Khamis, 4 Oktober 2012

02 di merbok - Google Blog Search

02 di merbok - Google Blog Search


Rashid Din, Ahli Parlimen <b>Merbok</b> Berkeras, Pakatan Rakyat Tidak <b>...</b>

Posted: 21 Mar 2012 07:55 PM PDT


Untuk menang pilihanraya di Malaysia, sokongan daripada semua pihak tanpa mengira agama, keturunan mahupun bahasa pertuturan amat diperlukan. Malaysia sebenarnya terpaksa mengamalkan politik perkauman, memandangkan polarisasi kaum di negara ini sangat unik, apatah lagi setiap kaum diberikan hak sama rata dalam memberikan undi kepada parti-parti pilihan mereka.

Dan mengambil kesempatan daripada hakikat itulah, Perikatan menggabungkan tiga buah parti berteraskan bangsa pada Pilihanraya Pertama 1955 yang kemudian bertukar menjadi Barisan Nasional menerusi gabungan tiga parti teras awal Perikatan dengan parti-parti berasaskan kaum lain termasuklah dari Sabah dan Sarawak. Perbincangan antara para pemimpin parti yang turut mewakili kaum masing-masing dibuat dalam mesyuarat Barisan Nasional, sama ada mesyuarat semasa mahupun mesyuarat-mesyuarat penting seperti mesyuarat dan perbincangan tentang Pilihanraya.

Langkah itu kemudiannya dituruti oleh PAS, DAP serta parti-parti kecil yang lain. Mereka telah membentuk Angkatan Perpaduan Ummah, Barisan Rakyat, Barisan Alternatif dan terbaru Pakatan Rakyat walaupun pada masa yang sama, mereka sendiri menyatakan kebencian kepada politik yang berasaskan perkauman.


Malangnya berbanding Barisan Nasional, Pakatan Rakyat tidak membincangkan permasalahan rakyat pelbagai kaum dan agama dalam setiap mesyuarat mereka, sebaliknya yang diperbincangkan hanyalah untuk menjatuhkan UMNO dan Barisan Nasional. Pertembungan hak dan kepentingan masyarakat pelbagai lapisan dan latarbelakang tidak pernah diambil berat, mungkin dengan harapan rakyat dapat melihat ia sebagai sesuatu yang tidak perlu dan sangat remeh.

Itulah yang berlaku pada 19 Mac 2012 apabila sekumpulan penduduk Taman Petani Jaya yang diketuai oleh Kumara Guru a/l K Veloo yang merupakan Pengerusi Persatuan Penyokong Kuil Sri Siti Vinayagar merangkap Setiausaha Kuil Sri Siti Vinayagar, Jalan Hospital, Sungai Petani telah mengadakan satu sidang akhbar tentang perobohan sebuah pondok kuil kecil di hadapan rumah yang beralamat No.37, Lorong 1, Taman Petani Jaya, 08000 Sungai Petani oleh Majlis Perbandaran Sungai Petani pada 14 Mac 2012.

Seramai lebih 20 orang turut hadir termasuklah R. Somasundram, Pengerusi PPP Negeri Kedah, Ong Wei Sing, Ketua CRSM Negeri Kedah/Perlis merangkap Naib Ketua PPMCA Kedah, Chella, Pengerusi Persatuan Kebajikan Kaum India Parlimen Sungai Petani dan Makhbol bin Hashim, Pengerusi Persatuan Kebajikan dan Sosial Kawasan Sungai Petani.

Dalam sidang akhbar itu, penduduk menyatakan perasaan tidak puas terhadap Ahli Parlimen Merbok, Rashid Din yang tidak mengendahkan aduan penduduk berhubung perobohan pondok kuil kecil itu, sebaliknya menyatakan DIA TIDAK MEMERLUKAN UNDI KAUM INDIA UNTUK MENANG….

Penghantaran SMS antara Rashid Din dengan seorang pemimpin India tempatan membuktikan perangai songsang Rashid Din. Secara tidak langsung memberitahu semua masyarakat India di Sungai Petani bahawa kepimpinan Pakatan Rakyat hanya membuat janji kosong, malah tidak langsung berhasrat mahu menjaga nasib atau keagamaan kaum India.

Untuk pengetahuan, majoriti masyarakat India di kawasan ini telah mengundi Pakatan Rakyat dalam PRU lalu.

Rashid Din dalam usahanya untuk melepaskan diri, menyalahkan UMNO dan Barisan Nasional berhubung perobohan tersebut. Alasannya, Majlis Perbandaran Sungai Petani masih lagi dikuasai oleh orang Barisan Nasional, menyebabkan dia tidak berupaya untuk melakukan langkah-langkah pencegahan. Pun begitu, Rashid Din juga menyatakan, dia percaya, perobohan tersebut dilakukan memandang status premis tersebut sebagai HARAM.

Masa berkempen, pelbagai janji ditabur dan pelbagai kata keji dilemparkan kepada UMNO-BN. Namun nampaknya kata keji dan caci maki itu akhirnya berbalik kepada Pakatan Rakyat sendiri.

Itulah perangai sebenar Pakatan Rakyat. Tidak ada sebarang kesalahan dan kelemahan bagi mereka, melainkan menyalahkan orang lain. Ketika ingin mendapatkan undi dan kepercayaan, pelbagai janji-janji manis ditabur, tetapi apabila kuasa sudah berada dalam tangan, mereka pula yang BERAJA DI MATA, BERSULTAN DI HATI.

Rashid Din berkemungkinan besar, sama seperti kebanyakan pemimpin PKR lain, tidak akan mengaku perbuatannya yang tidak menghargai undi masyarakat India yang telah meletakkan dia sebagai Ahli Parlimen Merbok. Namun bukti-bukti yang ada menunjukkan, Rashid Din bukanlah jenis manusia yang tahu bertanggungjawab, tahu memegang amanah dan tahu menghargai kepercayaan yang diberikan kepadanya!

Nampaknya, Pakatan Rakyat atau lebih tepat lagi PKR akan kehilangan satu lagi Kerusi Parlimen di Kedah iaitu Merbok.

02 di sungai petani - Google Blog Search

02 di sungai petani - Google Blog Search


Lelaki Didakwa Bunuh Wanita <b>Di Sg Petani</b> | MyNewsHub

Posted: 01 Oct 2012 10:30 PM PDT

SUNGAI PETANI – Seorang lelaki dihadapkan ke Mahkamah Majistret, di sini, pagi tadi atas pertuduhan membunuh seorang wanita, K Kaliany, 57, dalam satu kejadian di Ladang Bukit Lembu, dekat Sungai Lalang, di sini, 17 September lalu.

Tertuduh, S Kanageswaran, 25, didakwa melakukan pembunuhan dengan melepaskan tembakan menggunakan sepucuk pistol menyebabkan kematian mangsa di hadapan rumahnya.

Bagaimanapun tiada sebarang pertuduhan direkodkan berdasarkan pertuduhan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan itu.

Majistret Nur Faizah Muhammad Salleh menetapkan 4 November depan sebagai tarikh sebutan semula kes. – Berita Harian Online

Iklan Teks:

Berita Berkaitan:

Lelaki Didakwa Membunuh Diperintah Bela Diri

Dua Penganggur Hadapi Tuduhan Bunuh Lelaki

Perbicaraan Kes Bunuh Wanita Perancis 14-31 Mei

Kerana Malu, Remaja Bunuh Tiga Sekeluarga

Mayat Suri Rumah Ditemui Berlumuran Darah

Gadis Dibunuh Kerana Berperangai Ala Barat

Bicara Kes Bunuh Sosilawati Ditangguh Esok

Wanita Thailand Ditahan Bantu Siasatan Kes Bunuh

Kutip Derma Untuk Saksikan Pembunuh Anak

Ibu, Teman Lelaki Didakwa Bunuh Kanak-kanak

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

di negeri kedah - Google Blog Search

di negeri kedah - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Jabatan Zakat <b>Negeri Kedah</b> Darul Aman | Kerja <b>...</b>

Posted: 18 Sep 2012 09:56 PM PDT

zakat kedah

Jabatan Zakat Negeri Kedah Darul Aman mempunyai 7 bahagian di ibupejabat,dan 11 cawangan di seluruh negeri Kedah.
Motto Jabatan Zakat Negeri Kedah Darul Aman ialah "BERZAKAT MEMBAWA BERKAT".Visi bagi Jabatan Zakat Negeri Kedah Darul Aman pula ialah"Berusaha sedaya upaya menjadikan Jabatan Zakat Negeri Kedah sebuah organisasi pemangkin kemajuan dalam menguruskan zakat" manakala misinya pula adalah untuk memberi kemudahan dan keselesaan kepada pembayar zakat dalam memaksimumkan hasil zakat dan mengagihkan hasil zakat secara lebih sempurna dan berkesan kepada asnaf-asnaf zakat."

Jawatan Kosong di Jabatan Zakat Negeri Kedah Darul Aman

Permohonan adalah dipelawa daripada calon-calon anak Negeri Kedah Darul Aman yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan-jawatan berikut di dalam perkhidmatan Jabatan Zakat Negeri Kedah Darul Aman

1. Penolong Pegawai Zakat Gred S27 -Jumlah kekosongan : 3

2. Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29-Jumlah kekosongan : 1

3. Penolong Pegawai Korporat Gred S27 -Jumlah kekosongan : 1

4. Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N17 - Jumlah kekosongan : 2

CALON-CALON HENDAKLAH :
Warganegara Malaysia
 Mendapat kepujian lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus ujian lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan)
 Mahir menggunakan komputer; dan
 Mempunyai pengalaman dalam bidang berkaitan sekurangkurangnya setahun.

CARA MEMOHON
Permohonan hendaklah dibuat secara bertulis dengan menyatakan keterangan lengkap peribadi (resume),
kelayakan, pengalaman dan disertakan dokumen/sijil-sijil berkaitan (hendaklah disahkan salinan sebenar) serta
sekeping gambar berukuran passport kepada :
DATO' SETIAUSAHA
JABATAN ZAKAT NEGERI KEDAH DARUL AMAN
ARAS 5, MENARA ZAKAT
JALAN TELOK WANJAH
05200, ALOR SETAR, KEDAH
(U/P: Bahagian Sumber Manusia)

 Sila tuliskan nama jawatan yang dipohon dibahagian atas kiri sampul surat.
 Hanya calon yang layak selepas tapisan sahaja akan dihubungi untuk ditemuduga.
PENTING
 Maklumat yang tidak lengkap akan ditolak
 Permohonan yang lewat tidak akan dilayan.
 Permohonan yang tidak menerima sebarang jawapan di dalam tempoh 6 bulan dari tarikh iklan ditutup hendaklah menganggap permohonan tidak berjaya.
Tel : 04-7331740 Faks : 04-7316280
Email : info@zakatkedah.com
Web : www.zakatkedah.com

Tarikh tutup permohonan: 18 Oktober 2012

Maklumat lanjut berkenaan jawatan kosong ini: sila klik sini

from your own site.

02 di baling - Google Blog Search

02 di baling - Google Blog Search


kamera kupang: RIBUT <b>di Baling</b>, Kedah : Hampir 50 buah rmah <b>...</b>

Posted: 26 Sep 2012 05:08 PM PDT


BALING - Lebih 50 buah rumah di beberapa kawasan perumahan dan kampung di daerah Baling rosak teruk akibat dilanda ribut yang berlaku, pada pukul 1.30 petang tadi.
Antara kawasan terlibat ialah 15 buah rumah di kawasan perumahan Taman Batu Pekaka dan lebih 20 buah rumah, di Taman Seri Gading Kuala Ketil di sini.
Turut dilanda ribut itu, lebih 20 rumah di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bayu dan DUN Kupang antaranya, di kampung Rambong Batu 7, Sekolah Dalam Wang dan Becah Tok Bulan dengan kebanyakannya rosak teruk di bahagian bumbung.
Seorang mangsa ribut, Esah Ismail, 57, dari kampung Sekolah Dalam Wang berkata kejadian berlaku ketika beliau sedang meninjau lantai yang basah di tingkat atas sebelum tiba-tiba ribut kuat menerbangkan bumbung rumahnya.
"Saya menjerit kuat bila ribut menerbangkan bumbung rumah dan menjatuhkan bumbung itu tidak jauh dari rumah kami," katanya di sini hari ini.
Menurut Esah, ketika kejadian beliau tinggal bersama seorang anak dan tiga orang cucu dan bersyukur kerana tiada yang cedera.

Seorang lagi mangsa ribut di Kuala ketil, Ibrahim Saud, 44, memberitahu semua bumbung dan pelbagai perkakas eletrik dalam rumahnya rosak kerana ditimpa hujan lebat ketika ribut berlaku.
Sementara itu, Penyelaras DUN Kuala Ketil, Khairul Azhar Abdullah dan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bayu, Datuk Azmi Che Husain ketika ditemui Bernama berkata, pihak mereka sedang membuat bancian kerosakan akibat bencana ribut itu. - Bernama

02 di pendang - Google Blog Search

02 di pendang - Google Blog Search


Hairie Othman Boleh Bertanding <b>Di Pendang</b>, Proksi Mat Sabu <b>...</b>

Posted: 31 Jul 2012 06:29 AM PDT

Sekalipun tidak menzahirkan perasaan secara berterus-terang, bekas pelakon yang pernah ditangkap khalwat tidak lama dahulu, menyatakan dia bersedia serta akan menerima sekiranya dicalonkan mewakili PAS pada PRU akan datang. 

Hairie Othman, bekas pelakon yang sebenarnya kurang menerima tawaran lakonan kerana masalah disiplin, menyatakan perkara itu di Kuala Nerus. Beranggapan konon-kononnya penyertaan artis-artis ke dalam PAS sebagai satu fenomena baru dan penerimaan PAS sebagai sesuatu yang luar biasa, Hairie Othman barangkali langsung tidak pernah belajar tentang sejarah PAS semenjak dia menjadi ahli PAS secara rasmi pada Jun lalu.

Sebelum Hairie Othman, Aisyah dan Abby Abadi, sudah ramai artis yang menyertai apatah lagi menyokong PAS. Akil Hayy adalah salah seorang daripada mereka. Begitu juga Ringgo, penyanyi kumpulan Arrow, telah terlebih dahulu menyertai PAS. Bagaimanapun, tidak seperti Hairie Othman yang tidak mempunyai punca pendapatan selain berceramah, terutama selepas kedai internet sibernya di Pulau Pinang barangkali telah ditutup, menyebabkan dia bersungguh-sungguh menekuni bidang ceramah. 

Berceramah di dalam PAS, ibarat darah yang mengalir dalam badan. Ia adalah satu kewajipan. Manakala ahli-ahli PAS yang dahagakan maklumat pula tetapi amat anti dengan semua sumber maklumat kecuali yang datang dari kumpulan mereka sahaja, akan menderu-deru untuk mendengar ceramah. Malahan, ceramah-ceramah yang tidak bermutu dan entah siapa-siapa juga, mampu menghadirkan penyokong-penyokong PAS yang kerja mereka hanyalah berpolitik saban masa. 

Ceramah adalah punca pendapatan para pemimpin PAS. Kalaulah ceramah diharamkan oleh Kerajaan Pusat, barangkali ramailah pemimpin PAS yang terpaksa mengemis menadah tempurung di tepi jalan mengharapkan simpati. Tiada sebarang kemahiran dan kepakaran bagi kalangan pemimpin PAS kecuali berceramah atau mengajar agama walaupun ramai pengajar agama berjenama PAS, hanya sekadar membaca dari kitab-kitab yang mudah ditemui di pasaran. 

Dek kerana itulah, mereka sentiasa gagal membezakan antara mengeluarkan fatwa atau menerangkan hukum sehinggakan ramai daripada mereka mengeluarkan fatwa dan ijtihad secara memandai-mandai. 

Perihal Hairie Othman, penyelewengan niatnya boleh diperhatikan dan dikesan apabila menyatakan bahawa dia telah melakukan PENGHIJRAHAN AGAMA DAN POLITIK apabila menyertai PAS. Takliq yang secara membabi-buta dipakai oleh ahli-ahli PAS ialah POLITIK DAN AGAMA TIDAK BOLEH DIPISAHKAN. Lantaran itulah, ramai yang beranggapan, termasuklah Hairie Othman, bahawa PAS adalah Islam dan Islam adalah PAS. 

Kalau hendak diulas tentang POLITIK DAN AGAMA, pastinya ramai orang PAS yang akan melenting sepertimana mereka tidak faham bagaimana TAKBIR yang sering mereka laungkan boleh menjadi HARAM dan MAKSIAT. Kegagalan mencari ilmu yang benar menyebabkan kebanyakan mereka beriktikad begitu….

Sesuatu yang amat menyedihkan tetapi menggembirakan kebanyakan para pemimpin PAS!

Justeru, apabila Hairie Othman telah pun membayangkan keinginannya untuk dicalonkan dalam PRU akan datang mewakili PAS, ia sudah cukup untuk mencerminkan betapa bercelarunya fikiran dan tahap ilmu yang ada pada bekas pelakon yang pernah ditangkap khalwat itu. Kalau kekecewaan kerana industri hiburan yang diceburinya gagal memberi makan kepadanya, sehingga akhirnya dia muncul dengan kerjaya barunya iaitu BERCERAMAH.