Isnin, 1 Ogos 2011

02 di baling - Google Blog Search

02 di baling - Google Blog Search


KedahLanie.info: Maksiat <b>di Baling</b> terkawal

Posted: 09 Jun 2011 03:58 PM PDT


BALING - Kegiatan maksiat dalam kalangan lelaki dan perempuan bukan muhrim di daerah ini terkawal berikutan kerjasama orang ramai dan operasi berkala oleh Jabatan Agama Islam Baling.

Pegawai Jabatan Agama Baling, Mohd Haizan Hamzah berkata, masalah maksiat di daerah ini kurang berbanding daerah perindustrian.

"Daerah perindustrian terdedah kepada gejala maksiat seperti khalwat kerana terdapat banyak rumah sewa dan kapasiti pekerja yang ramai. Sehubungan itu, peratusan maksiat di daerah berkenaan adalah tinggi berbanding Baling yang bukan daerah perindustrian.

"Walaupun begitu, tidak dinafikan, masih ada gejala maksiat di daerah ini terutama di kawasan rekreasi," katanya kepada Sinar Harian

Menurutnya, segala aduan daripada mana-mana pihak amat dialu-alukan untuk memastikan gejala tidak sihat ini terus menular dalam kalangan remaja.

"Saya turut menyarankan kepada orang ramai supaya menegur sikap anak muda yang berkelakuan tidak senonoh di tempat awam," katanya.

Katanya, pendekatan nasihat lebih baik diberikan kepada golongan ibu bapa berbanding anak-anak mereka yang terlibat dengan gejala tidak sihat ini.

"Sepatutnya ibu bapa perlu menjadi contoh kepada anak-anak mereka seterusnya mengelakkan sebarang perkara yang tidak sihat," katanya.

Menurutnya, kepimpinan yang baik ini perlu diterapkan sejak anak mereka masih kecil bukan selepas anak mereka melangkah ke alam dewasa.

"Sehubungan itu, saya menyeru kepada ibu bapa supaya menjalankan tanggungjawab dengan sebaiknya supaya anak-anak mereka menjadi insan yang soleh dan solehah," katanya.

Katanya lagi, berdasarkan kajian yang dibuat, kebanyakan remaja yang ditahan melakukan maksiat berikutan tidak menunaikan solat.[sinarharian]

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

02 di pendang - Google Blog Search

02 di pendang - Google Blog Search


Tranungkite Online v11 - 15000 belia BN berhimpun <b>di Pendang</b>? Kah <b>...</b>

Posted: 30 Jul 2011 12:16 PM PDT

Oleh Mat Kering Bakaq Bata

MK takjub dengan kehadiran 15,000 belia 1 Malaysia di Pendang menyambut kedatangan Najib haritu. Sebabnya himpunan Bersih 2.0 yang diadakan di KL 9 Julai lalu berjaya menghimpunkan seramai 6,000 orang (mengikut laporan media-media pecacai UMCO). MK tengok semua video Bersih 2.0 berkali-kali, semua yang mana depa upload dalam internet MK tengok satu persatu, jumlahnya terlalulah amat ramai, tetapi MK tak mahu nak bantah jumlah 6,000 yang dilaporkan itu. Maknanya MK terimalah bahawa semua yang berkumpul di KL sampai tak nampak penghujung lautan manusia tu jumlahny 6,000.

Apabila media yang sama laporkan jumlah pemuda UMNO yang berhimpun di Pendang ialah 15,000.. lebih dua kali ganda dari himpunan Bersih 2.0, maka terbayanglah ramainya manusia yang berhimpun di Pendang tu...dari Kota Sarang Semut hingga ke Titi Haji Deris pakat bersesak-sesak, berhimpit-himpit orang ramai dalam himpunan bersama Najib tu.

Untuk kepastian MK rujuk pada sorang rakan yang tinggal berhampiran pekan Pendang. "Tuihh 15 ribu.. kalau ada 5 ribu pun ramai," jerkah kawan MK. Beberapa fakta yang kawan MK dedahkan:

1. Belia yang pi dijanjikan RM15 dan sehelai T-shirt, malangnya bukan semua dapat cukup RM15... ada yang dapat cuma RM5, broker sapu RM10..

2. Bukan semua belia.. ramai yang tua, veteran.. habih semua UMNO kerah makcik-makcik dan pakcik-pakcik mai berhimpun. Kesian kepada warga emas yang tidak berdosa itu menjadi mangsa kerahan tenaga UMNO Bahagian.

3. Khemah Marquee tent yang disediakan penganjur cuma untuk 3,000 orang, malangnya masih ada kerusi tidak berisi.. kok mana mai 15,000??? Agaknya depa kira sekali dengan kerusi lepas tu kali tiga.. kah kah kah ini dah kira lawak antarabangsa.

Tak apalah.. kita jangan kutuk UMNO teruk sangat dekat-dekat nak masuk posa ni. Biag pilah depa syok sendiri, pasang angan-angan nak tawan semula Kedah. Akhirnya Kedah tak tertawan, Pusat PR tawan.. depa jadi tak ketahawan.

15,000 belia BN berhimpun di Pendang? Kah Kah kah... lawak antarabangsa Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.