Sabtu, 22 Disember 2012

02 di kulim - Google Blog Search

02 di kulim - Google Blog Search


GEMPAR!! PKR Letak Saifudin Nasution Jadi Calon <b>di</b> Parlimen <b>...</b>

Posted: 13 Dec 2012 04:36 PM PST


PKR sedang merancang untuk menyelamatkan 'orang kuat'nya iaitu Saifudin Nasution dari kerusi parlimen yang boleh menyebabkan kekalahan. PKR terpaksa mencari kerusi ditempat lain, atas kerana Pas Kelantan sudah membuat tekad bahawa hanya anak Kelantan yang dibenarkan bertanding disana.

Atas sebab demikian, PKR Pusat pening kepala, lalu mereka membuat keputusan untuk meletakkan Saifudin Nasution bertanding di Kedah, yang kononnya negeri kuat Pas kedua selepas Kelantan. Namun setelah berbincang dengan Pas Kedah, PKR mendapat semula kerusi mereka di Kulim Bandar Baharu, yang dulu ditanding oleh YB Zulkifli Noordin mewakili PKR.

 Mungkin mereka ingat Kulim Bandar Baharu masih lagi lubuk Pakatan Haram. Namun setelah sekian lama Kulim Bandar Baharu dibawah PKR dan adun-adun Pas. Tiada satu pun perubahan yang berlaku. Perubahan kearah yang lebih buruk rasanya banyak la kot.

Jalan berlubang-lubang dari Serdang ke Selama Kedah, hanya diturap dengan tar dan penyodok, kemudian di pijak dengan kaki! Begitu hebatnya turapan tar, Mc yang tengok pun terkejut. Sekali lori lalu, hancur terus tar dan berlubang ada semula.

Apakah itu teknik terbaru turapan tar dari puak Pas? Sekali turap 'claim' berapa agaknya? Turap setompok-setompok, tapi claim satu jalan agaknya. Kaya-kaya, mengabihkan duit rakyat saja! Patut la Adun Pas di mana-mana tempat pun makin lama makin kaya, mungkin sebab penipuan yang sebegini la.

Kita berbalik cerita Saifudin Nasution, atau lebih dikenali sebagai Din Muka Bulan. Tak perlu Mc jelaskan kenapa orang panggil Din muka bulan, sebab gambar di atas menceritakan segalanya.

Saifudin ingat Kulim Bandar Baharu ni senang nak menang ke? Walaupun dulu UMNO Bandar Baharu menghadapi masalah dalaman, namun kini tidak lagi, jentera UMNO disini bersatu dan bersedia untuk PRU ke 13.

Termasuk juga rakyat tempatan disini yang mula mual dan juak dengan puak Pas ni. Sudah la tidak ada sebarang pembangunan, tidak dipedulikan langsung, Azizan atau wakil pentadbiran Pas Kedah, langsung tak pernah sampai ke sini untuk melihat nasib rakyat.

Sudah la ahli parlimen pun, ada serupa takdak, Adun-Adun di sekitar parlimen ni semuanya tak boleh harap. Memang sedih dan kesian penduduk di Kulim Bandar Baharu ni. Tak pernah ada pembelaan.

Nasib baiklah, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyidin datang tempohari ada janji nak buat masjid besar di Serdang, dan janji yang TPM buat tu pun sedang dilaksanakan. Bermakna, masjid yang TPM janji tu, sedang dalam pembinaan.

Kalau nak harapkan Kerajaan Negeri Pas Kedah, memang haram takdak la. Disebabkan keadaan seperti itulah, sokongan terhadap Pakatan Haram semakin berkurangan. Terbukti bila, ceramah yang dibuat oleh PKR dan Pas, tidak mendapat sambutan seperti dulu.

Dalam bulan ni, Anwar dan Mat Sabu turun membuat ceramah di sini, namun tidak ada sambutan. Anwar hanya mampu menarik pendengar sekitar lebih 200 orang sahaja. Manakala Mat Sabu lebih sedikit dari Anwar sekitar dalam 300 orang keatas.

Itu membuktikan, rakyat sudah menolak mereka ini. Saifudin pun pernah berceramah disini, rasanya kurang dari 100 orang yang mendengar dia berceramah memaki UMNO/BN. Itu satu tanda aras untuk kita melihat sejauh mana sokongan rakyat terhadap golongan seperti ini.

Tapi kalau itu pun tidak mengubah keputusan Saifudin bertanding disini, Mc dengan sukahati menerima kunjungan Saifudin ke Kulim Bandar Baharu. Pasti kami akan sambut dengan serangan bertubi-tubi dan bukan dengan kompang kenduri kawin.

Bagi Mc, Saifudin muka bulan ni bukan 'kuasa besar' yang confirm menang disebabkan pengaruh. Sebab dia tak ada apa-apa kelebihan pun, kecuali membohong, menipu dan memfitnah. Dalam 3 perkara tu, dia memang terer!

Mc sangat berbesar hati jika Saifudin bertanding disini (Kulim Bandar Baharu) di alu-alukan.


McTheory:
Mari kita benamkan raksaksa PKR di bumi Kedah!!

02 di sungai petani - Google Blog Search

02 di sungai petani - Google Blog Search


Berita Pergaduhan <b>Di Sungai Petani</b> MENGARUT, Penduduk <b>...</b>

Posted: 22 Dec 2012 04:00 AM PST

Walaupun sudah berulang-ulang kali diberitakan bahawa pergaduhan di Sungai Petani itu hanyalah pergaduhan biasa, tetapi ada yang mahukan pergaduhan tersebut berpanjangan sehinggakan ada yang pula yang membuat cerita kononnya, punca pergaduhan itu adalah disebabkan penganut Hindu hendak membakar masjid dan merampas tanah Melayu untuk mendirikan sebuah kuil di Taman Ria Jaya. 

Walhal, cerita-cerita tersebut adalah MENGARUT sama sekali.

Melihat kepada perkembangan semasa yang masih belum surut dengan pelbagai cerita-cerita karut, penduduk tempatan yang sudah bosan dengan gelagat puak-puak yang mahu melihat kesengsaraan penduduk tempatan menerusi kekacauan yang tiada kesudahannya. 

Semalam iaitu pada 21 Disember 2012, satu perhimpunan aman telah diadakan di IPD Kuala Muda anjiran NGO dan persatuan-persatuan yang berasakan kaum Melayu dan India. Mereka bersatu dan sepakat untuk menolak sebarang berita karut yang mengatakan pergaduhan kaum di Sungai Petani sudah sampai ke tahap kritikal. 

Lebih kurang 100 orang telah berkumpul dalam perhimpunan aman tersebut. Mereka kemudiannya membuat laporan polis agar polis mengambil tindakan terhadap pihak yang menyebarkan SMS dan blog-blog hasutan bersabit isu gaduh di Sungai Petani. 

Semangat satupadu yang ditunjukkan oleh penduduk setempat Sungai Petani merupakan contoh terbaik untuk menolak sebarang fitnah dan khabar-khabar angin yang sedang galak dan berleluasa sekarang ini. 

02 di merbok - Google Blog Search

02 di merbok - Google Blog Search


Pergaduhan <b>Di</b> Sungai Petani, Usaha Terdesak Untuk Raih Undi <b>...</b>

Posted: 18 Dec 2012 08:00 PM PST

22 Mac lalu, portal ini telah mendedahkan bagaimana Rashid Din, Ahli Parlimen Merbok BERCAKAP BESAR yang PKR serta Pakatan Rakyat tidak memerlukan undi daripada masyarakat India untuk menang pada PRU13 nanti. (BACA DI SINI). Sebaik-baik sahaja pendedahan tersebut dibuat, Rashid Din cuba menafikannya walaupun bukti-bukti secara jelas menunjukkan bagaimana kebenciannya terhadap masyarakat India yang telah memenangkan calon-calon PKR dan Pakatan Rakyat di Merbok dan Sungai Petani.

Umum mengetahui, masyarakat India di Sungai Petani dan Merbok merupakan suara penentu kemenangan calon-calon pilihanraya daripada parti-parti yang bertanding, meskipun jumlah mereka bukanlah majoriti. 

Kemusnahan yang dilakukan oleh Rashid Din, ternyata amat mengecewakan kepimpinan utama PKR, khususnya Anwar Ibrahim. Justeru, pelbagai cara telah dilakukan oleh pimpinan utama PKR, khususnya pemimpin-pemimpin India PKR untuk memulihkan semula sokongan terhadap parti tersebut. Mereka bergerak dan berceramah dari satu kawasan ke satu kawasan yang majoriti penduduknya adalah masyarakat India di sekitar Merbok dan Sungai Petani. 

Dan seperti biasalah, apabila para pemimpin PKR berceramah, mereka akan membangkitkan sentimen perkauman dan cuba meniup perasaan tidak puas hati di kalangan khalayak yang mendengar atau menghadiri ceramah mereka. 

Sungai Petani dan Merbok secara amnya adalah sebuah kawasan 'selamat'. Pasukan keselamatan khususnya PDRM telah menjalankan tugas dengan sebaik-baik mungkin untuk memastikan tahap keselamatan di kedua-dua daerah tersebut, malah di seluruh Kedah dan Malaysia amnya, berada dalam keadaan TERBAIK. 

Di mana-mana sahaja, pergaduhan kecil melibatkan golongan remaja, akan berlaku. Pergaduhan tidak sahaja melibatkan individu-individu berlainan kaum, tetapi juga agama. Dan pergaduhan-pergaduhan seperti itu, akan berakhir dengan pantas apabila wujudnya campurtangan pihak berkuasa, khususnya PDRM.

Bagaimanapun, ada pihak yang tidak berpuas hati dengan keamanan yang berjaya diwujudkan oleh PDRM. Menyedari konflik perkauman boleh meningkatkan jumlah undi, pihak berkenaan berusaha sebaik-baik mungkin untuk meniup sentimen perkauman sama ada menerusi tulisan-tulisan di blog, portal, mahupun di Facebook. Berita pergaduhan di Sungai Petani itu disensasikan. Dan sekali lagi Taman Keladi serta Taman Ria naik nama kerana pergaduhan antara kaum. 

Usaha dibuat dengan sebaik-baiknya agar masyarakat India dan Melayu di Sungai Petani dan Merbok saling curiga-mencurigai.

Untuk mendapatkan undi, pihak-pihak berkenaan akan tampil dan muncul sebagai HERO atau SIVAJI yang memperjuangkan 'keadilan' kononnya. Memandangkan yang cedera parah dan sedang menerima rawatan dari pihak hospital adalah MELAYU, maka yang akan muncul nanti adalah pemimpin-pemimpin Melayunya. Pemimpin-pemimpin berkenaan akan segera menyatakan bahawa PDRM tidak mampu untuk menyelamatkan Melayu dan menjaga masalah awam di Sungai Petani khususnya. 

Kalau mereka dipilih pada PRU13 nanti, akan ada bermacam-macam program yang akan diatur untuk memulihkan semula tahap keselamatan serta persefahaman antara masyarakat India dan masyarakat Melayu di Sungai Petani khususnya. Dan yang paling penting, menurut mereka, inisiasi pergaduhan tersebut sebenarnya telah dimulakan oleh UMNO. 

Kata mereka lagi, pemimpin UMNO khususnya di Sungai Petani dan Merbok amat terdesak untuk mendapatkan undi daripada masyarakat pengundi Melayu. Malah kata mereka lagi, pergaduhan tersebut tercetus kerana UMNO mahukan pergaduhan kaum, sekaligus menunjukkan UMNO dan Barisan Nasional bukanlah sebuah parti yang boleh diharap. 

Pergaduhan yang tercetus bermula daripada kes kecurian motosikal tersebut dan tidak ada kena-mengena dengan mana-mana parti politik khususnya UMNO dan Barisan Nasional akan disensasikan dengan UMNO dan Barisan Nasional bakal dituduh dan dipersalahkan. Manakala PDRM pula akan didakwa, sengaja membiarkan pergaduhan tersebut tercetus kerana sifat PDRM iaitu BARUA UMNO.

Itu yang akan berlaku dan para pemimpin daripada pakatan berkenaan akan berbondong-bondong ke Sungai Petani, sama ada untuk menunjukkan simpati, menunjukkan keperwiraan dan kepedulian tetapi yang lebih penting, untuk menghasut para pengundi agar kekal memilih calon-calon mereka dalam PRU akan datang.

Anda tidak percaya? Tidak perlu tunggu berminggu-minggu untuk membuktikannya… anda dipersilakan ke mana-mana ceramah puak berkenaan pada malam nanti di Sungai Petani dan Merbok, khususnya! 

Atau anda hanya perlu menjengah Facebook atau portal atau blog-blog mereka!

44 KANAK-KANAK <b>DI MERBOK</b> DIRAIKAN DI MAJLIS BERKHATAN <b>...</b>

Posted: 22 Nov 2012 04:13 AM PST

[unable to retrieve full-text content]44 KANAK-KANAK DI MERBOK DIRAIKAN DI MAJLIS BERKHATAN. Seramai 44 orang kanak-kanak lelaki beragama Islam dari Merbok menjalankan berkhatan pada musim cuti sekolah. Majlis berkhatan yang dianjur oleh ...

di negeri kedah - Google Blog Search

di negeri kedah - Google Blog Search


Bila Hati Berbicara: Jalan-Jalan <b>di Negeri Kedah</b>

Posted: 02 Dec 2012 12:09 AM PST

Sekarang sudah masuk tarikh 2/12/2012.
Sekarang bermulalah sesi baru untuk semester 6 sesi Disember 2012 - April 2012.
Semalam iaitu 1/12/2012 hari Sabtu aku dah mendaftar kolej dekat UiTM Arau. 
Alhamdulillah aku still dapat Kolej Beringin lagi.Happy sangat dapat duduk dengan budak-budak tu lagi.Alhamdulillah syukur.
Lepas dah balik mendaftar tu kami sekeluarga balik Jitra kejap berehat. 
Then pakcik aku dia bawak pergi jalan-jalan dekat Yan Kedah. Pergi Hutan Lipur Titi Hayun n Sri Perigi
Pakcik aku bawak pergi mandi sungai kat situ. Mula-mula perjalanan kami sentiasa hujan. Lepas tu alhamdulillah bila dah sampai dah tak hujan.
First tinjau-tinjau dulu tempat tu. Then baru mandi.
Aku tak mandi pun sungai. Just rendam kaki je.
Sebab malas nak salin n tukar baju.
Dah la ramai. So tengok cousin aku Luqman Hakim n Siti Sarah je mandi. Sambil-sambil tu jadi photographer la kejap kan. Heee. 

Baju biru, Luqman. Baju oren, pakcik. Baju pink, Sarah. Depan Sarah, Cik Nor

Tak boleh naik motor dan basikal kalau nak lalu jambatan tu yeJangan nak buat maksiat na kat sini


Selamat datang ke air terjun Puteri Mandi


Biar budak Luqman ni jalan sorang-sorang. HAHAAdik aku ni mula-mula tak nak mandi. Lepas tu dipaksa dengan si Luqman tu terus pergi join.


Thanks na Cik Nor tolong tangkapkan gambar saya :)


Abah aku pun tak mandi. Just tengok-tengok je. Biar budak-budak yang mandi. HAHA


Depa main baling ayaq kat aku
Lepas dah habis mandi tu berhenti kejap dekat Masjid Jamek Badlishah, Pekan Yan, Kedah untuk solat Asar.

Lepas dah habis sembahyang pergi pulak Sri Perigi. Pakcik aku kata tak pernah p lagi. So p tengok jela. Sebab tak tau apa yang ada kat Sri Perigi tu.

Risiko Kesihatan. Nak tau sila baca. Hehe.

Ibu kata colour air sungai ni macam air kopi sebab colour dia warna hitam.
Tak dak sapa yang berani nak mandi.

Air warna hitam. Memang scary la kalau nak mandi pun


Air terjun Sri Perigi, Yan Kedah.


Masa dah semakin suntuk. Dan kami pun beransur pulang.
Perut lapar jalan jauh kan. So berhenti makan kat Zakaria Laksa Teluk Kechai.

Lepas tu order pulak sate ayam.
Sate kat situ pun sedap. Patutlah ramai pelanggan.
Pakcik order 50 cucuk untuk 8 orang.
Nak dekat pukul 9 jugak la baru sampai rumah. Pendek kata memang seronok sangat dapat pergi jalan-jalan :D

Kalau suka dengan post saya silalah like

02 di kubang pasu - Google Blog Search

02 di kubang pasu - Google Blog Search


BN selesa <b>di Kubang Pasu</b>, Pas nekad rampas Jerlun | Minda Mandul

Posted: 28 Aug 2012 10:37 PM PDT


Pertandingan dua penjuru bagi satu kerusi parlimen dan dua kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) di Kubang Pasu dalam pilihan raya umum ke-12 (PRU12), menyaksikan perbezaan undi yang ketara terutamanya bagi kerusi parlimen.


Biarpun Barisan Nasional (BN) tampak selesa dengan kejayaan mempertahankan kerusi Parlimen Kubang Pasu, kerusi Dun Bukit Kayu Hitam dan Jitra sama seperti PRU11 namun pertarungan sengit bakal calon BN untuk menduduki kerusi Dun Bukit Kayu Hitam berkemungkinan boleh berlaku.


Bagi kerusi berkenaan, ada desas-desus menyatakan bahawa kerusi calon BN, Datuk Ahmad Zaini Japar yang menang dengan majoriti 6,995 dalam PRU12, Ahmad Zaini menerima 13,219 undi menewaskan Che On Yusof dari PKR dengan 6,224 undi mungkin akan digantikan nama lain.


Penyandang sebelumnya juga milik calon BN, Datuk Khalidah Adibah Ayob dengan majoriti 6,972 undi.


Antara senarai nama disebut-sebut seperti setiausaha Umno Kubang Pasu, Samsudin Ahmad serta naib ketua Umno Kubang Pasu iaitu Zulfitri Yaacob yang juga setiausaha sulit kepada Ahli Parlimen Kubang Pasu, Datuk Johari Baharum.


Dalam pada itu, nama Zulfitri turut dikatakan berpotensi mengisi kerusi Dun Jitra yang kini disandang calon BN Datuk Saad Man. Namun sama ada kerusi BN Dun ini masih kekal milik Saad Man atau tidak, masih menjadi persoalan banyak pihak.


Pada PRU12 yang lalu, Saad Man menang dengan majoriti 2,258, apabila mendapat 12,065 undi menumpaskan calon Pas, Dr Rohani Abdul Mutalib hanya mendapat 9,807 undi sahaja. Kejayaan ini meneruskan tradisi kecemerlangan BN pada PRU11 apabila turut dimenangi calon BN, Profesor Datuk Dr Othman Ishak dengan majoriti 5,756 undi.


Senario sebaliknya berlaku bagi kerusi Parlimen Kubang Pasu kerana Umno Kedah mungkin akan mengekalkan muka lama untuk menjadi calon dalam PRU nanti kerana yakin akan meneruskan tradisi kegemilangan BN.


Pada PRU12, kerusi Parlimen Kubang Pasu dimenangi calon BN, Datuk Johari Baharum yang juga Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani dengan majoriti 7,060 apabila mendapat 24,179 undi menewaskan calon Pas, Datuk Dr Abd Isa Ismail dengan 17,119 undi.


Bagaimanapun, bayangan senarai calon dari Pas dan PKR masih belum kelihatan kerana masing-masing masih menunggu keputusan daripada pusat.


Menurut sumber, berdasarkan pemerhatian ketiga-tiga kawasan berkenaan boleh dikatakan kawasan selamat bagi BN  berbanding kawasan lain kerana percaya sokongan rakyat akan sentiasa berterusan sama ada calon lama kekal atau tidak.

Pas nekad rampas kerusi Dun Kota Siputeh, Parlimen Jerlun

 

Pas nekad mahu merampas kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Kota Siputeh dan Parlimen Jerlun pada PRU13 bagi memantapkan lagi pentadbiran Pakatan Rakyat (PR) di Kedah.


Yang Dipertua Pas kawasan Jerlun, Abd Ghani Ahmad berkata, kedua-dua kerusi itu bukan mustahil untuk dimenangi Pas ekoran pendekatan parti itu kini sudah mula diterima masyarakat berbanding PRU12.


Abd Ghani yang juga Exco Penerangan berkata, Pas perlu menambah bilangan kerusi Dun yang dimenangi parti itu untuk berada dalam keadaan lebih selesa, sekiranya berlaku insiden tidak diingini seperti wakil rakyat lompat parti.


"Kita perlu sentiasa berjaga-jaga, tak boleh selesa dengan situasi sekarang. Walaupun Pas Pusat belum muktamadkan senarai calon bertanding untuk Kedah, persediaan harus sempurna," katanya.


Abd Ghani yang sudah tiga penggal bertanding sejak tahun 1999 di kerusi Dun Ayer Hitam menang dua kali, iaitu pada PRU10 (1999) pada usia 29 tahun dan PRU12.


Beliau tewas pada Datuk Othman Aziz yang merupakan Timbalan Ketua Umno Bahagian Jerlun pada PRU11 (2004).


Berdasarkan rekod Abd Ghani menang dengan majoriti 506 apabila mendapat 10,652 undi menewaskan lawan asalnya semenjak 2004 yang hanya mendapat 10,146 undi sahaja.

 


BN mungkin kekalkan muka lama

 

Dari sumber dalaman Barisan Nasional (BN) Kedah, calon lama yang mengisi kerusi Parlimen Jerlun, Dun Kota Siputeh dan Dun Ayer Hitam akan dikekalkan.


Bagaimanapun timbul juga ura-ura bekas pengerusi Tekun Nasional, Datuk Abdul Rahman Ariffin seakan berminat untuk mengisi kerusi Dun Ayer Hitam menggantikan Datuk Othman Aziz.


Jika tiada angin, masakan pokok bergoyang kenyataan itu mungkin turut disokong dengan rekod cemerlang Datuk Abdul Rahman sendiri yang menang majoriti 2,142 undi semasa berada di kerusi Ahli Parlimen Jerlun pada PRU11.


Siapa tahu, penangan orang lama mungkin berhasil untuk menyekat kemaraan sokongan rakyat terhadap calon lawan.


Mengikut rekod, pada PRU12, calon BN, Datuk Mukhriz Tun Mahathir menang majoriti 2,205 dengan mendapat 19,424 undi menewaskan calon Pas, Idris Ahmad hanya mendapat 17,219 undi.


Ketika BN sedang membuat persiapan merampas Kedah, tumpuan turut diberikan kepada Mukhriz yang akan mengetuai cabaran mendapatkan kembali negeri ini daripada Pakatan Rakyat.


Malah ada sumber menjangkakan Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah yang berusia 48 tahun itu akan bertanding di kerusi Dun pada PRU namun tuan punya badan menyerahkan sepenuhnya keputusan terhadap pucuk pimpinan tertinggi Pusat.


Ketika ini, beliau memegang jawatan sebagai Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri.


Namun bagi kerusi Dun Kota Siputeh kemungkinan sama ada calon BN, Datuk Abu Hassan Sarif kekal atau diganti dengan muka baru, masih belum dapat dipastikan.


Menurut sumber calon yang disebut-sebut layak mewakili BN ialah Naib Ketua Umno Jerlun, Aziz Mahmud.


Berdasarkan tinjauan persepsi pengundi yang dijalankan oleh jentera Umno bahagian itu turut mendapati majoriti pengundi lebih selesa dengan Aziz sebagai calon mereka.


Selain memegang jawatan naib ketua bahagian, Aziz juga seorang ahli perniagaan berkelulusan Universiti Teknologi Mara (UiTM).


"Beliau berpotensi untuk menang, seorang pekerja parti yang komited dan pilihan akar umbi di Dun itu," kata sumber lagi.


Dalam pilihan raya umum yang lalu, calon BN, Datuk Abu Hassan Sarif menang dengan majoriti 495 undi, mengalahkan calon Pas, Ismail Wan Teh. Abu Hassan mendapat 8,160 undi menewaskan Ismail yang memperolehi 7,665.


Kerusi Dun Kota Siputeh diisytihar kosong oleh Speaker Dun Kedah, Datuk Dr Abd Isa Ismail ekoran tindakan Abu Hassan tidak hadir dua kali berturut-turut dalam sidang Dun iaitu pada 19 April dan 9 Ogos 2009.


Pada 16 November 2009, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengisytiharkan kerusi Dun Kota Siputeh kosong atas alasan Abu Hassan gagal menghadiri dua mesyuarat Dun pada 2009.


Bagaimanapun, pada 18 Ogos tahun lalu, Mahkamah Rayuan membatalkan keputusan itu dan Abu Hassan diumumkan kekal menyandang jawatan Adun Kota Siputeh.

02 di baling - Google Blog Search

02 di baling - Google Blog Search


Pemuda PAS Sabah: Pejabat PAS Kota Kinabalu <b>di baling</b> telur dan <b>...</b>

Posted: 24 Nov 2012 05:23 PM PST

KOTA KINABALU: Seorang kakitangan Pejabat Pemuda PAS Negeri Sabah terkejut apabila mendapati pintu dan papan tanda pejabat berkenaan dibaling telur serta diconteng dengan perkataan kesat awal pagi kelmarin.
Kejadian itu disedari kira-kira jam 8.30 pagi ketika kakitangan tersebut ingin membuka pejabatnya.

Ketua Pemuda PAS Sabah, Lahirul Latigu percaya perbuatan membaling telur dan melemparkan batu itu dilakukan sesetengah pihak yang kurang menyenangi tindakan PAS yang agresif melawan kezaliman yang diperlakukan oleh pihak tertentu.

"Kita sendiri berasa kurang selesa bila diperlakukan sebegini. Perbuatan ini langsung tidak menunjukkan moral yang tinggi di kalangan individu mahupun parti yang terkesan akibat tindakan agresif yang dilakukan oleh PAS sejak akhir-akhir ini," katanya dalam  satu kenyataan, kelmarin.Bagaimanapun Lahirul berkata, beliau tidak mengesyaki pihak yang terbabit dan tidak berhasrat untuk melaporkan perbuatan berkenaan kepada pihak polis.

"Kali ini kita maafkan mereka, supaya mereka benar-benar menginsafi bahawa perbuatan mereka ini adalah yang tidak bermoral," ujarnya.

PAS Sepanggar

Sementara itu, pejabat PAS Kawasan Sepanggar turut dipecahkan cermin apabila dibaling objek keras awal pagi kelmarin.

Kejadian yang mengejutkan kakitangan pejabat berkenaan yang sedang tidur itu bagaimanapun tidak mendatangkan sebarang kecederaan.

Ketua Pemuda PAS Kawasan Sepanggar, Saifuddin Ahmad berkata, ini merupakan kejadian pertama yang berlaku setelah pejabat berkenaan beroperasi sejak dua tahun yang lalu.

Beliau berkata, wakilnya telah membuat laporan polis di Balai Polis Alamesra berhubung perkara berkenaan.

02 di kuala ketil - Google Blog Search

02 di kuala ketil - Google Blog Search


Sampaikan Mesej Raya Anda <b>di Kuala Ketil</b> dot com | Kuala Ketil

Posted: 25 Oct 2012 06:10 AM PDT

Selamat Hari Raya Aidiladha

Posted 58 days ago

Selamat Hari Raya Aidiladha

KULLU 'AM WA ANTUM BI KHAIRIN..

Bulan Zulhijjah, khususnya sepuluh hari awalnya adalah merupakan peluang kedua selepas Ramadhan untuk umat Islam mendapatkan gandaan keredhaan, keampunan dan pahala amalan.

Disebutkan…

02 di pendang - Google Blog Search

02 di pendang - Google Blog Search


KedahLanie.info: <b>Pendang di</b> landa ribut

Posted: 13 Dec 2012 04:00 PM PST

Lebih 50 rumah di Pendang rosak dilanda ribut
PENDANG - Lebih 50 buah rumah di tiga buah kampung iaitu kampung Bukit Cepat, Alor Nan dan Bukit Kobah dekat sini rosak teruk di bahagian bumbung akibat dilanda ribut.
Kejadian kira-kira pukul 6.30 petang semalam turut mengakibatkan pokok tumbang dan menghempap rumah penduduk sehingga ada beberapa buah rumah yang diperbuat daripada kayu roboh sepenuhnya.
Che Puan Morad, 55, berkata dia mengalami kerugian kira-kira RM20,000 apabila seluruh bumbung rumahnya diterbangkan angin kuat dan kelengkapan rumah termasuk perabot serta barangan elektrik rosak terkena hujan.
Katanya ketika kejadian dia berada di rumah bersama dua cucunya yang baru sahaja berkhatan dan tiba-tiba deruman angin kuat datang sekali gus menerbangkan bumbung rumah dalam sekelip mata.

"Masa itu hujan lebat dan disusuli angin kencang. Dalam sekelip mata sahaja saya tengok bumbung dah tak ada tapi syukur saya dan cucu selamat," katanya kepada pemberita ketika ditemui di tempat kejadian hari ini.
Mokhtar Abd Wahab, 56, dari kampung Alor Nan berkata ketika kejadian dia sedang berehat di hadapan rumah seorang diri dan nampak angin berwarna putih memutar beberapa buah rumah sebelum melanda rumahnya.
Katanya disebabkan terlalu takut dengan kejadian itu dia segera melaungkan azan beberapa kali sambil menangis dan segera masuk ke dalam rumah bagi menyelamatkan anak dan isteri yang berada di dalam rumah.
Mohd Hazir Chat, 35, berkata dia kerugian lebih RM15,000 apabila sebahagian tingkat atas rumahnya berstruktur papan musnah keseluruhan selain dua motosikal yang berada di bahagian bawah rumahnya.
Kebanyakan mangsa kini terpaksa berteduh di dalam rumah yang tidak berbumbung dan ada yang menetap di rumah saudara mara sambil mengharap bantuan daripada pihak berkaitan bagi membaik pulih rumah dengan segera - Bernama

02 di jerai kedah - Google Blog Search

02 di jerai kedah - Google Blog Search


Team Media <b>Kedah</b>: CAJ AIR : <b>KEDAH</b> TIADA IDEA CARI HASIL <b>...</b>

Posted: 16 Dec 2012 08:30 PM PST

ALOR SETAR - Kerajaan Kedah semakin kekeringan idea dalam menjana hasil negeri apabila berhasrat mengenakan caj kepada pihak yang menggunakan sumber air dari sungai.

Selepas mengenakan caj air mentah kepada Pulau Pinang, kini kerajaan negeri berhasrat melakukan perkara sama kepada agensi kerajaan pusat Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (Mada) selain syarikat dan kilang di Kedah, Pinang serta Perlis yang mengambil air dari sungai.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Kedah, Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir berkata, sejak hari pertama pakatan Pas, PKR serta DAP mengambil alih negeri ini, mereka menyatakan akan memperoleh pendapatan melalui sumber air dan balak.

Beliau berkata, ini jelas menunjukkan kerajaan negeri hanya mampu memperoleh pendapatan menerusi sumber sedia ada dan ia satu kerugian kepada rakyat serta negeri kerana tiada penjanaan pendapatan baharu untuk melaksanakan pembangunan.

"Kita kerugian empat tahun, dan rakyat boleh bagi peluang kepada Barisan Nasional (BN) untuk lonjakkan negeri ini setanding dengan negeri maju," katanya kepada pemberita ketika menghadiri Seminar Pendidikan dan Hari Keluarga Sindrom Down Peringkat Kebangsaan 2012 di Hospital Sultanah Bahiyah hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Bekalan Air, Sumber Air dan Tenaga Negeri, Datuk Phahrolrazi Zawawi baru-baru ini mengumumkan akan mengenakan caj air mentah kepada Mada bermula tahun depan selain mana-mana syarikat dan kilang di negeri ini, Perlis dan Pulau Pinang.

Mukhriz, yang juga Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, berkata, Kedah mempunyai banyak potensi untuk dibangunkan, antaranya, Kulim Hi-Tech Park serta mewujudkan hab getah yang mampu menarik pelabur asing ke negeri ini.

"Kita boleh bangunkan hab getah di kawasan seluas 16,000 hektar ladang getah. Kita boleh tarik industri yang berkaitan dengan getah untuk beroperasi di Kulim Hi-Tech," katanya.

Sementara itu, mengulas keputusan kerajaan membenarkan pelajar Institusi Pengajian Tinggi bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke-13, Mukhriz berkata, ia satu perkembangan yang baik namun banyak perkara perlu dipertimbang terlebih dahulu.

Beliau berkata, setiap calon mesti memiliki kemampuan tersendiri, dan jika diseimbangkan pengalaman dengan idea baharu, mampu melahirkan kepimpinan yang terbaik.

"Kalau mereka tak ada pengalaman, tak jadi masalah, kerana kita boleh bagi pendedahan, dan jika kedua-dua elemen ini diseimbangkan, saya ingat ini yang terbaik," katanya.

Terdahulu, Mukhriz hadir pada Seminar Keluarga Sindrom Down Peringkat Kebangsaan 2012 yang dirasmikan Anggota Jemaah Pemangku Sultan Kedah Tan Sri Tunku Intan Safinaz Tuanku Abdul Halim.

Seramai 700 pesakit Sindrom Down dan anggota keluarga hadir bagi memeriahkan program itu, yang bermula hari ini dan berakhir Isnin.

Mukhriz, yang juga Penaung Persatuan Sindrom Down Malaysia (PSDM), berkata menerusi seminar itu, ibu bapa yang mempunyai anak istimewa tersebut dapat melatih mereka agar bersedia menghadapi masa depan yang lebih mencabar.

Beliau menyeru kerajaan Persekutuan dan agensi terlibat agar memberi satu latihan khusus kepada golongan itu bagi membolehkan mereka memasuki alam pekerjaan.

"Ramai di kalangan mereka boleh bekerja jika diberi peluang. Kita lihat ada di kalangan mereka bekerja di restoran makanan segera, dan ini menunjukkan mereka berkeyakinan di samping dapat menambah pendapatan," katanya. - Bernama

02 di langkawi - Google Blog Search

02 di langkawi - Google Blog Search


MaYa MustWany: Bercuti <b>di Langkawi</b>

Posted: 18 Sep 2012 11:41 PM PDT


Entah pe la mimpi update blog kan? dah naik bersawang dah blog ni..maaf dah lama tak blogwalking blog korang..sejak kerja memang teruz menyepi dalam dunia blog ni. Yela pergi kerja pagi, balik malam. Penat, sampaikan tertido depan netbook. Mas sendiri dah tak jadi 'Pengomen Tegar' bak kata Lyssa & Fizzy

La ni, Mas nak share cerita BERCUTI DI LANGKAWI. Ingat lagi tak, bulan 5 hari tuh, Mas pergi bercuti bersama keluarga? haaaa bayangkan sekarang ni dah bulan 9..baru nak update. hihihi.. maaf ~

Ok, nak shortkan story..

Mula-mula kami tidur rumah family Abang Long Mas kat Dengkil. Jarak dekat sikit, lagipun senang berkumpul sekali. Semua ahli ada kecuali family Abang Ngah Mas. Kami bertolak lepas subuh. Dalam 45minit dah sampai di Langkawi.


Masa kami mahu berlepas, kami teringin nak bergambar satu keluarga kat kawasan lapangan terbang. Hanya satu je, ada la seorang lelaki encem datang nak tolong snapkan picture kami, alih-alih kami ditengking pekerja Air Asia. Tak bagi peluang langsung, tak beradab. Serious menyirap dengan pekerja lelaki tuh. Kami tahu perbuatan kami salah, tapi tak boleh ke cakap sopan? Please Air Asia, ajar para pekerja bersopan santun!

Sampai je, terus ambik kereta dan isi perut dulu. Lepas breakfast baru pergi tempat yang Mas memang teringinnnnn sangat nak pergi, iaitu- CABLE CAR! kat Oriental Village.

Perasaan memang best la time tuh. SubhanaAllah cantik sungguh permandangan dari atas. Mak & abah tak naik, takut. Akak Mas mula-mula tak nak, tapi lepas dipujuk, baru la dia kuatkan semangat.

Kalau nak diikutkan, de je macam-macam aktiviti nak buat tapi alih-alih semua dok sakan bershopping kat Idaman Suri, Hj Ismail & Minyak Gamat.

Apa-apa pun, kami tak lepaskan peluang bergambar di Dataran Helang.

Percutian kami 3hari 2Malam, selesai dengan gembira..

# Kedai Makan Selera Petani- terbaek. Murah & sedap.

# Ada kedai makan tepi jalan dekat area tempat Minyak Gamat- sedap, layanan yang sangat peramah & murah.

# Kedai makan sebelah kiri Idaman Suri, layanan teruk, siap jeling, masam & marah bila ditanya, mahal & tak sedap.

# Kenapa yea pekerja Idaman Suri jenis muka masam-masam je? susah ke nak senyum?