ads

Ahad, 30 September 2012

02 di tanjung dawai - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

02 di tanjung dawai - Google Blog Search


Travel and Food: SePeTaNg <b>Di TaNjUnG DaWai</b>, KeDaH

Posted: 21 May 2012 12:10 AM PDT

Assalamualaikum....


Entry kali ni saya nak share activity saya bersama mak dan juga ayah saya ketika saya pulang ke kampung 2-3 hari lepas. Sudah 2-3 kali peluang untuk balik Penang terpaksa dibatalkan akibat keadaan yang tak mengizinkan. Every month kalau tak balik Penang, memang hati saya tak kan tenteram. My sis a.k.a akak angkat saya, pernah tanya saya.."Orang lain yang balik kmpg just hari raya jer..boleh jer..nape hang tak boleh?" hehehe..susah nak explain betapa perlunya saya balik every month. My mom sendiripun tak senang hati kalau saya tak balik..sure dia akan tanya dan tanya bila saya nak balik. Bulan ni saya dah 2 kali make my mom frustrated sebab tak jadi balik sebab urgent tender nak kena submit. Cuti memang tak boleh apply sekarang ni..applypun kena reject..everytime balik Penang sure saya akan emergency leave ataupun mc jer..i don't care (",)


Saya dah terlepas mother's day..so kali ni balik nak special skit la for my mom. So saya minta opinion kwn2 facebook. Sorang kawan saya rekomen Tanjung Dawai...good idea i think. Saya balik Jumaat..sampai Penang tengahari. Dalam pukul 4pm saya bertolak dari rumah menuju ke Tanjung Dawai. Tak susahpun nak ke sana...just follow signboard.


Jom tengok pic...
Tanjung Dawai ni terkenal dengan produk2 ikan kering, keropok, belacan etc. Kompleks kat sini taklah sebesar pasar Siti Khadijah (Kelantan) atau Pasar Payang (Terengganu). Nak parking pun senang, keadaan tak crowded langsung time saya pergi ni. Ada 2 options nak kesini. Pertama drive dari umah saya (Penaga) ke Pantai Merdeka dan seterusnya naik bot dalam 5 minit terus smpai ke Tanjung Dawai. Dari rumah saya ke Pantai Merdeka hanya 30 minit. Cara ke-2 drive terus ke sana. Saya ambil option ke-2. Lebih kurang sejam lebih saya drive.  
Keropok lekor...kepada sesiapa yg ke sini, saya nasihatkan beli keropok lekor yg saiz paling kecik sebab ikannya lg byk dari yang saiz normal. 






Sotong nipun dijadikan sotong masin agaknya






Keropok2 pun berjenis2..colourfull plak tu. Syok tgk makayah saya shopping..hehe. 




Tenang jer kat sini...saya bw makayah relax kt jeti sini...
Inilah rupa jeti...bot tersebutlah yang boleh bw kita keseberang 


Teruk betul rupa jeti ni..kesian2


Next destination...makan time!!!!! My fren sorg ada stay kat area ni..so saya minta opinion dia restoran mana yg paling best. Then dia ckp restoran no. 2 dari Tanjung Dawai...nama restoran tu adalah Anjung Muara. My daddy pilih ketam..then saya pilih ikan..hehehe. Kira ni celebrate mother's day la..hehe.




Ada bumbung menarik kat sini..hehe. Kami duduk bwh ni la. Akar2 pokok atas bumbung tu terjuntai2..menarik.






Taraaaa...ikan merah yang sangat garing..saya minta wat masak 3 rasa.




Taraaaa...ketam masak cili...kepitnya sudah dipotong2...senang nak makan..sangat2 freshhhhh!!!




Sotong goreng tepung...pun sedap. Tomyam lupa plak nak snap.




Sunset area tmpt kami makan...
Alhamdulillah makayah saya sangat2 happy. Mak saya ckp beliau dah berbelas tahun tak datang ke Tanjung Dawai..siap janji dengan saya utk dtg lagi selepas smua stok ikan kering serta belacan beliau habis…hehe. Saya ada niat nak bawa makayah jalan2 jauh sikit tapi datuk dan datin ni tak nak. Sedekat nipun kedua2 datuk datin ni dah excited, apatah lagi kalo saya bawa lagi tmpt jauh2..hehe. Mudah-mudahan plan kami bertiga nak ke Tanah Suci selepas adik abis study akan tercapai..aminnnn!!!

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved