Khamis, 18 April 2013

02 di sungai petani - Google Blog Search

02 di sungai petani - Google Blog Search


KedahLanie.info: Ceramah Merdeka Rakyat <b>di Sg Petani</b> - DS <b>...</b>

Posted: 24 Feb 2013 06:51 AM PST

02 di kodiang - Google Blog Search

02 di kodiang - Google Blog Search


BLOG KEDAH: 02 <b>di kodiang</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Apr 2013 02:20 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KEDAH: 02 <b>di kodiang</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Mar 2013 01:27 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

kajian mengenai dialek kedah dengan bahasa melayu baku <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 07 Mar 2013 11:44 AM PST

FAKULTI SAINS SOSIAL KEMANUSIAAN

SKBL 2113

APLIKASI KOMPUTER DALAM  LINGUISTIK

TAJUK : KAJIAN MENGENAI DIALEK KEDAH DENGAN BAHASA MELAYU BAKU DI DAERAH KODIANG

NAMA PENSYARAH :

DR. ZULKIFLI BIN AHMAD

NAMA & NO. MATRIK PELAJAR :

NURSYAKIRAH BINTI NORDIN

A 137318

 

 

BAB I

PENDAHULUAN

1.1              PENGENALAN

Dialek merupakan satu bentuk bahasa yang digunakan dalam sesuatu daerah atau oleh sesuatu kelas sosial yang berbeza daripada bahasa standard. Menurut Edward Sapir, dialek dikenali sebagai bentuk percakapan tempatan yang berbeza dengan bentuk bahasa kesusasteraan. Maka, bolehlah dirumuskan bahawa dialek merupakan satu bentuk percakapan yang berupa tempatan yang terhad kepada kawasan-kawasan tertentu sahaja.

Bahasa Melayu Kedah merupakan salah satu dialek yang dituturkan oleh masyarakat Malaysia di Negeri Kedah, Pulau Pinang, Perak, dan Perlis. Bahasa Melayu Kedah juga dipertuturkan di Wilayah Selatan Thailand iaitu Satun.

Penduduk di Trang, Thailand juga menuturkan bahasa Melayu Kedah dengan pengaruh bahasa Thailand. Penutur dialek Melayu ini keseluruhannya dianggarkan lebih 4 juta (sekitar 3,1 juta penutur bahasa ibunda dan selebihnya digunakan sebagai bahasa kedua). Selain negeri-negeri tersebut, dialek ini juga dituturkan di selatan Myanmar dan sebuah tempat di utara Sumatera. Masyarakat setempat merujuk kepada Bahasa Melayu Kedah ini sebagai loghat utara (dialek Utara-oleh Malaysia) dan pelat Kedah (dialek Kedah di Negeri Kedah).

Bahasa Melayu Dialek Kedah juga boleh dibahagikan kepada beberapa subdialek yang diterdiri daripada Kedah Persisiran (standard), Baling ataupun Kedah Hulu, Kedah Utara, Perlis-Langkawi, Pulau Pinang dan lain – lain (Luar Malaysia).

 

1.2              PERNYATAAN MASALAH

Kajian yang dilakukan secara komprehensif dan betul akan dapat menghasilkan sebuah dapatan kajian yang baik. Kajian yang dijalankan ini adalah untuk mengetahui perbezaan yang terdapat dalam dialek Kedah Kodiang dengan bahasa Melayu baku berdasarkan aspek-aspek linguistik seperti aspek dari segi sebutan, pembentukan kata, penggunaan ayat, semantik dan juga pragmatik.

1.3              SOALAN KAJIAN

Persoalan yang timbul dalam kajian ini ialah seperti berikut:

1.3.1    Apakah sama sebutan yang terhasil bagi sesuatu perkataan di antara dialek Kedah Kodiang dan bahasa Melayu baku?

1.3.2    Apakah proses pembentukan kata yang berlaku dalam dialek Kedah Kodiang dan bahasa Melayu baku?

1.3.3    Adakah sama sistem tatabahasa dan susunan ayat yang digunakan dalam dialek Kedah Kodiang dan bahasa Melayu baku?

1.3.4    Bagaimanakah sesuatu perkataan yang sama boleh mempunyai makna yang berbeza dalam dialek Kedah Kodiang dan bahasa Melayu baku?

1.3.5    Apakah ada penggunaan bahasa mengikut situasi yang berbeza di antara dialek Kedah Kodiang dan bahasa Melayu baku?

 

 

1.4              OBJEKTIF KAJIAN

1.4.1    Mengenal pasti perbezaan sebutan di antara dialek Kedah Kodiang dan bahasa Melayu baku.

1.4.2    Melihat aspek pembentukan kata yang hadir dalam dialek Kedah Kodiang dan bahasa Melayu baku.

1.4.3    Meninjau aspek penggunaan ayat/tatabahasa dalam dialek Kedah Kodiang dan bahasa Melayu baku.

1.4.4    Menyelidik perbezaan makna kata yang berlaku antara dialek  Kedah Kodiang dan bahasa Melayu baku.

1.4.5    Mengenal pasti perbezaan yang terdapat dalam penggunaan bahasa mengikut situasi yang berbeza di antara dialek Kedah Kodiang dan bahasa Melayu baku. Sebagai contohnya penggunaan bahasa dalam situasi formal di pejabat antara majikan dan pekerja.

 

 

1.4    SKOP KAJIAN

Skop kajian ini adalah di Kodiang yang merupakan salah satu tempat yang terletak di negeri Kedah Darul Aman. Skop kajian ini dipilih kerana berdasarkan latar belakang responden yang lahir di negeri Kedah, anak jati dan menetap di Kodiang, Kedah. Responden merupakan salah seorang mahasiswa yang belajar di UKM, Bangi, Selangor.

 

1.5    KESIMPULAN

1.5.1    Sebagai kesimpulannya, kajian yang ingin dijalankan oleh pengkaji diharapkan dapat memenuhi objektif yang sebenar. Hasil yang baik akan diperoleh sekiranya kajian ini mengikut prosedur-prosedur yang telah ditetapkan.

 

BAB 2

KOSA ILMU (kiv)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BAB 3

METODOLOGI KAJIAN

3.1       PENGENALAN

Metodologi kajian atau kaedah kajian merupakan kaedah dan teknik mereka-bentuk, mengumpul dan menganalisis data supaya dapat menghasilkan bukti yang boleh menyokong sesuatu rumusan.

Metodologi menerangkan cara sesuatu sesuatu masalah disiasat dan sebab sesuatu kaedah dan teknik tertentu digunakan.

Tujuan metodologi ialah untuk membantu memahami dengan lebih luas lagi tentang pengaplikasian kaedah dengan membuat huraian tentang proses kajian.

 

 

3.2       SAMPEL KAJIAN

Sampel kajian yang digunakan dalam kajian ini ialah terdiri daripada seorang responden yang berasal daripada negeri Kedah iaitu di Gurun berumur 22 tahun. Responden merupakan seorang anak jati dan penutur natif dialek Kedah.

 

3.3       ALAT KAJIAN

Kaedah atau metodologi kajian yang akan digunakan untuk mengumpul maklumat adalah seperti berikut:

3.3.1    Soal selidik.

Soal selidik dibuat dengan menggunakan kaedah kuantitatif iaitu menggunakan perisian "Survey Monkey". Soalan-soalan didraf terlebih dahulu dan dimasukkan ke dalam perisian "Survey Monkey". Soalan yang telah siap didalam perisian "Survey Monkey"akan dihantar kepada responden untuk dijawab oleh responden tersebut.

3.3.2    Rakaman.

Rakaman video akan dilakukan dengan menggunakan perakam video di telefon dan rakaman suara dengan menggunakan MP3.

 

 

3.3.3    Blog

Blog digunakan untuk memaparkan setiap hasil kajian yang telah saya lakukan dan perolehi dengan menggunakan wordpress.

3.3.4    Antconc

3.3.5    Video converter

3.3.6    Soundcloud

 

3.5       KESIMPULAN

Metodologi kajian yang dipilih diharapkan dapat membantu pengkaji menjayakan kajian yang dijalankan seterusnya memperoleh hasil kajian yang terbaik.

BLOG KEDAH: 02 <b>di kodiang</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Feb 2013 01:37 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Azrul 3R: PROGRAM 3R <b>DI</b> SJK LAM MIN, <b>KODIANG</b>

Posted: 07 Aug 2012 07:55 AM PDT

AKTIVITI KUTIPAN BARANGAN KITAR SEMULA DI SJK LAM MIN, KODIANG
Selain aktiviti kutipan barangan kitar semula dijalankan di SMK Mergong, Alor Setar pada 7 Ogos 2012, aktiviti yang sama juga dijalankan di SJK Lam Min, Kodiang oleh staf-staf daripada Pejabat PPSPPA Cawangan Kubang Pasu. 


Antara warga kerja yang terlibat ialah Puan Banian Binti Zulkifli dan En Mohd. Syolehhin bin Abu Bakar daripada Pejabat PPSPPA Cawangan Kubang Pasu. Sebanyak 560 kg barangan kitar semula yang terdiri daripada kertas, botol plastik dan besi yang dapat dikumpul, diasingkan dan dijual kepada pihak vendor atau pusat kitar semula terdekat. Hasil jualan barangan kitar semula tersebut ialah sebanyak RM 170.00 lebih.

misi bantuan kemasyarakatan pada mangsa ribut taufan <b>di kodiang</b> <b>...</b>

Posted: 07 Apr 2013 04:14 PM PDT

Kejadian ribut taufan melanda di Kodiang Pida 2 pada 01 April 2013 mengakibatkan 63 rumah mengalami kerosakan teruk juga kerosakan peralatan asas... 

Dengan kejadian tersebut, terbentuknya Operasi Misi Bantuan Kemasyarakatan dari Pasukan Tindakan Cemas Malaysia Wilayah Utara, Kedah yang diketuai oleh Marshal Dato Seri DiRaja Mohamed Setifani , Ketua Turus Wilayah Utara dan dibantu oleh Komander Mohamad , Komander Pertadbiran Wilayah Utara.

Bantuan yang diberikan adalah dalam bentuk membaik pulih rumah yang mengalami kerosakan juga lain lain bantuan. Operasi bermula pada 01 April 2013 hingga kini.

Pada sesiapa yang ingin memberi bantuan pada mangsa ribut sila hubungi Komander Mohamad ditalian 011-15442376


02 di sik - Google Blog Search

02 di sik - Google Blog Search


PANASS!! UMNO <b>Sik</b> Yakin Menang 3-0 <b>Di</b> Parlimen <b>...</b> - Kedah Ke KL

Posted: 17 Apr 2013 08:16 PM PDT


Mc agak kenal rapat dengan Datuk Tajudin Abdulah, beliau seorang Adun dan Ketua Bahagian UMNO Sik yang bertanggung jawab dan mendahulukan rakyat. Kadang-kadang sampai 3,4 pagi beliau bekerja pusing Sik semata-mata untuk memenuhi kehendak penduduk Sik.

Walaupun Datuk Tajudin ni Adun Belantek, tapi sebagai Ketua UMNO Bahagian, beliau menjaga parlimen Sik lebih dari ahli parlimen Sik sendiri. Disebabkan itu beliau amat disegani disana.

Kiranya, kalau sebut nama YB Tajudin, boleh dikatakan beliau amat popular di Parlimen Sik siapa penduduk Sik yang tak kenal dengan beliau. Beliau bukan sahaja dihormati rakan, malah musuh politik disana. Setakat Bakar Bakalani, diketis dan ditenyeh umpama kutu rambut saja. Atas sebab demikian, Mc percaya BN akan berjaya merampas Parlimen Sik dan dua lagi Dun dibawahnya, disamping mengekalkan kerusi Dun Belantek yang sememangnya akan dipertahankan oleh beliau.

Kita dengar apa kata Datuk Tajudin,

02 di jitra - Google Blog Search

02 di jitra - Google Blog Search


Kedah Times: Calon N06: <b>Jitra</b>: Pembangun Masyarakat

Posted: 17 Apr 2013 11:30 PM PDT


Calon seterusnya mewakili N06 DUN Jitra yang selama ini merupakan seorang yang bekerja kuta untuk parti. Tidak kira jawatan, sebaliknya perjuangan parti diutamakan.
Beliau juga merupakan pekerja di yayasan pembangunan Masyarakat di Jitra. Dengan pengalaman dan kekuatan yang ada, InsyaAllah rakyat Jitra bakal memperolehi seorang YB yang sentiasa bekerja kuat untuk rakyat dan parti.

Beliau senang dipanggil dengan Pak Tam.
NAMA         : AMINUDDIN BIN OMAR
ALAMAT      : NO 334 TAMAN TUNKU SARINA BANDAR DARULAMAN 06000 JITRA KEDAH.
EMAIL         : aminuddin_ypmkp@yahoo.com
AGAMA         : ISLAM
BANGSA         : MELAYU
NAMA ISTERI : FARIDAH BT MOHD HANAPIAH
BIL  ANAK         : 4 OARANG
CERTIFICATE OF PRODUCTION ENGINEERING AOTS ( ASSOSIATION OF TECHNICAL  
                               SCOLARSHIP  OSAKA JAPAN.
1. KETUA PEMUDA UMNO CAWANGAN KG.LEMBAH ARANG
2. KETUA UMNO CAWANGAN LEMBAH ARANG.
3. AHLI JAWATANKUASA PEMUDA UMNO BAHAGIAN KUBANG PASU
4. KETUA PEMUDA UMNO BAHAGIAN KUBANG PASU
5. PERNAH MENJADI PERWAKILAN PEMUDA UMNO BAHAGIAN KE 
        PERSIDANGAN AGUNG UMNO
6. MENJADI JURUCAKAP PEMUDA UMNO NEGERI KEDAH DI PERHIMPUNAN  
        AGUNG UMNO 2012
7. PENOLONG SETIAUSAHA PERGERAKAN PEMUDA UMNO BADAN PERHUBUNGAN 
        UMNO NEGERI KEDAH.
1. PENYELIA PENGELUARAN SYARIKAT
2. PEGAWAI KHAS KEPADA YB. DATUK PADUKA MUKHRIZ BIN TUN MAHATHIR, 
3. PENGURUS OPERASI YAYASAN PEMBANGUNAN MASYARAKAT KUBANG                                 

02 di langkawi - Google Blog Search

02 di langkawi - Google Blog Search


PANASS!! Wan Azizah di BOIKOT Jentera Pakatan <b>di Langkawi</b> <b>...</b>

Posted: 14 Apr 2013 08:17 PM PDT

Semalam PKR Langkawi telah mengumumkan calonnya untuk kerusi Parlimen Langkawi yang dirasmikan oleh Wan Azizah. Kemudian Wan Azizah rasmi jentera PKR Langkawi untuk PRU kali ni, takpa kita layan gambar dulu..
Terkejut dengan jentera PKR Langkawi? Tak percaya, ni kat bawah ni ada satu lagi gambar!! Ramai woo..

Kalau ada cai pembangkang kata ini gambar sebelum majlis mula, Mc nak cakap jangan buat lawak la, ini hakikat sebenar jentera PKR. PKR mana ada jentera? Tukang tolong pacak bendera depa pun jentera Pas. Kalau takdak jentera Pas, tak hidup PKR di seluruh negeri Kedah ni.

Bab nak jadi calon, PKR memang laju, kerja tak buat, kebajikan ahli dan rakan parti macam Pas tak jaga. PKR punya Adun atau Ahli Parlimen jenis makan sorang, kalau dapat projek pun, bagi ahli keluarga depa saja. Masa kempen 'perkudakan' Pas, bila menang, kaya sorang-sorang la!!

Ini luahan dari jentera 'lama' Pas di seluruh Kedah. Mc dah jumpa dengan otai-otai jentera Pas ni. Depa kadang-kadang terpaksa 'pacak' bendera PKR disebabkan arahan 'dunggu' dari parti sendiri. Sekarang ni, markas Pas di kawasan bercampur, atau pekan diwajibkan letak bendera Dap sekali. Lagi la 'panas' puak jentera Pas ni.

Bab bendera Dap ni, ada diantara depa, rasa nak bakar dari nak pacak! he he.. Mc telah berjaya membuka pekung beberapa jentera konvesional diantara puak Pas. Lihatlah betapa rapuhnya Pakatan diantara puak pembangkang.

Paling kesian jentera bawah Pas ni la. Dikerah macam balaci, sampai ada yang beli buluh, jahit bendera sendiri kononnya perjuangan. Bila menang, YB pun haram tak nampak muka! he he he.. nasib-nasib. Mc memang tabik spring jentera 'lama' Pas, perjuangan depa dahsyat cuma depa kurang 'cerdik' sebab salah parti. he he..

Ok kita sambung balik kisah calon PKR di Langkawi dan seluruh Kedah,

Bekas Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Kedah, Datuk Ahmad Abdullah, 64, hari ini diumumkan sebagai calon Parti Keadilan Rakyat (PKR) bagi kerusi Parlimen Langkawi pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Ketika mengumumkan perkara itu pada sidang media di sini, Presiden PKR Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail turut menamakan penyandang kerusi Parlimen Kuala Kedah, Datuk Ahmad Kassim, 50, sebagai calon kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuah.

Pakatan pembangkang memperuntukkan satu lagi kerusi DUN dalam Parlimen Langkawi iaitu Ayer Hangat, kepada PAS yang dijangka mempertaruhkan Yang Dipertua PAS Langkawi, Zubir Ahmad, 50.

Barisan Nasional (BN) memenangi kerusi Parlimen Langkawi dan dua kerusi DUN pada PRU 2008.

Pada PRU 2008, PKR bertanding bagi tujuh kerusi dan menang lima kerusi.Mereka kalah di kawasan Parlimen Alor Setar dan Langkawi.

PKR sebelum ini mengumumkan nama calon bagi enam kerusi Parlimen yang mereka tandingi pada PRU 2008.

Setiausaha Agungnya, Datuk Saifuddin Nasution Ismail, yang merupakan penyandang kerusi Parlimen Machang, Kelantan, akan bertanding di kawasan Parlimen Kulim/Bandar Baharu manakala Naib Presiden parti, N Surendran pula akan bertanding bagi kerusi Parlimen Padang Serai.

Calon lain ialah Ketua Wanita Cabang Sungai Petani, Nor Azrina Surip @ NurinAina Abdullah (Parlimen Merbok) dan Ketua PKR Cabang Kuala Kedah, Dr Azman Ismail(Kuala Kedah), manakala Datuk Johari Abdul kekal bagi mempertahankan kerusi Parlimen Sungai Petani.

Ketua Biro Perundangan PKR Kedah, Gooi Hsiao Leung pula sekali lagi akan bertanding bagi kerusi Parlimen Alor Setar selepas kalah pada 2008.

Ini bermakna misteri kerusi parlimen Sungai Petani bagi PKR dah terjawab, Joe Bedul aka P.Ramlee celup mengekalkan kerusi parlimennya. Muka taktau malu betul, kerja haram tak pernah buat, turun padang pun setakat berceramah, tiba-tiba nak kekal di Sungai Petani? Terima la balasan dari rakyat Sungai Petani nanti!

Insyallah, untuk PRU kali ini, ini janji Mc sebagai Ketua Jentera UMB Kedah, kita rampas semua kawasan PKR!! Moga dipermudahkan Allah dalam misi menyelamatkan Kedah dari bencana dan musuh negara! Aminn..


McTheory:
Kawasan PKR peluang untuk kita rampas 70-30.. kemenangan di tangan BN!