Isnin, 3 Februari 2014

02 di changlun - Google Blog Search

02 di changlun - Google Blog Search


BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Jan 2014 11:51 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Gambar lori terbakar <b>di</b> KM15 Highway Plus <b>Changlun</b> Menghala Ke <b>...</b>

Posted: 13 Jan 2014 02:33 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Lori tebakar di kilometer 15 highway plus. Changlun menghala ke Jitra. - Lapor SUMBER.

di negeri kedah - Google Blog Search

di negeri kedah - Google Blog Search


Hanya buah-buahan keluaran <b>negeri Kedah</b> pada majlis rasmi <b>...</b>

Posted: 16 Dec 2013 02:00 PM PST

ALOR SETAR: Mulai tahun depan, hanya buah-buahan yang dihasilkan di Kedah yang akan dijadikan bahan pencuci mulut dalam majlis rasmi kerajaan negeri.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Kebajikan Masyarakat, Pertanian dan Asas Tani dan Pembangunan Usahawan Negeri Datuk Suraya Yaacob berkata langkah itu adalah untuk mempromosi hasil tanaman Kedah di peringkat tempatan dan luar negara.

"Kedah merupakan negeri pertanian yang banyak mengeluarkan hasil tanaman seperti betik, pisang dan nanas yang boleh dipasar dan diperkenal kepada pasaran luar.

"Sebelum itu rakyat Kedah perlu merasai hasil tanaman Kedah sendiri sebelum dipromosikan di peringkat tempatan dan pasaran luar," katanya selepas merasmikan seminar teknikal pertanian di sini semalam.

Katanya buah seperti epal dan strawberi yang sering digunakan dalam upacara rasmi termasuk di hotel di negeri ini perlu ditukar bagi membantu mengetengahkan hasil tanaman Kedah.

Suraya berkata cadangan mengenai perkara itu akan diusul dalam mesyuarat majlis mesyuarat kerajaan negeri secepat mungkin bagi membolehkan ia direalisasikan.

"Kita masih dalam proses untuk mengusulkan cadangan ini dalam mesyuarat dan sekiranya diluluskan, kita akan minta kerjasama dengan untuk menghidangkan buah-buahan ini.

"Penukaran ini tidak memakan belanja yang tinggi kerana kita hanya perlu tukarkan buah-buahan berkenaan kepada produk tempatan seperti pisang, betik dan nanas untuk semua majlis yang diadakan di negeri ini," katanya.

Sementara itu beliau berkata Kedah sedang giat mempromosikan tanaman nanas yang melibatkan kawasan kira-kira 600 hektar.

"Kita mahu mempromosikan nanas yang kini semakin banyak ditanam di negeri ini terutama di daerah Kubang Pasu dan Kuala Muda dengan anggaran keluasan tanaman kira-kira 600 hektar.

"Sebelum ini Nanas Moris banyak ditanam dan kini kita dalam usaha untuk memperkenalkan Nanas Manis MD2," katanya.

Beliau berkata menerusi hasil tanaman nanas, kerajaan negeri mampu menjana pendapatan tinggi selain memiliki teknologi yang membolehkan nanas ditanam dalam kepadatan yang tinggi.

Beliau berkata Kedah juga akan menjadi negeri kedua yang mewujudkan pusat penanaman nanas selepas Johor.

"Kita lihat Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia (Lembaga Nanas) serius dalam mengembangkan industri pertanian nanas dan ingin membuka pusat penanaman nanas di negeri ini.

"Saya menyeru agar semua jabatan dan agensi yang mempunyai kawasan tanah yang sesuai untuk penanaman nanas agar bekerjasama dengan Jabatan Pertanian bagi membantu mengembangkan industri pertanian nanas di Kedah," katanya. — Bernama

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

02 di gurun kedah - Google Blog Search

02 di gurun kedah - Google Blog Search


Nazira&#39;s Cottage Telling Story: Kenangan PRU <b>di Gurun Kedah</b>

Posted: 26 Aug 2013 10:36 PM PDT

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/ss.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

02 di baling - Google Blog Search

02 di baling - Google Blog Search


TERKINI : #RPDM31D - Aktivis Pendang Jr - Blogger

Posted: 31 Dec 2013 10:12 AM PST

Di Khabarkan seorang Anggota PGA cedera di kepala akibat di baling batu oleh individu tidak dikenali di jalan Bukit Bintang sebentar tadi . - kita tunggu penjelasan dari Pihak Polis Kuala Lumpur bagi mengesahkan kejadian ini. 

02 di jitra - Google Blog Search

02 di jitra - Google Blog Search


I-Medik Kedah <b>di</b> Karnival Kesihatan <b>JITRA</b> Mall | I-Medik

Posted: 14 Dec 2013 04:33 PM PST

JITRA, 13 Dis - Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) Cawangan Alor Setar mengambil peluang sepenuhnya untuk memperkenalkan agenda ISMA kepada masyarakat Jitra di Karnival Jom Sihat & Ceria di Jitra Mall, siang tadi.

Program yang berakhir jam 6 petang itu menyaksikan hampir 1000 pengunjung Jitra Mall datang dan berbual bersama-sama pimpinan dan petugas ISMA yang ada.
Kesemua pimpinan ISMA Alor Setar turun padang bersama-sama para pengunjung termasuklah Dr. Zulkifli Yusof (Yang Dipertua), Ustaz Mohd Kashfi Ali (Naib Yang Dipertua) dan Ustazah Siti Rahmah Rahmat (Ketua Wanita).
Biro dan agensi ISMA seperti Biro Wanita ISMA, Biro Keluarga & Masyarakat, Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA), Kelab Remaja Ikatan Muslimin (KRIM) dan Ikatan Pengamal Perubatan Muslim Malaysia (I-Medik) turut membuka kaunter aktiviti masing-masing.
"ISMA mengucapkan jutaan terima kasih kepada para pengunjung yang hadir dan telah mendaftarkan diri menjadi ahli ISMA. Teruslah mengenali ISMA dan bersama-sama kami dalam pelbagai aktiviti tarbiyah dan kemasyarakatan berlandaskan Islam yang syumul," ujar Dr. Zulkifli sewaktu majlis penutup.
Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada semua ahli ISMA yang hadir menjayakan karnival ini dan menyifatkan ia satu kejayaan dalam memperkasakan posisi dan agenda ISMA di utara tanah air.
Penganjuran ISMA dalam karnival ini juga berjaya menarik lebih 100 keahlian baru.
Wartawan: Fakhruddin Afif  Fauzi

02 di sik - Google Blog Search

02 di sik - Google Blog Search


Pelajar perempuan maut dalam kebakaran <b>di Sik</b> – Bernama <b>...</b>

Posted: 27 Jan 2014 03:58 AM PST


SIK: Seorang pelajar perempuan tingkatan empat maut dalam kebakaran di rumahnya di Kampung Changhai, Jeneri di sini awal pagi tadi.

Siti Aishah Che Ani, 16, pelajar Sekolah Menengah Tunku Sulong, Jeniang di sini mati di tempat kejadian dalam kebakaran kira-kira 4.45 pagi tadi.

Turut tercedera dalam kebakaran rumah yang didiami empat beranak itu ialah abang mangsa, Mohd Firdaus Izwan Che Ani, 18, yang melecur di beberapa bahagian tubuh.

Bapa dan ibu pelajar itu, Che Ani Md Isa, 59, dan Normah Zainon, 51, dilaporkan selamat.

Ketua Balai Bomba Dan Penyelamat Daerah Sik, Mohd Faisol Izwan Hang Tuah memberitahu pihaknya berjaya mengawal api daripada merebak ke rumah berdekatan.

Beliau berkata, mayat pelajar itu dihantar ke Hospital Daerah Sik untuk bedah siasat. – BERNAMA

02 di kuala ketil - Google Blog Search

02 di kuala ketil - Google Blog Search


JoranPancing: Jom buru juara RM16,000 <b>di Kuala Ketil</b> 30 November

Posted: 23 Nov 2013 10:29 AM PST

Sila klik flyer diatas untuk melihat info pertandingan berskala besar.