ads

Sabtu, 24 November 2012

02 di gurun kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di gurun kedah - Google Blog Search


Aktiviti dan Dunia Saya: <b>Di</b> Lapang Sasar Kem Hobart, <b>Gurun</b>, <b>Kedah</b>.

Posted: 20 Nov 2012 06:39 AM PST

Ketika Ketua Jurulatih PALAPES UKM, Leftenan Kolonel Mohd Sahar bin Haji Said memberitahu pihaknya mahu membawa seorang Jurufoto ke Kem Hobart, Kedah saya terus bersetuju kerana tempat itu merupakan berhampiran kampung tempat saya dibesarkan.
Kali ini agak lama saya bercuti di Kedah negeri kelahiran saya dan bertugas sebelum pulang ke Bangi, Selangor.
Lapangsasar Gurun yang terletak di kawasan Hutan Simpan Bukit Perak telah dibina oleh Tentera British pada tahun 1940 dan diwartakan pada tahun 1947. Ianya dibina bagi tujuan latihan menembak senjata kecil dan senjata bantuan untuk Tentera British dan juga Rejimen Askar Gurkha yang berpangkalan di Kem Lapangan Terbang dan Kem Sungai Layar serta unit-unit berhampiran pada ketika itu. Unit Pentadbiran Lapangsasar ini telah diberi nama Kem Hobart mengambil sempena nama pengasasnya iaitu Captain Hobart, seorang pegawai Tentera British.

Selepas negara mencapai kemerdekaan, Lapangsasar ini telah diwartakan semula sebagai kawasan tembakan pada tahun 1964 melalui gazet LN no.10 dan LN no.11 bertarikh 9 Januari 1964. Kawasan asal yang diwartakan adalah seluas 4,740 ekar dan daripada keluasan tersebut hanya 2,686 ekar sahaja yang dimiliki oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM) pada masa sekarang. Sebahagiannya telah diteroka oleh penduduk tempatan dan dipindah milik kepada mereka oleh kerajaan Negeri Kedah.

Setelah pengunduran Tentera British dari Tanah Melayu, Lapangsasar ini telah diambil alih oleh ATM pada 5 Ogos 1969. Lapang sasar ini telah terbiar tanpa senggaraan pada masa peralihan tersebut. Tanah-tanahnya juga telah diteroka oleh penduduk kampong dengan tanaman getah, padi, dusun buah-buahan tanpa diawasi oleh mana-mana pihak. Kesan peninggalan tanaman ini masih kekal hingga ke hari ini.

Bagi menjaga kepentingannya pada masa itu, Markas 6 Briged telah meletakkan satu Platun Infantri di bawah pengawasan Markas Staf Stesyen Sungai Petani untuk mengawasinya. Dengan perkembangan pesat ATM di awal tahun 1980, Batalion ke 31 Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) telah ditubuh dan ditempatkan di kem ini. Namun begitu, penempatan batalion ini tidak lama apabila ia dibubarkan selepas itu. Pentadbiran seterusnya diambil semula oleh Markas Staf Stesyen Sungai Petani.

Beberapa peningkatan mengikut keperluan Sistem Latihan Tembak Tempur telah dilaksanakan pada tahun 1992, Unit Lapangsasar Gurun telah ditubuhkan dengan rasminya. Ia diletakkan di bawah Perintah Markas 2 Divisyen dan di bawah Pentadbiran Tempatan 6 Briged. Pegawai Perhubungan Lapangsasar yang pertama ialah Mejar(TIG) Ang Chai Guan dari Rejimen Artileri Diraja.

Pada 8 Oktober 1999, Lapangsasar ini telah bertukar pemerintahannya kepada Markas Pemerintahan Latihan TD dan Pentadbiran Tempatan kekal di bawah Markas 6 Briged.

Pada tahun 2003, ia diletakkan semula di bawah pemerintahan Markas 2 Divisyen dan Kawalan Teknikal oleh Markas Pemerintahan Latihan TD, manakala Pentadbiran Tempatan kekal di bawah Markas 6 Briged sehingga sekarang. Pada tahun 2008, Kawalan Teknikal telah diambil alih oleh Markas Medan TD. (rujukan http://min-def.blogspot.com/2011/06/kem-hobart-digempur.html )

Menurut Pegawai Penyelaras PALAPES  UKM Mejer Dr Jasmy  bin Abdul Rahman, objektif latihan ini ialah memberi  pendedahan kepada pegawai kadet terutama pegawai senior tentang aspek penggunaan senjata, meningkatkan penguasaan kemahiran menembak dikalangan kadet asas dan pertengahan. Selain dari itu, latihan ini ingin meningkatkan hubungan kerjasama diantara pegawai kadet dengan pegawai dan jurulatih PALAPES.
Sepanjang latihan di Kem Hobart, pegawai kadet telah berikan tunjukajar menggunakan senjata GPMG dan M16. Diakhir hari latihan satu sesi pertandingan menembak piring menggunakan M16. Didalam pertandingan ini Pegawai  Sukarela  melawan Jurulatih.
Saya dan beberapa staff UKM (pemandu bas dan kereta) telah diberi peluang di hari akhir latihan tersebut. Pada hemat saya latihan ini mampu memberikan kemahiran kepada anggota kadet. Secara peribadi, saya dapat merasai bagaimana cara untuk mengendalikan senjata seperti MPMG dan M16. 

02 di baling - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di baling - Google Blog Search


Malaysians Must Know the TRUTH: PEJABAT PAS <b>DI BALING</b> <b>...</b>

Posted: 24 Nov 2012 07:45 AM PST


Oleh : MOHD FIRDAUS BIN MD NOR
KOTA KINABALU : Seorang kakitangan Pejabat Pemuda PAS Negeri Sabah terkejut apabila mendapati pintu dan papan tanda pejabat berkenaan dibaling telur serta diconteng dengan perkataan kesat awal pagi kelmarin.
Kejadian yang disedari kira-kira jam 8.30 pagi itu ketika kakitangan tersebut ingin membuka pejabatnya.
Ketua Pemuda PAS Sabah, Lahirul Latigu percaya perbuatan membaling telur dan melemparkan kata-kata kesat itu dilakukan sesetengah pihak yang kurang menyenangi tindakan PAS yang agresif melawan kezaliman yang diperlakukan oleh pihak tertentu.
"Kita sendiri berasa kurang selesa bila diperlakukan sebegini. Perbuatan ini langsung tidak menunjukkan moral yang tinggi dikalangan individu mahupun parti yang terkesan akibat tindakan agresif yang dilakukan oleh PAS sejak akhir-akhir ini," katanya kepada satu kenyataan, kelmarin.
Bagaimanapun Lahirul berkata, beliau tidak mengesyaki pihak yang terbabit dan tidak berhasrat untuk melaporkan perbuatan berkenaan kepada pihak polis.
"Kali ini kita maafkan mereka, supaya mereka benar-benar menginsafi bahawa perbuatan mereka ini adalah yang tidak bermoral," ujarnya.
Sementara itu, pejabat PAS Kawasan Sepanggar turut dipecahkan cermin apabila dibaling objek keras awal pagi kelmarin.
Kejadian yang mengejutkan kakitangan pejabat berkenaan yang sedang tidur itu bagaimanapun tidak mendatangkan kecederaan.
Ketua Pemuda PAS Kawasan Sepanggar, Saifuddin Ahmad berkata, ini merupakan kejadian pertama yang berlaku setelah pejabat berkenaan beroperasi sejak dua tahun yang lalu.
Beliau berkata, wakilnya telah membuat laporan polis di Balai Polis Alamesra berhubung perkara berkenaan.

RAKYAT MARHAEN: Kerja Syaitan : Pejabat PAS K Kinabalu <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 23 Nov 2012 09:35 PM PST


KOTA KINABALU: Seorang kakitangan Pejabat Pemuda PAS Negeri Sabah terkejut apabila mendapati pintu dan papan tanda pejabat berkenaan dibaling telur serta diconteng dengan perkataan kesat awal pagi kelmarin.


(Pintu pejabat PAS Kota Kinabalu dibaling telur dan batu)

Kejadian itu disedari kira-kira jam 8.30 pagi ketika kakitangan tersebut ingin membuka pejabatnya.

Ketua Pemuda PAS Sabah, Lahirul Latigu percaya perbuatan membaling telur dan melemparkan batu itu dilakukan sesetengah pihak yang kurang menyenangi tindakan PAS yang agresif melawan kezaliman yang diperlakukan oleh pihak tertentu.

"Kita sendiri berasa kurang selesa bila diperlakukan sebegini. Perbuatan ini langsung tidak menunjukkan moral yang tinggi di kalangan individu mahupun parti yang terkesan akibat tindakan agresif yang dilakukan oleh PAS sejak akhir-akhir ini," katanya dalam  satu kenyataan, kelmarin.

Bagaimanapun Lahirul berkata, beliau tidak mengesyaki pihak yang terbabit dan tidak berhasrat untuk melaporkan perbuatan berkenaan kepada pihak polis.

"Kali ini kita maafkan mereka, supaya mereka benar-benar menginsafi bahawa perbuatan mereka ini adalah yang tidak bermoral," ujarnya.

PAS Sepanggar


(Tingkap pejabat PAS Sepanggar dipecahkan)

Sementara itu, pejabat PAS Kawasan Sepanggar turut dipecahkan cermin apabila dibaling objek keras awal pagi kelmarin.

Kejadian yang mengejutkan kakitangan pejabat berkenaan yang sedang tidur itu bagaimanapun tidak mendatangkan sebarang kecederaan.

Ketua Pemuda PAS Kawasan Sepanggar, Saifuddin Ahmad berkata, ini merupakan kejadian pertama yang berlaku setelah pejabat berkenaan beroperasi sejak dua tahun yang lalu.

Beliau berkata, wakilnya telah membuat laporan polis di Balai Polis Alamesra berhubung perkara berkenaan.

02 di langkawi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di langkawi - Google Blog Search


Kecut Perut Kali Kedua <b>Di Langkawi</b> Cable Car : Kisah Kembara <b>...</b>

Posted: 22 Nov 2012 12:23 AM PST

Kecut Perut Kali Kedua Di Langkawi Cable Car : Kisah Kembara Bumi Mahsuri Part 2

Assalamualaikum. Sesudah mendakwa bahawa diri sendiri jetlag , solat , makan tengahari ala kadar dan sedikit refreshment , aku dengan family besar kami terus ke tempat pertama yang diterjah sesampainya di bumi Langkawi . Langkawi Geopark . Longkang betul perangai Maklong , dia tahu aku gayat melampau , diajaknya lagi aku ke Cable Car Langkawi . Salah satu rangkaian kereta kabel yang paling tinggi dan paling selamat dalam dunia . Selamat heh ?


Assalamualaikum ! Kami datang dari Johor !

Dengan bayaran RM15 bagi orang dewasa dan RM10 bagi kanak - kanak (Pergi selepas pukul 5 ke atas harga tiket dia lebih murah . Jimat . Duit yang lebih tu boleh shopping cokelat!) masing - masing mahu menguji tahap kegayatan masing - masing . Aku masa ni dah menyumpah - nyumpah dalam hati . Siap manusia yang buka tempat ni pun aku seranahkan sekali . Tapi kerana nak tunjuk macho depan suami dan Adam yang selalu memandang tinggi pada aku , takkan aku nak chicken out dan duduk diam diam dekat bawah kan . Tak gangstar lah macam ini . Jadi aku sahut cabaran Maklong dengan tangan terbuka dan berlapang dada . Seranah diteruskan didalam hati . 


Lengang . Tak ada orang . Jadi kalau aku menjerit keluar suara pondan , tak ada siapa dengar .

Mula mula kereta kabel bergerak perlahan lahan macam Siput Gary aku steady lagi . Siap ambil - ambil gambar dengan gahnya . Makin lama tengok paras ketinggian dia semakin menggila , ni muka aku yang cantik manis ni kalau ditoreh memang darah langsung tak menitik . Kalau tadinya pot pet bercerita itu ini , sekarang aku diam duduk dekat sudut sambil mengucap dua kalimah syahadah . Serious . Ini kalau jatuh terhempas ni , dah jadi macam acar buah kami anak beranak .  Yang buat jantung kembang kuncup bila Adam boleh golek golek bergembira dengan bapaknya . Terasa kereta kabel berhayun ke kiri ke kanan ah aku memang tawakal kepada Allah . Kalau mati ni , memang jangan perasan nak mati syahidlah . 700 kaki dari aras laut . Phew ! Kepala lutut macam dah tak ada dekat tempurung dia dah . Dah lari entah pergi mana entah . Aku memang berdendam dengan manusia yang mencipta cable car ni ! Memang ! Memang !


Senyum dipaksa paksa. Padahal dalam hati.

Dia ada dua station . Station yang pertama tu kalau engkau dah gayat nak mati rasanya engkau boleh turun dekat situ dan buatlah beberapa cubaan untuk mengembalikan semangat . Aku nak turun dekat station pertama ni tapi mendapat tentangan daripada pelbagai pihak . Walaupun rasa macam nak nangis , tapi aku teruskan juga sampailah ke station yang kedua . Yang paling atas sekali . Kabus kabus tebal mengelilingi , suasana memang sejuk sampai ke tulang dan yang paling best sekali udara dia segar gila . Jauh dari pencemaran . Memang romantik habislah senang cakap . Alhamdulillah . Lega untuk seminit dua . Dan bila suami ajak mendaki tangga untuk sampai ke puncak punya puncak , aku dah pandang dia dengan pandangan membunuh . Sudahnya aku lepak - lepak dekat station kedua dengan Emak , Makngah dengan Arrazi . Yang lain , panjat tangga naik puncak . Aku memang taklah . Aku tengok bawah dah sayup sayup rasa macam nak tergolek dengan sendirinya .

Muka bangga bangga takut .

Perjalanan turun lebih mudah sebab kabus tebal , jadinya aku tak nampak hape , so rasa lebih cepat sampai . Bahaha . Sebenarnya aku ketakutan . Nak cepat cepat sampai ke tanah . Turun daripada cable car , cuci mata dekat gerai cenderahati yang ada dekat situ . Harga memang tak mahal dan tak murah . Berpatutan . Kalau taknak beli tak apa tapi jangan buat muka longkang pulak dekat situ . Kita kena menjadi pelancong yang berhemah . Jangan macam ada satu makcik ni tarik muka samai berkedut kedut muka dia bebelkan harga barang mahal . Makcik ni pun satu , nak murah pergi kedai dua ringgit . Kalau engkau orang tanya , naik cable car best ataupun tak , jangan tanya akulah sebab nanti jawapan aku bias sikit . aku ni penggayat . Tapi menurut kata manusia manusia yang lain , best , awesome sedunia . Baiklah .


Belilah barangan buatan Malaysia . Err dah kahwin juga pilihlah rakyat Malaysia .

Kemudian sambung jalan jalan dekat kawasan sekitar . Kami lepak lepak dekat Korean Park yang ada dalam Langkawi Geopark tu . Bangunan - bangunan dia , kedai makan semua bentuk macam korean style . Jambatan dia . Memang korean klasik lah .  Ada pertunjukan ularlah , bergambar dengan kudalah , eh engkau orang yang pencinta binatang boleh lepak lepak dekat jambatan gantung dia and beri itik makan . Itik itik dia gebu dan comel comel . Aku tak pasti lah dia menggigit atau tak sebab aku tak lepak dekat situ .Ah apa susah , kalau dia gigit engkau cekik leher dia sampai parah .


Yu Jin dengan Jun Sang . Bahahahh !

Langkawi bandar yang sopan santun . Sebab aktiviti malam dia hanya terhad dekat area Pantai Cenang . Dekat situ sosial sikit . Kalau tempat lain memang area pukul 6 - 7 malam tu dia dah pakat pakat kemas kedai dah semua . Bagus , So malam , Langkawi memang khas untuk tidur dan berehat . Tak ada masa nak merayap macam musang . Masa kami datang ni kedai banyak dah tutup sebab dah hampir nak pukul 7 malam .


Eceh . Kedai dia tak masuk pun .

Baju belang belang tu Pakngah . Tudung ungu tu Emak . Tudung Pink tu Makngah . Tudung hitam tu Maklong . Baby tu Arrazi . Budak lelaki tu AlFateh . Budak perempuan toncet tu Intisyar . Tiada dalam gambar , Paklong , aku , Husna dan Insyirah .

Sebelum balik ke homestay untuk balik berehat , solat , makan dan seterusnya tidur kami singgah dekat Pasar Malam Padang Matsirat untuk beli sayur sayur dan bahan bahan kering untuk kegunaan sepanjang kami dekat sini . Pasar malam dia tak jauh beza dengan pasar malam seantero Malaysia . Cuma harga dia memang murah murah . Nasi lemak cuma RM2 , banyak gila . Bahan - bahan kering macam ikan bilis , lada , sayur sayur pun boleh tahan murah . Jimat kalau masak sendiri ni sebenarnya . Eceh . Macamlah aku yang masak padahal aku tau nganga mulut dan makan saja . Bahaha !

Sambung Part 3 . 


Dah . Babai !
LIKE!

02 di jerai kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di jerai kedah - Google Blog Search


jeraitv: <b>JERAI</b> : VIDEO PANAS !! ORANG KUAT PONDOK PAK YA <b>...</b>

Posted: 11 Nov 2012 09:28 PM PST


Bekas Ketua Pemuda PAS Kedah iaitu Haji Najib Fahmi Haji Yahya berkata beliau takut apa yang berlaku di Kedah dan juga belaku pada PAS Pusat yang sudah lari dari landasan sebenar. Haji Fahmi juga antara orang kuat Sekolah Pondok Pak Ya atau Madrasah Taufikiah Khairiah Al- Halimiah di Jerai, Kedah dan orang kuat PAS Jerai dan PAS Kedah.

Haji Fahmi telah dipecat dari PAS kerana beliau dikatakan kroni atau menyebelahi Datuk Seri Jamil Khir Baharom. Ikuti temubual Haji Fahmi tentang beliau dipecat dan apa yang berlaku pada PAS Kedah dan PAS Pusat.


PAS SURAH LARI DARI LANDASAN SEBENAR MENEGAKKAN ISLAM !! TOLAK PAS TOLAK AZIZAN !!!!
 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved