ads

Isnin, 9 April 2012

02 di pendang - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

02 di pendang - Google Blog Search


Shafie Nor: Mangsa ribut <b>di Pendang</b> dapat bantuan baiki rumah rosak

Posted: 08 Apr 2012 06:33 AM PDT

PENDANG, AHAD, 08 April, 2012: 40 sukarelawan dari pelbagai agensi bergotong royong memperbaiki 10 rumah di beberapa kampung di sini yang rosak selepas dipukul ribut pada 26 Mac lalu. 
Bantuan bagi memperbaiki bumbung rosak sebanyak RM10,000 kepada keluarga terbabit disalurkan oleh Yayasan Prihatin Kemiskinan dan Pendidikan Kedah (YPKPK) dan Bank Rakyat.

Kerja gotong-royong itu dilakukan sukarekawan daripada Jabatan Pertahanan Awan Malaysia (JPAM), Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) dan Jabatan Belia Negeri Kedah.

Setiausaha YPKPK, Mohd Nazri Sulaiman, berkata bantuan itu diberikan kerana keluarga terbabit tidak mampu untuk memperbaiki semula rumah mereka selepas kebanyakan rumah itu rosak di bahagian bumbung akibat diterbangkan angin dan dihempap pokok besar. 
"Program gotong royong ini kita jalankan selama dua minggu iaitu bermula Isnin lalu bagi membolehkan semua rumah terpilih dapat siap selewat-lewatnya Khamis depan," katanya ketika ditemui selepas melawat rumah rosak di Kampung Batu 15 1/5 di sini. 
Nazri berkata, antara kampung yang terlibat adalah Kampung Batu 15 1/5 dan Batu 16 Pendang dan Kampung Lubuk Reba, Paya Mat Insun dekat sini. 
Turut hadir pada majlis gotong royong berkenaan Pengurus Bank Rakyat Cawangan Pendang, Zulhan Othman.
Sementara itu, seorang mangsa ribut Hasan Endut, 86, berkata beliau amat berterima kasih kepada YPKPK dan Bank Rakyat kerana turun padang bagi membantu membaiki semula rumahnya yang rosak di bahagian ruang tengah dan dapur akibat ditimpa pokok. 
Katanya, dengan keadaannya yang uzur, dia tidak mampu untuk mencari wang bagi membaik pulih rumah miliknya yang berusia 50 tahun itu. - BERNAMA 

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved