ads

Khamis, 22 November 2012

02 di pokok sena - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di pokok sena - Google Blog Search


Tragedi 4 sekeluarga maut dirempuh lori padi <b>di Pokok Sena</b>. | other <b>...</b>

Posted: 01 Nov 2012 04:48 PM PDT



ALOR SETAR,POKOK SENA: – Empat beranak maut manakala seorang lagi parah apabila kereta yang dinaiki mereka bertembung dengan sebuah lori padi yang terbabas dalam kemalangan di Jalan Tualang dekat Kampung Permatang Limau dekat sini semalam.

Mangsa yang maut ialah pesara tentera, Shafie Abd. Hamid, 57; isterinya, Che Faridah Ani, 60, serta dua anak mereka iaitu Nurul Faiz, 24, dan Mohd. Iptihar, 26.

Anak bongsu mereka, Mohd. Iqbal, 15, cedera parah dan kini menerima rawatan di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini.LIHAT VIDEO SINI

Lokasi kemalangan terletak kira-kira enam kilometer dari rumah keluarga mangsa di Kampung Kubang Pisang, Pendang.


MAYAT empat sekeluarga mangsa kemalangan ditutup dengan 

kertas surat khabar di Jalan Tualang dekat Kampung Permatang Limau, Pokok Sena, Alor Setar semalam.

Kejadian pada kira-kira pukul 3 petang itu berlaku ketika keluarga malang itu dalam perjalanan untuk menziarah keluarga mereka di sini dengan menaiki kereta Perodua Viva dari arah Pendang menghala ke Kebun 500, Pokok Sena.

Bagaimanapun, ketika melalui tempat kejadian, sebuah lori padi tanpa muatan dari arah Kebun 500 dipercayai mengalami kerosakan stereng dan brek lalu terbabas dan bertembung dengan kereta tersebut yang dipercayai dipandu Mohd. Iptihar.

Dalam pada itu, anak kedua mangsa, Mohd. Anuar Shafie, 32, menjelaskan, dia yang berada di Jabi berasa tidak sedap hati apabila ternampak dua buah ambulans memasuki persimpangan Kebun 500.

Dia kemudian segera pulang ke rumah keluarganya di Kampung Kubang Pisang, namun sebaik dia tiba di tempat kejadian, perasaan tidak sedap hatinya menjadi kenyataan apabila kereta yang terbabit kemalangan itu adalah milik bapanya berdasarkan nombor pendaftaran KCS 396.

"Masa saya tiba, kesemua mereka sudah tidak ada lagi di tempat kejadian dan orang ramai meminta saya pulang ke rumah untuk membuat kepastian.

"Bila saya tiba di rumah, itulah kenyataan apabila empat ahli keluarga meninggalkan kami sekali gus tetapi saya tetap reda dan pasrah," katanya.

Dia menjelaskan, ibu bapanya ada mengunjungi rumahnya di Guar Kepayang, Pendang bagi menziarahi dua cucunya yang berusia lima dan setahun.

"Mereka datang ke rumah kira-kira pukul 10 malam kelmarin untuk melihat cucu tetapi mereka sudah tidur.

ROSAK...kereta mangsa yang terbabit kemalangan.

"Ibu dan bapa saya kurang bercakap dan tidak duduk lama sebelum beredar kira-kira setengah jam kemudian," katanya yang bekerja sebagai buruh di Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS).

Sementara itu, menurut anak ketiga mangsa, Mohd. Fashah, 28, kesemua jenazah dikebumikan dalam satu liang lahad di Tanah Perkuburan Islam Masjid Kampung Kubang Pisang malam tadi.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kota Setar, Superitendan Rohana Omar mengesahkan kemalangan berlaku apabila lori terbabit yang mengalami kerosakan tiba-tiba memasuki laluan bertentangan lalu bertembung dengan Perodua Viva yang dinaiki lima beranak tersebut.



"Akibat pertembungan itu, empat mangsa mati di tempat kejadian dan mayat kesemua mereka dihantar ke HSB.

"Pemandu lori dipercayai hanya mengalami cedera ringan dan dia ke balai polis untuk diambil kenyataan," katanya.

 "Sukar menggambarkan perasaan ketika itu dan kaki saya tiba-tiba menggigil sebaik melihat nombor pendaftaran Perodua Viva yang terbabit kemalangan itu milik ayah."


Kata Mohd Anuar Shafie, 32, anak kedua tukang gunting, Shafie Hamid, 57, yang terbunuh bersama isteri, Che Faridah Ani, 60, serta dua anak mereka, Mohd Ittihal, 26, dan Nurul Faiz, 24, selepas kereta mereka naiki bertembung lori seberat dua tan dalam dalam kemalangan ngeri di Jalan Pendang-Kebun 500 berhampiran Kampung Permatang Limau, di sini, semalam.


REMUK...lori yang terbabit dalam kemalangan.
Seorang lagi anak pasangan itu, Muhd Iqbal Zakuan, 15, parah dan kini menerima rawatan di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini.
Kejadian jam 2.30 petang itu berlaku apabila lori terbabit hilang kawalan akibat kerosakan teknikal sebelum memasuki laluan bertentangan lalu merempuh kereta itu menyebabkan keempat-empat mangsa mati di tempat kejadian.
Mohd Anuar berkata, dia melalui kawasan berkenaan dan melihat orang ramai mengerumuni sebuah Perodua Viva dan lori yang terbabit kemalangan ngeri, namun tidak mengesyaki apa-apa selain beranggapan ia hanya kemalangan biasa.sumber www.hmetro.com.my

Tragedi 4 sekeluarga maut dirempuh lori padi di Pokok Sena kedah, kemalangan maut, berita semasa, 

02 di merbok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di merbok - Google Blog Search


44 KANAK-KANAK <b>DI MERBOK</b> DIRAIKAN DI MAJLIS BERKHATAN <b>...</b>

Posted: 22 Nov 2012 04:13 AM PST

[unable to retrieve full-text content]44 KANAK-KANAK DI MERBOK DIRAIKAN DI MAJLIS BERKHATAN. Seramai 44 orang kanak-kanak lelaki beragama Islam dari Merbok menjalankan berkhatan pada musim cuti sekolah. Majlis berkhatan yang dianjur oleh ...

02 di gurun kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di gurun kedah - Google Blog Search


Green Oranges Perindustrian <b>di Gurun</b>, <b>Gurun</b>, <b>Kedah</b>.

Posted: 27 Jul 2012 03:11 AM PDT

Telefon Hafiz Mohamed di talian 016 475 9633 "Untuk HF Flexi Truck Mobile Hawking Complete Set berharga RM49,900 (on the road), kami lengkapkan antaranya dengan generator, tong gas, mesin pengira wang, dua meja dan lapan kerusi untuk pelanggan duduk. Itu standard dan kenderaan ini memang sesuai digunakan oleh peniaga di pasar malam atau di tepi jalan

di negeri kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri kedah - Google Blog Search


Terkini (Patut Baca) !!! Kerajaan <b>Negeri Kedah</b> Dapat Malu <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 04 Nov 2012 04:20 PM PST

Pada bulan Mac Tahun ini, Pisau Kedah dan Team Media Kedah ada membuat satu pendedahan di mana Kolej Universiti Insaniah (KUIN) telah gagal melunaskan hutang sebanyak RM3 Juta kepada seorang kontraktor yang bernama Shaikh Faisol yang memiliki syarikat Shake Cuisine Sdn Bhd yang telah menyediakan perkhidmatan kepada 300 pelajar KUIN  di sini dan juga di sini.



Dan di bawah ini merupakan video kenyataan Shaikh Faisol yang di rakam Pisau Kedah pada bulan Mac yang lalu

Setelah Tujuh bulan pendedahan kisah yang di hadapi kontraktor terbabit telah di siarkan, baru-baru ini kontraktor terbabit telah berjaya dalam kesnya menyaman Kolej Universiti Insaniah (KUIN) yang di pengerusikan Azizan Razak, Menteri Besar Kedah.

Alhamdulillah, walaupun mengambil masa yang begitu lama, akhirnya kemenangan telah berpihak kepada kontraktor terbabit.
SUNGAI PETANI - Mahkamah Tinggi Alor Setar memerintahkan Kolej Universiti Insaniah (Insaniah), milik kerajaan Kedah, membayar RM1.599 juta kepada Syarikat Shake Cuisine Sdn Bhd pada 31 Oktober lepas kerana kegagalan melunaskan bayaran perkhidmatan yang disediakan syarikat itu. 
Pengarah Urusan syarikat itu, Shaikh Faisol Shaikh Yusoff berkata, beliau lega dengan keputusan itu walaupun jumlah bayaran yang diperoleh hanya bagi baki bayaran kontrak. 
Pada Mac lepas, Shaikh Faisol membuat tuntutan di mahkamah terhadap Insaniah sebanyak RM1.599 juta untuk baki bayaran dalam kontrak, RM200,000 bagi kerugian kos bayaran sewa stor barang serta kerugian akibat tidak dapat meneruskan perniagaan lain berjumlah RM1,259,939 selain faedah pada kadar lapan peratus setahun, kos dan lain-lain relief. 
Katanya, syarikat itu menyediakan perkhidmatan kepada 300 pelajar Insaniah di cawangan Insaniah Sungai Petani bagi tempoh tiga tahun bermula Januari 2009 hingga Disember 2011 dengan kadar bayaran ditetapkan dalam perjanjian sebanyak RM200 sebulan untuk setiap pelajar. 
Kos berkenaan merangkumi kos perkhidmatan asrama (kediaman) dan pengangkutan untuk seramai 300 pelajar, katanya kepada pemberita di sini, hari ini. 
Dalam pernyataan tuntutannya, beliau berkata mengikut kontrak, jumlah bayaran keseluruhan mengikut persetujuan kedua-dua pihak sehingga selesai tempoh perjanjian adalah RM2.160 juta. 
Akibat kegagalan defendan mematuhi terma perjanjian dengan sempurna, pihak plaintif mengalami kerugian apabila terpaksa menanggung kos sewa rumah, pembelian barang-barang keperluan dan kos-kos berkaitan. - Bernama

02 di baling - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di baling - Google Blog Search


Kursus Pintar Herba 10 <b>di Baling</b>, Kedah | DuniaHerbaHPA.com

Posted: 09 Oct 2012 07:11 PM PDT

Stokis HPA
Stokis HPA Rangkaian DuniaHerbaHPA.com

Putrajaya
Mohd. Azlan Bin Abdul Rahman
No tel: 013-2542244 / +601112121517

Saujana Food Court #33, Kuching, Sarawak
Sallemi bin Ahmad
No tel: 014-6828329
Emel: sallemi_ahmad@yahoo.com

Bdr Baru Bangi
Md Khir bin Ibrahim/Pn Meriam
No tel: 0122992640
Emel: khir_ibrahim@yahoo.com

02 di padang terap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di padang terap - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Daerah <b>Padang Terap</b> (MDPTK <b>...</b>

Posted: 21 Feb 2012 05:37 AM PST

Majlis Daerah Padang Terap ditubuhkan pada tahun 1976 adalah susulan daripada penyusunan semula Kerajaan Tempatan Lembaga Bandaran Padang Terap.Kawasan Majlis Daerah Padang Terap merupakan daerah yang ketiga terbesar di Negeri Kedah yang meliputi kawasan seluas 135684.41 hektar bersamaan 330799 ekar atau 1356.84 km persegi. Lokasinya terletak bersempadanan dengan negara Thailand di utara, sebelah barat bersempadanan dengan daerah Sik dan Pendang.
Permohonan-permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia untuk memenuhi jawatan seperti berikut:-
1. Penolong Pegawai Undang – Undang
2. Penolong Pegawai Teknologi Maklumat
3. Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi)
7. Juruteknik Perancangan Bandar dan Wilayah
8. Pembantu Kesihatan Awam
Tarikh Tutup Permohonan: 15 Mac 2012

02 di langkawi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di langkawi - Google Blog Search


Kecut Perut Kali Kedua <b>Di Langkawi</b> Cable Car : Kisah Kembara <b>...</b>

Posted: 22 Nov 2012 12:23 AM PST

Kecut Perut Kali Kedua Di Langkawi Cable Car : Kisah Kembara Bumi Mahsuri Part 2

Assalamualaikum. Sesudah mendakwa bahawa diri sendiri jetlag , solat , makan tengahari ala kadar dan sedikit refreshment , aku dengan family besar kami terus ke tempat pertama yang diterjah sesampainya di bumi Langkawi . Langkawi Geopark . Longkang betul perangai Maklong , dia tahu aku gayat melampau , diajaknya lagi aku ke Cable Car Langkawi . Salah satu rangkaian kereta kabel yang paling tinggi dan paling selamat dalam dunia . Selamat heh ?


Assalamualaikum ! Kami datang dari Johor !

Dengan bayaran RM15 bagi orang dewasa dan RM10 bagi kanak - kanak (Pergi selepas pukul 5 ke atas harga tiket dia lebih murah . Jimat . Duit yang lebih tu boleh shopping cokelat!) masing - masing mahu menguji tahap kegayatan masing - masing . Aku masa ni dah menyumpah - nyumpah dalam hati . Siap manusia yang buka tempat ni pun aku seranahkan sekali . Tapi kerana nak tunjuk macho depan suami dan Adam yang selalu memandang tinggi pada aku , takkan aku nak chicken out dan duduk diam diam dekat bawah kan . Tak gangstar lah macam ini . Jadi aku sahut cabaran Maklong dengan tangan terbuka dan berlapang dada . Seranah diteruskan didalam hati . 


Lengang . Tak ada orang . Jadi kalau aku menjerit keluar suara pondan , tak ada siapa dengar .

Mula mula kereta kabel bergerak perlahan lahan macam Siput Gary aku steady lagi . Siap ambil - ambil gambar dengan gahnya . Makin lama tengok paras ketinggian dia semakin menggila , ni muka aku yang cantik manis ni kalau ditoreh memang darah langsung tak menitik . Kalau tadinya pot pet bercerita itu ini , sekarang aku diam duduk dekat sudut sambil mengucap dua kalimah syahadah . Serious . Ini kalau jatuh terhempas ni , dah jadi macam acar buah kami anak beranak .  Yang buat jantung kembang kuncup bila Adam boleh golek golek bergembira dengan bapaknya . Terasa kereta kabel berhayun ke kiri ke kanan ah aku memang tawakal kepada Allah . Kalau mati ni , memang jangan perasan nak mati syahidlah . 700 kaki dari aras laut . Phew ! Kepala lutut macam dah tak ada dekat tempurung dia dah . Dah lari entah pergi mana entah . Aku memang berdendam dengan manusia yang mencipta cable car ni ! Memang ! Memang !


Senyum dipaksa paksa. Padahal dalam hati.

Dia ada dua station . Station yang pertama tu kalau engkau dah gayat nak mati rasanya engkau boleh turun dekat situ dan buatlah beberapa cubaan untuk mengembalikan semangat . Aku nak turun dekat station pertama ni tapi mendapat tentangan daripada pelbagai pihak . Walaupun rasa macam nak nangis , tapi aku teruskan juga sampailah ke station yang kedua . Yang paling atas sekali . Kabus kabus tebal mengelilingi , suasana memang sejuk sampai ke tulang dan yang paling best sekali udara dia segar gila . Jauh dari pencemaran . Memang romantik habislah senang cakap . Alhamdulillah . Lega untuk seminit dua . Dan bila suami ajak mendaki tangga untuk sampai ke puncak punya puncak , aku dah pandang dia dengan pandangan membunuh . Sudahnya aku lepak - lepak dekat station kedua dengan Emak , Makngah dengan Arrazi . Yang lain , panjat tangga naik puncak . Aku memang taklah . Aku tengok bawah dah sayup sayup rasa macam nak tergolek dengan sendirinya .

Muka bangga bangga takut .

Perjalanan turun lebih mudah sebab kabus tebal , jadinya aku tak nampak hape , so rasa lebih cepat sampai . Bahaha . Sebenarnya aku ketakutan . Nak cepat cepat sampai ke tanah . Turun daripada cable car , cuci mata dekat gerai cenderahati yang ada dekat situ . Harga memang tak mahal dan tak murah . Berpatutan . Kalau taknak beli tak apa tapi jangan buat muka longkang pulak dekat situ . Kita kena menjadi pelancong yang berhemah . Jangan macam ada satu makcik ni tarik muka samai berkedut kedut muka dia bebelkan harga barang mahal . Makcik ni pun satu , nak murah pergi kedai dua ringgit . Kalau engkau orang tanya , naik cable car best ataupun tak , jangan tanya akulah sebab nanti jawapan aku bias sikit . aku ni penggayat . Tapi menurut kata manusia manusia yang lain , best , awesome sedunia . Baiklah .


Belilah barangan buatan Malaysia . Err dah kahwin juga pilihlah rakyat Malaysia .

Kemudian sambung jalan jalan dekat kawasan sekitar . Kami lepak lepak dekat Korean Park yang ada dalam Langkawi Geopark tu . Bangunan - bangunan dia , kedai makan semua bentuk macam korean style . Jambatan dia . Memang korean klasik lah .  Ada pertunjukan ularlah , bergambar dengan kudalah , eh engkau orang yang pencinta binatang boleh lepak lepak dekat jambatan gantung dia and beri itik makan . Itik itik dia gebu dan comel comel . Aku tak pasti lah dia menggigit atau tak sebab aku tak lepak dekat situ .Ah apa susah , kalau dia gigit engkau cekik leher dia sampai parah .


Yu Jin dengan Jun Sang . Bahahahh !

Langkawi bandar yang sopan santun . Sebab aktiviti malam dia hanya terhad dekat area Pantai Cenang . Dekat situ sosial sikit . Kalau tempat lain memang area pukul 6 - 7 malam tu dia dah pakat pakat kemas kedai dah semua . Bagus , So malam , Langkawi memang khas untuk tidur dan berehat . Tak ada masa nak merayap macam musang . Masa kami datang ni kedai banyak dah tutup sebab dah hampir nak pukul 7 malam .


Eceh . Kedai dia tak masuk pun .

Baju belang belang tu Pakngah . Tudung ungu tu Emak . Tudung Pink tu Makngah . Tudung hitam tu Maklong . Baby tu Arrazi . Budak lelaki tu AlFateh . Budak perempuan toncet tu Intisyar . Tiada dalam gambar , Paklong , aku , Husna dan Insyirah .

Sebelum balik ke homestay untuk balik berehat , solat , makan dan seterusnya tidur kami singgah dekat Pasar Malam Padang Matsirat untuk beli sayur sayur dan bahan bahan kering untuk kegunaan sepanjang kami dekat sini . Pasar malam dia tak jauh beza dengan pasar malam seantero Malaysia . Cuma harga dia memang murah murah . Nasi lemak cuma RM2 , banyak gila . Bahan - bahan kering macam ikan bilis , lada , sayur sayur pun boleh tahan murah . Jimat kalau masak sendiri ni sebenarnya . Eceh . Macamlah aku yang masak padahal aku tau nganga mulut dan makan saja . Bahaha !

Sambung Part 3 . 


Dah . Babai !
LIKE!

02 di yan kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di yan kedah - Google Blog Search


EDtv: Bergembira <b>di</b> Pantai Murni <b>Yan Kedah</b>

Posted: 21 Nov 2012 07:02 PM PST

Hai, ED masih lagi nak berkongsi tentang percutian ED di Kedah minggu lepas. Destinasi seterusnya di Pantai Murni Yan Kedah. Sebenarnya lokasi pantai sudah berdekatan dengan lokasi rumah pengantin kawan ED. Jadi, rugi la kalau ED tak pergi menikmati keindahan pantai di sana. Ini dia gambar2 dan sedikit cerita ED di Pantai Murni Yan Kedah..
 Selamat datang ke Pantai Murni Yan, Kedah!
Panorama pantai di sana..
Tak sah kalau tak bergambar bersama kawan2..
Cuba teka, siapa yang tangkap gambar? Jawapannya, tiada siapa yang tangkap. ED letak kamera di atas tembok, set masa dan automatik kamera tersebut snap sendiri.. ED suka guna cara ni. Hehe..
Malam sebelumnya, kami singgah di medan seleranya untuk menikmati makan malam. 
ED panggil ni, air botol kampung. Anda pula bagaimana?
ED minum milo ais dan shake kelapa sebab terlalu dahaga. Hehe..
Makan pula, ED pilih nasi ayam paprik. Rasanya beza dengan kat JB.
Setakat ini sahaja cerita ED di Pantai Murni Yan Kedah. Udada Ubabye!!
ED: Niat utama nak pergi kerja kahwin, tapi banyak pula tempat yang boleh disinggahi..

02 di pendang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di pendang - Google Blog Search


PASPB: DEDAH LAGI!!! Projek lembu <b>di Pendang</b> zaman BN rugi <b>...</b>

Posted: 21 Nov 2012 06:57 PM PST

Kita telah mendengar 10 projek tinggalan BN yang jadi biawak hidup terpaksa ditanggung oleh kerajaan Pakatan kini. Rupanya terdapat satu ekor biawak hidup lagi yang ditinggalkan BN yang belum disenarai melibatkan kerugian RM3.3 juta. Perkara tersebut didedahkan oleh YB Dato' Amiruddin Hamzah pada Persidangan DUN Kedah tadi.




Oleh : SARINA ISMAIL

ALOR SETAR – Akibat salah tadbir dan perjanjian yang longgar semasa pemerintahan dahulu, kerajaan negeri terpaksa membayar tuntutan kepada syarikat-syarikat  berkaitan yang mengendalikan beberapa projek.
Demikian didedahkan oleh Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah, YB Dato'Amiruddin Hamzah (PAS-Anak Bukit) bagi menjawab soalan yang diajukan oleh YB Abdullah Jusoh (PAS- Pantai Merdeka) yang inginkan penjelasan berkaitan nama syarikat, projek yang dikendalikan, nama agensi dan jumlah tuntutan yang terpaksa ditanggung oleh kerajaan negeri.
 
"Antara nama syarikat yang terlibat ialah Kedah Agro Industries Marketing Berhad (KAIMB) di mana mahkamah telah memutuskan tuntutan sebanyak RM2.16 juta akibat satu projek pengurusan ternakan udang di Kerpan. KAIMB telah menandatangi  perjanjian pengurusan ternakan berkenaan bersama Kedah Aquaculture Sdn. Bhd (KASB).


"KAIMB telah melantik sebuah syarikat Agro Shrimp Sdn. Bhd untuk menguruskan kerja-kerja berkenaan dan Agro Shrimp pula melantik syarikat lain iaitu Usaha Fadilat Sdn. Bhd untuk mengendalikannya," jelasnya.


Tegasnya lagi, apabila hasil ternakan dijual dan keuntungan diperolehi oleh Usaha Fadilat Sdn. Bhd, amat malang sekali keuntungan berkenaan tidak dimasukkan ke dalam akaun Agro Shrimp Sdn. Bhd dan ini mengakibatkan ianya dituntut oleh KASB. Tuntutan tersebut telah dibawa ke mahkamah dan mahkamah memutuskan KAIMB perlu membayar kepada KASB sebanyak RM2.16 juta.
"Kita cuba dapatkan maklumat dengan Usaha Fadilat Sdn. Bhd tetapi malang sekali tiada perjanjian yang dibuat. Sekarang pihak kerajaan negeri sedang berusaha memohon perkara ini kepada KASB memandangkan ianya syarikat yang dikuasai oleh Menteri Kewangan DiPerbadankan (MKB).
"Ini semua berlaku berpunca dari salah tadbir  pengurusan  dan berlaku sebelum kerajaan negeri sekarang memerintah Kedah," sambungnya lagi.

Selain itu beliau turut mendedahkan projek Feedlot di Pendang yang juga di bawah KAIMB serta dibina oleh Bina Ekoculture Sdn. Bhd dan melibatkan RM3.3 juta dan tiada sebarang perjanjian yang diadakan bersama tuan tanah. Setelah dibelanjakan sejumlah wang berkenaan, agak mengejutkan kerana sebaliknya ianya hanya disewa dengan syarikat lain dengan bayaran RM60 ribu setahun dan menuntut kepada bayaran sewaan RM5 ribu sebulan.


"Kita pun tak tahu apa yang syarikat itu buat. Kalau kita nak dapatkan semula kos RM3.5 juta itu kita kena sewa kepada mereka selama 58 tahun. Sekarang ini pun mereka telah berhenti beroperasi dan sewa RM5 ribu sebulan pun tidak dibayar. Insfrastruktor yang ada di kawasan berkenaan pun tidak boleh diambil kerana tanah berkenaan milik orang," dedahnya lagi.

Lain pula apa yang berlaku kepada Yayasan Islam Negeri Kedah (YIKed), di bawah syarikat YIKed Pengkalan Kundur Sdn. Bhd, akibat kecuaian dalam pengurusan ianya di bawa kemahkamah yang melibatkan pembayaran sebanyak RM11 juta.
"Kita pun tak faham, projek ini sebahagian berjalan manakala sebahagiannya tidak. Ada tanah yang dikeveat tapi kemudian dilepaskan, akibatnya berlaku kecuaian dalam pengurusan dan dibawa ke mahkamah. Orang yang pegang YIKed ketika itu adalah Menteri Besar lalu, Tan Sri Osman Aroff dan akibat kecuaian, kerajaan negeri (kini) terpaksa membayar kepada Syarikat Senisinga Sdn. Bhd sebanyak RM11 juta," ujar Amiruddin.
Jawapan itu berikutan bersidangnya Persidangan Dewan Undangan Negeri Kedah, Mesyuarat Kedua Penggal Kelima, Dewan Undangan Negeri Kedah Kedua Belas (Mesyuarat Bajet 2013) di Wisma Darul Aman.

Kita telah mendengar 10 projek tinggalan BN yang jadi biawak hidup terpaksa ditanggung oleh kerajaan Pakatan kini. Rupanya terdapat satu ekor biawak hidup lagi yang ditinggalkan BN yang belum disenarai melibatkan kerugian RM3.3 juta. Perkara tersebut didedahkan oleh YB Dato' Amiruddin Hamzah pada Persidangan DUN Kedah tadi.




Oleh : SARINA ISMAIL

ALOR SETAR – Akibat salah tadbir dan perjanjian yang longgar semasa pemerintahan dahulu, kerajaan negeri terpaksa membayar tuntutan kepada syarikat-syarikat  berkaitan yang mengendalikan beberapa projek.
Demikian didedahkan oleh Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah, YB Dato'Amiruddin Hamzah (PAS-Anak Bukit) bagi menjawab soalan yang diajukan oleh YB Abdullah Jusoh (PAS- Pantai Merdeka) yang inginkan penjelasan berkaitan nama syarikat, projek yang dikendalikan, nama agensi dan jumlah tuntutan yang terpaksa ditanggung oleh kerajaan negeri.
 
"Antara nama syarikat yang terlibat ialah Kedah Agro Industries Marketing Berhad (KAIMB) di mana mahkamah telah memutuskan tuntutan sebanyak RM2.16 juta akibat satu projek pengurusan ternakan udang di Kerpan. KAIMB telah menandatangi  perjanjian pengurusan ternakan berkenaan bersama Kedah Aquaculture Sdn. Bhd (KASB).


"KAIMB telah melantik sebuah syarikat Agro Shrimp Sdn. Bhd untuk menguruskan kerja-kerja berkenaan dan Agro Shrimp pula melantik syarikat lain iaitu Usaha Fadilat Sdn. Bhd untuk mengendalikannya," jelasnya.


Tegasnya lagi, apabila hasil ternakan dijual dan keuntungan diperolehi oleh Usaha Fadilat Sdn. Bhd, amat malang sekali keuntungan berkenaan tidak dimasukkan ke dalam akaun Agro Shrimp Sdn. Bhd dan ini mengakibatkan ianya dituntut oleh KASB. Tuntutan tersebut telah dibawa ke mahkamah dan mahkamah memutuskan KAIMB perlu membayar kepada KASB sebanyak RM2.16 juta.
"Kita cuba dapatkan maklumat dengan Usaha Fadilat Sdn. Bhd tetapi malang sekali tiada perjanjian yang dibuat. Sekarang pihak kerajaan negeri sedang berusaha memohon perkara ini kepada KASB memandangkan ianya syarikat yang dikuasai oleh Menteri Kewangan DiPerbadankan (MKB).
"Ini semua berlaku berpunca dari salah tadbir  pengurusan  dan berlaku sebelum kerajaan negeri sekarang memerintah Kedah," sambungnya lagi.

Selain itu beliau turut mendedahkan projek Feedlot di Pendang yang juga di bawah KAIMB serta dibina oleh Bina Ekoculture Sdn. Bhd dan melibatkan RM3.3 juta dan tiada sebarang perjanjian yang diadakan bersama tuan tanah. Setelah dibelanjakan sejumlah wang berkenaan, agak mengejutkan kerana sebaliknya ianya hanya disewa dengan syarikat lain dengan bayaran RM60 ribu setahun dan menuntut kepada bayaran sewaan RM5 ribu sebulan.


"Kita pun tak tahu apa yang syarikat itu buat. Kalau kita nak dapatkan semula kos RM3.5 juta itu kita kena sewa kepada mereka selama 58 tahun. Sekarang ini pun mereka telah berhenti beroperasi dan sewa RM5 ribu sebulan pun tidak dibayar. Insfrastruktor yang ada di kawasan berkenaan pun tidak boleh diambil kerana tanah berkenaan milik orang," dedahnya lagi.

Lain pula apa yang berlaku kepada Yayasan Islam Negeri Kedah (YIKed), di bawah syarikat YIKed Pengkalan Kundur Sdn. Bhd, akibat kecuaian dalam pengurusan ianya di bawa kemahkamah yang melibatkan pembayaran sebanyak RM11 juta.
"Kita pun tak faham, projek ini sebahagian berjalan manakala sebahagiannya tidak. Ada tanah yang dikeveat tapi kemudian dilepaskan, akibatnya berlaku kecuaian dalam pengurusan dan dibawa ke mahkamah. Orang yang pegang YIKed ketika itu adalah Menteri Besar lalu, Tan Sri Osman Aroff dan akibat kecuaian, kerajaan negeri (kini) terpaksa membayar kepada Syarikat Senisinga Sdn. Bhd sebanyak RM11 juta," ujar Amiruddin.
Jawapan itu berikutan bersidangnya Persidangan Dewan Undangan Negeri Kedah, Mesyuarat Kedua Penggal Kelima, Dewan Undangan Negeri Kedah Kedua Belas (Mesyuarat Bajet 2013) di Wisma Darul Aman.

Kedah La: Pendedahan terbaru... projek feedlot <b>di Pendang</b> rugi <b>...</b>

Posted: 21 Nov 2012 08:21 AM PST

Kita telah mendengar 10 projek tinggalan BN yang jadi biawak hidup terpaksa ditanggung oleh kerajaan Pakatan kini. Rupanya terdapat satu ekor biawak hidup lagi yang ditinggalkan BN yang belum disenarai melibatkan kerugian RM3.3 juta. Perkara tersebut didedahkan oleh YB Dato' Amiruddin Hamzah pada Persidangan DUN Kedah tadi.


Oleh : SARINA ISMAIL

Demikian didedahkan oleh Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah, YB Dato'Amiruddin Hamzah (PAS-Anak Bukit) bagi menjawab soalan yang diajukan oleh YB Abdullah Jusoh (PAS- Pantai Merdeka) yang inginkan penjelasan berkaitan nama syarikat, projek yang dikendalikan, nama agensi dan jumlah tuntutan yang terpaksa ditanggung oleh kerajaan negeri.
 
"Antara nama syarikat yang terlibat ialah Kedah Agro Industries Marketing Berhad (KAIMB) di mana mahkamah telah memutuskan tuntutan sebanyak RM2.16 juta akibat satu projek pengurusan ternakan udang di Kerpan. KAIMB telah menandatangi  perjanjian pengurusan ternakan berkenaan bersama Kedah Aquaculture Sdn. Bhd (KASB).

"KAIMB telah melantik sebuah syarikat Agro Shrimp Sdn. Bhd untuk menguruskan kerja-kerja berkenaan dan Agro Shrimp pula melantik syarikat lain iaitu Usaha Fadilat Sdn. Bhd untuk mengendalikannya," jelasnya.

Tegasnya lagi, apabila hasil ternakan dijual dan keuntungan diperolehi oleh Usaha Fadilat Sdn. Bhd, amat malang sekali keuntungan berkenaan tidak dimasukkan ke dalam akaun Agro Shrimp Sdn. Bhd dan ini mengakibatkan ianya dituntut oleh KASB. Tuntutan tersebut telah dibawa ke mahkamah dan mahkamah memutuskan KAIMB perlu membayar kepada KASB sebanyak RM2.16 juta.
"Kita cuba dapatkan maklumat dengan Usaha Fadilat Sdn. Bhd tetapi malang sekali tiada perjanjian yang dibuat. Sekarang pihak kerajaan negeri sedang berusaha memohon perkara ini kepada KASB memandangkan ianya syarikat yang dikuasai oleh Menteri Kewangan DiPerbadankan (MKB).
"Ini semua berlaku berpunca dari salah tadbir  pengurusan  dan berlaku sebelum kerajaan negeri sekarang memerintah Kedah," sambungnya lagi.

Selain itu beliau turut mendedahkan projek Feedlot di Pendang yang juga di bawah KAIMB serta dibina oleh Bina Ekoculture Sdn. Bhd dan melibatkan RM3.3 juta dan tiada sebarang perjanjian yang diadakan bersama tuan tanah. Setelah dibelanjakan sejumlah wang berkenaan, agak mengejutkan kerana sebaliknya ianya hanya disewa dengan syarikat lain dengan bayaran RM60 ribu setahun dan menuntut kepada bayaran sewaan RM5 ribu sebulan.

"Kita pun tak tahu apa yang syarikat itu buat. Kalau kita nak dapatkan semula kos RM3.5 juta itu kita kena sewa kepada mereka selama 58 tahun. Sekarang ini pun mereka telah berhenti beroperasi dan sewa RM5 ribu sebulan pun tidak dibayar. Insfrastruktor yang ada di kawasan berkenaan pun tidak boleh diambil kerana tanah berkenaan milik orang," dedahnya lagi.

Lain pula apa yang berlaku kepada Yayasan Islam Negeri Kedah (YIKed), di bawah syarikat YIKed Pengkalan Kundur Sdn. Bhd, akibat kecuaian dalam pengurusan ianya di bawa kemahkamah yang melibatkan pembayaran sebanyak RM11 juta.
"Kita pun tak faham, projek ini sebahagian berjalan manakala sebahagiannya tidak. Ada tanah yang dikeveat tapi kemudian dilepaskan, akibatnya berlaku kecuaian dalam pengurusan dan dibawa ke mahkamah. Orang yang pegang YIKed ketika itu adalah Menteri Besar lalu, Tan Sri Osman Aroff dan akibat kecuaian, kerajaan negeri (kini) terpaksa membayar kepada Syarikat Senisinga Sdn. Bhd sebanyak RM11 juta," ujar Amiruddin.

Jawapan itu berikutan bersidangnya Persidangan Dewan Undangan Negeri Kedah, Mesyuarat Kedua Penggal Kelima, Dewan Undangan Negeri Kedah Kedua Belas (Mesyuarat Bajet 2013) di Wisma Darul Aman.


 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved