ads

Rabu, 18 September 2013

02 di kulim - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kulim - Google Blog Search


[Video & Gambar] Kemalangan ngeri pekerja TNB <b>di Kulim</b> Hi Tech

Posted: 28 Aug 2013 05:30 PM PDT

Kemalangan Ngeri Yang Berlaku Berdekatan Kilang Saint Gobain di Kulim Hi-Tech Park, Kulim..

Kemalangan yang agak dahsyat pagi tadi di Kulim Hi-Tech Park, Kulim Kedah

Lokasi berdekatan dengan Kilang Saint Gobain dan First Solar, Mangsa adalah pekerja TNB Kulim. Ini adalah videonya yang dirakamkan oleh rakan facebook...

Mangsa adalah staff TNB Kulim. 5 anggota terlibat kemalangan pagi tadi. Semoga Allah permudahkan segala urusan magsa.

Kemalangan yang berlaku pagi tadi berpunca kereta mangsa yang gagal dikawal telah berpusing dan melanggar tiang lampu.

02 di kodiang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kodiang - Google Blog Search


misi bantuan kemasyarakatan pada mangsa ribut taufan <b>di kodiang</b> <b>...</b>

Posted: 07 Apr 2013 04:14 PM PDT

Kejadian ribut taufan melanda di Kodiang Pida 1 - 4 pada 01 April 2013 mengakibatkan 63 rumah mengalami kerosakan teruk juga kerosakan peralatan asas... 

Dengan kejadian tersebut, terbentuknya Operasi Misi Bantuan Kemasyarakatan dari Pasukan Tindakan Cemas Malaysia Wilayah Utara, Kedah yang diketuai oleh Marshal Dato Seri DiRaja Mohamed Setifani , Ketua Turus Wilayah Utara dan dibantu oleh Komander Mohamad , Komander Pertadbiran Wilayah Utara.

Bantuan yang diberikan adalah dalam bentuk membaik pulih rumah yang mengalami kerosakan juga lain lain bantuan. Operasi bermula pada 01 April 2013 hingga kini.

Pada sesiapa yang ingin memberi bantuan pada mangsa ribut sila hubungi Komander Mohamad ditalian 011-15442376


Tinjauan Rumah Mangsa Bencana dan Perlaksanaan Misi Bantuan
Bantuan pada mangsa bencana di Kodiang


Bantuan membaik pulih rumah yang mengalami ribut taufan


02 di kuala kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kuala kedah - Google Blog Search


43 pengundi hantu di 6 rumah <b>di Kuala Kedah</b> - Harakah Daily

Posted: 27 May 2013 04:17 AM PDT

PETALING JAYA: Kewujudan pengundi hantu menjadi isu paling utama yang mempersoalkan perjalanan PRU13, kata Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli (gambar) dalam kenyataannya.

Menurut laporan-laporan yang telah dibuat sebelum, semasa dan selepas hari mengundi, pengundi hantu ini dipercayai didatangkan dalam dua bentuk; iaitu rakyat asing yang diberikan kad pengenalan dan mengundi; serta pengundi rakyat Malaysia yang mengundi lebih dari sekali kerana didaftarkan di beberapa tempat.

Beberapa hari sebelum hari pengundian, jentera Barisan Nasional di seluruh negara giat mengedarkan slip-slip mengundi yang menyatakan tempat dan saluran mengundi dari rumah ke rumah. Slip-slip ini diambil dari daftar undi induk yang dikeluarkan oleh SPR.

Menurut Rafizi, di seluruh negara, banyak berlaku kejadian slip undi yang diedarkan oleh Barisan Nasional itu menunjukkan wujudnya pengundi-pengundi tidak dikenali yang didaftarkan di alamat-alamat dalam kawasan tertentu.

Banyak pemilik dan pengundi asal di alamat-alamat tersebut telah tampil membuat laporan polis mempersoalkan kenapa ada pengundi lain yang didaftar dengan ramai di alamat mereka, sedangkan mereka telah tinggal di alamat itu dari awal dan tidak pernah mengenali nama-nama yang didaftarkan, kata Rafizi.

"Saya sendiri membantu membuat 2 laporan polis di Pandan berhubung kejadian ini pada hari pengundian.

"Hari ini, saya tampilkan 5 laporan polis yang dibuat berasingan di Parlimen Kuala Kedah yang menunjukkan bahawa 43 orang yang tidak dikenali telah didaftarkan di 6 buah rumah di dalam satu taman, iaitu Taman Sri Putra," kata Rafizi dalam kenyataannya.

Beliau juga sertakan satu salinan Borang 10A yang dikeluarkan oleh SPR sendiri di Parlimen Kuala Kedah, yang mengesahkan bahawa seorang pengundi iaitu Lim Tiek Hong dinafikan hak mengundi kerana ada orang lain telah mengundi bagi dirinya.

Laporan-laporan polis dan Borang 10A yang dikeluarkan sendiri oleh SPR mengesahkan bahawa keraguan wujudnya pengundi hantu yang didaftarkan berkali-kali ada asasnya.

Kejadian seperti ini di seluruh negara memperkukuhkan persepsi rakyat bahawa PRU13 penuh dengan penipuan dan SPR tidak mempunyai kewibawaan untuk mempertahankan satu proses pilihanraya yang adil, bersih dan telus.

"Oleh yang demikian, saya menyeru kepimpinan SPR untuk memberikan penjelasan yang masuk akal mengenai kejadian-kejadian ini kerana ada laporan polis khusus yang dibuat mengenainya.

"Saya juga menyeru supaya pasukan polis mula membuat kenyataan mengenai pelbagai laporan polis mengenai penyelewengan pilihanraya yang telah dibuat selama ini," seru beliau.

Jika 43 pengundi yang diragui boleh wujud di satu taman di Parlimen Kuala Kedah hanya di 6 buah rumah, bayangkan berapa banyak pengundi hantu yang sebegini yang boleh didaftarkan di seluruh negara, tambah beliau.

02 di jitra - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di jitra - Google Blog Search


Fathia, Aiman <b>di Jitra</b> 7 Sept. - Utusan Online

Posted: 25 Aug 2013 05:44 AM PDT

NUR FATHIA ABDUL LATIFF

JIKA selama ini anda hanya menonton lakonan Nur Fathia Abdul Latiff dan Aiman Hakim Ridza di kaca televisyen, ada peluang menanti anda untuk bertentang mata dengan dua pelakon popular ini secara langsung.

Sudah pastilah sekiranya anda bertemu mereka di Taman Tasik Darulaman Jitra, Kedah sempena Fiesta Riuh Sakan Utusan/Kosmo! pada 7 September depan.

Peneraju utama drama bersiri Diandra yang sedang bersiaran setiap Selasa di TV3 itu bakal meluangkan masa kira-kira dua jam bermula pukul 3 hingga 5 petang.

Mereka berdua hadir untuk menjayakan sesi bertemu peminat. Jadi inilah kesempatan bagi penduduk sekitar Jitra beramah mesra dengan Fathia dan Aiman.

Pengunjung turut berpeluang merakam gambar bersama kedua-dua pelakon itu.

Selain bertemu Fathia dan Aiman, pengunjung boleh menyertai pelbagai aktiviti untuk seisi keluarga yang dianjurkan termasuk pertandingan karaoke dan mewarna.

Sempena Fiesta Riuh Sakan Utusan/Kosmo! yang berlangsung buat kali kedua ini, ia turut diserikan dengan konsert.

Antara artis yang sudah mengesahkan diri untuk memeriahkan konsert Fiesta Riuh Sakan Utusan/Kosmo! itu ialah Lan Kristal yang bakal menghiburkan pengunjung.

Konsert Fiesta Riuh Sakan Utusan/Kosmo! turut dimeriahkan dengan penyampai radio Nasional FM yang bakal menggegarkan Taman Tasik Darulaman.

Antara penyampai radio terlibat ialah DJ Ridz, DJ Safura, Dj Kroll, DJ Dyan, Dj Muaz dan DJ Sheila yang terkenal dengan celoteh mereka.

Jadi jangan lepaskan peluang ini untuk bersama-sama bersantai di hujung minggu bersama keluarga tersayang di Fiesta Riuh Sakan Utusan/Kosmo! bermula 5 hingga 7 September di Taman Tasik Darulaman Jitra, Kedah.

Untuk sebarang pertanyaan berhubungan aktiviti fiesta boleh hubungi 03-92324428.

- AMIRAH AMALY SYAFAAT

HOT! XPDC menghangatkan lagi Hari Koperasi Negara <b>di Jitra</b> <b>...</b>

Posted: 24 Aug 2013 09:16 AM PDT

Hari Koperasi Negara di gegarkan lagi dengan nyanyian ala konsert dari kumpulan XPDC yang menghiburkan rakyat Kedah di Jitra ini.
Ternyata lebih 10 ribu pengunjung datang ke tapak pameran. Sambil berkunjung ke booth koperasi pengunjung di hiburkan dengan persembahan artis.
Antaranya Jamal Abdillah, XPDC, Nabil dan Angah raja lawak.
Hanya tinggal sehari saja lagi untuk berkunjung ke tapak Hari Koperasi Negara, jangan lepaskan peluang untuk datang ke sini.

Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

PANASS!! Awek Thai BerTOMOI <b>di Jitra</b> Kedah! #HariKoperasi13 <b>...</b>

Posted: 23 Aug 2013 05:48 AM PDT



Jangan terkejut.depa ni bertumbuk sebab pertandingan tomoi di Hari Koperasi Negara 2013 di Jitra..Rugi sapa tak mai.macam macam acara menarik untuk tatapan pengunjung..

Pukul 8.30pm ni ada pertandingan tomoi final. Pada peminat tomoi mai turun ramai-ramai.


Jangan terkejut.depa ni bertumbuk sebab pertandingan tomoi di Hari Koperasi Negara 2013 di Jitra..Rugi sapa tak mai.macam macam acara menarik untuk tatapan pengunjung..

02 di baling - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di baling - Google Blog Search


GEMPA BUMI <b>DI</b> KUPANG <b>BALING</b> KEDAH 20 OGOS 2013

Posted: 19 Aug 2013 11:55 PM PDT

Gempa bumi landa Kupang Baling Kedah 20 ogos 2013

Satu gempa bumi berkategori "lemah" yang berukuran 3.8 pada skala Ricther dikesan berlaku di Kupang berdekatan Baling Kedah pada jam 8.26 pagi Selasa

gempa bumi baling kedah ogos 2013 gempa bumi di kupang baling kedah 20 ogos 2013

Maklumat ini diperolehi dari laman web rasmi Jabatan Meteorologi Malaysia di pautan http://www.met.gov.my

Dalam pada itu, menurut  laporan yang disiarkan media, gempa bumi itu berpusat di 11km selatan Baling dan kesan gegaran boleh dirasai di sekitarnya dan tiada laporan menyebut berlakunya kerosakan dari impak gegaran tersebut

Meskipun ahli geologi mendapati Malaysia berada diluar kawasan "lingkaran api pasifik" namun menurut laman web wikipedia, sejak tahun 2007, Malaysia pernah mengalami 40 gempa bumi lemah

37 berlaku di Bentong, Pahang. 3 di Manjung (Perak) dan Jerantut (Pahang)

Dari November 2007 – 2009 berlaku 29 gegaran gempa bumi di Bentong. Kadarnya antara 1.1 hingga 2.8 skala Richter

Biaqpila™: AWAS!!! ADA SETAN <b>BALING</b> BATU <b>DI</b> JEJANTAS <b>...</b>

Posted: 19 Aug 2013 06:02 PM PDT


Dua kejadian yang sama berlaku dalam tempoh masa selang beberapa hari. Kejadian pertama dilaporkan berlaku apabila satu batu sengaja dijatuhkan dari atas jejantas Taman Connaught oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Lokasi tepat kejadian adalah di jejantas di Taman Connaught yang melintasi Lebuhraya Kajang – Cheras berhampiran dengan Mc Donalds dan juga Pasaraya Giant.
OhTidak ada berkongsi kejadian ini di Facebook Pages Oh! Media baru-baru ini dan mendapat respon yang mengundang kemarahan orang awam dan risaukan akan keselamatan mereka dan mengapa ada pihak yang tergamak melakukan sedemikian rupa?
Beberapa kemalangan dilaporkan berlaku akibat sengaja dilempar batu ke arah cermin kereta di highway di kawasan Taman Connaught di bawah jejantas berhampiran Mc Donalds Taman Connaught. Perbuatan manusia tak berakal mungkin. Sebuah lagi kereta juga turut menerima kecelakaan yang sama tidak lama kemudian dan dipercayai didalangi pelaku yang sama. Berhati-hatilah sentiasa. Sebenarnya apa masalah diorang ni? – Oh! Media Facebook Pages.
Kejadian pertama kami kongsikan pada 16 Ogos lalu yang melibatkan seorang wanita di mana menerima keceraan ringan akibat daripada insiden tersebut [klik di sini].

ohtidak-baling-batu-jejantan-connaught-1

Kejadian kedua pula kami laporkan dua hari kemudian yang melibatkan seorang wanita tua yang memandu untuk pulang ke rumahnya [klik di sini]. Bagaimanapun kejadian kedua tidak dilaporkan kepada polis. Ini dijelaskan sendiri oleh anak mangsa, Anson Ong yang menyatakan dia tidak berniat untuk membuat laporan polis kerana tahu tindakan tersebut hanyalah sia-sia. Apa yang dia mahu lakukan hanyalah berkongsi kepada orang ramai agar mereka dapat lebih berhati-hati ketika melalui lokasi tersebut ataupun di mana sahaja berada.

Baru dua hari lepas kami berkongsi tentang kejadian baling batu dari jejantas yang berlaku di Taman Connought berhampiran Giant dan Mc Donalds (Lebuhraya Cheras – Kajang). Kali ini satu lagi kejadian berlaku di tempat yang sama! Seorang wanita bernasib-baik kerena tidak mengalami sebarang kecederaan. Mohon mana-mana ustaz untuk halau setan-setan yang bermain di aras jejantas tu. For you guys, hati-hati selalu terutama di kawasan yang disebutkan. – Oh! Media Facebook Pages.
ohtidak-baling-batu-jejantan-connaught-2

Jadi berhati-hatilah sentiasa kerana zaman sekarang ni memang susah nak difikirkan kenapa ramai sangat si bodoh yang suka melakukan perkara-perkara keji tanpa langsung rasa bersalah. Terlalu ramai yang boleh diteka sebagai suspek tapi biarlah pihak polis yang menyelesaikan perkara ini. Cadangan kami oleh kerana jejantas tersebut telah dua kali berlaku perkara yang sama dalam waktu yang singkat (itu yang kita tahu), letakkan pengawal keselamatan, CCTV atau sebarang apapun di kawasan tersebut bagi membendung kejadian yang sama berlaku lagi. Jangan tunggu ada yang dah mati baru nak buat tindakan.

Oh! Tidak

KILANG UTK DISEWA DI SERI MANJUNG PERAK CALL ILA 017-5655767
NAK TAU CARA CAJ HANDPHONE DI MANA SAJA ANDA BERADA?
RUANG IKLAN TEKS RM10 SEBULAN


tumpang sekole...?: Gempaq gempa bumi <b>di Baling</b> dan Kupang <b>...</b>

Posted: 20 Aug 2013 11:22 AM PDT


Pada 18hb Julai 2013 Tenaga Nasional Berhad dengan bangga dan megah sekali telah memberitahu satu dunia betapa syarikat kuasa nasional itu telah memperolehi keuntungan sebelum cukai cukup tinggi sebanyak RM2.042 billion bagi suku ketiga berakhir pada 31hb Mei 2013 berbanding RM980.30 juta dalam suku tahun yang sama tahun lepas.

Selepas sebulan membuat pengumuman itu, maka diberitahu pula tarif elektrik bakal dinaikkan.

Dah untung berbillion ringgit setahun masih lagi nak dinaikkan tarif elektrik...Bukankah ini menunjukkan betapa bersikap cekik darah punya syarikat GLC yang dipimpin oleh kerajaan UMNO/BN.

Sepatutnya jika dah untung banyak sebegitu diturunkan tarif elektrik bagi meringan beban rakyat... Ini tak.. lagi banyak untung lagi nak tekan rakyat .



Apa-apa pun bersyukur dan berterima kasihlah dengan UMNO/BN...bak kata setengah pemimpin UMNO.. tanpa UMNOkita masih lagi duduk atas pokok dengan bercawatkan daun.-f/bk

Alasan lapuk untuk naikkan tarif elektrik


New TNB tariff rates will not burden consumers...

Tenaga Nasional Berhad (TNB) has given an assurance that the proposed electricity tariff adjustment will not burden consumers.

TNB president and chief executive officer Datuk Seri Azman Mohd said domestic users, who consume less than 200 kWh a month, would not see any increase in their monthly bill due to the tariff adjustment.

"About half of our eight million consumers are those who consume less than 200 kWh and have a monthly bill of less than RM70. They will not see any increase in their bills and will not be burdened.

"However, if the tariff adjustment is approved, it will be reasonable. The people need not worry, it will not be a double or a triple increase ... there is a certain percentage, but it will not be that high," he told reporters at the TNB Aidilfitri event here today.

Azman said the final decision on the new tariff would be made by the government based on inputs and information given by TNB.



"Many meetings have been convened to discuss the matter.

"We are confident that the government will give its fair consideration to all quarters, including consumers and industry players," he said.

Azman said electricity tariff adjustment, should it be made in the future, was proposed due to the hike in the price of fuel, and not to increase TNB's profit.

"TNB is neutral, we have nothing to lose. The company that is suffering losses now is Petronas as it has to pay such a high price to supply liquefied natural gas (LNG) as fuel," he said.

Right now, he said, Petronas fixed the price of the gas to generate electricity at RM13.70 per MMBtu, a rate much less than the market price of RM40 per MMBtu. – Bernama


Gempa bumi di Baling dan Kupang...

Gempa bumi lemah berukuran 3.8 pada skala Ricther melanda Kupang di Kedah pada 8.26 pagi Selasa, menurut Jabatan Meteorologi Malaysia.

Gempa bumi itu berpusat di 11km selatan Baling dan gegaran kesan boleh dirasai di sekitarnya, menurut kenyataan jabatan itu di sini.

Rare quake shakes Baling...

Kupang residents in Kedah got a slight jolt today morning when a small earthquake occurred at 8.26am.

Explaining yesterday's 3.8 magnitude earthquake, a Meteorological Department spokesman said although Malaysia is not in "The Ring of Fire", small quakes are still possible, although very rare.

The Ring of Fire is a string of active earthquakes and volcanic eruptions around the Pacific Ocean, which goes past Indonesia and the Philippines in Southeast Asia.

"According to the seismotectonic map, Kupang is close to a fault line. It is possible that the two sides of the fault line rubbed against each other, causing the quake," said Jah Salmihani Mansor from the Geophysics and Tsunami Division.

"Although it is rare in Malaysia, the department diligently monitors the occurrences of such quakes."

The epicentre was at latitude 5.6° North and longitude 100.9° East, 11km south of Baling. Tremors were felt in parts of the district.

Bernama reported that despite feeling the tremors, a teacher at SK Kampung Bandar, Siong only knew of the earthquake when the department called the school to confirm the incident 10 minutes later.-theSun daily



02 di tanjung dawai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di tanjung dawai - Google Blog Search


CeRiTa SaNg PuTeRi: Apa Yang Ada <b>Di Tanjung Dawai</b>?

Posted: 14 Sep 2013 05:10 AM PDT

Hai you all pernah datang ke Kedah dan pergi ke Tangjung Dawai tak?? Kalau nak tahu Tanjung Dawai ni adalah seberang dari Pantai Merdeka..Lagu Cinta Di Pantai Merdeka pernah dengar tak?? Mestilah pernah kan.. Jom kita gi jalan-jalan kat Tanjung Dawai ni.. Pemandangan lautnya cantik jugak lah, tapi tak boleh bermandi manda yer..
Cantik tak view kat sini??Lepak-lepak tenangkan fikiran pun okay jugak kan.. Sambil kita bersantai sambil kita makan kuaci..Angin pula sepoi-sepoi bahasa gituuu..Nyaman sekali..!!
 Untuk pengetahuan you all kat Tanjung Dawai ni ada menjual pelbagai jenis hidupan laut yang telah dikeringkan. Tengoklah ikan gelama yang telah dikeringkan. Ada juga ikan perap yang masam.. Sedap jika dimakan bersama nasi panas.. Terbaik baq hang..!!
Ni pula keropok lekor..Eh ingat dekat Klate dan Ganu je ke ada keropok lekor ni..Kat Kedah pun adooo.. Buktinya , cuba you all datang ke Tanjung Dawai, pasti jumpa. Sedap juga keropok lekor yang dijual di sin..
 Haaa.. Harga sepeket keropok lekor ni ialah RM 10 sahaja..Tak tahu pula kalau sekarang ni dah naik harganya sebab harga minyak petrol pun dah naik kan..Jadi harga segala barangan lain juga terkesan..Mari,mari,mari beli..!! balik rumah boleh goreng meh..
 Oh sibuknya my daddy and my mummy dok pilih nak beli yang mana..
Wah ikan bilis..Sedap ni dimasak sambal tumis..Tambahan makan dengan nasi lemak pulak.. Wow..Marvelours..Sedap hingga menjilat jari tangan..
 Sotong  kering, pari kering semuanya ada.. Mai pilih saja dan bayar.. Hehe

 Wow..sihat-sihat gituu ya kamu Si udang kering..
Akhir sekali ialah menu terbaik dari lautan.. Masakan semuanya seafood.. Sebab di Tanjung Dawai ni ada gerai masakan laut..Semuanya bakar-bakar gituu.. Auuumm.. Sedap.. Haipp..!! Baca bismillah dulu sebelum makan yer.. Nak tahu harga makanan kat sini semuanya berpatutan.. So, bila datang ke Kedah, jangan lupa eh singgah ke Tanjung Dawai ni yaa.. Lokasi Tanjang Dawai adalah berhampiran dengan Singkir Laut dan juga Merbok..
Sekian.. Terima Kasih Kerana Sudi Baca dan Tinggalkan komen..

02 di pendang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di pendang - Google Blog Search


KedahLanie.info: Isu Syiah Cium Mulut <b>di Pendang</b> - Fitnah Jahat Itu <b>...</b>

Posted: 21 Aug 2013 07:00 PM PDT

Penjelasan Tuan Imam " Nafi Cium Mulut " - Hanya Fitnah Jahat



Imam nafi cium mulut amalan kariah



Wartawan sedang menemu bual Mokhtar (kanan).


PENDANG – Video adegan jemaah cium mulut khatib sebaik selesai membaca khutbah Hari Raya Aidilfitri di sebuah masjid yang dikatakan berlaku di Daerah Pendang tersebar luas melalui laman sosial baru-baru ini.

Penyebaran video itu mengejutkan ramai pihak malah ada yang menyifatkan perbuatan tersebut dilakukan oleh golongan fahaman Syiah. Kelakuan yang dirakamkan dilihat pelik apabila beberapa jemaah meluru dan menunggu di belakang khatib.

Video berdurasi 2:02 itu mendapati beberapa jemaah bertindak meluru ke arah mimbar ketika khatib sedang membaca khutbah dan diakhiri video itu dikatakan seorang jemaah terbabit bertindak mencium mulut khatib berkenaan sebaik sahaja selesai berkhutbah.

Justeru itu, Sinar Harian berusaha mencari khatib yang dimaksudkan dalam video itu dan difahamkan kejadian itu berlaku di Masjid Ar-Rahman Kampung Paya Kerchut Pendang.


Imam Masjid Ar-Rahman Kampung Paya Kerchut, Mokhtar Mohamad kelihatan tenang ketika Sinar Harian memperkenalkan diri dan menjelaskan bahawa dakwaan laman sosial mengatakan seorang jemaah bertindak mencium mulutnya adalah tidak benar.

"Adegan cium mulut sama sekali tidak berlaku dan saya rasa sudut kamera ketika video itu direkodkan menampakkan seolah jemaah itu mencium mulut saya.

"Pada hakikatnya, jemaah meluru dan menunggu di belakang saya bertujuan untuk bersalam, memeluk dan berlaga pipi sahaja," katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di masjid itu semalam.

Jelasnya, bersalaman, memeluk dan berlaga pipi merupakan perkara yang sering dilakukan dalam kariah ini sejak puluhan tahun dahulu.

"Budaya ini menjadi keseronokan pada hari raya bagi anak kariah masjid ini dan satu kegembiraan bagi anak kariah pertama yang dapat bersalaman dan memeluk imam menyebabkan mereka berebut datang ke hadapan.

"Ada golongan menyifatkan perbuatan tersebut adalah amalan Syiah namun selama 13 tahun saya menjadi imam masjid ini mendapati tiada pengikut Syiah dalam kariah ini," katanya.

Mokhtar berkata, budaya memeluk, berlaga pipi sering dilakukan oleh anak kariah terdiri daripada anak murid, saudara-mara dan kenalan rapat.

Katanya, dua jemaah yang tunggu meluru ke arah mimbar adalah jirannya dan merupakan anak kariah yang sering datang ke masjid melakukan solat secara berjemaah.

Sementara itu, katanya, beliau juga telah mengumumkan permohonan maaf ketika solat Jumaat lepas di masjid itu daripada seorang jirannya yang memuat turunkan video tersebut.

"Jiran saya yang menetap di Putrajaya dan pulang berhari raya telah memuat turunkan video itu namun dia memaklumkan kepada saya melalui panggilan telefon bahawa tidak berniat untuk menjadikan perkara yang berlaku sekarang.

"Dia juga minta maaf kepada saya dan minta saya yang dipanggilnya Pak Long agar membuat pengumuman di masjid menjelaskan perkara sebenar kepada anak-anak kariah," katanya.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Pendang, Datuk Othman Abdul ketika dihubungi berkata dia telah mengetahui perkara itu dan menjelaskan budaya berpeluk dan mencium imam adalah perkara biasa bagi penduduk kampung di situ.

"Saya orang kampung ini dan ketika kejadian saya ada dalam masjid itu. Budaya peluk, cium dengan imam adalah kebiasaan di sini. Cerita cium mulut tak benar," katanya.~ SH


PUNCA CERITA INI TERSEBAR IALAH DATANGNYA DARI BLOGGER UMNO SENDIRI :


Nasib hanglah Man Bedol oi.. blogger hangpa ghairah nak cari isu last kampung hang sendiri yang kena fitnahnya..!!

02 di langkawi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di langkawi - Google Blog Search


Terkini!!! Menteri Terkejut Dakwaan Kematian TP Kastam Berkaitan <b>...</b>

Posted: 23 Aug 2013 10:08 PM PDT

"Saya belum dapat maklumat hasil siasatan pihak polis, tapi kalau maklumat ini benar, kita akan jalankan siasatan," kata Ahmad Zahid ketika sidang media selepas merasmikan "Forum Pencegahan Jenayah: Undang-undang semasa dan langkah-langkah untuk mencegah jenayah kekerasan secara berkesan" di Petaling Jaya di sini.
"Pembunuhan bapa saya dirancang, ia ada kaitan dengan sindiket penyeludupan kereta di Langkawi," kata Mohd Akhtar Shaharuddin kepada The Malaysian Insider.
Mohd Akhtar juga meluahkan keyakinan dalang kepada pembunuhan bapanya adalah dari jabatan Kastam sendiri.
"Saya pasti akan hal itu biarpun polis menafikannya," kata arkitek berumur 30 tahun itu.
"Bapa saya pernah menceritakan kekecewaan beliau terhadap penyelewangan kuasa pegawai kastam yang terlibat dalam rasuah ini berkaitan dengan sindiket penyeludupan kereta di Langkawi.
"Tidak lama selepas membuat aduan itu, beliau menerima surat pertukaran kerja. Surat itu, bagaimanapun ditarik balik apabila Kesatuan Kastam campurtangan dan berjuang mempertahankan hak bapa saya," katanya.
Sebulan selepas itu, Shaharuddin ditembak ketika sedang memandu ke pejabatnya di Putrajaya.
Jelas Akhtar, lebih menyedihkan apabila setelah empat bulan selepas bapanya ditembak mati, tiada sesiapa didakwa kerana membunuh.
Pertama kali bercakap kepada media, Akhtar mengatakan bapanya menerima panggilan daripada pemberita bertanya tentang sindiket penyeludupan kereta di Langkawi, beberapa minggu sebelum ditembak mati.
Akhtar turut mendedahkan bapanya menerima banyak ugutan termasuk peluru dihantar ke rumah mereka. Menurutnya, beliau membuat pendedahan kerana kecewa dengan layanan dingin diberikan polis ke atas siasatan kes bapanya.
"Bayangkan sudah hampir berapa bulan kes ini berlaku jangan kata suspek malah sebarang petunjuk tidak diberikan polis," katanya.
Katanya kali terakhir dia berjumpa dengan polis pada bulan Ramadan lalu setelah digesa beberapa kali untuk mendapatkan perkembangan siasatan.
"Dalam tempoh berapa bulan selepas kejadian saya hanya berjumpa dengan polis dalam dua atau tiga kali.
"Bagaimanapun selepas sebulan mereka langsung senyap dan saya terpaksa mengejar polis untuk mengetahui perkembangan kes," katanya.
Menurut Akhtar, layanan diberikan polis terhadap kes bapanya dianggap tidak adil walaupun bapanya merupakan pegawai tinggi kerajaan yang banyak menyumbang kepada negara.
"Kita bercakap tentang pembunuhan Timbalan Ketua Pengarah, siapa beliau.. tidakkah jasa beliau tidak ternilai kepada negara jadi kenapa memperlakukan keluarga kami begini," katanya kecewa.
Shaharuddin sebelum ini mengetuai bahagian Pekastaman dan Cukai Dalam Negeri hanya tinggal setahun untuk bersara sebelum ditembak mati.
Beliau yang dilahirkan di Negeri Sembilan itu sudah berkhidmat selama 30 tahun bersama Kastam dan diberikan jolokan "Mr Clean".
Mangsa yang duduk di bahagian penumpang depan kenderaan pacuan empat roda (4WD) ditembak tiga das oleh seorang daripada dua lelaki yang menaiki sebuah motosikal.
Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Kuala Lumpur Datuk Ku Chin Wah dilapor menafikan kaitan pembunuhan Shaharuddin dengan kes berkenaan, sebaliknya mengatakan ia hanyalah sekadar spekulasi.
Laporan sebelum ini mengatakan polis sudah menyiasat 35 orang untuk kes ini termasuk pegawai-pegawai Kastam dan menahan dua orang untuk siasatan lanjut.
Seorang daripadanya merupakan ahli perniagaan dan seorang lagi merupakan pengedar alat ganti. Kedua-duanya kemudian dibebaskan dengan jaminan. - 24 Ogos, 2013.
 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved