ads

Rabu, 10 April 2013

02 di changlun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di changlun - Google Blog Search


BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Apr 2013 11:11 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Mar 2013 11:46 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Hutan Kedah Terus Musnah <b>JITRA</b>: Walaupun isu aktiviti

Posted: 24 Feb 2013 06:55 PM PST


Posted by Kamaluddin @ 阿列克斯 on 25 Feb 2013 / 0 Comment

Kesan pembalakan yang dilakukan di Hutan Simpan Kekal Bukit Perangin, Changlun di Kedah.

Kesan pembalakan yang dilakukan di Hutan Simpan Kekal Bukit Perangin, Changlun di Kedah.

JITRA: Walaupun isu aktiviti pembalakan secara meluas di Pedu dan Gunung Inas di Kedah banyak dilaporkan, namun didapati masih ada lagi bukit-bukit di negeri ini digondol bagi tujuan berkenaan.

Terbaru, didapati kawasan seluas kira-kira 180 padang bola sepak di Hutan Simpan Bukit Perangin dibersihkan untuk aktiviti pembalakan.

Kerajaan negeri pimpinan PASBantah Sekolah Agama Rakyat: PAS & PKR Memenuhi Ciri Bangkang Dari Longkang. Read more … » itu dilaporkan meluluskan aktiviti penggondolan hutan di kawasan berkenaan lebih sebulan yang lalu.

Konsesi itu dipercayai dianugerahkan kepada pegawai berpangkat tinggi dalam Perkhidmatan Awam Kedah (KCS) dan tanah di kawasan itu akan ditanam semula dengan tanaman getah.

Difahamkan juga bahawa kerajaan negeri turut meluluskan kawasan seluas kira-kira 963 saiz padang bola di kawasan yang sama untuk tujuan serupa.

Datuk Johari Baharum bersama penduduk setempat ketika meninjau dengan lebih dekat kesan pembalakan yang di lakukankan di Hutan Simpan Kekal Bukit Perangin, Changlun di Kedah.

Datuk Johari Baharum bersama penduduk setempat ketika meninjau dengan lebih dekat kesan pembalakan yang di lakukankan di Hutan Simpan Kekal Bukit Perangin, Changlun di Kedah.

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mohd Johari Baharom, yang melawat tapak berkenaan selepas dua hari dimaklumkan oleh penduduk tempatan terkejut melihat keadaan bukit yang digondolkan.

Mohd Johari yang juga Ahli Parlimen Kubang Pasu berkata, aktiviti pembalakan yang secara berlebihan dan berleluasa menyebabkan berlakunya pencemaran air di Sungai Kechik, Sungai Badak dan Sungai Wang Perah, yang digunakan oleh penduduk setempat.

Tiga sungai berkenaan mengalir ke Sungai Temin yang menyediakan bekalan air mentah kepada loji rawatan air Mukim Temin dan Jeragan.

"Hasil daripada aktiviti pembalakan ini juga menjejaskan aktiviti pertanian di Kubang Pasu, Temin, Hosba, Bukit Mertajam dan Malau, yang berada di bawah Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (Mada)," katanya di sini, pada Sabtu.

Tambah beliau, walaupun aktiviti pembalakan tidak salah dari segi undang-undang, ia tidak seharusnya dilakukan sehingga menyebabkan kesan buruk kepada alam sekitar.

Selain itu Mohd Johari juga mempersoalkan sama ada kerajaan negeri melakukan Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA) bagi tujuan pembersihan tanah di kawasan itu.

"Saya tidak fikir Jabatan Alam Sekitar akan memberi lampu hijau untuk pembalakan di kawasan itu.

"Walaupun ini bukan kawasan tadahan air, kerajaan mesti bertanggungjawab dan menjaga ekosistem," katanya.

Tambah Mohd Johari, beliau akan menulis surat kepada kerajaan negeri dengan segera bagi menghentikan aktiviti pembalakan di kawasan itu.

Malah beliau juga akan membangkitkan perkara itu kepada Kementerian Sumber Asli dan Jabatan Alam Sekitar.

Maybank baru dibuka <b>di Changlun</b> | Di Luar Lingkungan...

Posted: 09 Nov 2012 02:29 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Petang tadi saya meminjam kereta Afiq Khalid untuk ke Changlun (sesetengah mengeja 'Changloon') untuk urusan peribadi. Jalan-jalan lah saya pada hari ini kerana pada pagi tadi, saya menghantar abang Borhan dan ...

Perkampungan Sukan <b>di Changlun</b> | Telusuri Suri

Posted: 05 Dec 2012 06:02 PM PST

Salam Telusuri,

Mood temasya sukan yg berakhir hmpir 2 minggu lepas.. 

Kolej Matrikulasi Kedah di Changlun

Perjalanan almost 15 jam jugak lah.. 

hadoi penat badan akk.. 

hihik, da sindrom tut mungkin..

Perasaan berbaur antara penat ke hulu hilir,

boring dgn dikit kerenah,

kekadang di saat beginilah kita mampu kenal 

mana kawan mana tak berapa kawan.. 

dan macam2 lagi rasa la..

Besh.. antaranya
maybe saat shopping kt Padang Besar 

dlm perjalanan pulang kami..
hehe, beli baju couple utk kami jewk pun.. and kelambu moden tuh..
ala yang ala2 khemah tuh.. rm 25 King size.. superb la kan hrga..
Sementelah itu juga mood nak taip entry baru.. flyyy.. uols..
Ok,
Kini kembali..
ada 2-3 projek krusye yang da beres..
Dengarnya ada satu baby hat da terjual kat Pasar Panas tuh..
Hmm, memang ala2 suam kan..
hihik..
Biasalah area kampung kan..

02 di sungai petani - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di sungai petani - Google Blog Search


Rusuhan Berlaku <b>Di Sungai Petani</b> ~ Blog Politikus

Posted: 16 Dec 2012 12:00 AM PST


Berikut adalah info dari FB : Ayahanda-Ayahanda Sg Petani , Kedah ///

Kejadian pergaduhan teruk di antara puak pelampau Extreme India dari Geng Kongsi 35 & Melayu Islam kita yang ditetak dengan parang, dibelasah dengan kayu besbol dan di campak ke dalam longkang sehingga membabitkan orang-orang yang tiada kaitan bermula di Paya Nahu seterusnya melarat ke Tmn Ria apabila motosikal di bakar di depan masjid, seterusnya melarat ke Tmn Keladi & terkini jam 3 petang tadi di Bandar Sg Lalang , Sg Petani Kedah.

Mangsa Melayu dari anggota Melayu Islam kita dari PDRM pula yang dibelasah habis habisan kerana cuba menggari salah seorang daripada anggota kumpulan kongsi geng 35 mereka yang terlalu bertindak agresif. Sekarang di Sg Petani,Kedah sudah penuh dengan polis & FRU serta roadblock.

Ugutan menyerang orang Islam ketika berjemaah di Masjid , bakar masjid & Surau serta mangsa dari Orang Islam yang di campak ke dalam longkang setelah di belasah dengan parang & kayu besbol mengundang kemarahan orang2 Islam di situ..perintah darurat dikeluarkan oleh PDRM & FRU.

Harap semua pejuang-pejuang ­30 dalam mood "Standby" kerana apa2 sahaja boleh berlaku. Buat masa sekarang biarkan pihak polis & Fru jalankan tugas mereka kerana keadaan memang dah terlalu tegang, kita cuba elakkan rusuhan kaum kerana dikhuatiri akan membabitkan pihak-pihak yang tiada kaitan & merbahayakan nyawa orang2 Melayu Islam kita di situ sendiri dari kaum wanita & kanak-kanak dan bimbang merebaknya rusuhan kaum ini ke kawasan lain.

Yang penting dinasihatkan kita sentiasa bersatu,mood standby & jangan terlalu bertindak membabi buta, tetapi lebih kepada langkah berjaga-jaga ,BERSEDIA & BERSATU seandainya perkara yang tidak diingini berlaku..umat Islam dinasihatkan berwaspada & jangan bertindak mengikut emosi.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Sebarang pertanyaan berkaitan situasi semasa di Sg.Petani sila hubungi HEA IPD Kuala Muda,Kedah Insp Farhana bt Hj Ishak,Sjn Muhyizan Muhyi, Kpl Amanorashid Ibrahim,Konst. Mohd Safaruddin Helmi Sulong di talian 04-4299222.

Maklumat terbaru!!! Keadaan sudah pulih seperti sedia kala. Di harap semua bertenang.

Sumber dari FB Polis Diraja Malaysia ( Royal Malaysia Police ) :

STATUS TERKINI KES PERGADUHAN DI SG PETANI: Berikutan berlakunya satu kes pergaduhan di Sungai Petani, beberapa anggota polis telah ditugaskan ke lokasi kejadian dan keadaan kini adalah terkawal. Ketua Polis Kedah akan memberi kenyataan rasmi berhubung insiden tersebut dalam masa terdekat.

Orang ramai juga dinasihatkan supaya tidak menyebarkan maklumat yang tidak sahih berhubung kejadian tersebut yang boleh menggugat ketenteraman awam. Terima kasih.

-------------------------------------------------------------------------------------------

TERKINI! - Pergaduhan Berlaku pada 16 Disember 2012, dan bunga bunga nak Bergaduh lagi tu masih ada sehingga hari ini. Punca Pergaduhan adalah Kes Curi Motor dan Bukan seperti mana yang disebutkan oleh:-

1. Muhammad Qhalil Hasri, kononnya Masyarakat India nak Rebut Tapak Masjid di Tmn Ria Jaya.

2. Tak Wujud pun Kononnya Orang India nak Bakar Surau seperti mana Dakwaan:- Raz Razali...

- Polis telah mengambil Tindakan Mengawal Keadaan sehingga ke malam ini supaya kes ini tidak Menimbulkan Salah Faham di Kalangan Masyarakat.
- Apa yang berlaku bukanlah Pergaduhan Melayu-India. Tetapi hanyalah Kes Bertumbuk Budak-Budak baru nak Up. Malangnya, apabila dicampuri oleh Kelompok yang Membuta Tuli, maka Kes dah jadi lain.

Ins.Shahrul, IPD Kuala Muda.

- Maklumat Terkini dari Polis. Hanya 3 Melayu + 5 India Cedera, Akibat Pergaduhan Tersebut. Tolong Abaikan Info lain yang buat Org Lain.

-------------------------------------------------------------------------------------------

TERKINI! - Sidang akhbar diantara Timbalan Ketua Polis Kedah telah dibuat : Jangan Dengar Khabar Angin, Tiada Rusuhan Kaum Kata Timbalan Ketua Polis Kedah
*** Mohon mereka yang mengetahui maklumat lanjut mengenai hal ini memberi komen dibawah demi perkongsian bersama ***

di negeri kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri kedah - Google Blog Search


PANASS!! Apa dah Jadi Janji Kerajaan <b>Negeri Kedah</b> Pada <b>...</b>

Posted: 08 Apr 2013 05:38 PM PDT


Dah lama Mc tak sentuh cerita pasal Kulim Hi-tech. Dengar cerita ada masalah yang berlaku 5 tahun lalu pun masih lagi tidak dapat diselesaikan oleh Kerajaan Negeri Kedah. Contohnya masalah kadar harga air yang di kenakan bagi setiap meter padu untuk kegunaan kilang-kilang di KULIM Hi-Tech Park ( KHTP ) berbeza dari satu kilang dengan kilang yang lain setelah pengumuman Kerajaan Negeri pada 2010 menaikkan tarif harga air.

Malahan maklumat yang di perolehi juga mengatakan kilang-kilang yang memperolehi bil air dari SADA tidak tertera jumlah harga air yang di gunakan. Apa yang tercatat atas bil air dari SADA hanyalah jumlah meter padu air yang digunakan.

Menurut maklumat, permasalahan ini sudah berlarutan sudah hampir 3 tahun walaupun pada 2011 Kerajaan Negeri melalui Menteri Besar, Azizan Razak berjanji akan selesaikan masalah perbezaan harga air di antara kilang-kilang KHTP dengan secepat yang mungkin. Namun sehingga sekarang permasalahan tersebut tidak dapat di selesaikan lagi.

Dah berapa tahun ni? Rasanya Azizan nak suruh Kerajaan BN Kedah yang selesaikan kot, sebab Kerajaan Pakatan Kedah tidak mampu untuk tunaikan janji dengan depa buat.

Kononnya kisah tarif air yang berbeza ini telah menyebabkan pertelagahan diantara dua orang EXCO Kerajaan Negeri yang berbeza pendapat setelah isu perbezaan harga air di KHTP di masukkan kedalam Mesyuarat EXCO Kerajaan Negeri

Seorang EXCO yang memegang jawatan Pengerusi Jawatankuasa Industri dan Pelaburan Kedah mahukan tarif air perlu di selaraskan (diturunkan) dan SADA perlu menanggung kos bebanan harga air yang di selaraskan.

Manakala seorang EXCO lagi yang memegang jawatan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Bekalan Air menolak kehendak EXCO yang memegang jawatan sebagai Pegerusi Jawatankuasa Industri dan Pelaburan Kedah dengan meminta kos penyelarasan harga air untuk kilang-kilang di KHTP di tanggung Kerajaan Negeri.

Akibat pertelingkahan itu, menyebabkan masalah tersebut, masih belum dapat jalan penyelesaian serta keputusan berkenaan isu tarif air yang berbeza untuk pelabur-pelabur di KHTP masih lagi tertangguh. Apakah pertelingkahan itu hanya wayang Kerajaan Negeri Kedah untuk tidak 'menunaikan' janji mereka?

Sebut bab janji ni, kita kena ingat PAS Kedah pernah berjanji untuk tidak akan menaikkan tarif air sekiranya diberi mandat mentadbir negeri Kedah pada PRU 12 yang lalu.

Namun selepas setahun mentadbir, Azizan Razak gagal tunaikan janji dan naikkan tarif air, walaupun kualiti air yang dibekalkan tetap sama dan tidak pernah ada sebarang penambahbaikan. Sebab tu, kalau bab janji ni, kita tak payah la nak percaya. Puak Pakatan ni, menipu untuk menang undi saja, dah jadi Kerajaan, semua tu akan dilupakan kelak.

Puak ni nama saja Kerajaan dibawah parti kononnya pejuang Islam. Tapi fitnah, caci, maki, menipu dan mungkir janji, memang makanan depa. Orang suka menipu ni tergolong dalam kumpulan mana? Bukankah ianya 'munafik'?

Boleh percaya dengan orang munafik? heh..

McTheory:
Orang gila pun tak percaya golongan munafik ni..

02 di jitra - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di jitra - Google Blog Search


Xane Neor Dzanagroups™ : Rumah Baru Siap Untk <b>Di</b> Jual - <b>Jitra</b> <b>...</b>

Posted: 06 Apr 2013 01:30 AM PDT

Rumah Baru Siap Untk Di Jual - Jitra, Kedah. 
-Semi D (34`x80`)
-3 Bilik Tidur
-2 Toilet
-1 Dapur
-1 Ruang Makan
-1 Ruang Tamu
-Extra Tanah Di Tepi & Belakang Rumah
-Berhadapan Padang Permainan
-5-10minit ke Pekan Jitra,Hiway,Plaza Tol Jitra,Sekolah,Hospital,Pusat Membeli Belah dll.
-20minit dari Bandaraya Alor Setar
-Rumah Baru Siap Belom Diduduki

*Berminat Sila Hubungi:- 019-3091632
**PM/WhatsApp untk deal..TQ~ :)


02 di padang terap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di padang terap - Google Blog Search


KedahLanie.info: Tamboq Umno <b>di Padang Terap</b>

Posted: 06 Apr 2013 12:08 AM PDT

Blog wwwkaptenpower.blogspot.com

Debaran untuk menghumbankan keluar umno be enddd dari putrajaya semakin memuncak...gelombang untuk terus mengekalkan PR menerajui Kedah.P.Pinang, Kelantan dan Selangor makin meningkat...umno semakin haru dengan biru.

Masalah calon umno di Kedah makin kronik... sebelum ni di dua bahagian Jerlun dan Kubang Pasu nampak dah jadi keleboq..ni cerita baru dengaq pula...hangpa pakat tengok sendiri la senarai bakal calon depa yang diatur oleh penganalisis teh tarik melalui jaringan kedai kopi depa...nampak gena.

1. Parlimen Padang Terap ;  Ghazali Ibrahim vs Mahdzir khalid vs Ahmad Lateh.

wow 3 penjuru...belengas habeh.


2. DUN Kuala Nerang ..Syed Sobri..yg ni rasanya terpelanting...maka Shuhaimi Shoib lee yg berpeluang cerah.

3. DUN Pedu- Kama Noriah Ibrahim vs Badrol Hisham ,Ketua Pemuda ni vs Abd Khaffar Ahmad...3 penjuru juga..dengaq2 kata Badrol yg akan terpeleot..

Esok aku nak pi dengaq di Pokok Sena pula... geng aku disana kata bahagian ni pun macam yg lain juga.. kena pi pekena kopi o kaw dekat pekan baru tu..

02 di yan kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di yan kedah - Google Blog Search


Lepak memancing <b>di</b> Pulau Bunting <b>Yan Kedah</b> | Memancing.Net

Posted: 11 Mar 2013 12:19 PM PDT

Lepak memancing di Pulau Bunting Yan KedahAktiviti lepak-lepak ambil angin petang di jambatan Pulau Bunting yang terletak di Yan Kedah.Di sini juga tempat yang sesuai untuk melakukan aktiviti memanci…

 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved