ads

Selasa, 4 Disember 2012

02 di sungai petani - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di sungai petani - Google Blog Search


AKSI PANAS REMAJA KETERLALUAN <b>DI SUNGAI PETANI</b>

Posted: 27 Nov 2012 06:04 PM PST

02 di gurun kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di gurun kedah - Google Blog Search


BLUES ANAK <b>KEDAH</b>....: <b>GURUN</b> SAHARA-<b>GURUN</b> TERBESAR <b>DI</b> <b>...</b>

Posted: 02 Nov 2012 06:18 AM PDT


Sahara adalah nama sebuah padang pasir terbesar di dunia. Nama "Sahara" diambil dari bahasa Arab yang bererti "padang pasir". Bahasa Arab pada gilirannya mengambil dari bahasa Sumeria. Sahara terletak di utara Afrika dan berusia 2,5 juta tahun. Padang pasir ini terbentang dari Samudera Atlantik ke Laut Merah. Dari Laut Tengah di utara sampai ke Sahel di sebelah selatan. Dari Mauritania di sebelah barat ke Mesir di sebelah timur. Padang pasir ini membahagikan benua Afrika menjadi Afrika Utara dan Afrika "yang sejatinya". Kedua bagian benua ini sangat berbeza, baik secara iklim maupun budaya. Luas padang pasir ini sekitar 9.000.000 km2.

Di bahagian utara Benua Afrika ada padang pasir terluas di dunia: Gurun Sahara. Luas padang pasir itu membentang dari Samudera Atlantik ke Laut Merah. Kemudian, dari Laut tengah di Utara Afrika membentang hingga ke Sahel di Selatan Afrika. Bila diukur luasnya mencapai 9 juta km persegi.

 Nama Sahara berasal dari bahasa Arab yang bererti padang pasir. Gurun ini diperkirakan sudah berusia lebih dari 2,5 juta tahun. Sahara juga selama ini dikenal sebagai gurun terpanas di dunia. Suhunya kadang-kadang boleh mencapai 58 darjah celcius.

Dulunya, suhu udara di Gurun Sahara sebenarnya tidaklah panas. Pada zaman ais dahulu, Sahara adalah tempat yang sangat dingin. Bahkan, ketika zaman ais berakhir pada sekitar 10 ribu tahun lalu, iklim di Sahara masih sangat basah. Daerahnya saat itu masih ditutupi padang rumput dan hutan belantara.

Namun, iklim sejuk tapi ekstrem itu mulai berubah 360 darjah sejak sekitar 6.000 tahun lalu. Saat itu iklim di Afrika menjadi sangat kering. Dari situlah, secara perlahan Sahara membentuk diri menjadi gurun pasir yang sangat tandus dan panas.

Sahara memang sangat unik dan ajaib. Persis di tengah padang pasir terdapat pegunungan Ahaggar yang sangat tinggi menjulang. Di sebelah timur laut padang pasir terdapat dataran tinggi berbatu yang terkenal dengan sebutan Tassili. Di sebelah utara dan barat terdapat lautan pasir nan luas bernama Erg.

Salah satu keajaiban Sahara yang hingga kini masih sangat melegenda adalah kewujudan Oasis, daerah yang memiliki tingkat kesuburan tanah sangat tinggi. Terdapat 90 oasis yang tersebar di seluruh penjuru gurun.

Salah satu karakteristik Gurun Sahara yang juga dipunyai oleh 12 gurun utama dunia lainnya, adalah soal curahan hujan. Hampir sepanjang tahun, hujan sangat jarang turun di kawasan tersebut. Suhu siang hari di Sahara  sangat terik, tapi sebaliknya pada malam hari boleh menusuk tulang kerana terlalu dingin.

Kota-kota penting yang ada di sekitar Sahara, diantaranya Nouakchott (ibukota Mauritania), Tamanraset, Ouargla, Bechar, Messoud, Ghardaia, El Oued, Aljazair, Agadez, Niger (Nigeria), Faya-Largeau, dan Chad (Libya). Kota-kota tersebut memiliki peranan yang penting kerana berdekatan dengan Sahara.

Seperti gurun dan padang pasir lain yang ada di dunia, di Sahara terdapat juga binatang khas yang hingga kini masih hidup. Binatang tersebut adalah Unta Dromedarius (Camelus Dromedarius).

Unta Dromedarius adalah satu-satunya unta asli Sahara yang masih bertahan hidup. Meskipun saat ini kewujudan semakin bertambah dan berkembang biak, unta Sahara masih dikembangbiakan di kebun-kebun binatang besar di dunia.

Keistimewaan unta dari Sahara adalah kemampuannya untuk berjalan kaki di atas padang pasir yang tandus dan panas. Dengan kecepatan 13-16 km/jam, unta tersebut boleh berjalan selama berjam-jam tanpa henti dengan membawa beban yang sangat banyak. Unta Dromedarius diperkirakan telah ada di Sahara sejak 4000 hingga 2000 sebelum masehi.

Sahara juga memiliki tumbuhan yang khas, seperti kurma. Pohon kurma di Sahara biasanya tumbuh subur di sekitar Oasis. Selain kerana tanahnya sangat subur, di Oasis juga terdapat sumber air yang boleh menjadi makanan untuk pertumbuhan pohon. Buah kurma dari Sahara terkenal sangat lazat dan baik untuk kesihatan.

Di Sahara juga hidup tumbuhan kaktus, rumput kasar, semak berduri dan rumput dawai. Kaktus akan sangat mudah dijumpai di Sahara karena memang memiliki karakteristik istimewa untuk bertahan hidup. Batang kaktus mampu menyimpan persediaan air sangat banyak.

Sahara juga menyimpan kekayaan alam yang luar biasa. Di dalam perut bumi Sahara, terdapat potensi minyak bumi yang sangat banyak. Potensi itu jugalah yang mampu mengangkat ekonomi negara-negara Arab ke tingkat kemakmuran yang tinggi.

Di Gurun Sahara juga ada penduduknya. Antara lain suku Baduwi, salah satu suku yang ada di tanah Arab. Suku Baduwi biasanya memang tinggal di kawasan padang pasir yang tandus. Mereka bertahan hidup dari oasis yang ada dan cara hidup mereka yang nomaden (berpindah-berpindah).

Di Sahara juga hidup suku Tuareg dan Arabiya yang berkarakter Arab, serta suku Nubians, Zaghawa, Kanuri, Peul (Fulani), Hausmanit dan Songhai, yang berkarakter Afrika dan berkulit hitam.

02 di kuala kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kuala kedah - Google Blog Search


Azrul 3R: PROGRAM 3R <b>DI</b> SMK SERI AMPANG, <b>KUALA KEDAH</b>

Posted: 28 Nov 2012 09:32 PM PST

AKTIVITI KUTIPAN BARANGAN KITAR SEMULA DI SMK SERI AMPANG 
Walaupun pada musim cuti sekolah dan peperiksaan SPM, Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Ampang yang merupakan sekolah paling aktif menjalankan program Bank Kitar Semula anjuran pihak PPSPPA Negeri Kedah tetap menjalankan aktiviti kutipan barangan kitar semula pada 29 November 2012 bagi menyokong kempen 3R yang dianjurkan oleh PPSPPA. Dengan kerjasama pihak vendor berhampiran, sebanyak 400 kg lebih barangan kitar semula yang berjaya dikumpul, diasing dan ditimbangkan.

02 di tanjung dawai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di tanjung dawai - Google Blog Search


kerajaan pusat bangun perkampungan nelayan moden <b>di tanjung</b>

Posted: 22 Nov 2012 04:46 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Kerajaan Pusat akan membangunkan projek pembinaan perkampungan nelayan bernilai RM45 juta, bagi membantu menyelesaikan masalah perumahan nelayan di Tanjung Dawai, di sini. Perkara itu dimaklumkan Ketua Setiausaha ...

02 di langkawi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di langkawi - Google Blog Search


Sweet Memories 0f MWM&#39;s: Mggu ke2 along berada <b>di langkawi</b>...

Posted: 25 Nov 2012 06:09 AM PST

Hari ini babah dah sound mama, dgn pertanyaan bila along nak balik ni mama? Hehehe tu yg katakan sikap seorg bapak.. dia akan bercakap juga akhirnya apa yg dia rasa...sikap seorg mak dia akan terus2 bercakap apa yg dia rasakan tak tunggu2 dah. Mama rindu dr hari pertama lagi, tapi babah buat dekkkkkkk jeee.... tapi mlm ni soalan tersebut dah terkeluar dr mulut babah. Mama suka menyakat babah, terus kata awat babah rindu along ka? babah jawap ya la nama pun anak....hehhehee so sweet.. Entah la mama nak pekeras suruh balik pun dok pikiaq kelas swimming tak habis lagi.. nanti rugi lak fees nak kena bayar tapi belajar tak habis pun.. Tak palah tahan jelah lagi, along cakap dia nak duduk sampai habis mggu ni ja. Apa2 pun tgk mggu depan mcm mn, lagipun awal bulan 12 kelas tusyen dekat teacher maliga akan bermula semula so nnti mau tak mau along kena balik juga.

Jom layan pic along dr sana sebahagian sahaja yg disave dr fb mama dicopy dr whatapp acik utk mama....

acik hantaq pic along tengah tolong susun kerusi tanpa disuruh oleh sesiapa pun... tak pa belajaq buat keja esok tak la malas sgt...Acik tunjuk brand masrom sup utk mama buat sendiri bg kat angah...sbb angah ni suka sgt masrom sup pizza hut....sambil along dok melayoq buah durian walhal kat umah kita pun dah nak termuntah pun mkn durian...hehheeee
Posted via DraftCraft app
 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved