Jumaat, 29 Mac 2013

02 di changlun - Google Blog Search

02 di changlun - Google Blog Search


BLOG KEDAH: 02 <b>di changlun</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Mar 2013 11:46 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Hutan Kedah Terus Musnah <b>JITRA</b>: Walaupun isu aktiviti

Posted: 24 Feb 2013 06:55 PM PST


Posted by Kamaluddin @ 阿列克斯 on 25 Feb 2013 / 0 Comment

Kesan pembalakan yang dilakukan di Hutan Simpan Kekal Bukit Perangin, Changlun di Kedah.

Kesan pembalakan yang dilakukan di Hutan Simpan Kekal Bukit Perangin, Changlun di Kedah.

JITRA: Walaupun isu aktiviti pembalakan secara meluas di Pedu dan Gunung Inas di Kedah banyak dilaporkan, namun didapati masih ada lagi bukit-bukit di negeri ini digondol bagi tujuan berkenaan.

Terbaru, didapati kawasan seluas kira-kira 180 padang bola sepak di Hutan Simpan Bukit Perangin dibersihkan untuk aktiviti pembalakan.

Kerajaan negeri pimpinan PASBantah Sekolah Agama Rakyat: PAS & PKR Memenuhi Ciri Bangkang Dari Longkang. Read more … » itu dilaporkan meluluskan aktiviti penggondolan hutan di kawasan berkenaan lebih sebulan yang lalu.

Konsesi itu dipercayai dianugerahkan kepada pegawai berpangkat tinggi dalam Perkhidmatan Awam Kedah (KCS) dan tanah di kawasan itu akan ditanam semula dengan tanaman getah.

Difahamkan juga bahawa kerajaan negeri turut meluluskan kawasan seluas kira-kira 963 saiz padang bola di kawasan yang sama untuk tujuan serupa.

Datuk Johari Baharum bersama penduduk setempat ketika meninjau dengan lebih dekat kesan pembalakan yang di lakukankan di Hutan Simpan Kekal Bukit Perangin, Changlun di Kedah.

Datuk Johari Baharum bersama penduduk setempat ketika meninjau dengan lebih dekat kesan pembalakan yang di lakukankan di Hutan Simpan Kekal Bukit Perangin, Changlun di Kedah.

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mohd Johari Baharom, yang melawat tapak berkenaan selepas dua hari dimaklumkan oleh penduduk tempatan terkejut melihat keadaan bukit yang digondolkan.

Mohd Johari yang juga Ahli Parlimen Kubang Pasu berkata, aktiviti pembalakan yang secara berlebihan dan berleluasa menyebabkan berlakunya pencemaran air di Sungai Kechik, Sungai Badak dan Sungai Wang Perah, yang digunakan oleh penduduk setempat.

Tiga sungai berkenaan mengalir ke Sungai Temin yang menyediakan bekalan air mentah kepada loji rawatan air Mukim Temin dan Jeragan.

"Hasil daripada aktiviti pembalakan ini juga menjejaskan aktiviti pertanian di Kubang Pasu, Temin, Hosba, Bukit Mertajam dan Malau, yang berada di bawah Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (Mada)," katanya di sini, pada Sabtu.

Tambah beliau, walaupun aktiviti pembalakan tidak salah dari segi undang-undang, ia tidak seharusnya dilakukan sehingga menyebabkan kesan buruk kepada alam sekitar.

Selain itu Mohd Johari juga mempersoalkan sama ada kerajaan negeri melakukan Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA) bagi tujuan pembersihan tanah di kawasan itu.

"Saya tidak fikir Jabatan Alam Sekitar akan memberi lampu hijau untuk pembalakan di kawasan itu.

"Walaupun ini bukan kawasan tadahan air, kerajaan mesti bertanggungjawab dan menjaga ekosistem," katanya.

Tambah Mohd Johari, beliau akan menulis surat kepada kerajaan negeri dengan segera bagi menghentikan aktiviti pembalakan di kawasan itu.

Malah beliau juga akan membangkitkan perkara itu kepada Kementerian Sumber Asli dan Jabatan Alam Sekitar.

Maybank baru dibuka <b>di Changlun</b> | Di Luar Lingkungan...

Posted: 09 Nov 2012 02:29 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Petang tadi saya meminjam kereta Afiq Khalid untuk ke Changlun (sesetengah mengeja 'Changloon') untuk urusan peribadi. Jalan-jalan lah saya pada hari ini kerana pada pagi tadi, saya menghantar abang Borhan dan ...

Perkampungan Sukan <b>di Changlun</b> | Telusuri Suri

Posted: 05 Dec 2012 06:02 PM PST

Salam Telusuri,

Mood temasya sukan yg berakhir hmpir 2 minggu lepas.. 

Kolej Matrikulasi Kedah di Changlun

Perjalanan almost 15 jam jugak lah.. 

hadoi penat badan akk.. 

hihik, da sindrom tut mungkin..

Perasaan berbaur antara penat ke hulu hilir,

boring dgn dikit kerenah,

kekadang di saat beginilah kita mampu kenal 

mana kawan mana tak berapa kawan.. 

dan macam2 lagi rasa la..

Besh.. antaranya
maybe saat shopping kt Padang Besar 

dlm perjalanan pulang kami..
hehe, beli baju couple utk kami jewk pun.. and kelambu moden tuh..
ala yang ala2 khemah tuh.. rm 25 King size.. superb la kan hrga..
Sementelah itu juga mood nak taip entry baru.. flyyy.. uols..
Ok,
Kini kembali..
ada 2-3 projek krusye yang da beres..
Dengarnya ada satu baby hat da terjual kat Pasar Panas tuh..
Hmm, memang ala2 suam kan..
hihik..
Biasalah area kampung kan..

02 di kubang pasu - Google Blog Search

02 di kubang pasu - Google Blog Search


KedahLanie.info: MAT SABU sesuai calon parlimen <b>KUBANG PASU</b> <b>...</b>

Posted: 09 Feb 2013 06:30 PM PST

Kubang Pasu merupakan parlimen yang amat menarik diperhatikan. Selaku parlimen mantan Perdana Menteri iaitu Tun Mahathir yang rasanya amat diketahui 1Malaysia. Sebelum kita soroti lebih jauh lebih baik kita melihat elemen yang terdapat di parlimen ini. Parlimen Kubang Pasu yang keluasannya sebesar negeri Perlis bersempadan dengan Thailand( Danok ), Penang, Perak dan Kelantan. Kedudukannya yang stategik menyebabkan banyak pembangunan yang berjaya dilakukan samada oleh pemerintah ataupun pihak swasta. Kalau hendak dibandingkan Kubang Pasu 20 tahun yang lepas memang terdapat perbezaan yang amat ketara.
Kubang Pasu dikelilingi dengan institusi pengajian tinggi seperti UUM, Institut Aminudin Baki, Institut Perguruan Malaysia Kampus Darulaman, Institut Latihan Perindustrian, kolej Komuniti dan banyak lagi institusi yang berada disini. Selain itu juga terdapat 51 buah sekolah kebangsaan, 30 buah sekolah menengah kebangsaan, MRSM, SBPI dan Sekolah Mengenah Sains Kubang Pasu. Ibarat kata Kubang Pasu seperti Bandar Baru Bangi di Selangor yang penduduknya juga dikalangan orang yang berpendidikan tinggi.

Ironinya dari segi politik terdapat perubahan politik yang ketara walaupun masih dimenangi oleh UMNO. UMNO pernah memenangi Parlimen Kubang Pasu dengan majority melebihi 25 ribu tetapi angka tersebut semakin berkurangan setiap kali pilihanraya antara 5 – 7 ribu. Pada PRU12 UMNO hanya menang dengan majority 7 ribu melalui calonnya Datuk Johari Baharum. Pada tsunami politik 2008 Kubang Pasu satu-satunya parlimen yang PAS kecundang di Parlimen dan DUN ( Bukit Kayu Hitam dan Jitra ) memandangkan di 14 Parlimen lain PAS memenangi samada kerusi DUN atau PARLIMEN ataupun menyapu bersih semua sekali.
Selepas PRU12 kebangkitan anak muda semakin ketara tidak ketinggalan di Kubang Pasu. Ekoran daripada itu terdapat pihak yang merupakan penyokong PAS yang dikenali sebagai PEMBELA yang perangainya sebijik macam UMNO diketuai oleh BASIR ISMAIL, IR JAMAL NASIR dan konco-konconya. Mereka ini menyerang PAS KAWASAN tanpa adab dan penuh KURANG AJAR. Mereka pernah menggelarkan kepimpinan PAS KAWASAN sebagai manusia paling bodoh di dunia dan kemudiannya di sambut dengan gelak ketawa dan tepuk tangan dari pengikut-pengikutnya. MEMANG KURANG AJAR PUN. Pada ketika itu juga mereka ini dikatakan mendalangi pengedaran buku KENAPA USTAZ AZIZAN TIDAK BOLEH MENJADI MB ketika muktamar PAS di batu 9 serta menyerang peranan yang dimainkan oleh AHLI MAJLIS pada ketika itu. Mereka ini telah menghasut untuk mengajak penduduk membuat demontrasi menyerang AHLI MAJLIS dan PAS KAWASAN demi kepentingan diri sendiri. Mereka mewujudkan USRAH KUBRA ( DAH PUPUS PUN ) sebagai wasilah untuk mencari pengaruh dan menghantam kerajaan negeri dan PAS KAWASAN.
Pada pemilihan PAS pada tahun 2011, konco-konco mereka ini berjaya memenangi beberapa jawatan samada pada peringkat dewan pemuda atau pun kawasan. HASILNYA, Dewan Pemuda Pas Kubang Pasu seperti tidak wujud. Katanya Timbalan Ketua Pemuda Kaman Jaafar yang merupakan penerangan PEMUDA NEGERI yang sering dilihat di kedai kopi gagal menghidupkan PEMUDA KUBANG PASU walaupun bercakap di peringkat negeri macam garuda tetapi di kawasan macam beruk kementoi, lesu macam bangkai bernyawa. Sebagai contoh, pada HKR112 parlimen lain boleh merancang belasan buah BAS tetapi KUBANG PASU memang hampeh pun, sehinggakan penduduk KUBANG PASU merasakan DEWAN PEMUDA KUBANG PASU SUDAH BUBAR DAN TIDAK WUJUD LAGI….
Setelah puak-puak ini berjaya mempengaruhi pemilihan PAS KAWASAN dan akhirnya agenda mereka ini semakin mencapai kejayaan. Puak-puak ini berjaya menjadi AHLI MAJLIS dengan sedikit tipu daya yang memang tidak lagi menjadi rahsia lagi di KUBANG PASU. Semenjak itu mereka ini ibarat duri dalam daging dalam pentadbiran PBT dan kerajaan negeri sehinggakan terdapat EXCO yang memang amat mempercayai puak-puak ini. Banyak masalah yang ditimbukan oleh mereka ini yang menjadi liability dan beban pada PAS. Antara isu-isunya:
1. Tapak bazaar Ramadhan di Yawata yang dikatakan mereka ini berjaya memperolehi puluhan ribu ringgit kerana membuka khemah diluar kebenaran YDP MDKP dan menyalahgunakan kuasa mereka sebagai ahli majlis. Katanya ada pihak yang tidak berpuas hati telah melempar mercun di rumah ahli majlis di Taman Bunga Raya.
2. Isu perlantikan YDP MDKP yang mana mereka telah berdemontrasi di wisma negeri dan di Jitra serta menuntut perletakan jawatan SUK Datuk Rasli. Membuat gempak gempita mamcam beruk mendapat buah pisang, akhirnya senyap begitu jua, kembali sepertimana arahan asal, yang susahnya MB yang terpaksa mengadap YDPA.
3. Nat Tok Jalai : diluluskan dalam mesyuarat Ahli Majlis setelah berunding dengan persatuan penjaja dan mendapat persetujuan secara majority dengan para penjaja tetapi akhirnya berlagak HERO membela nasib penjaja ( perangai macam puak munafik ) dan kesudahannya sehingga hari ini gagal diselesaikan.
4. Projek-projek kecil yang diberikan kepada kroni dan konco-konco mereka yang semakin kaya raya sekarang. Sebab tu depa nie perangai sebijik macam UMNO cuma ahli je PAS.
5. Banyak lagi isu2 yang nak diterangkan rasanya sampai esok tak habis kalau tulis perangai buruk puak2 nie. Itu x kira lagi isu pasaipa ada puak2 nie yg pernah dipecat jawatan dalam PAS…..
Menjadi satu yang mengecewakan apabila terdapat suara2 yang mengatakan puak2 yang berjiwa UMNO nie akan diangkat sebagai calon PRU13. Kalau tiada angin masakan pohon bergoyang. Katanya ir Jamal Nasir yang katanya bini pun sorang pun tak boleh nak jaga akan diangkat sebagai calon. Sejak tahun lepas rata tempat turun berceramah berkempen untuk diri sendiri dan akhir-akhir ini katanya akan mewakili PARLIMEN bukan lagi DUN. Adakah PAS dah ketandusan calon di KUBANG PASU sehinggakan hendak mencalonkan calon yang bermasalah??? CALON INI akan menjadi liability pada PAS dan PAS terpaksa menjawab banyak isu yang dibuat oleh puak2 nie. RASANYA UMNO TENGAH BERSEDIA DENGAN PELURU BERPANDU UNTUK MENYERANG PAS
DENGAQ-DENGAQ CAKAP, ada UPU yang bersedia untuk menutup bilik jentera pilihanraya sekiranya calon yang bermasalah ini diangkat sebagai calon. KUBANG PASU kawasan yang dipenuhi golongan INTELEKTUAL DAN BERPENDIDIKAN tak kan la nak meletak calon GRED C setakat memperolehi 
( ir ) tetapi tidak mempunyai kewibawaan. Rasanya KUBANG PASU sebagai kerusi mantan PERDANA MENTERI di letakkan ABANG MAT SABU yang pasti mendapat sokongan ramai pihak memandangkan PARLIMEN KUBANG PASU populasi penduduknya yang pelbagai kaum meliputi MELAYU 50%, 30% CINA, 10% INDIA DAN 10% SIAM DAN LAIN2. ABANG MAT SABU INSYA ALLAH memperolehi kejayaan dengan sokongan semua pihak dan kaum dan pasti menggerunkan JENTERA UMNO……

02 di kuala kedah - Google Blog Search

02 di kuala kedah - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

02 di baling - Google Blog Search

02 di baling - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

02 di jitra - Google Blog Search

02 di jitra - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

02 di sik - Google Blog Search

02 di sik - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

02 di yan kedah - Google Blog Search

02 di yan kedah - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

02 di pendang - Google Blog Search

02 di pendang - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

02 di jerai kedah - Google Blog Search

02 di jerai kedah - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]