Sabtu, 26 Oktober 2013

02 di pokok sena - Google Blog Search

02 di pokok sena - Google Blog Search


Baling: Azeez kekal ketua, Ahmad Lebai tewas <b>di Pokok Sena</b>

Posted: 19 Oct 2013 09:01 PM PDT

ALOR SETAR 20 Okt. - Datuk Abdul Azeez Rahim mempertahankan jawatan Ketua UMNO Bahagian Baling pada pemilihan kepemimpinan baharu parti itu semalam.

Dalam keputusan yang diperoleh kira-kira pukul 9 pagi ini, Abdul Azeez yang juga Ahli Parlimen Baling mengekalkan jawatan berkenaan dalam saingan dua penjuru menewaskan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bayu, Datuk Azmi Che Husin.

Jawatan Timbalan Ketua bahagian itu pula diisi oleh ADUN Kupang, Harun Abdul Aziz manakala bekas Ketua Pemuda UMNO Baling, Mohd. Khairul Azhar Abdullah memenangi jawatan Naib Ketua.

Sementara itu, kejutan berlaku di UMNO Bahagian Pokok Sena apabila Datuk Ahmad Lebai Sudin yang juga ADUN Bukit Lada gagal mempertahankan jawatan Ketua UMNO bahagian setelah tewas kepada Said Ali Said Rastan yang sebelum ini timbalannya.

Bekas ADUN Bukit Lada, Datuk Ariffin Man membuat kemunculan semula apabila memenangi jawatan Timbalan Ketua Bahagian itu manakala jawatan Naib Ketua diisi oleh bekas Ketua Pemuda UMNO Pokok Sena, Haris Che Mat. - UTUSAN

02 di sungai petani - Google Blog Search

02 di baling - Google Blog Search

02 di baling - Google Blog Search


Warisan Bonda: @azeezputera Korban 35 Ekor Lembu <b>di Baling</b> <b>...</b>

Posted: 16 Oct 2013 09:30 PM PDTMasyarakat Islam baru sahaja meraikan Aidiladha dan melewati hari-hari awal Zulhijjah yang mempunyai nilai istimewa di dalam Islam. Selain menunaikan haji di Baitullah rata-rata masyarakat Islam yang berkemampuan akan melaksanakan ibadah qurban dengan melakukan penyembelihan haiwan ternakan.
Malah umum mengetahui ibadah qurban adalah merupakan amalan yang sangat dituntut sehinggakan Islam menetapkan hukumnya sebagai sunat muakkad bagi mereka yang melaksanakan. 

Bagi menghayati semangat dan tuntutan tersebut, boleh dikatakan hampir semua pemimpin politik khususnya BN/Umno akan mengambil kesempatan itu bagi merayakan sambutan tersebut bersama masyarakat dan penduduk di kawasan mereka.
Selain menunaikan tuntutan Islam, ia juga bertujuan untuk merapatkan hubungan silaturahim antara pemimpin dan masyarakat. Atas kesedaran tersebut, ahli parlimen Baling, Datuk Hj Abdul Azeez Abdul Rahim pada Rabu yang lalu telah menganjurkan satu Majlis Qurban Peringkat Parlimen Baling dengan menyumbangkan 35 ekor lembu.
Paling menarik, Azeez bukan sekadar hadir menyumbangkan lembu namun beliau turut mengambil bahagian untuk menyembelih sendiri, menguruskan proses melapah dan mengagihkan daging kepada rakyat di Baling. Sebanyak 7 mukim di kawasan parlimen Baling telah menerima sumbangan 5 ekor lembu yang dilaksanakan secara gotong-royong bersama para penduduk.
Menurut Azeez, program yang diadakan secara gotong-royong itu bukan sahaja sebagai memenuhi tuntutan agama tetapi untuk mengeratkan hubungan silaturrahim.

"Petugas-petugas dapat menjalin kemesraan bersama para penduduk kampung ketika majlis berlangsung termasuk ketika sama-sama melapah, mengagih dan memasak daging korban," katanya.

 
Di kesempatan itu juga, Azeez turut mengesa agar umat Islam di negara ini bersatu hati dan menjadikan sejarah ibadah korban sebagai panduan dalam mendidik jiwa supaya lebih ikhlas dan bersyukur. Menurut beliau perkara itu perlu terutama dalam mengharungi dunia yang semakin mencabar.

"Sejarah pengorbanan itu memberi peringatan kepada kita supaya melakukan sesuatu perkara dengan ikhlas dan rendah hati.

"Konsep itu perlu dijadikan panduan dalam hidup kita iaitu kesanggupan berkorban dari pelbagai sudut seperti masa, tenaga, wang ringgit serta buah fikiran demi kemajuan agama, bangsa dan tanah air," katanya lagi
Fazli Jusoh, salah seorang pemimpin masyarakat ketika ditemui melahirkan rasa syukur dan terima kasih atas keprihatinan yang ditunjukkan oleh Azeez.
"Antara salah satu faktor kemenangan Datuk Azeez di Baling ini ialah disebabkan sikap prihatin yang ditunjukkan selama ini. Hampir setiap tahun program ini telah dilaksanakan, walaupun sebelum ini beliau bukan merupakan wakil rakyat.
"Seingat saya, ini adalah merupakan tahun ke-7 program korban ini diadakan di Baling. Contohnya pada tahun lepas, walaupun pada ketika itu beliau terlibat dengan misi kemanusiaan di Jordan, Datuk tetap memberikan sumbangan korban kepada para penduduk kampung" katanya.

02 di kuala ketil - Google Blog Search

02 di kuala ketil - Google Blog Search


Selepas KUIN <b>Kuala Ketil</b> kini Maahad Tahfiz Sains <b>di</b> Langkawi <b>...</b>

Posted: 20 Oct 2013 05:36 AM PDT

Photo: Ustaz...depa batal utk bina Kampus Maahad Tahfiz Sains Pulau Tuba..depa kata tak bawa untung apa-apa... 

Ust Azizan sewaktu perasmian pecah tanah...
Tapi mai Mukhriz senang-senang je depa kata tangguh dulu
Dan sampai sekarang apa habaq pun dah tak dengaq...
senang ja kata la nak tutup..hangpa bukan mau pun benda2 macam nie
Yang hangpa suka benda macam nie..

02 di jerai kedah - Google Blog Search

02 di jerai kedah - Google Blog Search


Unit Perang Gerak Saraf PAS Pasang Bendera Sokong Pemimpin <b>...</b>

Posted: 22 Oct 2013 02:37 AM PDT

Unit Perang Gerak Saraf PAS (PGS) yang diketuai oleh Dr. Abdul Isa Ismail, bekas Speaker DUN Kedah era pentadbiran PAS, dikatakan sedang merancang untuk menaikkan banner 'DATO SUHAIMI ABDULLAH PILIHAN RAKYAT' di beberapa lokasi yang terletak dalam kawasan yang dikenali sebagai kubu kuat UMNO.Tujuannya adalah untuk menaikkan sentimen kebencian sekaligus akan menyebabkan para penyokong Suhaimi Abdullah, bekas Ketua Bahagian Jerai yang kalah dalam pertandingan Naib Ketua Bahagian baru-baru ini, dan tidak terpilih pula sebagai calon untuk DUN Sungai Limau, melakukan sabotaj terhadap calon UMNO-BN, Dr. Ahmad Sohaimi Mohd Lazim.

PAS tidak dapat mengesan sebarang kelemahan di kalangan UMNO melainkan pertembungan ketika masing-masing merebut jawatan dalam pemilihan yang dilangsungkan baru-baru ini. PAS berharap, dengan melaga-lagakan para pemimpin UMNO setempat dan penyokong-penyokong mereka, PAS akan dapat mengaut kelebihan, sama ada melalui undi pihak lawan atau penyokong-penyokong tidak keluar mengundi, sekaligus mengecilkan margin pemerolehan undi calon UMNO-BN.

Beberapa isu yang membabitkan kelemahan PAS di Sungai Limau terutama sekali yang melibatkan KALIMAH ALLAH selain pertembungan kuasa antara tiga fraksi berbeza pendapat dalam PAS yang sedang bercokah antara satu sama lain sekarang, sedang melemahkan PAS.

Tiga kumpulan berbeza itu ialah, kumpulan yang mahukan salah seorang anak Allahyarham Tan Sri Azizan menjadi calon, manakala kumpulan kedua pula adalah kumpulan yang akur dengan sebarang keputusan pimpinan pusat. Kumpulan ketiga pula adalah kumpulan yang kecewa dengan PAS.

PAS sendiri pun beranggapan peluang mereka hanya 50-50 berdasarkan rekod khidmat di Sungai Limau.

Secara lebih tepat lagi, di kalangan PAS pertembungan berlaku melibatkan AZAM SAMAD VS MUZAINI AZIZAN VS MUAZ OSMAN.

Mohd Nasir @ Che Pi bin Osman merupakan AJK Kawasan yang begitu berpengaruh dan juga merupakan abang kepada Muaz. Mohd Nasir mahukan adiknya menjadi calon. Muaz pula bekerja sama tempat dengan Azam.

Golongan pertama dan golongan ketiga melihat, kejayaan mencalonkan Azam menandakan bermulanya proses PENGHAPUSAN ULAMA dalam PAS Kedah dan digantikan dengan PENYEMBAH-PENYEMBAH ANWAR IBRAHIM yang berbaju dan berbadan PAS tetapi berjiwa liar serta sanggup berkompromi apa-apa sahaja termasuklah akidah seperti dalam kes isu KALIMAH ALLAH.

Justeru, tindakan jalan tengah iaitu melakukan provokasi di kalangan UMNO sendiri.

Calon UMNO-BN sekarang pernah kalah di tangan Dato' Suhaimi ketika merebut jawatan Ketua Pemuda Bahagian lebih kurang 20 tahun lalu. Dato' Suhaimi pula disebut-sebut akan menjadi calon DUN Sungai Limau sebelum akhirnya yang dicalonkan adalah Dr. Ahmad Sohaimi Mohd Lazim. Jadi, daripada para penyokong PAS kecoh dan pecah belah kerana pertembungan tiga fraksi tersebut, Unit Perang Gerak Saraf yang diketuai Abdul Isa Ismail perlu terlebih dahulu menghuru-harakan UMNO.

02 di pendang - Google Blog Search

02 di pendang - Google Blog Search


VIDEO Khutbah syiah <b>di Pendang</b> Kedah tersebar? | Terengganu <b>...</b>

Posted: 13 Aug 2013 05:16 PM PDT

Kejadian ini berlaku di salah sebuah Masjid di Pendang..

Kandungan video menunjukkan seorang Khatib sedang membaca Khutbah Jumaat dan diakhir khutbah tersebut, beberapa orang bangun menerpa khatib dan beberapa orang jemaah lagi sedang menunggu Khatib dibelakang mimbar datang mencium khatib tersebut setelah selesai membaca khutbah..

Pendang merupakan pusat Syiah terbesar di Kedah dimana daerah Pendang menjadi tempat untuk merekrut ahli ahli baru untuk menganut ajaran sesat Syiah..

Dengan tersebarnya video ini, saya mohon pihak bertanggungjawab jalankan siasatan kerana perbuatan ini mencemarkan Islam -AfiqKLtown-

Credit to Team Media Kedah

syiah di kedah