanapun, kita yang beragama Islam harus beriman kepada Allah dan jangan sesekali takut atau gentar kepada hasutan syaitan. Kita harus ingat sesuatu yang berlaku adalah ketentuan Allah," SH

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

02 di pokok sena - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di pokok sena - Google Blog Search


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG KEDAH: 02 <b>di pokok sena</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jun 2011 11:40 PM PDT

BLOG KEDAH: 02 <b>di pokok sena</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Jun 2011 11:41 PM PDT

<b>Pokok Sena</b> , Kedah .

Posted: 09 Nov 2009 12:00 AM PST

Daerah Pokok Sena berasal dari nama sepohon pokok iaitu Pokok Sena  atau nama saintifiknya  "PTEROCARBUS INDICUS". Sejarah awal Daerah Pokok Sena dikesan melalui kisah kunjungan peneroka pertama iaitu Tuan Guru Haji Wan Abdul Samad seorang ulamak berasal dari Pattani, Thailand, sekitar awal tahun 1920 an.  

Telah diceritakan bahawa rombongan Tuan Guru Haji Wan Abdul Samad telah menyusuri Sungai Nawa sehingga tiba di satu tempat di mana terdapat sepohon Pokok Sena yang besar. Tuan Guru kemudiannya membangunkan tempat tersebut sebagai kawasan penempatan dan mendirikan sebuah sekolah pondok untuk mengajar ilmu agama kepada penduduk sekitaran. Pada waktu itu, sungai merupakan alat perhubungan utama.

Pekan Pokok Sena terus berkembang dan muncul sebagai pengkalan persinggahan perahu dan tongkang yang mengangkut hasil dagangan dan barangan keperluan harian. Sebuah balai polis dibina untuk mengawal ketenteraman awam dan sebagai tempat memasung orang salah. Lokasi ini sekarang di kenali sebagai Kampung Pokok Sena Lama. 

Pembinaan infrastruktur jalan Pokok Sena ke Kuala Nerang telah mendorong Pekan Pokok Sena berpindah dari lokasi sekarang di Kampung Pokok Sena Lama ke kawasan sekitaran balai polis sedia ada. 8 ranting dari pohon Pokok Sena  yang asal telah di tanam di sepanjang jalan dari Kampung Aman sekarang ini hingga ke hadapan Sekolah Kebangsaan Gajah Mati. Pohon Pokok Sena yang terakhir di hadapan Balai Polis Pokok Sena telah ditebang pada pertengahan tahun 2006 untuk memberi laluan pembinaan lampu isyarat Pekan Pokok Sena.

Sebagai mengenang jasa peneroka Allahyarham Tuan Guru Haji Wan Abdul  Samad, Sekolah Kebangsaan Gajah Mati telah dinamakan sebagai Sekolah Kebangsaan Wan Abdul   Samad pada 26 Mei 1983.


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

02 di sungai petani - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di sungai petani - Google Blog Search


Black Panther: BNYJF Berpesta <b>Di Sungai Petani</b>..??? Apa Sudah Jadi ???

Posted: 04 Jul 2011 07:52 PM PDT

Lebih 1,000 peluang kerja diisi sepanjang Karnival Kerjaya Pemuda Barisan Nasional 2011 (BN Youth Job Fair) selama tiga hari di Sungai Petani, Kedah baru-baru ini.

Sepanjang tempoh itu juga sebanyak 7,048 peluang pekerjaan ditawarkan daripada 89 buah syarikat yang menyertai program tersebut.

Temu duga bagi jawatan yang belum diisi akan dilakukan oleh syarikat-syarikat berkenaan secara berperingkat.

Karnival yang berlangsung di Institut Kemahiran Mara, Jalan Badlishah, Sungai Petani, itu dikunjungi lebih 43,000 pengunjung dari Kedah, Pulau Pinang, Perlis dan Perak utara.

BN Youth Job Fair 2011 ini bagi memenuhi tuntutan dan keinginan rakyat Malaysia khususnya golongan muda terutama di luar Lembah Klang untuk mencari pekerjaan yang baik bagi menjamin sosioekonomi dan masa depan mereka.

Karnival itu bukan hanya menawarkan jawatan kosong semata-mata tetapi dipenuhi program sampingan bagi keperluan pencari kerja.

Ini termasuk 'klinik resume', career talk dan khidmat nasihat menghadapi temu duga dan sebagainya.

Berdasarkan pemerhatian, sebahagian besar pengunjung adalah graduan berkelulusan Ijazah Sarjana Muda dan Diploma yang tidak mendapat pekerjaan sesuai dengan mereka memandangkan banyak peluang kerja adalah dalam bidang kejuruteraan dan teknikal.

BN Youth Job Fair akan cuba menjemput lebih ramai majikan yang boleh menawarkan lebih banyak peluang pekerjaan dalam pelbagai bidang terutamanya pentadbiran, pengurusan dan perbankan.

Sepanjang karnival ini juga, karnival ini menyediakan kaunter khidmat nasihat dan bantuan guaman secara percuma yang diwujudkan oleh Sekretariat Pekerja Muda.

Sebanyak 40 aduan diterima oleh aduanpekerja.my yang mana banyak permasalahan diajukan adalah berkenaan gaji yang terlalu rendah dan tidak bersesuaian jawatan serta masalah-masalah pemberhentian kerja tanpa pembayaran gaji oleh pihak majikan.

Di samping itu, BN Youth Job Fair 2011 (Nationwide) juga menyediakan booth untuk Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan seramai 1,500 orang mendaftar sebagai pemilih baru sepanjang karnival itu.

BN Youth Job Fair 2011 berikutnya akan berkunjung ke negeri Pahang pada 15, 16 dan 17 Julai di Zenith Hotel & Convention Centre, Kuantan.

>>> Usaha murni kerajaan dalam menangani pelbagai gejala masalah yang dihadapi oleh rakyat Malaysia telah diterjemahkan dalam pelbagai bentuk dan aktiviti-aktiviti.

Salah satu aktiviti/program yang mampu dilihat dengan mata kepala kita sendiri adalah BN Youth Job Fair yang dihasilkan di makmal pemuda BN. Tahniah Pemuda BN..

Dalam mengolah kata-kata teringat pula akan pakatan haram di Malaysia ini...Persoalannya....

Pernahkan pakatan haram pembangkang memikirkan masalah ekonomi yang dihadapi oleh golongan muda masa kita???? Pernahkah pakatan haram pembangkang memikirkan untuk menaik tarafkan kedudukan golongan muda masa kini???? Jawapannya...

Tepuk dada tanya selera tapi jangan tepuk bontot pula sebab tu selera si Anwar berahi jer tu hahahhahaaa.

"Hidup Pemuda Hidup BN Hidup UMNO"

"Golongan Muda Penggerak Gagasan Negara"

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

02 di gurun kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di gurun kedah - Google Blog Search


GERAKAN BELIA 4B PERAK: LAWATAN PRESIDEN KE PENDANG DAN <b>GURUN</b>

Posted: 24 Jun 2011 11:25 PM PDT

Presiden Gerakan Belia 4B hari ini bersama-sama dengan skuad sayang GB4B melakukan lawatan ke rumah anak yatim Al-Munirah di Gurun Kedah. Lawatan yang turut disertai oleh Pengerusi GB4B Pulau Pinang dan Kedah itu melihatkan skuad sayang melakukan program gotong royong dan penyampaian bantuan kewangan dan lain-lain lagi.

Menurut Presiden GB4B..lawatan seumpama ini memang kerap dijalankan dan beliau sendiri sering turun padang bersama-sama pemimpin GB4B setempat untuk memantau perkembangan ahli-ahli GB4B khususnya dan masyarakat setempat amnya.

Selesai sahaja lawatan ke rumah anak yatim tersebut, beliau bersama-sama rombongan melakukan lawatan ke Pendang dimana seramai 500 orang ahli GB4B berkumpul untuk menyambut ketibaan beliau.  



   
PRESIDEN MEMBERIKAN UCAPAN DALAM PROGRAM
SANTAI BERSAMA AHLI GB4B PENDANG
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

~~ketukan kekunci ini...~~: semalam <b>di</b> pasir mas, hari ini <b>di gurun</b>..

Posted: 04 Jun 2011 07:09 PM PDT

awal pagi jumaat dah bergerak ke pasir mas.. kg halaman suami,singgah solat subuh di raub, pahang. Sepanjang perjalanan mcm biasa.. agak membosankan...ditambah dengan mata yang tak tidur semalaman.. ermmm tersengguk2 juga melayan mata..tiba di pasir mas setelah meredah perjalanan selama 7 jam...
cuaca di pasir mas agak panas.. berpeluh2 juga dibuatnya.. ditambah dengan letih meredah perjalanan jauh, aduhhh mata terasa nak pejam jer.... anak2 macam biasa.. bila dah sampai kg, semuanya aktif.. mcm2 ragam ada.. aku dan suami mengemas rumah, maklumlah rumah dah tinggal lebih sebulan.. habukpun dah seinci. ditambah dengan sawang2 penuh.. letih2 pun terpaksa la mengerah tenaga mencuci mana patut..

then tengahari sabtu lepas lunch di rumah kakak ipar di Tanah Merah, sambung lagi perjalanan jauh kami.. hari ni bertolak ke kampung ku pula di Gurun, Kedah. Melewati lebuhraya timur barat yang mencabar kesabaran apabila ada pemandu-pemandu yang memandu mengikut kehendak sendiri. Main asal suka jer potong memotong..

sebelum sampai kampung, singgah dulu kenduri kahwin kawan sepejabat di Kg. Teloi Tua, Sik.. hahah ni yang besh kenduri kat kg.. ada gulai batang pisang lagik.. sedap sangat.. sampai kat umah kenduri jam dah lul 6.30 ptg. tapi nasib baik kenduri kat kampung ni meriahnya sampai ke petang, ramai lagi tetamu yang ada.. tp pengantinnya Fyna dan suami tiada sbb dia org baru jer keluar ke Ladang Anggur di Beris untuk sesi outdoor fotografi..so kami dapat berborak ngan parents Fyna jer la sambil makan nasi kenduri yang sedap tu... thanks ya Fyna sebab jemput kami..


Selepas makan, sambung semula perjalanan yang dah tak baper jauh lagi.. sampai jer kat Pekan Gurun dah sesat.. hahaha dah byk lencongan jalannya sbb pembinaan double track KTM.. wahh makin maju kampung ku sekarang. Sampai rumah parentsku di Taman Gurun dah dekat2 pukul 8 mlm..

so pagi ni lepak la kat kampung... tadaaaaa

(gambar ni kredit pada encik Nazrul (http://nazrulazat.blogspot.com).. aku songlap dari blog dia.. pinjam gambaq sat no... :p) Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

di negeri kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri kedah - Google Blog Search


Kerabu Bersuara: Surat Cadangan Pusat-Pusat Hiburan <b>Di</b> Seluruh <b>...</b>

Posted: 16 Jul 2011 06:00 AM PDT

http://4.bp.blogspot.com/-7zMDKAX19QI/TiBHIs9L3ZI/AAAAAAAAAcY/OwnYHLpzUZE/s1600/%253D%253Futf-8%253FB%253FQmFuZGFyIEFuYWsgQnVraXQtMjAxMTA3MTQtMDAzMzcuanBn%253F%253D-709401

http://1.bp.blogspot.com/-_KAsF39xa6I/TiBF_zd3phI/AAAAAAAAAcQ/Pc1cI3vFpgo/s1600/%253D%253Futf-8%253FB%253FQmFuZGFyIEFuYWsgQnVraXQtMjAxMTA3MTQtMDAzMzguanBn%253F%253D-719327

Pusat hiburan: MB Kedah tidak mahu layan tekanan
Oleh G Manimaran
July 16, 2011

KUALA LUMPUR, 16 Julai – Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abu Bakar kekal dengan keputusan kerajaan negeri yang mahu melaksanakan secara sepenuhnya Enakmen Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan 1997 yang melarang pusat-pusat hiburan beroperasi sepanjang bulan Ramadan.

"Ustaz (Menteri Besar) Azizan tidak akan berundur! Itulah pendirian beliau dalam isu ini dalam nada yang sangat tegas.

"Saya yakin seluruh umat Islam akan berdiri teguh di belakang beliau dalam menangani isu ini. Jika takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai," kata Setiausaha Politik kepada Azizan, Muhammad Sanusi Md Nor dalam satu kenyataan hari ini.

Kenyataan ini dikeluarkan sehari sebelum Azizan diminta PAS pusat memberi penjelasan kepada jawatankuasa kerja parti itu.

Laporan The Malaysian Insider pagi ini memetik Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub berkata, PAS mahu Azizan memberi penjelasan kepada jawatankuasa kerja pusat parti itu esok rasional larangan penuh ke atas operasi pusat-pusat hiburan semasa Ramadan yang bermula bulan depan.

Bagaimanapun menurut Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali, Azizan tidak dapat hadir sebaliknya akan menghantar wakil ke mesyuarat esok.

Azizan juga merupakan Pesuruhjaya PAS Kedah.

Kelmarin, Penasihat DAP Lim Kit Siang berkata perkara tersebut akan dibangkitkan pada mesyuarat kepimpinan Pakatan Rakyat minggu depan.

Keputusan itu dibantah oleh MCA dan Gerakan.

Baru-baru ini Azizan berkata enakmen itu bukan sesuatu yang baru, sebaliknya telah diperkenalkan 14 tahun lalu oleh kerajaan Barisan Nasional (BN).

Dalam kenyataannya hari ini, Sanusi yang juga Ketua Penerangan PAS Kedah menambah, Kelantan yang diperintah oleh PAS juga telah melaksanakan polisi seumpama itu sejak 20 tahun lalu, dan masih berlanjutan hingga ke hari ini.

"Mengapa MCA Kelantan tidak melompat seperti di Kedah. Kenapa MCA tidak meghasut masyarakat Siam yang ramai di negeri itu untuk memberontak?

"Jelaslah bantahan dan tentangan ini bukan berasaskan hak asasi, ketidakadilan kerajaan atau tuntutan supaya menghormati budaya masyarakat bukan Islam," kata beliau sambil menambah, bantahan seumpama itu berteraskan kepentingan politik MCA dan BN.

"Cuma di Kedah, racunnya juga meresap ke dalam DAP," kata Sanusi.

Katanya, larangan operasi pusat-pusat hiburan iaitu karaoke, pub, disko dan persembahan terbuka sepanjang Ramadan tiba-tiba menjadi isu besar.

Menurut Sanusi, akhbar-akhbar berbahasa Cina memainkan isu ini sejak lima hingga enam hari lalu apabila pengusaha pusat hiburan tidak diberi lesen operasi pada bulan Ramadan, khususnya di Pejabat Daerah Kota Setar.

Oleh itu katanya, apa yang dibangkitkan bukan isu baru kerana polisi berkaitan sudah wujud sejak 14 tahun lalu, cuma penguatkuasaannya tidak menyeluruh.

Sejak 1997, pada bulan Ramadan Kedah tidak membenarkan sebarang bentuk hiburan, termasuk pada malam Jumaat sepanjang tahun.

"Malah lama sebelum itu, rakyat Kedah sudah akur dengan peraturan itu.

"Semasa industri hiburan belum berkembang pesat, hanya ada panggung wayang, persembahan nyanyian di rumah-rumah kenduri, ekspo dan pesta ria, joget, mak yong dan wayang kulit, masyarakat sangat menghormati bulan Ramadan dengan memberhentikan aktiviti seumpama itu," katanya.

Kata Sanusi, apabila industri hiburan berkembang dan mencetuskan kesan sampingan yang membimbangkan, diadakan pertemuan pegawai-pegawai daerah yang

bertanggungjawab memberi kelulusan lesen hiburan bagi mengetasi kesan industri itu yang kian membentuk budaya baru masyarakat.

"Persetujuan dicapai pada tahun 1997 untuk memberhentikan pemberian lesen pada bulan Ramadan, bulan suci umat Islam. Namun, penguatkuasaannya tidak menyeluruh di semua daerah," katanya.

Sanusi menjelaskan, sejak kebelakangan ini budaya berhibur terutama di kalangan muda-mudi diterima, umum sebagai antara penyumbang berbagai-bagai gejala.

"Maka pada tahun ini, perbincangan diadakan semula untuk mengkaji langkah-langkah membendung kegiatan ini, terutama di bulan Ramadan.

"Maka, satu kertas cadangan diangkat untuk dibentangkan dalam mesyuarat Exco Kerajaan Negeri dan telah diluluskan," tambah Sanusi.

Larangan operasi pusat hiburan sepanjang Ramadan meliputi pusat karaoke, disko, pub dan persembahan terbuka yang boleh diakses dengan

mudah oleh masyarakat awam seperti di restoran dan 'coffe-house' manakala pusat rekreasi seperti snuker, biliard, kafe siber dan boling dibenarkan.

Persembahan budaya dan agama masyarakat bukan Islam dibenarkan dengan pertimbangan pegawai daerah, katanya.

Kata Sanusi, MCA paling lantang menentang melalui kenyataan di media dan menghasut masyarakat bukan Islam dengan dakwaan bahawa kerajaan sedang

menghalang hak asasi masyarakat bukan Islam.

"Peluru ditabur dengan menuduh DAP bersekongkol menafikan hak bukan Islam di Kedah. Wakil rakyat DAP juga kepanasan dan mula bersuara.

"Ada wakil rakyat DAP dari negeri lain yang meminta seorang pimpinan PAS menemui YAB Ustaz Azizan untuk menarik balik larangan ini," katanya sambil menambah, ia sebagai langkah ekstrem dan tidak selari dengan semangat Pakatan Rakyat.

Menurut Sanusi, isu terbaru ini hampir sama dengan reaksi ketika kerajaan merobohkan pusat sembelih khinzir tanpa lesen di Kampung Berjaya dua tahun lalu.

"Saya percaya hasutan ini akan terus berkembang dengan tuduhan yang lebih berat kepada kerajaan, dan akan mendapat sokongan semua parti dalam Barisan Nasional.

"Sikap diam tanpa menyokong langkah kerajaan ini patut dikira sebagai menyebelahi penghasut," katanya.

Mengenai rasional kepada penguatkuasaan Enakmen Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan 1997, Sanusi berkata, "hakikat yang harus diterima ialah majoriti pengunjung pusat-pusat hiburan adalah orang Melayu Islam."

"Kalau MCA dan parti-parti yang mewakili masyarakat bukan Islam mendakwa kerajaan harus menghormati hak mereka, mereka juga sewajarnya menghormati hak umat Islam, terutama menghormati kesucian bulan Ramadan yang sangat istimewa bagi umat Islam."

Katanya, Kedah didiami oleh 2.1 juta orang iaitu 1.8 juta beragama Islam manakala 300,000 adalah bukan Islam.

"(Jadi), bagaimana kepentingan 1.8 juta orang lagi? Parti politik tidak sepatutnya hanya menjadi jurucakap tauke-tauke, tetapi harus juga bertanggungjawab kepada keseluruhan rakyat berbilang kaum dan agama.

"Jika kita diminta menghormati budaya dan adat masyarakat bukan Islam untuk menjadi sebuah kerajaan yang baik dan adil, mereka juga harus menerima sikap itu kepada umat Islam," katanya.

Sehubungan itu soal beliau, "adakah menyertai Pakatan Rakyat bermaksud umat dan pemimpin Islam mesti sentiasa mengalah demi menjaga hati dan hak masyarakat bukan Islam?"

"Bukankah satu deklarasi telah dipersetujui dan ditandatangani bahawa Pakatan Rakyat menerima Islam sebagai agama rasmi negara ini dan kebebasan mengamalkan tuntutan agama dijunjung oleh semua.

"Mengawal kegiatan yang membawa keruntuhan kehidupan beragama di kalangan umat Islam adalah intipati ajaran Islam sebagai agama rasmi dan satu kewajipan yang dituntut oleh Islam, terutama kepada pemerintah.

"Ini wajib difahami oleh semua parti dalam Pakatan Rakyat dan dalam BN sekalipun," katanya lagi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

02 di sik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di sik - Google Blog Search


Creole | The VFOA Blog

Posted: 20 Jul 2011 06:00 AM PDT

Jul 20 2011

Adjectives as verbs, by Leticia Thomas

Background

Spanish is the official language of Panama and many Panamanians of Antillean descent are bilingual.  The other language spoken by the Caribbean people who immigrated to Panamá, their descendants and by others who have learned it from them is an English-based creole.  Antillean Panamanians do not call their English-based language 'creole'.  Throughout the city of Panamá the language of Antillean Panamanians is commonly known as English.

Although it is called English in Panamá, it is a creole because it exhibits many of the well-known characteristics of creoles worldwide.  Creoles are languages with multi-lingual roots, primarily lexified by one language but exhibiting influences of one or more other languages in their lexicon, syntax and phonology.  Panamanian Creole is an English-based creole, which means it is primarily lexified by English.  Nevertheless, it does contain lexical items documented in West African languages and in Caribbean English-based creoles.  It also contains lexical items from Spanish, French as well as original lexical items or innovations.  Not every Panamanian of Antillean descent speaks Creole English and not everyone who speaks the creole speaks it in the same way.

Syntactic structure  (grammar) provides the strongest evidence for creoles being separate languages from their lexifiers.  A creolized language displays a markedly different structure from the language upon which it is based.  This series of articles will highlight some common syntactic characteristics of the English-based creole spoken in Panama City.

Adjectives as verbs

Adjectives can function as verbs In Panamanian Creole English.   Sentential adjectives do not require any form of the verb 'to be' therefore, 'the girl is hungry' can be expressed as 'di gyal ongri' and 'they are fat' can be expressed as 'dem fat'.

The flexibility of Adjectives used as verbs is extended to their use along with the preverbal tense marker di to indicate the tense of the action/situation as illustrated by the following:

"Un taim ai driim mai grandmada di dai, an ai, raatid!, wen ai wiek op, ai di glad ai wiek op man."

(Once I dreamt that my grandmother had died and I, raatid! (an exclamation indicating surprise or anger) When I woke up, I was glad that I woke up man.)

"Ai din go so gud in skuul beka di sik"

(I didn't do very well in school because was sick).

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Informasi Kedah Untuk Semua: 11.7 | Ceramah <b>di SIK</b>

Posted: 11 Jul 2011 12:00 AM PDT

Informasi Kedah Untuk Semua: 11.7 | Ceramah di SIK
skip to main | skip to sidebar

Pages

YB Barisan Nasional dan Bebas

  • BERSHIT-2 TETAP HARAM

    -

    (Isu himpunan haram 09.07.2011 cuba menenggelamkan masalah besar yang dihadapi Anwar dalam kes meliwat Saiful yang akan disambung bicara 16.07.2011) Salam...

    2 weeks ago

  • ALMA RANGERS Juara Piala K.S.M Padang Serai.

    -

    Oleh Abd Wahab bin Osman. PADANG SERAI - Sebanyak 48 buah pasukan dari daerah Ipoh, Grik, Seberang Perai Utara dan Sungai Petani menyertai Pertandingan Bola...

    2 years ago

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

02 di baling - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di baling - Google Blog Search


YB MOHD TAJUDIN ABDULLAH: Sembahyang Jumaat <b>di Baling</b>

Posted: 21 May 2011 11:01 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Sembahyang Jumaat di Baling · Tan Sri Muhyiddin Rasmikan Kompleks Pejabat Pendid... Menghadiri Jemputan ke Mesyuarat Perwakilan UMNO B... Ziarah Kematian di Sektor Kampung Ternas, BBBJ · Majlis Tahlil di BBBJ ...

02 di kuala ketil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kuala ketil - Google Blog Search


BLOG KEDAH: 02 <b>di kuala ketil</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Jul 2011 12:00 AM PDT

UMI TIJARAH ENT.
NO. 097 LOT 355 BT2
KG JAWA,09300 KUALA KETIL
KEDAH DARUL AMAN.
TEL:04-4160130
Email:ZAMA0308@hotmail.
com
Jenis Produk:
TELEKUNG,TUDUNG DAN SEBAGAINYA.
"Berkualiti,Cepat,Selesa Dan Memuaskan"

NAFISAH ANGGUN ENT.
NO. 35 TINGKAT ATAS
TAMAN TANJUNG PUTRI
09300 KUALA KETIL
KEDAH DARUL AMAn.
TEL:019-4762471,
013-4147839
Jenis Produk :Sendayu Tinggi/Husna Beuty
(Spa Dan Rawatan Untuk Muslimah)
"Produk Berasaskan Herba Dan Tanpa Bahan Kimia"

LAI AND TAN TELECOMUNICATION
50,JLN PUTRA,TAMAN TANJUNG PUTERI
09300 KUALA KETIL
KEDAH DARUL AMAN.
TEL:04-4164288
019-4423888
FAX:04-4164288
Jenis Produk :Aksesori Handphone dan Membaiki
Handphone

GALERI PENGANTIN & KECANTIKAN DIVA
NO. 31 (ATAS FARMASI SUCI)
TAMAN TG. PUTERI
09300 KUALA KETIL
KEDAH DARUL AMAN.
TEL:019-4440269
Email:iszween86@yahoo.
com
"Menyediakan Segala Keperluan Dan Kelengkapan Untuk Perkahwinan"

HIJRAH & ASSOCIATES
Tingkat 3,Bangunan Prodential Sungai Petani
08000 Sg.Petani, kedah Darul Aman.
TEL:019-9844181
FAKS:04-4250470
Email:
mohdalwi@prupartner.com.my
"Jika Anda Menyertai Pelan Ini Hidup Atau Mati Gerenti Haji"

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

02 di tanjung dawai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di tanjung dawai - Google Blog Search


ASMAR PUNYA BLOG: MEMANCING <b>DI TANJUNG DAWAI</b>

Posted: 08 Jul 2011 12:00 AM PDT

Inilah kisah aku.....

Semasa kecil seingat akulah waktu itu dalam sekolah rendah darjah 4 , aku selalu ikut tok wan gi mancing .. itu tok wan sebelah mak ...nama dia tok wan Hashim Puteh, sebab kalau tok wan sebelah abah jauh sangat nuh kat Batang Berjuntai Selangor dia duduk..Ok berbalik pada cerita memancing ni..aku ni dah la female nak jugak la ikut gi memancing, biasa nyer kita orang (saya , tok wan dan kawan tok wan) gi memancing kat Tanjung Dawai, tempat ni terletak di Kedah boleh kata pendalaman gak la..bolehlah datang kalau nak jalan-jalan tempat ni biasa gak kena tsunami suatu masa dulu.

Pagi tu aku dan tok wan sampai kat Tanjung Dawai dalam kul 7.00 .. gumbiranyer hati ini bila mendengar deruan ombak dan melihat kehijauan lautan yang terbentang indah..tapi kat depan tu nampak Pantai Merdeka ..kalau tengok kat tepi nampak Pulau Bidan tapi nun jauh di sana ler...persiapan untuk memancing telah siap...jeng...jeng...jeng....yes dah boleh mancing, aku cakuk umpan kalau korang nak tau umpan yang aku pakai ialah jeng222 umpun-umpun lah, sesiapa yg geli gan umpun2 ini memang tak leh memancing lah tapi leh gak kalau nak guna udang atau sotong, ikan pun leh. Pancing di baling...biasanya kita mancing atas pelantar nelayan so kalau nelayan balik dari laut kita orang kena lah beralah..cam tu lah kalau mancing kat tempat orang.


Kat sini biasanya hanya terdapat ikan gelama, ikan duri kalau lempar pancing jauh-jauh sikit leh la dapat ikan ketuka atau ikan pari. Kalau memancing ni memang tak ingat masa..kalau sampai time solat kita orang pergi kat surau yang berhampiran. Biasa nyer la kan kita habis memancing lewat malam kalau balik tu letih terus tidur tapi kalau tak salin baju gan mandi dulu mesti tidur tak lena punyalah sebab ada makhluk dari laut ikut balik sama, pernah aku kena. Tapi lain kalilah aku pasai aku di usik selepas balik dari memancing yer..

Cam tu lah hobi aku pantang cuti aku dan tok wan mesti gi memancing memang release tension wa cakap lu. Sampai sini dulu lah cerita ni boleh kata hebat gak la dari aku ni..bila2 aku nak cerita kisah aku memancing naik bot pulak.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved