ads

Rabu, 7 November 2012

02 di pokok sena - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di pokok sena - Google Blog Search


Mahfuz, Elok Tengok-Tengok Sama Port Dadah Ayam Laga <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 20 Sep 2012 02:43 AM PDT

image (2)

Mahfuz Omar, nama yang sangat 'hebat'! Bukan kerana hebatnya dia bekerja atau menjalankan amanah selaku Ahli Parlimen atau wakil rakyat, tetapi hebatnya dia kerana dia sentiasa terlalu sibuk dengan pelbagai isu yang langsung tiada kena-mengena dengannya. Hebatnya Mahfuz Omar sekarang ini ialah bagaimana dia berusaha untuk menjatuhkan Menteri Besar Kedah, Azizan Abdul Razak yang digelarkannya sebagai ORANG TUA BERPENYAKIT.

Sebelum ini, dia terlupa bahawa dia hanyalah Ahli Parlimen Pokok Sena dan bukannya Menteri Besar Kedah mahupun Pesuruhjaya PAS Kedah. Dia bercakap dan memberikan kenyataan mendahului Menteri Besar Kedah dan Pesuruhjaya PAS Kedah. Akalnya agak berkurangan dalam hal ini. Hari ini, berita tentang penangkapan dan penahanan 39 orang penagih dadah di Kampung Baru, Lesong, Pokok Sena telah tersiar. Daripada Mahfuz Omar menyibuk tentang hal-hal lain, ada baiknya kalau dia melihat-lihat dan melawat-lawat kawasan yang diwakilinya. Bukankah salah seorang anak lelakinya pernah dipenjarakan kerana kesalahan narkotik di Penjara Alor Star tidak lama dahulu? Takkanlah kerana anaknya terperangkap dan jatuh ke lembah dadah, maka Lebai Mahfuz Omar nak semua orang lain terlibat sama kut? Bukankah antara tugas Ahli Parlimen ialah jaga rakyat? Takkanlah benda-benda sebegitu pun, Mahfuz Omar tak boleh nak jaga? Sekurang-kurangnya bagilah bantuan kepada PDRM yang bertungkus lumus mengejar, menahan, bahkan ada yang tercedera diserang oleh penagih dan tokan dadah di Pokok Sena. BERITA SELANJUTNYA BACA DI SINI

02 di changlun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di changlun - Google Blog Search


Mukhriz idam bina pusat aeroangkasa <b>di Changlun</b> | Berita Terkini <b>...</b>

Posted: 14 Oct 2012 09:10 AM PDT

Kerajaan berhasrat membangunkan kawasan Changlun sebagai pusat aeroangkasa berikutan permintaan terhadap bidang itu di Asia semakin meningkat.

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir berkata walaupun idea yang dicetuskannya itu masih baharu, namun terdapat beberapa sebab Changlun dijadikan lokasi bagi melaksanakan cadangan tersebut.

"Di Changlun sudah ada sebuah syarikat, Asian Composites Manufacturing Sdn Bhd, yang mengeluarkan komponen kapal terbang Boeing dan kilang terbabit sudah beroperasi sejak 12 tahun lalu. Namun peluang itu tidak digunakan untuk melahirkan industri sampingan atau hiliran, yang menyokong syarikat itu.

"Ini merugikan sebenarnya, dari segi peluang keemasan yang terlepas namun masih belum terlambat kerana industri aeroangkasa di Asia, khususnya permintaan terhadap pesawat, paling pesat membangun. Jadi, kita patut guna peluang ini," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan program Himpunan Usahawan Wilayah Utara di Sungai Petani hari ini.

Mukhriz berkata keluasan tanah yang belum dibangunkan di Changlun turut menjadi faktor pemilihan kawasan itu sebagai lokasi cadangan mewujudkan pusat aeroangkasa.

"Pendekatan kementerian dan Mida (Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia) ialah pengelompokan iaitu jika ada industri induk di sesuatu tempat, kita mahu cari syarikat lain untuk menyokong syarikat itu.

"Setakat ini, banyak syarikat yang berminat malah dalam pertemuan saya dengan beberapa usahawan Industri Kecil dan Sederhana (IKS) pagi tadi, mereka turut menyambut baik cadangan ini dan mengemukakan banyak idea yang dapat membantu dalam program perintis ini," katanya.

Sementara itu, Mukhriz berkata Kulim, yang terkenal sebagai kawasan perindustrian, juga boleh dimanfaat dengan mewujudkan sebuah universiti berasaskan sains bagi melahirkan lebih ramai modal insan berkualiti untuk memenuhi keperluan industri.

"Saya yakin semua anak Kedah mahu melihat negeri ini lebih maju daripada sekarang, dan dari segi kemampuan dan peluang, tidak ada sebab kita boleh terpinggir dari arus pembangunan perdana.

"Dalam hal ini, bekalan modal insan berkualiti untuk industri tertentu, tidak kurang pentingnya dan salah satu cara melahirkan modal insan seperti ini ialah dengan mewujudkan universiti sains," katanya.

Mukhriz berkata di negara maju seperti Jepun, Taiwan dan Korea, universiti berteraskan sains, khususnya penyelidikan dan pembangunan, dikelilingi industri yang canggih, sebaliknya di Taman Teknologi Tinggi Kulim tidak ada universiti.

"Jadi, saya cadangkan kita dirikan sebuah universiti yang dapat bekerjasama rapat dengan industri sehingga industri menganggap universiti sebagai pusat penyelidikan dan pembangunan dalaman mereka.

"Industri pula boleh mendapatkan maklumat terkini mengenai trend terbaru dan permintaan pasaran daripada industri," katanya.

Mukhriz berkata gandingan kedua-dua pihak akan menjayakan hasrat untuk melihat Kedah lebih maju berteraskan industri, namun ia tidak bermakna industri pertanian yang selama ini menjadi kekuatan negeri ini akan dipinggirkan.

- Bernama

Article source: http://www.malaysiakini.com/news/211664

02 di padang terap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di padang terap - Google Blog Search


Project Fish Protech. Satu Lagi Projek Gagal <b>Di</b> - dpp <b>padang terap</b>

Posted: 16 Oct 2012 09:23 PM PDT

02 di yan kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di yan kedah - Google Blog Search


platspender.blogspot.com: Tuas, <b>Yan Kedah</b>

Posted: 03 Nov 2012 09:58 AM PDT

3 hari dah streamyx down. Hari ni baru aku boleh online balik. Sawang tak tumbuh lg dan tarak sapa comment bunyi cengkerik lg dalam blog aku. Minggu lepas, aku belek Majalah Sirip kat kedai, bilangan 133 utk Oktober 2012. Byk artikel menarik, tp yg paling aku tak senang duduk, ialah artikel kat mukasurat 52, column Tuas Torpedos, Gerbang Tenggiri Kuala Dulang. Aku baca satu satu cerita dlm tu. Cerita Yan ni aku dah tau serba skit. Sebab Dokter memang kaki lubuk ni. Setahun tah berapa kali dia turun. Last trip yg aku up dlm blog ni pun tgk la mcm mana dia tanggung bwk balik. 6 ekog tenggiri usung sampai Klang. Tu tak kira cencaru yg makan dr pg sampai ptg lg. So, aku dah cerita trip dia dulu, kali ni aku ringkaskan pulak trip mamat ni spt yg ada dlm Sirip 133 nih. Trip aku?....kih kih kih.
Tuas. Apa benda tuas ni. Aku ingat sama mcm Tuas kat Singapore tu. Tuas Yan memang tak sama. Tuas Singapore kawasan industri, Tuas Yan kawasan ikan. Tuas Yan di Kedah ialah satu kawasan yg dibina unjang yg dibuat dari batang batang buluh. Diikat dengan pemberat, kemudian dilepas ke dalam laut. Unjang inilah feveret ikan utk berkumpul dan main. Unjang ini dibina oleh tekong dan info dari tekong sangat penting. Hanya tekong yg tau bila ikan ni nak masuk unjang. So, call la selalu utk dapat info terkini. Setiap tekong ada unjang sendiri dan dia tak boleh bwk p unjang tekong yang lain. Lain la kalau tuan punya unjang tu bg line.
Pelbagai teknik bleh dipakai. Tp yg biasanya digunakkan di Tuas ni ialah teknik casting bulu dan casting kilat kekipas ikan temenung. Rilek, bukan bulu seperti bulu dari rambut atau ketiak yg digunakan tp bula ayam sebenarnya. Tak payah susah susah nak cari ayam pulak nak wat bulu tp teruih boleh dibeli di situ. Ada dah tokan bulu dok tunggu. Tak salah aku, satu bulu lebih kurang RM5. Meniaga bulu pun boleh wat duit woi. Selalu bulu org tanam saja. Yg kedua temenung. Sebelum sampai, tekong akan pesan dah, temenung mau dlm 4-5 kilo. Yg tu saja, sotong udang tak payah la dok gagah. Tak laku. Balik wat sotong tepung saja la. 
Nama tempat nak naik bot ialah di Kuala Dulang Kecil. Dari pekan Guar Cempedak, masuk kiri ke Yan. Jalan terus sampai kat simpang 4, ambik kanan. Lepas tu hampa janji la dengan tekong nak jumpa kat mana. Sebab nak masuk tu lorong kecik. Takut yg tak penah sampai sesat. Kuala ni tak besag mana, tp penuh dengan bot yg ready untuk trip memancing. Macam pesta. Semua bot sama saiz, kaler lebih kurang dan yg penting, check dengan tekong bot number berapa. Kalau silap, marah org yg dah booking awai. Satu trip keluar pagi, balik petang dalam RM500. Saiz bot tak besag, cun kalau naik dlm 5-6 org. Lebih aku rasa mau setengah hari saja settle tali berlilit. Makan bwk sendri. Tekong tak masak. Setengah hari punya trip cukup dengan nasik lemak 2-3 bungkus sorang, ayag masak sorang sebotol
Ni info teknikal utk rod dan mesin. Bwk jod jigging casting PE1-3 dan 8-15 paun dengan main line dlm 10-20 lb. Mesin dlm 2000-4000 memang cun. Tp aku rasa bwk la yg bearing byk skit. Jigging casting ikan ni agak memenatkan kalau tak kena dengan mesin. Kayuh mesin tu mau laju. Lepaih tu, main line elok disambung dengan shock leader dlm 40-60 paun. Ikat la mcm mana pun (ada masa aku up mcm mana nak sambung shock leader dengan main line). Dari shock leader, baru ikat klip. Tekong pesan, klip mau kecik saja. Tak yah pasang klip mcm nak guna wat sauh. Selain dari casting, appolo cencaru boleh jugak nak try. Penuh tong woi. Tu dokter bgtau. Hehehe... Mata appolo pun kena betui jugak. Biasanya guna yg kertas, contoh dari brand hayabusa. Tu agak mujarab utk appolo cencaru disini. Pilih pelbagai saiz. Ada masa aku up rupa paras appolo hayabusa tu mcm mana. Lagi satu, mata kena ikat 3. Khas utk boh kepala, belakang dan belakang temenung. Yg penting, guna cable. Yg guna tangsi, kalau tak jawapnya tenggiri senyum la. Cable ikat tak panjang, setengah depa pun tak sampai.
temenung = ikan kembung kat KL. Bila dia kembung aku tak tau. On the wat la tu jadi kembong.

02 di langkawi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di langkawi - Google Blog Search


cSpelayaran: Kem <b>di Langkawi</b> Nov 2012 - Panggilan Akhir

Posted: 06 Oct 2012 07:37 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Kem di Langkawi Nov 2012 - Panggilan Akhir. PANGGILAN UNTUK KEM PEMILIHAN ATLET DAN LATIHAN UNTUK SEMUA KELAS PADA 13-21 NOVEMBER 2012 BERTEMPAT DI PUSAT LATIHAN PERAHU LAYAR KEBANGSAAN, ...

02 di jerai kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di jerai kedah - Google Blog Search


video ahli pas <b>jerai</b> mengamok semasa lawatan pm - jeraitv

Posted: 31 Oct 2012 06:47 AM PDT

Mengerunkan apabila melihat lebih daripada 100 biji bot nelayan mengamuk di tengah lautan di antara Jeti Tanjung Dawai dan Jeti Pantai Merdeka sempena kehadiran YAB DS Najib Razak ke Pantai Merdeka, Sungai Petani.
Bagaikan satu armada perang yang mengiringi YAB DS Najib ketika menaiki bot dari Jeti Tanjug Dawai ke Jeti Pantai Merdeka untuk menghadiri program Himpunan Peladang, Penternak Dan Nelayan yang di adakan di Pantai Merdeka, Sungai Petani.

Bagi Nelayan di kawasan berkenaan, tujuan mereka untuk mengiringi YAB DS Najib Razak ke Jeti Pantai Merdeka adalah kerana hendak menunjukan tanda terima kasih dan sokongan mereka terhadap YAB DS Najib Razak di atas kebajikan yang telah di beri melalui bajet 2013 setelah mendengar denyut nadi rintihan para nelayan yang memerlukan bantuan dari kerajaan.

Kehadiran rombongan YAB DS Najib Razak dari Jeti Tanjung Dawai telah di sambut kira-kira 15,000 orang yang berada di Pantai Merdeka.



kredit utk KLIK SINI
 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved