ads

Isnin, 16 Julai 2012

di negeri kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri kedah - Google Blog Search


10 FAKTA MENARIK BAGI <b>NEGERI KEDAH</b> | Darulaman &#39;Dot&#39; My

Posted: 13 Jul 2012 09:05 AM PDT

1. Merupakan negeri yang mempunyai kerajaan terawal di Malaysia (kerajaan Kedah Tua) bermula pada kurun pertama Masihi lagi. Namun secara umumnya, kerajaan Langkasuka ( asal kepada kesultanan Kedah hari ini) dikatakan dibina
pada kurun ke-2 Masihi.

2.
Kerajaan Langkasuka diasaskan oleh Merong Mahawangsa dan merupakan sebuah kerajaan Melayu-Hindu.
3. Tetapi pada kurun ke-11 ia berubah menjadi kerajaan Islam sepenuhnya. Kedah merupakan
negeri pertama di Malaysia yang menerima kedatangan Islam, lebih awal
dari Terengganu (batu bersurat-kurun ke-14) dan Melaka kurun ke-15.
4. Kesultanan Kedah hari ini merupakan Kesultanan tertua di dunia yang masih bertahan sehingga kini (anda boleh melihat buktinya di Muzium Diraja Kedah di Alor Setar).

5.
Kesultanan Kedah juga merupakan legasi monarki kedua tertua di dunia yang masih bertahan sehingga kini. Monarki pertama tertua di dunia adalah keluarga diraja Jepun.

6.  
Dahulunya negeri Kedah juga terdiri daripada Pulau Pinang, Perlis dan sebahagian Thailand (Pattani). Jika dicampur kesemua ini, Kedah mungkin akan menjadi negeri ke-7 terbesar di Malaysia selepas Terengganu. Namun keluasan Kedah sekarang adalah dibelakang Terengganu (tempat ke-8).
7. Perdana Menteri pertama Malaysia berasal dari Kedah, iaitu Tunku Abdul Rahman. Perdana Menteri Malaysia yang paling lama memegang jawatan (selama 22 tahun) iaitu Tun Dr. Mahathir juga berasal dari Kedah.
8. Penduduk Kedah adalah ke-6 teramai di Malaysia.
9.Bangunan tertinggi di Kedah ialah Menara Alor Setar, yang juga merupakan menara telekomunikasi ke-21 tertinggi di dunia
10. Berikut merukakan trivia tentang negeri Kedah :
Ibu negeri Alor Setar
Pusat pentadbiran Anak Bukit
Tarikh Hari Keputeraan Sultan 28 November 1927


Koordinat Geografi 2 30 U, 112 30 T
Iklim Tahunan 2,390 (94.09)
Jumlah hujan tahunan 2000mm ~ 2500mm
Puncak tertinggi Gunung Jerai (1,217 m)
Sungai terpanjang Sungai Muda
Tasik terbesar Tasik Pedu


Daerah terbesar Sik (124,450 km persegi)
Daerah terkecil Yan
Kawasan paling padat Alor Setar (3,518.6/batu persegi (1,358.55/km²) )
Penanaman utama Padi

02 di kuala kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kuala kedah - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Universiti Teknologi Mara <b>Kedah</b> Terkini 2012

Posted: 14 Jun 2012 12:00 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Jawatan Kosong di Universiti Teknologi Mara Kedah. Jawatan Kosong di Universiti ... Advertisment. Incoming search terms: jawatan kosong di kuala kedah; kerja kosong kedah#tarikh tutup 2012. You Might Also Like: ...

02 di padang terap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di padang terap - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Daerah <b>Padang Terap</b> (MDPTK - Inimajalah

Posted: 21 Feb 2012 05:22 AM PST

Kategori

Arkib

© 2009 - 2012 inimajalah.com.my

Penyiaran semula kandungan web ini adalah dibenarkan dengan hakcipta tertakluk di bawah Creative Commons berdasarkan syarat seperti di sini.

02 di kuala ketil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kuala ketil - Google Blog Search


Rancangan Perpindahan Kuin Ke Kampus <b>Kuala Ketil</b> Jadi <b>...</b>

Posted: 16 Jul 2012 01:33 AM PDT

ALOR SETAR: Pemindahan Kolej Universiti Insaniah (Kuin) ke kampus baru di Kuala Ketil, Baling yang dijangka pada hujung tahun ini menjadi keutamaan kerajaan negeri buat masa ini kerana ia memerlukan perbelanjaan besar dan perancangan rapi.

Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata justeru ada beberapa perkara yang perlu ditangguhkan misalnya pelarasan gaji kakitangan kolej itu sepertimana yang dinikmati kakitangan awam.

Beliau berkata sebagai sebuah institusi pengajian tinggi swasta, Kuin sebenarnya tidak tertakluk kepada mana-mana peruntukan yang mewajibkan institusi itu mengikut arahan yang terkandung dalam pekeliling dikeluarkan kerajaan persekutuan.

"Kuin adalah institusi swasta yang ditubuhkan kerajaan negeri dan hanya mendapat bantuan subsidi sebanyak RM12 juta setahun, selain itu pendapatan Kuin bergantung kepada yuran pelajar," kata beliau kepada soalan tambahan Dr Leong Yong Kong (BN-Gurun) pada persidangan Dewan Undangan Negeri di sini, Isnin.

Katanya, adalah menjadi perkara biasa apabila gaji kakitangan terpaksa ditangguhkan apabila yuran pelajar belum dijelaskan sepenuhnya kerana menunggu wang daripada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Dr Leong mengajukan soalan mengapa Kuin masih menghadapi masalah kewangan sehingga menyebabkan bayaran gaji kakitangan lambat dibuat, walaupun Menteri Besar memaklumkan bahawa pendapatan kerajaan negeri bertambah hasil penemuan sumber baru seperti bijih besi.

Terdahulu, Azizan memaklumkan bahawa pendapatan negeri dijangka bertambah hasil penemuan bijih besi antaranya di daerah Kuala Muda, Kubang Pasu, Yan dan Baling.

Beliau berkata pada masa ini empat lombong besi sedang beroperasi di daerah Kuala Muda, manakala di Baling kebanyakan kawasan penemuan galian itu adalah di atas tanah milik persendirian. Aktiviti perlombongan itu bermula sejak tahun lalu.

"Sehingga Jun 2012 perlombongan bijih besi di Gurun yang dikendalikan Permodalan Kedah Berhad (PKB) telah mengeluarkan 222,000 tan metrik bijih besi," katanya.

Menurutnya daripada jumlah itu sebahagiannya telah dieksport ke China, manakala selebihnya masih belum dipasarkan kerana menunggu harga bahan galian itu naik.

"Bila harga naik baru kita jual. Kita perlu hati-hati dalam menguruskan pasaran bijih besi ini, kerana kita masih baru dan tidak mahu mengalami kerugian," katanya.

- BERNAMA

02 di yan kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di yan kedah - Google Blog Search


JayHemSem: Balik Kampung <b>di Yan Kedah</b>

Posted: 06 May 2012 04:09 AM PDT

Aku ni sebenarnya generasi mereka yang mak bapak berhijrah ke KL untuk mencari rezeki, jadinya boleh dikatakan aku ni orang bandarlah. Keluarga sebelah arwah bapa aku pulak berhijrah dan menetap kat KL tahun 1970-an dulu tapi ada lagi la kampung di Kedah sana. Memang setiap tahun pun aku dan keluarga akan balik ke Kedah berjumpa sanak saudara di sana. Awal bulan Mac yang lepas, aku berkesempatan la ke Kedah sebab sepupu aku berkahwin. So, mari kita ikuti perjalanan pulang ke kampung mak aku:  R&R Gurun ni aku tengok dalam tips2 di Foursquare kata surau dia best, so aku pun pergi la singgah semayang sekejap pastu alang-alang wusha la sekali. Memang betul best pun. Sejuk, tenang dan aman jer rasa kat dalam surau tu walaupun takde air-cond. Sangat menarik. Lepas je R&R Gurun ni, ada satu persimpangan keluar baru di Pendang. Kami keluar di situ dan menuju ke Kota Sarang Semut. Kampung mak aku sebenarnya di Pendang tapi dah berpindah ke tempat lain setelah arwah datuk meninggal. Singgah dulu kat rumah nenek aku di tepi sawah:

 Jarang aku nak dapat tengok pokok kekabu macam kat gambar bawah ni: Lepas melawat nenek, pergi pulak rumah kakak sulung mak aku. Nama kampung ni Kampung Jemerlang. Kat Kedah ni nama tempat pelik-pelik, tapi kat negeri memana pun nama pelik-pelik jugak. Esoknya kenduri sebelah lelaki. Orang rumahnya orang Kelantan.
Tak lama menginap di Kedah. Keesokkan harinya dah balik ambik isteri di Ipoh dan seterusnya balik KL. Dalam perjalanan balik ke KL, terserempak dengan Pau Yik Mun kat R&R Ulu Bernam. Ada pernah sekali tu tengok kat TV katanya sedap pau Yik Mun ni. So, aku pun beli la sikit. Memang sedap pun. Nanti kalau berkesempatan balik Ipoh rumah mertua nak singgah dan beli lagi pau ni.

<b>DI</b> PUTRAJAYA, IMAM MAHDI PAKAI SAMURAI, <b>DI KEDAH</b> IMAM <b>...</b>

Posted: 11 Jul 2012 05:00 AM PDT

Kisah individu tertentu yang berangan-angan menjadi Imam Mahdi atau Penyelamat, bukanlah cerita lapuk atau cerita penglipurlara. Sebaliknya ia wujud semenjak zaman berzaman lagi. Salah seorang yang sangat terkenal adalah Mirza Ghulam Ahmad yang memperkenalkan ajaran Ahmadiyyah Qadiniyyah yang difatwakan sesat dan songsang.

Sebenarnya 'Imam Mahdi' tidak ketinggalan wujud juga di Kedah. Salah seorang daripada mereka yang terkenal adalah AZHAR BIN WAHAB yang berasal dari Kulim. Walaupun hanya tamat Tingkatan Tiga di Sekolah Menengah Padang Serai, Kedah, dan pernah bekerja sebagai pemandu di Bank Simpanan Nasional di Kuala Lumpur, dia mampu mentarbiyyahkan dan mengumpul pengikut yang agak ramai.

Modus operandi 'Imam Mahdi' ini amat mudah iaitu, menghantar kanak-kanak berusia 8 sehingga 11 tahun untuk mengutip derma di seluruh Malaysia. Kononnya untuk membina Pusat Tahfiz di Yan, Kedah. Dan menariknya, orang yang hanya lulusan tingkatan tiga ini boleh pula membuka pusat refleksologi di Pulau Pinang atas nama Pusat Rawatan Cinta

Azhar mengaku mengamalkan Aurad Muhammadiah yang sama dengan Al-Arqam memandangkan dia merupakan bekas pengikut Al-Arqam. Pada masa yang sama, dia juga mendakwa didampingi oleh Pak Syeikh atau Wali Allah. Dalam ceritanya, Imam Mahdi ini mendakwa rohnya berada di Gunung Jerai bersama-sama Wali Songo dan Nabi Khaidir sedangkan tubuhnya pula berada di Damansara. Setiap ahlinya diwajibkan bersumpah setia (berbaiah) mengikut segala arahan guru dan merahsiakan kegiatan mereka daripada orang ramai.

Dia juga mendakwa mempunyai bala tentera dan kapal terbang ghaib, mempunyai masjid jin di Gunung Jerai, bahkan sering bermesyuarat dengan golongan jin di gunung-gunung tertentu seperti Gunung Santubong di Sarawak. ... BACA SETERUSNYA DI KEDAHAN69ERS.COM

 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved