ads

Khamis, 2 Februari 2012

02 di langkawi - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

02 di langkawi - Google Blog Search


Harga Coklat Daim <b>di Langkawi</b>

Posted: 18 Dec 2011 06:41 PM PST

Pulau Langkawi terkenal dengan Pulau Bebas cukai. Tetapi hanya sesetengah barang sahaja di kecualikan cukainya. Antaranya adalah Kereta, Coklat, Rokok dan Arak. Harga barangan lain sama je dengan tanah besar Malaysia malah ada yang lebih mahal dari sini. Aku sertakan gambar Harga Coklat Daim di Langkawi.

Coklat Daim dan Toblerone

Harga 1 Coklat Daim 300g – RM16.90.
Harga 3 Coklat Daim 300g – RM49.00.

Aku ade sertakan Gambarnya. Tetapi gambar ini di ambil pada bulan 4 tahun 2011. Masih baru lagi, tetapi mungkin harga ini berubag mengikut pasaran Coklat di dunia. Aku sarankan pergi la beli di kedai Haji Ismail Group (HIG). Kat situ banyak pilihan dan di jamin halal.

Ade ke coklat yang tak halal? Mesti la ade… nanti aku ceritakan mengenai coklat tidak halal… ok.. Selamat Membeli Belah di Pulau Langkawi =) … jgn lupa belikan untuk aku sikit…. hehehe..

-Coklat- 

About the author

wrote 543 articles on this blog.

Founder of Sjiehan.com. Engineering student.

Full content generated by Get Full RSS.

Tempat Menarik <b>Di Langkawi</b> - 2 Hari Pusing Pulau (Pt 2)

Posted: 26 Jan 2012 02:05 AM PST

wake up early in da morning dengan sarapan yang awesome kat poolside lobby terrace restaurant (klana paling suka baked potato casserole with sausage + special hotel helang-made sause... tersangatlahh yummyyy, sampai tergerak hati macam nak mintak resepi kat abang chef hotel tue... ngeh3x), semua dah semangat tip-top nak jelajah pulau lagenda pada hari pertama nie. Dalam antara kami nih, ada la sorang tu dilantik secara tak rasmi sebagai ketua xpdc... so, ikut planning chef de mission kami, 1st yang patut kami terjah ialah... ofcoz lah location paling terdekat dengan hotel, iaitu... Underwater World Langkawi.

1. Underwater World Langkawi
as mentioned early tadi kan, location Underwater World nie dekat, so.. jarak perjalanan dari hotel hanya memakan masa lebih kurang 20 minit. Patutnya boleh sampai lebih awal lagi, tapi memandangkan on the way kami lalu tepi pantai yang cantek mengoda... sempat lagi kami berenti n snap photo di beberapa tempat. Dekat2 nak sampai.. kiri kanan jalan klana lihat banyak chalet n rumah tumpangan jenis homestay style. Iklan2 tradisional massage jugak terpampang merata-rata... hurmmm.. klana dapat bayangkan penduduk langkawi nie business minded betul n xlepaskan peluang untuk memajukan ekonomi diorang dalam industri pelancongan. mat n minah saleh banyak kat cnie. xbestnya... ada satu kapel omputeh tu selamber bardak je naik skuter lalu depan van kami, dengan hanya pakai fabret beach clothes diorang... haishh.. rimas n mencocok2 mata betul lah...Underwater nie, bangunan dia duduk berjiran sebelah-menyebelah dengan shopping complex. Memandangkan kami sampai agak awal n kaunter tiket belum bukak, semua pakat ronda2 kejap kat dalam shopping complex tu (ekceli dalam complex tu pun xader apa sangat, masih pagi, banyak belum menjalankan biznes lagi). Dalam pukul 9.30 am, bila kaunter tiket start beroperasi, ramai mula beratur untuk beli tiket masuk. Untuk harga tiket, dewasa kena RM 28, kanak2 RM 18. Fees dia agak mahal compare dengan penang aquarium.. huhuhu. tapiii... yeps, ada tapi nya. well, nak taw jawapan kepada tapi nya tu... jom la kita masuk dalam ruang bangunan underwater nie dulu <--- juz to bagi suspen sikit... hikhik .. (^o~)v
macam aquaria kat klcc, kat cnie pown ada terowong glass, agak huge jugak. so, boleh jeling2 main mata dengan hidupan marine seperti ikan pari besar, kerapu, shark n bla3x.. ada juga section untuk ikan air tawar, 3d theatre show... tapiii..yang paling3x tak bleh blah dengan underwater langkawi nie ialah dia ada satu ruang khas yang dinamakan penguins section. bahagian ni klana paling lama sekali dok melekat, hingga terpisah dari group member lain. klana penah jumpa pingu2 cute nie kat zoo negara, tapi kat sini lagi banyak giler bilang n spesis. ada dari african dan yang paling2 special, ada rockhopper penguins kat sini. so fun n cute sangat tengok diorang jalan terkedek-kedek dengan jambul kuning bergoyang2 kat atas kepala. klana ada amik bedio pingu spesis rockhopper nie... siap edit dengan lagu sekali yaww, so.. tengok lah video kat atas tu... plzzz... haha!

2. Makam Mahsuri
agak2 dekat 2 jam jugak kami dok lepak kat underwater world. kemudian, chef de mission bagi arahan pada ahli rombongan berkumpul.. then start kira... satu, dua, tiga, lekuk, bla3x.. okeh, semua cukup, takde tercicir. kami mula meninggalkan pantai cenang (bye2 my cute pingu's..huk2). target seterusnya.. makam mahsuri...Jalan ke makam mahsuri bengkang-bengkok, di sepanjang tepi pantai yang bertebing curam. Jalanraya di atas tebing dengan laut nampak jauh di bawah. pokok2 hijau seperti pemandangan hutan kiri kanan jalan menjadikan panoramanya sangat indah. last sekali, dekat2 nak sampai, kami masuk area kampung yang di kelilingi dusun buah2an n sawah padi... dann ... trenggg.. dah pun sampai kat kompleks makam mahsuri..

makam mahsuri duduk dalam area bergelar kompleks... weihh.. biar betik??? mula klana pun terkezut babun jugak, ingatkan makam mahsuri nie juz macam makam hang tuah kat melaka tu.. tapi ia sebenarnya berada dalam satu kawasan terancang n dihias cantik... macam2 ada kat dalam nie. ada muzium, restaurant, pusat kraf, pameran geologi, burung n demonstrasi produk2 langkawi. dari pintu masuk utama, nun jauh di tengah2 komplek nie, nampak jelas binaan makam... tempat bersemadinya puteri lagenda berdarah putih.. menandakan kesucian diri ketika mati difitnah.. begitu lah sadisss sekali kesahnya (T_T). klana tengok sekitar makam banyak tandan2 pisang, macam ada orang buat upacara bayar nazar di makam nie... omg.

~bersambung~

Full content generated by Get Full RSS.

Ijan Tahir: Kursus <b>di Langkawi</b>

Posted: 05 Jan 2012 08:03 PM PST

Minggu lepas, aku kena pergi kursus. Mula2 dapat surat terus merungut..'ala..sampai 4 hari ni. banyaklah kelas nak kena ganti;(' Sebenarnya, aku tak suka kalau kena ganti kelas. Sebab kena isi borang itu ini, kena sign ketua program lah apa. hurm.. ni semua gara2 audit la kan..

Pastu tengok tempat, eh kat Langkawi la. Terus hati berbunga2. Haha..dapatlah shopping. Tu jek yang terus terlintas kat kepala. Lupa dah kelas ke apa semua..:P

Ok, ni gambar2 yang sempat diambil masa kursus



Dalam tentatif program tu ada satu aktiviti luar. Semua sepakat nak pergi 'Mangrove Tour' sebab semua pun tak pernah pergi. Kalau Beras Terbakar, Pulau Dayang Bunting, lawat kilang gamat etc. tu ramai dah pernah pergi kan.

Tour ni kat Sg. Kilim. Kalau korang nak pergi merasa, bolehlah ke Sg. Kilim. Ada pakej2 yang boleh dipilih. Ikut selera dan ketebalan duit poket. Hehe..Mengikut cakap driver bot, Sg. Kilim ni air masin. Sebab dia bersambung terus dengan laut



Yang kami pergi tu, pakej dia termasuk pergi Gua Kelawar, Fish Farm, Eagle Watching, dan Andaman Sea Tour. Banyaklah yang driver bot tu tunjuk. Jalan laut nak ke Thailand pun ada. Setengah jam naik feri. Pastu ada Gua Buaya sebab kalau tengok pintu masuk tu ada rupa buaya, Pulau Kasut yang bentuk macam kasut, Batu bentuk penyu, kapal yang diguna masa cerita 'Ombak Rindu' pun ada..ish macam2 la.. Ni gambar sekitar Gua Kelawar. Dalam gua tu gelap tapi torch light disediakan. Bolehlah ko nak suluh2 kelawar tu kan..kalau tak apa pun tak nampak. Gelap sesajer..hehe
Pemandangan dan info2 di luar gua. Yang aku sempat ambil gambar la eh..

Gambar2 masa melawat fish farm dan lain2 aku tak snap. Sebab syok tengok sangat. Haha..tapi fish farm memang best la. Boleh merasa sendiri pengalaman bagi makan ikan pari yang besar gila2 punya. Siap pari tu boleh telentangkan badan lagi. Ikan lain2 pun hebat2. Ada kerapu berat 60++kg, belut laut, ikan siakap yang makan siap beratur..oh, memang pandai. Dah dapat makan, blah. Yang lain pula makan. Beratur tuh! Haha..ok fine, aku jakun:p Yang penting semua ikan stok gila2 punya besar. Memang dibela untuk pameran agaknya
Langkawi uptown pada aku biasa2 jek. Takdelah murah mana pun. Baju2 pun boleh tahan mahal. Makanan pun mahal tapi tak sedap. Aku beli bihun sup RM3.50, yang ada cuma bihun, kuah sup, sawi dengan sayur taugeh. Bagilah ayam kecik2 ke apa kan. Huhu..

Coklat memang banyak pilihan. Tapi kena pandai survey. Ada kedai brand ni murah, brand lain mahal. So, ikut ko nak brand yang mana. Macam aku, setiap kali habis kelas, amik teksi takpun jalan2 keluar pergi survey harga coklat dan barang2 lain. Buat perbandingan harga..Haha..Hari last baru beli coklat kat kedai yang paling murah, barang2 lain pun sama:p

 Dan sekarang dalam peti ais aku ada 1 plastik besar coklat yang tak buka2 sampai sekarang. Nak makan coklat?Meh datang uma saya:p

Full content generated by Get Full RSS.

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved