Ahad, 28 Julai 2013

02 di changlun - Google Blog Search

02 di changlun - Google Blog Search


Dari <b>Changlun</b> Ke Bukit Kayu Hitam | Syira

Posted: 06 Jun 2013 02:17 AM PDT

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum..

Dari Changlun Ke Bukit Kayu Hitam . Bila sebut sahaja Bukit Kayu Hitam, pastinya ramai sudah dapat membayangkan tempat shopping dan zon bebas cukai pilihan rakyat Malaysia. Buat pertama kalinya, kebetulan Bukit Kayu Hitam hanya 10 minit daripada rumah abang syira, syira dan hubby membuat keputusan untuk singgah di Bukit Kayu Hitam sekejap untuk bershopping.

Pengalaman kali pertama untuk ke Bukit Kayu Hitam pastinya mendebarkan dan begitu membuatkan syira teruja. Namun, keterujaan itu hilang sebaik sahaja syira melangkah kedalam sana. Umpama indah khabar dari rupa.

Sebelum sampai di pintu masuk Imigresen Bukit Kayu Hitam, ada pasukan yang melakukan sekatan di jalan utama , dimana sekatan ini dilakukan oleh Unit Pencegahan Penyeludupan [UPP] . Biasalah tempat begini memang perlukan kawalan yang rapi.
Oleh kerana tidak tahu, kami tidak berani nak masuk ke pintu masuk imigresen Bukit Kayu Hitam kerana kami sangka kami telah tersesat. Takut juga kalau sampai ke Thailand. hihi. Selepas bertanya kepada orang awam, barulah syira sedar yang syira tersilap.
Rupanya sekatan pertama tadi adalah untuk UPP sahaja dan pintu masuk Imigresen Bukit Kayu Hitam di hadapan barulah jalan ke Pasar Zon Bebas Cukia di Bukit Kayu Hitam.
Oleh kerana masih takut, syira suruh je hubby ikut kereta di hadapan. Untuk keselamatan. Kebetulan pula musim cuti sekolah, memang jalan sesak betul. 

Bagusnya, laluan lori dan kereta diasingkan siap-siap, memang memudahkan. Tambahan pula, memang banyak gila lori yang keluar masuk. Jalan pun jem semacam. Rasa serun pada lori yang besar memang mengecutkan perut. hoho.
Laluan masuk ke Parking Pasar Zon Bebas Cukai memang sesak. Kereta masing-masing berlumba-lumba untuk masuk. Kebetulan pula hanya satu laluan sahaja yang berfungsi. Memang kena sabar lebih lah.


The Zone Duty Free Bukit Kayu Hitam adalah satu-satunya pasar raya yang menjual coklat seperti Daim. Selain coklat Daim, ada lagi coklat lain yang turut dijual disini. Maka, jika sampai ke Bukit Kayu Hitam, maka The Zone Duty Free adalah salah satu tempat yang harus disinggahi.

Hampir empat kali pusing mencari tempat parking. Memang susah gila. Nasib baik selepas itu ada pihak yang berkenaan suruh kami parking di belakang kereta yang ada laluan lain untuk mereka keluar. Kiranya jadi parking berlapis la. Lega. Kompleks Bebas Cukai @ The Zone Bukit Kayu Hitam. Gambar sepanjang berada di dalam kompleks tidak dapat ambil kerana memang dilarang. Jadi snap gambar dari luar sahaja.
Secara jujurnya, harga barangan disini jauh lebih mahal berbanding dengan barangan yang dijual di pasaraya luar. Akhirnya syira dan suami hanya mencuci mata sahaja kerana tidak ada barang yang berkenan. Yang lebih penting, kami merasakan Kompleks Bebas Cukai seumpama menipu, kerana harga yang dijual langsung tidak murah.
Tapi.... bahagian coklat memang puas hati. Coklat yang dijual semua murah-murah. Oleh kerana tidak mahu bersikap tamak, syira hanya beli sepeket Daim dan Kisses sahaja. Itu pun memang rasa tak cukup makan, tapi berjimat sebelum pokai lebih baik kan...hehe..

Kadar bayaran letak kereta di The Zone Duty Free Bukit Kayu Hitam memang murah. Bayar Rm1.00 untuk dua jam, memang enjoy. Oleh kerana kawasannya yang kecil, dua jam yang ditetapkan itu seolah-olah tidak berharga.
Selepas keluar dari The Zone Duty Free Bukit Kayu Hitam, syira dan suami meneruskan pula Ke Bazaar Bukit Kayu Hitam...Sekian kisah syira Dari Changlun Ke Bukit Kayu Hitam.

02 di kulim - Google Blog Search

02 di kulim - Google Blog Search


Lagi &#39;Penjenayah Bermotorsikal&#39; Tembak Guru <b>Di Kulim</b>

Posted: 18 Jul 2013 03:52 AM PDT


KULIM - Seorang lagi guru maut dipercayai ditembak dua lelaki yang bermotosikal di persimpangan lampu isyarat Simpang Empat Keladi di sini tengah hari Khamis. Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kedah, ACP Mohd Nashir Ya berkata K.Shanmugam, 45, didapati dalam keadaan berlumuran darah di dalam kereta Toyota Wish miliknya. Kejadian berlaku kira-kira 12.25 tengah hari tadi ketika mangsa dipercayai dalam perjalanan dari rumahnya di Taman Bidara ke Sekolah Menengah Kebangsaan Berapit, Bukit Mertajam. Beliau berkata dua lelaki tersebut dikatakan telah mengikuti kereta mangsa sebelum melepaskan tembakan. "Salah seorang dari suspek dipercayai telah melepaskan beberapa das tembakan yang mengenai kepala dan badan mangsa. Ini mengakibatkan kereta mangsa terbabas dan melanggar sebuah kereta di hadapan," katanya kepada pemberita di tempat kejadian. Mohd Nashir berkata kedua-dua suspek kemudiannya memecut motosikal mereka. Mangsa dipercayai ditembak dengan pistol automatik dan polis turut menemui beberapa kelongsong peluru di tempat kejadian. "Kita akan mengambil keterangan daripada beberapa pihak termasuk ahli keluarga mangsa. Buat masa ini kita belum dapat kenal pasti punca sebenar kejadian," dakwa Mohd Nashir. Kes kini akan disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan. #sumber

02 di sungai petani - Google Blog Search

02 di sungai petani - Google Blog Search


Apa Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Bandar <b>Sungai Petani Di</b> <b>...</b>

Posted: 18 May 2013 06:59 AM PDTSungai Petani (singkatan: Sg. Petani atau SP) merupakan sebuah bandar yang terdapat di negeri Kedah Darul Aman. Ia terletak di bahagian selatan negeri tersebut di utara Semenanjung Malaysia. Jarak bandar ini dengan Alor Setar, ibu negeri Kedah adalah kira-kira 70 km dan ia berdekatan dengan Butterworth di Pulau Pinang. Sungai Petani juga merupakan bandar perindustrian utama terbesar bagi negeri tersebut.

Politik

Dewan Rakyat
Parlimen Nama Kerusi Ahli Parlimen Parti
P12 Jerai Jamil Khir Baharom Barisan Nasional
P14 Merbok Ismail Daut Barisan Nasional
P15 Sungai Petani Johari Abdul Pakatan Rakyat

Dewan Undangan Negeri
Dun Kedudukan Nama Ahli Negeri Parti
N22 Gurun Leong Yong Kong Barisan Nasional
N25 Bukit Selambau Krishnamoorthy a/l Rajannaidu Pakatan Rakyat
N26 Tanjung Dawai Tajul Urus Mat Zain Barisan Nasional
N27 Pantai Merdeka Ali Yahaya Barisan Nasional
N28 Bakar Arang Ooi Tze Min Pakatan Rakyat
N29 Sidam Robert Ling Kui Ee Pakatan Rakyat

Perbandaran dan Perumahan


Majlis Perbandaran

Bandar Sungai Petani ini ditadbir oleh Majlis Perbandaran Sungai Petani Kedah (MPSPK) Bandar Sungai Petani akan dinaik taraf sebagai bandaraya menjelang tahun 2015 menjadi Kedah antara negeri yang mempunyai dua bandaraya di Malaysia selain Selangor dan Sarawak. Pihak Berkuasa Tempatan iaitu Majlis Perbandaran Sungai Petani Kedah akan ditukar kepada Majlis Bandaraya Sungai Petani.

Sektor perumahan berkembang pesat di Sungai Petani. Semenjak tahun 1990-an, bandar Sungai Petani menerima pelaburan besar oleh syarikat-syarikat pemaju perumahan. Taman Ria, Taman Ria Jaya, Taman Peruda, Taman Mutiara Indah, Taman Berlian merupakan perumahan terancang yang terawal di Sungai Petani.

Menjelang tahun 1999 sehingga 2007, beberapa bandar baru dimajukan antaranya ialah Bandar Aman Jaya, Bandar Mutiara, Bandar Puteri Jaya, Bandar Sri Astana, Bandar Sri Cendana, Legenda Heights, Bandar Laguna Merbok, Bandar Puteri Hill Park dan Cinta Sayang Resort Homes. Sebuah kondominium mewah telah dibina pada tahun 2008 oleh EUPE Corporation di dalam kawasan perumahan elit Kelab Cinta Sayang. Kondominium itu diberi nama Sky Residences.

Kini Bandar Sungai Petani adalah kawasan perumahan terbesar di Kedah mengalahi Bandaraya Alor Setar selaku ibu negeri. Bandar ini juga adalah kawasan perindustrian terbesar disebabkan faktor bandar ini dekat dengan Bandaraya Pulau Pinang iaitu bandaraya kedua utama di Malaysia.

 

Populasi Penduduk

Penduduk Sungai Petani adalah terdiri daripada majoriti Melayu Cina dan India. Sungai Petani menjadi sebuah bandar dengan keluasan bandar ini menjadi semakin besar dengan pertambahan penduduk yang begitu drastik sejak tahun 1990 dimana bandar ini terletak berhampiran dengan bandar lain seperti Kulim dan Pulau Pinang. Dengan itu ramai penduduk tinggal di sini dan bekerja di sana. Sungai Petani adalah salah satu bandar terbesar di Kedah kerana bandar ini mempunyai ramai penduduk disebabkan berdekatan bandar perindustrian terbesar di utara iaitu Seberang Perai yang tidak dapat memenuhi penduduk di sana, dan penjualan rumah yang lebih murah berbaanding Bandaraya Alor Setar kerana iai adalah sebuah bandaraya yang tanah dan lain-lainnya mahal berbanding di Sungai Petani dan faktor sawah padi yang menyebabkan ramai pemaju hartanah tidak berani melabur di Alor Setar. Bandar ini telah menyaingi populasi Bandaraya Alor Setar sebagai bandar berpopulasi tertinggi di Kedah. Statistik populasi adalah seperti berikut

Populasi = 405,789 (2009)

Bandar / Daerah Populasi 1980 Populasi 1990 Populasi 2000 Populasi 2010
Sungai Petani / Kuala Muda 192,308 254,372 339,898 456,605

Bandar-bandar Baharu

Banyak bandar baru dibina untuk pembangunan penduduk yang kian bertambah dan bandar yang pesat membangun.
 • Bandar Aman Jaya
 • Bandar Mutiara
 • Bandar Puteri Jaya
 • Bandar Sri Astana
 • Bandar Sri Cendana
 • Bandar Laguna Merbok
 • Bandar Puteri Hill Park
 • Legenda Heights

Pengangkutan Dan Perjalanan

Bandar Sungai Petani sangat mudah dihubungi dengan jaringan jalan raya,jalan kereta api dan laluan udara.

 

Jalan raya

Dari ibu negara, Kuala Lumpur, perjalanan ke utara menuju Sungai Petani melalui Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS-E1). Jalan Persekutuan turut menghubungkan Sungai Petani dengan beberapa bandar utama seperti Alor Setar, Butterworth dan Ipoh. Bagaimanapun, perjalanan melalui Lebuhraya Utara Selatan lebih cepat dan selesa.

 

Kereta api

Sekiranya menaiki kereta api, anda boleh turun di stesen keretapi Sungai Petani yang terletak di pusat bandar. Jajaran laluan kereta api bermula dari Padang Besar, Perlis melalui bandar seperti Alor Setar, Gurun, Sungai Petani, Bukit Mertajam, Butterworth, Taiping, Kuala Kangsar, Ipoh, Slim River, Tanjung Malim, Sungai Buloh dan Kuala Lumpur. Terdapat perjalanan terus dari Kuala Lumpur, Bangkok dan Hatyai melalui Sungai Petani.

 

Lapangan terbang

Lapangan terbang terdekat dengan Sungai Petani ialah Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas di Pulau Pinang iaitu lebih kurang 45 km dari pusat bandar. Selain itu, terdapat satu lapangan terbang bagi laluan domestik di Alor Setar iaitu Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim.

 

Senarai Bangunan Tertinggi di Sungai Petani

Dibawah adalah senarai bangunan tertinggi di Sungai Petani.

Siap

Tertinggi

 • Sky residences: 18 tingkat
 • HSAH termasuk kolej perubatan HSAH: 15 & 13 tingkat
 • Park Avenue: 12 tingkat

Sederhana Tinggi

 • SP Plaza: 10 tingkat
 • Emerald Puteri hotel: 7 tingkat
 • Kompleks MPSPK: 7 tingkat
 • Wisma Keladi: 6 tingkat

Dalam Perancangan

Tertinggi

 • 3-star hotel: 18
 • Sky Residences: 18
 • 4-star hotel: 11.5

Sederhana

Belum diketahui

 • Kedah Convention Centre
 • Kondominium di Bandar Puteri Jaya:
 • Hospital di Bandar Laguna Merbok

Pendidikan

Banyak sekolah rendah dan menengah di bandar Sungai Petani. Institusi Pengajian Tinggi Awam dan Swasta turut bertapak di bandar ini. Universiti Teknologi Mara (UiTM) membuka kampus cawangannya di Merbok, Sungai Petani. Universiti swasta AIMST turut beroperasi di pekan Bedong, dekat Sungai Petani.

Rekreasi dan Pelancongan

Pantai Merdeka
Pusat peranginan ini terletak kira-kira 40 minit perjalanan dari pusat bandar. Perjalanan menaiki kenderaan sendiri ke pantai ini mesti melalui Jalan Persekutuan Laluan Butterworth. Pelancong perlu melalui pekan Tikam Batu dan seterusnya pekan Kota Kuala Muda sebelum tiba di Pantai Merdeka. Pantai ini juga mudah dilawati dengan menaiki bas dari Stesen Bas Sungai Petani. Sila naik bas City Liner bernombor 26 untuk perjalanan yang mudah dan selesa. Terdapat kemudahan perhentian bas, chalet, tandas awam, medan selera dan gerai-gerai jualan. Pantai Merdeka menawarkan kemudahan percutian untuk seisi keluarga. Pelancong boleh bermandi-manda dan berkayak di pantai ini. Terdapat perkhidmatan bot untuk pelancong pergi ke Tanjung Dawai.

The Carnivall
The Carnivall merupakan sebuah taman tema air di Sungai Petani. Taman tema ini dibuka pada 25 Disember 2006 dan terletak kira-kira 5 km dari pusat bandar. Sekiranya anda datang dari Lebuhraya Utara Selatan, sila keluar ikut Exit 170-Sungai Petani Utara. Sila ambil jalan ke pusat bandar dan terdapat kemudahan papan tanda jalan untuk ke taman tema ini.
Sila layari laman web : www.thecarnivall.com

Sungai Merbok
Sungai Merbok ialah sungai yang mengalir ke Selat Melaka dan mempunyai hutan paya bakau. Terdapat kemudahan pelancongan di sini. Pelancong boleh melawat Galeri Hutan Paya Bakau dan bersiar-siar di pesisir sungai. Ada juga disediakan kemudan bot pelancong untuk mereka yang ingin menyusuri sungai ini. Anda juga boleh berehat dan menjamu selera di restoran makanan laut.

Tanjung Dawai
Sebuah pekan kecil di barat Sungai Petani. Pekan ini merupakan sebuah perkampungan nelayan. Hasil laut diproses di sini untuk dijadikan makanan. Pelancong boleh mendapatkan ikan kering, ikan bilis, ikan masin, pekasam dan pelbagai lagi hasil makanan laut dengan harga yang berpatutan. Perkhidmatan bas Mara Liner disediakan ke pekan ini dari bandar Sungai Petani.
Tanjung Dawai menempatkan Kompleks Lembaga Ikan Malaysia (LKIM), arked dan jeti Tanjung Dawai serta Medan Selera Ikan Bakar yang mampu menggamit kedatangan pelancong dari dalam danluar negeri Kedah.
Kompleks Lembaga Ikan Malaysia (LKIM) merupakan pusat pendaratan ikan bagi nelayan-nelayan di Tanjung Dawai. Anda dapat melihat senario sebenar aktiviti nelayan setempat disamping dapat membeli hidupan laut yang masih segar. Arked Tanjung Dawai memberi kemudahan kepada pengunjung untuk membeli pelbagai produk hidupan laut samada kering atau basah dengan tawaran harga yang berpatutan.

Jeti Tanjung Dawai yang sentiasa dikunjungi terutamanya pada musim cuti memberi kemudahan pengangkutan ke Pantai Merdeka yang merupakan destinasi mandi-manda yang popular di Negeri Kedah. Bayaran yang dikenakan adalah berpatutan iaitu sebanyak RM2.00 pergi dan balik.
Bagi mereka yang datang bersama keluarga atau rakan taulan dapat menjamu selera di Medan Selera Ikan Bakar yang menyajikan pelbagai juadah hidupan laut. Hati yang resah pasti tenang di kala menjamu selera sambil menikmati pemandangan lautan yang luas terbentang dengan disapa angin petang yang nyaman.

Lembah Bujang
Merupakan tempat bersejarah kerana telah mencatatkan sejarah awal negeri Kedah Darul Aman. Lembah Bujang kira-kira 1000 tahun lalu merupakan pusat perdagangan dan pemerintahan Hindu-Buddha di negeri rantau Nusantara. Kawasan ini juga menerima pengaruh Islam. Terdapat sebuah Muzium Arkeologi di sini.

Muzium Arkeologi Lembah Bujang terletak di atas Bukit Batu Pahat yang berada 23 km dari bandar Sungai Petani. Terletak di dalam Mukim Merbok, Daerah Kecil Merbok. Ia adalah salah satu muzium yang mempamerkan bukti kewujudan pusat perdagangan antarabangsa dan perkembangan ugama Hindu Buddha di Asia Tenggara pada kurun ke 3 Masehi hingga 12 Masehi.

Dibuka secara rasmi oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Kedah Darul Aman pada 23 Januari 1980 bersamaan 5 Rabiulawal 1400 Hijrah. Bahan-bahan arkeologi yang dipamerkan di Muzium ini merupakan artifak-artifak arkeologi yang ditemui melalui kerja-kerja penyelidikan dan ekskavasi arkeologi di tapak-tapak arkeologi di sekitar kawasan Lembah Bujang. Artifak arkeologi yang dipamerkan dalam Muzium ini merupakan bahan-bahan yang membuktikan bahawa Lembah Bujang merupakan pelabuhan antarabangsa dan pusat perdagangan yang telah dikunjungi oleh pedagang-pedagang yang menguasai jalan perdagangan laut antara negara-negara di timur dan barat terutama pedagang-pedagang dari China, India dan Arab di samping pedagang-pedagang Melayu dari Kepulauan Melayu yang menguasai perdagangan rempah ratus dan hasil hutan exotika untuk pasaran timur jauh sejak kurun ke 5.

Di kawasan persekitaran Muzium Lembah Bujang ini dapat dilihat tinggalan senibina candi-candi yang mempunyai kaitan dengan kepercayaan dan pemujaan yang dapat membuktikan kewujudan dan kepercayaan agama Hindu/ Buddha yang menjadi amalan sebahagian dari masyarakat yang berdagang di Lembah Bujang

Sebuah air terjun mengalir di tepi muzium. Jika menaiki bas, terdapat bas Mara Liner dan City Liner berhenti di pekan Merbok. Anda boleh berjalan kaki atau
menaiki teksi ke Lembah Bujang.

Menara Jam Besar
Di pusat bandar terdapat sebuah bangunan bersejarah iaitu Jam Besar yang dibina pada tahun 1936 untuk memperingati Jubli Perak King George V dan Queen Mary.

Taman Jubli Perak
Taman ini dibina untuk memperingati sambutan Jubli Perak Sultan Kedah iaitu Sultan Abdul Halim Muadzam Shah. Kemudahan medan selera, trek joging, taman permainan, alatan sukan dan tandas awam disediakan di taman ini. Penduduk Sungai Petani menggunakan taman ini untuk aktiviti riadah pada sebelah pagi, petang atau hujung minggu.

Rekreasi Tupah
Terletak di dalam kawasan Hutan Simpan Gunung Jerai. Pusat perkelahan ini begitu popular di kalangan penduduk di daerah ini. Ia sentiasa dikunjungi pelbagai lapisan masyarakat terutamanya pada musim cuti sekolah.
Kemudahan yang terdapat di pusat perkelahan ini adalah seperti surau, tandas dan gerai makan. Terdapat juga pelbagai juadah dijual di tepi jalan. Para pengunjung dapat bersuka ria di samping dapat melihat kehijauan flora dan fauna di kawasan hutan simpan.

Makam Sultan Muzaffar Shah
Makam Sultan Muzaffar Shah terletak di Kampung Langgar, Mukim Bujang. Mengikut catatan sejarah baginda adalah Sultan Kedah yang pertama memeluk agama Islam. Sebelum memeluk agama Islam, baginda dikenali sebagai Maharaja Derbar Raja II dan telah memerintah negeri Kedah dari tahun 1136 hingga 1179. Baginda memeluk agama Islam melalui seorang alim dari Yaman iaitu Sheik Abdullah bin Sheik Ahmad bin Quamiri. Pada tahun 1179, Sultan Muzaffar Shah telah mangkat setelah baginda memerintah Kedah selama lebih kurang 43 tahun.

Pusat Beli-belah-Pasaraya

 • Central Square (The Store)
 • SP Plaza (The Store)
 • Tesco Sungai Petani Selatan
 • Tesco Sungai Petani, Legenda Heights.
 • Giant Hypermarket Sungai Petani, Jalan Lencongan Barat.
 • Village Mall, Legenda Heights.
 • Econsave Hypermarket, Bandar Puteri Jaya.
 • Econsave, Taman Patani Jaya.
 • Parkson, Petani Parade
 • Giant Supermarket, Petani Parade.
 • SP Centrepoint (Billion)
 • G-Mart
 • Amanjaya Mall (C-Mart)(baru dibuka)
 • River Front City (in construction - expected to be completed by the end of 2013) (Tidak diluluskan lagi)
 • AEON Jusco Perdana Heights (proposed) (Tidak diluluskan lagi)
 • Mydin Mall & Hypermarket (proposed) (Tidak diluluskan lagi)

Kemudahan Awam

 • Pejabat Pos Sungai Petani, Jalan Pengkalan.
 • Pasar Awam Sungai Petani, Jalan Pasar.
 • Stesen Bas Sungai Petani, Jalan Petri.
 • Stesen Bas Ekspres Sungai Petani, Jalan Kuala Ketil.
 • Telekom Malaysia, Jalan Petani.
 • Tenaga Nasional Berhad, Jalan Petri.
 • Hospital Sultan Abdul Halim, Jalan Lencongan Timur.
 • Kompleks Mahkamah Sungai Petani, Bandar Aman jaya.
 • Kastam Diraja Malaysia cawangan Sungai Petani, Bandar Aman Jaya.
 • Kompleks Pejabat Kerajaan Daerah Kuala Muda, Jalan Petani.
 • Klinik Kesihatan Bandar Sungai Petani, Jalan Badlishah.
 • Pejabat Kesihatan Daerah Kuala Muda, Jalan Badlishah.
 • Penjara Sungai Petani, Jalan Badlishah.
 • Masjid sebanyak 15 buah di sekitar bandar Sungai Petani
sumber : http://ms.wikipedia.org

Rating For This Post :

02 di sik - Google Blog Search

02 di sik - Google Blog Search


PANASS!! Rumah Puaka Terletak <b>di Sik</b> Telah Di Kesan <b>...</b>

Posted: 24 Apr 2013 05:37 AM PDT

Mc mendapat laporan dari sahabat di Sik, mengenai rumah puaka yang menganggu orang kampung. Namun betul ke berita ni? Sebelum tu Mc nak minta maaf, gambar diatas tidak ada kena mengena dengan cerita ini. Hanya untuk hiasan semata-mata.

Gambar dibawah pula, menceritakan sebuah rumah yang telah lama ditinggalkan, dan diyakini telah berhantu! Betul ke? Sama-sama kita pastikan!PKR Sik dah lama terkubur! yang tinggal hanyalah rumah kosong tidak berpenghuni dan menyeramkan. Mau tak seram, ada satu mata yang sentiasa memerhati kita dari jauh. he he..

Sebenarnya tidak ada hantu pun dalam posting ni. Cuma Mc nak beritahu PKR kat SIK dah tinggal nesan, dan gambar kat atas tu la batu nesannya. he he..

Sebab tu kalau ada orang kata PKR kuat! Mc boleh gelak terguling-guling. Kuat apa kejadahnya, kalau jentera selama ni pun dok pinjam Pas!

Sebenarnya Pakatan dah salah percaturan dengan membiarkan PKR bertanding kerusi parlimen lebih dari Pas. Sebab PKR tak kuat pun. Boleh kira dengan jari orang PKR ni. Kalau Pas Mc tak nafikan memang jentera Pas kuat dan ramai.

Cuma Pas masih tak boleh bersaing dengan UMNO, sebab Pas buat kerja tak ikhlas dan jual nama Islam. Cuba bawa betul-betul perjuangan Islam tu. Jangan mulut saja dok sebut Islam, tapi tindakan, macam haram!

McTheory:
Kalimah Allah pun nak di jual, Islam pa kejadahnya puak ni..

02 di tanjung dawai - Google Blog Search

02 di tanjung dawai - Google Blog Search


sepetang <b>di tanjung dawai</b> | mymerbok..my stories..

Posted: 05 Jun 2013 07:15 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Antara destinasi wajib saya tiap kali balik kampung ialah Tanjung Dawai..ia merupakan kawasan perkampungan nelayan yang menjadi tumpuan pengunjung dari dalam dan luar Kedah. Tujuan utama untuk membeli stok ...

02 di langkawi - Google Blog Search

02 di langkawi - Google Blog Search


Cinta Hatiku Alysya Damia: Shopping <b>di Langkawi</b>

Posted: 20 May 2013 10:42 PM PDT

Kalau ke Langkawi tu... yang pasti bermain2 di fikiran org pompuan yg dah berumahtangga pastilah nak menambah koleksi pinggan mangkuk kat umah. Macam haku ler kan... dulu masa honeymoon kat Langkawi xde sebutir pinggan or sudu pon aku beli... masa tu x terpikir lgsung nak beli pinggan mangkuk ni sumer. Lagi pon baru kawin and lom ada umah sendiri.... aura makcik tu lom terserlah lagi. Yang jadi buruan hanyalah coklat jer pon masa tu.

Setelah few years kahwin... bru la tetiba plan nak ke Langkawi lagi. Last year tahun 2012 masa pegi dah siap2 dah list apa benda yang nak dicari and dibeli kat sana. Dapat lah membeli set corningware 3 bradik ngan set hidang lauk masa tu. Masa tu cari gak set Corelle tp corak idaman hati plk xde. Lagi pon dah beli 1 set Corelle masa warehouse Sogo... murah gak... dpt lg murah from Langkawi... bijak tak sy berbelanja??? Hahaha


Tahun ni 2013... pegi Langkawi lagi. Seronok plk rasanya pg Langkawi nih. Macam dah ada plan nk repeat Langkawi nx year... hahaha. Selain memborong coklat... aku telah menambah 1 set periuk Visions 3 bradik. Sejak kahwin ni... aku ada sebijik jer mangkuk Visions saiz kecik.. tu pon hadiah kahwin dulu. Sejak dah duduk umah sendiri ni... meluap2 napsu nak membeli pinggan mangkuk... haihhh macam ler rajin masak kan.

Ini ler set periuknya. Hari last baru beli... tu pon lepas pikir 88x nak beli ker tak. Yer la... harganya bukan murah (bagi aku). Kang kalo dah beli... tp tak guna... ada harapan laki aku layangkan periuk tu ke muka aku nanti. Lepas dah beli.... sekali lagi proses pengembangan hidung berlaku... rasa bangga akhirnya aku dah dpt memiliki set Visions ni.... ini semua pooooyoooooo!!!!! hahaha. Nak tau harga ke??? Oklah sharing is caring kannnn... time aku pegi ni.. harga set Visions VS-330 ni ialah RM289 di kedai bernama Zeno. Di Langkawi Saga berharga RM299. Di HIG dan kedai lain berharga RM359... tapi dapat free satu mangkuk kecik Visions yg bernilai RM79... if aku x silap la. So nak jimat duit... aku beli kat Zeno jer. Harga barang2 kat Langkawi ni berubah2... kalo time cuti skolah or ada cuti brsambung... ramai org masuk Langkawi... mmg sumer brg naik harga. Masa aku pegi ni lagi sminggu nak election. Sebab tu tak ramai org kot. Parking kosong jer. Sesuka hati ko nak parking kat mana... bersepah petak kosong.

Telah membeli beg roda ini juga di kedai Wawasan. Harga RM100... saiz 24". Beli ni sbb bag sedia ada dah buruk sgt. Lagi pun murah ko... hari tu tgok kat Kenanga City... beg yg serupa dorang jual RM199 if x silap. Fuhhhh dua kali ganda tu... Beg ni ada kaler pink yg sgt cantik... tp Cooi tak bg beli kaler pink... dia kata nnti segan dia nk bwk ... hellooooo bag tu untuk ai ler. Cissss... nyesal plk x beli pink.

Ni Cooi punya. Kitorang laki bini mmg collector item mcm ni. Pakkal jer duit tak berapa nak ada... kalo tak abis aku borong sumer. Ini utk hiasan dlm display cabinet jer yer Alysyaaaa... toksah ko berangan nak main menda ni. Harga adalah RM49.90. Kat KL ni x silap aku harga dia RM99.

Yang ni aku punya. Sama gak harga. Comeiii kannnn??? Kat Langkawi aku beli benda2 ni ngan coklat jer pon. Pic coklat takyah la tunjuk... dah nak abis pon... hahaha.

Ada gak beli senduk Tefal seketul. Tu pon aku beli sbb kat Parkson dah abis. Harga Tefal ni aku rasa sama jer macam kat KL ni ... tak berbaloi beli kat Langkawi... baik korang beli kat Parkson jer... takyah susah payah nak berhangkut berat2.

Air Asia bila nak buat tix murah g Langkawi lagi??? Aku x sabar nak beli tix ni... tak muak2 aku g Langkawi ni.

- Posted using BlogPress from my iPad