Selasa, 8 Januari 2013

02 di sungai petani - Google Blog Search

02 di sungai petani - Google Blog Search


Fakta Sebenar Pergaduhan <b>Di Sungai Petani</b> - Hafiz Rahman

Posted: 18 Dec 2012 06:59 PM PST

rusuhan di sungai petani, pergaduhan di sungai petani, rusuhan kaum di sungai petani, pergaduhan melayu dan india di sungai petani, keadaan terkini di sungai petani, kes pergaduhan kaum di sungai petani, update pergaduhan melayu dan india sungai petani, kes pergaduhan melayu dan india sungai petani 2012, pergaduhan samseng di sungai petani

Isu rusuhan dan pergaduhan yang berlaku di Sungai Petani antara 2 kumpulan , India dan melayu yang heboh diperkatakan di facebook dan beberpa laman blog sebenarnya banyak tokok tambahnya. Kenyataan yang dikeluarkan oleh seorang "ayahanda" merupakan punca kepada kekecohan ini. Kenyataan ini ditokok tambah dan boleh menimbulkan kekeliruan dan menambahkan sentimen perkauman. Berikut adalah status asal beliau :

*Untuk makluman, status dari Ayahanda Joe ini telah dipadam oleh beliau:

Kenyataanya , apa yang berlaku tidak seteruk atau seserius yang dihebohkan. Kejadian tersebut memang berlaku dan  Pihak PDRM telah membuat kenyataan rasmi berkaitan perkara ini dan mengesahkan keadaan adalah terkawal dan kenyataan yang berlegar di facebook dan laman blog adalah tidak benar .

PADA 18/12/2012 JAM 2330HRS YDHSAC DATO ABDUL GHAFFAR BIN RAJAB TIMBALAN KETUA POLIS KEDAH TELAH MENGADAKAN
SIDANG AKHBAR DI IPD KUALA MUDA BAGI MEMPERBETULKAN BERITA PALSU BERKENAAN KEADAAN HURU HARA DI DAERAH KUALA MUDA , SG PETANI KEDAH


SEPERTIMANA DIGEMBAR GEMBURKAN DI BLOG , FACEBOOK , TWITTERS DAN SMS OLEH PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB .
KEADAAN KESELAMATAN DAN KETENTERAMAN AWAM DI DAERAH KUALA MUDA ADALAH SELAMAT DAN TERKAWAL WALAUPUN TELAH BERLAKU INSIDEN PERGADUHAN ANTARA BEBERAPA PEMUDA MELAYU DAN PEMUDA INDIA PADA


16/12/2012 AWAL PAGI . KESEMUA YANG TERBABIT DI DALAM KES TERSEBUT TELAH DITANGKAP (SERAMAI 13 ORANG TERDIRI DARI MELAYU DAN INDIA ) , MANGSA JUGA TELAH DIRAWAT DAN HANYA TINGGAL SEORANG SAHAJA YANG MASIH DIRAWAT DI HOSPITAL SULTAN ABDUL HALIM DARI 5 ORANG YANG TERCEDERA . EKORAN INSIDEN TERSEBUT , PIHAK PDRM TELAH MENGAMBIL TINDAKAN AWAL DENGAN KAWALAN KESELAMATAN SEPERTI FRU , LSF , MPV , JSJ , NARKOTIK , SB DAN ROADBLOCK DI SEMUA LOKASI DI DALAM DAERAH KUALA MUDA BAGI MENJAMIN KESELAMATAN ORANG AWAM KHUSUSNYA .


PESANAN DARIPADA YDH SAC
DATO' ABDUL GHAFAR BIN RAJAB
UNTUK SEMUA MASYARAKAT
MALAYSIA AMNYA .

>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<

Ini pula dikatakan statement oleh Insp Polis dari Kuala Muda Kedah

Dan ini pula artikel yang dipetik dari akhbar online Mymetro:

SUNGAI PETANI: Polis di Kedah menasihati orang ramai supaya tidak terpengaruh dengan khabar angin dan berita palsu yang disebarkan dalam Facebook, Twitter dan blog ketika ini mengenai keadaan semasa di daerah ini.

Timbalan Ketua Polis Kedah, Datuk Abdul Ghafar Rajab, berkata tiada sebarang
pergaduhan atau apa-apa insiden kematian atau bakar masjid yang berlaku di

Sungai Petani.
Katanya apa yang tersebar melalui laman sosial dan blog semuanya palsu dan khabar yang disebarkan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

"Keadaan di Sungai Petani adalah aman dan tenteram serta terkawal," katanya pada sidang media di sini, lewat malam ini.

>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<

**jadi mohon kepada semua yang menyebarkan isu ini supaya siasat dahulu sebelum menyebarkannya. Jangan sebarkan isu palsu tambahan pula isu yang melibatkan perkauman. Jangan sampai peristiwa 13 Mei berulang kembali. Berblogging dan berfacebooklah secara berhemah .

**Kalau pun betul terjadi isu pergaduhan antara samseng, jangan ada yang mempolitikkan isu ini. Kangan keruhkan keadaan dan jangan timbulkan sentimen perkauman.

**penduduk di sekitar Sungai Petanidinasihatkan berhati hati .  Sila rujuk pihak PDRM berkaitan isu ini dan bukan mendapatkan maklumat dari laman internet dan fb.

sumber :

Sozcyili

Erapasca

Kongsi Cerita Ini Bersama Rakan

wancikgumuzik: PERGADUHAN <b>DI SUNGAI PETANI</b> | JANGAN <b>...</b>

Posted: 19 Dec 2012 09:25 AM PST

PERGADUHAN DI SUNGAI PETANI | JANGAN MUDAH PERCAYA - @HishammuddinH2O | Tadi dok lepak2 tgk tweet kawan2 tiba2 ternampak tweet dari seorang menteri nih.. haaa.. sapa menteri tuu?? jom baca kat sini..

haa... nampak tak?? Diharap semua rakyat Malaysia terutamanya abglong2 jangan melatah sangat dengan penyebaran yg ada di media2 sosial termasuk lah broadcast2 di blackberry messengger dan whatsapp tuhh.. buat rilek sudah yer...

Nasihat hishamuddin tentang pergaduhan di Sungai Petani nih patut kita ikuti kerana itu yang terbaik untuk kita ok.. 

Bukan nak perlekehkan sapa2.... cuma aku juga akan turut berjuang sekiranya semboyan perperangan ditiup... tetapi sekarang hanya cerita2 yang macam2 saja dapat dibaca kan? so, tindakan kita, jangan menggelabah lah... ///

JOM LIKE FB FANPAGE AKU...!!

di negeri kedah - Google Blog Search

di negeri kedah - Google Blog Search


wak labu: Ini bukan <b>di negeri</b> Kelantan, <b>Kedah</b> atau P Pinang <b>...</b>

Posted: 04 Jan 2013 11:17 PM PST


Poto di atas ni Wak terjumpe di laman blog Intan Hijau @ DUN Changkat Jong, Teluk Intan, Perak. Poto ni menunjuk kan pemandangan se buah perkampungan melayu tradisi di pinggir bandar Teluk Intan. Nama kampung ni pun istimewa juge - Kampung Beca.

Sebab2 ianye di namakan Kampung Beca mungkin kerane penduduk2 nye terdiri dari warga pengayuh beca belake. Hari ni pengayuh2 beca ni dah pupus di telan zaman. Boleh di kate kan ianye cume tinggal dua tiga orang sahaja yang masih buat kerja ni.

Sebenar nye Wak bukan nye nak cerite tentang beca, tapi tentang Kampung Beca. Di pinggiran bandar Teluk Intan ni memang nye banyak kampun2 melayu seperti Kampung Terengganu, Kampun Durian Sebatang, Kampung Kebun Limau dan lain2 lagi.

Boleh di kate kan semua kampung melayu ini terletak di pinggiran sungai. Penduduk2 nye hampir 100% terdiri dari kaum melayu. Kampung2 melayu di Teluk Intan ini sudah ujud lame sebelum merdeka. Keadaan di kampung ini tidak pernah berubah  keadaan nye same sahaja hingge ke hari ini.

Sekarang Wak mau cerite sikit tentang kampun2 melayu di pinggir Teluk Intan. Mari kite rujuk kembali kepade poto di atas - poto ini di ambil bukan nye di musim tengkujuh, tetapi ianye di ambil pade waktu 'air pasang'. Oleh kerane hampir semua kampung2 melayu ini letak nye di pinggir sungai make ini lah akibat nye bile tibe air pasang.

Ianye sudah menjadi kebiasaan bagi penduduk2 di sini dengan keadaan begini semenjak dari dahulu kale. Adakah berkemungkinan keadaan ini akan berubah jika pemerintahan BN/UMNO di tumbangkan dan di ganti kan dengan Pakatan Rakyat? Sudah terlalu lame BN/UMNO memerintah, malang nye keadaan kaum melayu di pinggiran bandar Teluk Intan ini masih tidak berubah.

Kunjungan YB Tn Hj Anwar Sudin ADUN Changkat Jong, Teluk Intan, Perak ke Kampung Beca.

02 di baling - Google Blog Search

02 di baling - Google Blog Search


Media Kedah: Pelajar Cemerlang UPSR/PMR Di Raikan <b>Di Baling</b>.

Posted: 28 Dec 2012 07:09 PM PST

Baling 29/12 - Seramai 400 orang pelajar di seluruh daerah Baling yang mendapat keputusan cemerlang di dalam peperiksaan UPSR dan PMR telah di raikan dengan menyampaikan anugerah kecemerlangan oleh Datuk Abd Azeez Rahim selaku Penyelaras Parlimen Baling .

Turut sama di dalam Majlis Penyampaian Anugerah Kecemerlangan UPSR dan PMR 2012 Peringkat Parlimen Baling yang di adakan di Dewan Kompleks Rakan Muda Batu 42, Pulai adalah Pengarah Pelajaran Negeri Kedah, Mansor Lat.

Di dalam majlis tersebut, Datuk Azeez Rahim selaku Penyelaras Parlimen Baling yang mewakili UMNO, turut memberi ucapan ribuan tahniah kepada sekolah-sekolah di daerah Baling yang cemerlang mendapat penambahan bilangan pelajar cemerlang berbanding tahun lepas terutamanya Sekolah Kebangsaan Baling yang masih lagi menjadi antara sekolah paling cemerlang di daerah Baling selama 5 tahun berturut-turut
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

02 di padang serai - Google Blog Search

02 di padang serai - Google Blog Search


<b>Padang Serai</b> Kulim - Bapa Izin anak usia 12 tahun berkawin kawin <b>...</b>

Posted: 03 Jan 2013 07:39 AM PST

    

Seorang penduduk kampung bersetuju untuk mengahwinkan anak perempuannya berusia 12 tahun dengan pemuda 19 tahun, mengatakan bahawa mereka tidak perlu terjebak dengan perbuatan haram.
Saad Mustafa berkata dia telah berfikir masak-masak tentang perkahwinan anaknya yang masih muda itu dan sedar tanggungjawab dalam kehidupan selepas berkahwin.
"Lebih baik mereka berkahwin daripada melakukan sesuatu yang tak elok (tidak wajar)," katanya di rumahnya di Kampung Padang Cina di sini, Khamis.
Sebuah akhbar berbahasa Melayu melaporkan anak perempuan Saad, Nur Fazira Saad, 12, telah berkahwin dengan Mohd Fahmi Alias, 19, minggu lalu selepas keluarga kedua-dua pihak bersetuju untuk menyatukan mereka.
Majlis akad nikah pasangan itu telah diadakan pada Sabtu selepas Nur Fazira mendapat kebenaran Mahkamah Syariah Kulim untuk berkahwin kerana dia masih di bawah umur.
Nur Fazira, yang akan memasuki umur 13 tahun bulan depan dan Mohd Fahmi telah mengenali antara satu sama lain untuk tempoh yang agak lama.
Saad, 43, berkata dia telah meminta Mohd Fahmi untuk berkahwin dengan anak perempuannya selepas anaknya tidak pulang satu malam bulan lepas.
"Keesokan harinya, saudara saya di kampung berhampiran memberitahu saya bahawa Fazira Nur tinggal di tempat Mohd Fahmi," katanya.
Saad berkata anak perempuannya kemudian memberitahunya bahawa tidak ada apa-apa yang telah berlaku kerana dia telah menghabiskan harinya dengan Mohd Fahmi sebelum dia dihantar ke rumah saudara.
"Saya mengarahkan dia memanggil Mohd Fahmi. Apabila Mohd Fahmi datang ke rumah saya, dia memberitahu saya bahawa dia akan bertanggungjawab terhadap anak perempuan saya dan akan menjaganya.
"Saya kemudian menjawab jika demikian, mereka harus berkahwin," katanya, sambil menambah dia berharap anaknya akan dijaga oleh suami dan keluarganya.
Akhbar harian itu memetik Mohd Fahmi sebagai berkata bahawa dia berjanji untuk menjadi suami yang baik untuk Nur Fazira.
"Lebih baik berkahwin dan bukannya terlibat dalam maksiat (hubungan haram). Saya bersetuju memang pelik berkahwin pada usia yang begitu muda," katanya.
Nur Fazira, yang telah berhenti sekolah selepas Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun lepas, berkata dia tidak menganggap umur menjadi halangan, sambil menambah bahawa dia sudah bersedia untuk menjadi seorang isteri yang baik.
Majlis bersanding pasangan itu akan diadakan di Kampung Naga Lilit, Padang Serai, pada tengah hari Sabtu.  - SUMBER

02 di jerai kedah - Google Blog Search

02 di jerai kedah - Google Blog Search


Ahli Parlimen <b>Jerai</b> Kata, Penyelesaian Luar Mahkamah Bukti AJK <b>...</b>

Posted: 05 Jan 2013 08:41 PM PST

Betullah macam yang dikatakan orang… jangan pandang dari luaran, kerana mata kerapkali menipu kita. Jangan dilihat pada kopiah dan janggut sejemput dan jangan juga mudah percaya dengan ceramah yang kelihatan seperti ceramah agama, sebaliknya perlu berhati-hati kerana besar kemungkinan mereka adalah penfitnah yang terulung. 

Itulah yang dibuktikan oleh Ahli Parlimen Jerai dari PAS, Mohd Firdaus Jaafar.

Kemelut Madrasah Salihiah merupakan duri dalam daging kepada umat Islam yang tahu hukum-hukum agama dan peri pentingnya menjaga amanah. Sewaktu UMNO-BN mentadbir Kedah, isu-isu seperti Madrasah Salihiah ditangani dengan penuh hati-hati. Bagaimanapun, sebaik-baik sahaja PAS memerintah Kedah, kelompok manusia yang berkepiah putih itu beranggapan, ilmu agama pada mereka, tidak boleh dipertikaikan oleh sesiapa pun. Lantas, mereka bertindak sewenang-wenangnya, sehinggakan TANAH WAKAF KHAS yang menjadi tapak madrasah tersebut, telah dijual kepada sebuah syarikat kontraktor dari Singapura.

Apabila terdedah bahawa status tanah tapak madrasah tersebut adalah WAKAF KHAS, PAS Kedah telah melakukan sesuatu yang tidak akan dilakukan oleh mana-mana orang Islam sekalipun. Mereka mengubah status tanah tersebut untuk menghalalkan penjualan serta penyerahan kepada syarikat asing.

Tindakan AJK Madrasah Salihiah membawa ke pengadilan menambahkan lagi parah PAS Kedah. Seandainya PAS Kedah tidak menangani isu tersebut sebaik-baiknya, PAS bukan sahaja akan terjejas di Kedah, sebaliknya di seluruh Malaysia memandangkan parti tersebut cukup terkenal dengan penyelewengan dan penyonglapan sepertimana yang dilakukan dalam kes wang derma Tabung Memali.

firdaus

Satu penyelesaian di luar mahkamah telah dibuat atas permintaan PAS Kedah dan pentadbiran negeri. Rupa-rupanya persetujuan Jawatankuasa Bertindak Madrasah Salihiah itu, dipergunakan oleh PAS Kedah, terutama sekali oleh Ahli Parlimen Jerai, Mohd Firdaus Jaafar untuk melakukan fitnah yang lebih dahsyat.

Firdaus menuduh, penyelesaian di luar mahkamah membuktikan AJK Madrasah Salihiah jenis laparkan duit. Segala perjuangan yang dilakukan oleh AJK Madrasah Salihiah tidak lain dan tidak bukan, hanyalah bermotifkan wang. Cukup dengan menyuap wang ke mulut AJK Madrasah Salihiah itu, maka segala-galanya boleh diselesaikan dengan mudah.

Hina benar perjuangan mempertahankan hak dan tanah wakaf umat Islam di mata para pemimpin PAS. Walaupun pada masa yang sama, mereka sentiasa mendabik dada, kononnya merekalah pejuang Islam dan pengangkat martabat perundangan Islam, hakikatnya, para pemimpin PAS ini adalah najis mughallazah yang sentiasa menyebelahi musuh-musuh umat Islam!

Kalaupun seronok sebab kes tersebut diselesaikan di luar mahkamah, apa perlu Mohd Firdaus Jaafar menghina AJK Madrasah Salihiah yang telah mengorbankan segala-galanya mempertahankan tanah wakaf yang tidak sepatutnya menjadi pertaruhan PAS untuk membuktikan mereka lebih baik daripada UMNO ketika memerintah Kedah?