ads

Selasa, 18 Jun 2013

02 di kodiang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kodiang - Google Blog Search


DUNIA ITU: 63 rumah <b>di Kodiang</b> rosak akibat ribut

Posted: 02 Apr 2013 02:44 AM PDT

Pelatih Giatmara membantu mengalihkan zink yang rosak di Kampung Paya Pida 1. - Foto Shahrizal Md Noor/bh]


 JITRA - Sebanyak 63 rumah di tiga kampung di Kodiang dekat sini rosak teruk terutama di bahagian bumbung selepas dilanda ribut petang semalam.

Kejadian kira-kira 6 petang itu melibatkan 45 rumah di Kampung Paya Pida Satu, 13 di Kampung Pida Empat dan lima di Kampung Kandis dengan jumlah kerugian keseluruhan hampir RM1 juta.

Tiada sebarang kemalangan jiwa dalam kejadian itu.

Seorang mangsa kejadian itu, Habsah Ahmad, 69, dari Kampung Paya Pida Satu berkata ketika kejadian, dia bersama tiga anak dan menantu serta tiga cucunya berusia antara tiga bulan dan lima tahun berada di rumah.

Katanya dia yang terdengar bunyi deruman angin kencang sehingga bumbung rumahnya diterbangkan angin melarikan diri dengan menaiki kereta milik anaknya bersama keluarganya untuk mencari tempat selamat.

"Masa tu makcik lihat zink terbang. Makcik jadi takut dan bawa cucu berusia lima tahun selamatkan diri. Makcik syukur semua anggota keluarga makcik termasuk cucu berusia tiga bulan selamat," katanya kepada pemberita ketika ditemui di tempat kejadian hari ini.

Abdullah Awang, 68, dari Kampung Paya Pida Satu berkata dia kerugian kira-kira RM100,000 setelah bumbung rumahnya serta barangan elektrik di dalam rumahnya rosak.

Dia yang menceritakan detik-detik cemas kepada pemberita bersama isterinya Hasma Hussin, 64, berkata kejadian berlaku dengan pantas sehingga tidak sempat untuk menyelamatkan barangan berharga.

Katanya dia bersama isteri cuba keluar rumah dan melihat bumbung rumah terbang seperti burung dan masuk semula ke dalam rumah sehingga keadaan kembali normal.

"Saya hanya mampu melaungkan azan sahaja. Kami cuba nak selamatkan diri dengan keluar rumah dan bila lihat zink berterbangan kami masuk semula ke dalam rumah. Bila angin dah habis saya lihat semua bumbung rumah saya dan jiran habis (diterbangkan)," katanya.

Anggota Parlimen Jerlun Datuk Mukhriz Tun Mahathir yang turun padang melawat mangsa kejadian turut menyalurkan bantuan Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi meringankan beban yang dialami mereka.

Mukhriz berkata buat sementara ini anggota keluarga yang terlibat ditempatkan di tiga pusat penempatan termasuk di Dewan Orang Ramai Batu 1 sebelum bantuan susulan daripada kerajaan pusat untuk memperbaiki rumah dibuat dalam tempoh terdekat.

"Ada antara anggota keluarga mereka tinggal di rumah bagi menjaga keselamatan barangan di dalam rumah. Kita juga minta anggota Rela menjaga kawasan rumah yang rosak," katanya. - Bernama

2 Apr 2013

02 di pendang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di pendang - Google Blog Search


mat sabu tak pernah tahu tentang pengundi siam <b>di pendang</b>!!!

Posted: 10 May 2013 06:43 AM PDT


Memang susah untuk menerima kekalahan. Apatah kekalahan tersebut diterima ketika keyakinan begitu memuncak yang sokongan padu akan diterima daripada pengundi.

Begitulah juga yang berlaku kepada Mat Sabu.

Mat Sabu bertanding di kerusi Parlimen Pendang dan kalah di tangan calon Barisan Nasional, Datuk Othman Abdul.

Berbanding mengakui kekalahannya kerana Mat Sabu sendiri gagal memahami struktur masyarakat di Pendang, Timbalan Presiden PAS itu bagaimanapun, menyalahkan pengundi-pengundi hantu yang dikatakannya sebagai masyarakat Siam di daerah tersebut.

Mat Sabu di Pendang, memang tidak buat apa-apa. Mat Sabu kurang mengerti tentang Pendang. Ketika penulis sendiri meninjau Pendang beberapa hari sebelum hari pengundian, Mat Sabu telah menipu tentang kehadirannya. Sepatutnya Mat Sabu bersolat Jumaat di sebuah masjid di salah sebuah perkampungan di daerah Pendang. Bagaimanapun, Mat Sabu tidak muncul sampai ke sudah, sebaliknya Mat Sabu berada di Johor, memberikan ceramah bagi mendapatkan sokongan untuk Lim Kit Siang.

Di Pendang sendiri, Mat Sabu lebih banyak mencipta musuh terutama dengan kem Hayati Osman, bekas Ahli Parlimen Pendang yang tidak dicalonkan semula dan tempatnya dirampas oleh Mat Sabu yang berasakan Pendang adalah daerah selamat untuknya kembali ke Parlimen.

Lawannya pula adalah Othman Abdul, anak watan yang dikenali rapat oleh sebahagian penduduk Pendang tanpa mengira parti. Malah, sebahagian besar kaum keluarga Othman Abdul juga adalah ahli PAS yang mempunyai hubungan baik dengannya.

Kesian Mat Sabu... memandangkan sekarang ini Anwar Ibrahim sedang mempopularkan trend pengundi hantu yang entah di mana duduk dan buktinya, Mat Sabu juga menzahirkan kehairanan tentang kekalahannya. Katanya, dia hairan bagaimana masyarakat Siam boleh memberikan undi kepada Barisan Nasional dan bukan kepadanya.

Justeru, dia mengesyaki Barisan Nasional telah mengimport ramai orang Siam ke daerah Pendang semata-mata untuk mengalahkannya.

Itu sahajalah alasan yang mampu diberikan oleh Mat Sabu!

Sudah-sudahlah Mat Sabu! Dah kalah tu, buat cara kalahlah! Tak payahlah guna alasan PENGUNDI HANTU. ANWAR IBRAHIM sendiri pun gagal membuktikan kewujudan 60,000 pengundi hantu yang dikatakannya. Takkanlah hanya dengan cakap-cakap boleh percaya bulat-bulat hanya kerana kata-kata itu menyebelahinya?

Yang pasti, Mat Sabu tidak dikehendaki di Pendang. Sama juga di tempat-tempat lain. Dia hanya boleh berkokok di atas pentas ceramah, tetapi tidak layak untuk menjadi wakil rakyat kerana sewaktu dia menjadi wakil rakyat dahulu pun, tak ada satu benda pun dibuatnya untuk rakyat, melainkan sibuk berceramah dan mengumpul duit dari tin milo!!!!

 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved