ads

Khamis, 20 Disember 2012

02 di pokok sena - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di pokok sena - Google Blog Search


MP PAS <b>Pokok Sena</b>: Projek2 <b>di</b> bawah TERAJU? « Ahli Parlimen <b>...</b>

Posted: 20 Dec 2012 03:53 AM PST

JABATAN PERDANA MENTERI:
PKR
- Anwar Ibrahim (Permatang Pauh), Mohamed Azmin Ali (Gombak), Sivarasa Rasiah (Subang), Khalid Ibrahim (Bandar Tun Razak), William Leong (Selayang), Ahmad Kasim (Kuala Kedah), Fuziah Salleh (Kuantan)

Pas - Abdul Hadi AWang (Marang), Nasharudin Mat Isa (Bachok), Salahuddin Ayub (Kubang Kerian), Dr Hatta Ramli (Kuala Krai), Dr Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor), Taib Azamudden Md. Taib (Baling), Khalid Samad (Shah Alam)

DAP - Lim Kit Siang (Ipoh Timor), Ngeh Koo Ham (Beruas), Hiew King Chiew (Kota Kinabalu), John Fernandez (Seremban)

KEMENTERIAN DALAM NEGERI:
PKR – Johari Abdul (Sungai Petani) Pas – Salahuddin Ayub (Kubang Kerian) DAP - Karpal Singh (Bukit Gelugor)

KEMENTERIAN KEWANGAN:
PKR – Mohamed Azmin Ali (Gombak) Pas – Dr Dzulkefly Amad (Kuala Selangor) DAP – Lim Guan Eng (Bagan)

KEMENTERIAN PERTAHANAN:
PKR – Saifuddin Nasution Ismail (Machang) Pas – Muhammad Nizar Jamaluddin (Bukit Gantang) DAP – Liew Chin Tong (Bukit Bendera)

KEMENTERIAN PELAJARAN:
PKR – Yusmadi Yusof (Balik Pulau) Pas – Che Uda Che Nik (Sik) DAP – Chong Eng (Bukit Mertajam)

KEMENTERIAN KERJA RAYA:
PKR – Kamarul Bahrin Abbas (Teluk Kemang) Pas – Mahfuz Omar (Pokok Sena) DAP – Gobind Singh Deo (Puchong)

KEMENTERIAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN HAL EHWAL PENGGUNA:
PKR – Azan Ismail (Indera Mahkota) Pas – Dr Mohd Abdul Wahid Endut (Kuala Terengganu) DAP – Jeff Ooi (Jelutong)

KEMENTERIAN PEMBANGUNAN WANITA, KELUARGA DAN MASYARAKAT:
PKR – Zuraida Kamaruddin (Ampang) Pas – Siti Zailah Mohd Yusoff (Rantau Panjang) DAP – Fong Po Kuan (Batu Gajah)

KEMENTERIAN PENGANGKUTAN:
PKR – Fuziah Salle (Kuantan) Pas – Khalid Samad (Shah Alam) DAP – Tan Kok Wai (Cheras)

KEMENTERIAN PERUSAHAAN, PERLADANGAN DAN KOMODITI:
PKR – Rashid Din (Merbok) Pas – Wan Abdul Rahim Wan Abdullah (Kota Bharu) DAP – Er Teck Hwa (Bakri)

KEMENTERIAN TENAGA, TEKNOLOGI HIJAU DAN AIR:
PKR – Chua Tian Chang (Batu) Pas – Nasir Zakaria (Padang Terap) DAP – Charles Anthony Santiago (Klang)

KEMENTERIAN PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI:
PKR – William Leong (Selayang) Pas – Dr Mohd Hatta Ramli DAP – Teresa Kok

KEMENTERIAN PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI
PKR – Ahmad Kassim (Kuala Kedah) Pas – Taib Azamudeen Md Taib (Baling) DAP – Sim Tong Him (Kota Melaka)

KEMENTERIAN PENERANGAN, KOMUNIKASI, KESENIAN DAN KEBUDAYAAN
PKR – Amran Abdul Ghani (Tanah Merah) Pas – Mahfuz Omar (Pokok Sena) DAP – Teo Nie Ching (Serdang)

KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA
PKR – Abdullah Sani Abdul Hamid (Kuala Langat) Pas – Muhammad Husain (Pasir Puteh) DAP – M Kulasegaran (Ipoh Barat)

KEMENTERIAN SAINS, TEKNOLOGI DAN INOVASI
PKR – Nurul Izzah Anwar (Lembah Pantai) Pas – Che Rosli Che Mat (Hulu Langat) DAP – Chow Kon Yeow (Tanjong)

KEMENTERIAN PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN
PKR – Hee Loy Sian (Petaling Jaya Selatan) Pas – Dr Siti Mariah Mahmud (Kota Raja) DAP – Nga Kor Ming (Taiping)

KEMENTERIAN KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH
PKR – Abdul Aziz Kadir (Ketereh) Pas – Abdul Halim Abdul Rahman (Pengkalan Chepa) DAP – M Manogaran (Telok Intan)

KEMENTERIAN LUAR NEGERI
PKR – Sivarasa Rasiah (Subang) Pas – Kamarudin Jaffar (Tumpat) DAP – P Ramasamy (Batu Kawan)

KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN
PKR – Loh Gwo Burne (Kelana Jaya) Pas – Mohd Firdaus Ja'afar (Jerai) DAP – Anthony Loke Siew Fook (Rasah)

KEMENTERIAN KESIHATAN:
PKR – Dr Lee Boon Chye (Gopeng) Pas – Dr Mohd Hayati Othman (Pendang) DAP – Dr Tan Seng Giaw (Kepong)

KEMENTERIAN PELANCONGAN
PKR – Manikavasagam Sundaram (Kapar) Pas – Wan Abdul Rahim Wan Abdullah (Kota Bharu) DAP – Fong Kui Lun (Bukit Bintang)

KEMENTERIAN WILAYAH PERSEKUTUAN:
PKR – Wee Choo Keong (Wangsa Maju) Pas – Dr Lo' Lo' Mohd Ghazali (Titiwangsa) DAP – Lim Lip Eng (Segambut)

KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI
PKR – Yusmadi Yusof (Balik Pulau) Pas – Salahuddin Ayub (Kubang Kerian) DAP – Tony Pua Kiam Wee (Petaling Jaya Utara)

KEMENTERIAN SUMBER ASLI DAN ALAM SEKITAR:
PKR – Gobalakrishnan Nagapan (Padang Serai) Pas – Dr Mujahid Yusof Rawa (Parit Buntar) DAP – Chong Chien Jen (Bandar Kuching)

02 di sungai petani - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di sungai petani - Google Blog Search


Gambar Rusuhan <b>di Sungai Petani</b> kedah? | Berita Semasa

Posted: 19 Dec 2012 01:45 AM PST

Rusuhan Sungai Petani Gambar Rusuhan di Sungai Petani, Kedah? Polis Kedah : Rusuhan di Daerah Kuala Muda FITNAH!

Rusuhan di Sungai Petani : Polis Kedah memberi amaran keras agar khabar angin kononnya berlaku rusuhan di daerah Kuala Muda yang disebarkan menerusi laman sosial dan khidmat pesanan ringkas (SMS), dihentikan serta-merta.

Timbalan Ketua Polis Kedah Datuk Abdul Ghafar Rajab berkata kira-kira pukul 9 hingga pukul 10 malam tadi, polis menerima banyak panggilan telefon berikutan tersebarnya khabar angin bahawa berlaku (rusuhan kaum) rusuhan di Sungai Petani di daerah Kuala Muda.

Rusuhan di Kuala Muda Kedah Gambar Rusuhan di Sungai Petani, Kedah? Polis Kedah : Rusuhan di Daerah Kuala Muda FITNAH!"Kita ingin maklumkan kepada semua rakyat Malaysia bahawa berita yang tersiar dalam Facebook, Twitter dan SMS itu tidak betul dan palsu, hakikatnya keadaan di Kuala Muda adalah aman dan tenteram. Tiada kematian atau kecederaan serius yang berlaku.

"Sehingga sekarang (sidang media) hanya ada beberapa insiden sahaja yang berlaku, bermula daripada insiden (pergaduan) pada awal pagi 16 Disember lalu (Ahad), yang mana hasil siasatan dan risikan yang kita kumpul mendapati insiden itu tiada kaitan dengan permusuhan atau kebencian," katanya dalam sidang media di Ibupejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Muda lewat malam tadi.

Abdul Ghafar berkata kes yang berlaku pada awal pagi Ahad lalu itu adalah kes terpencil yang melibatkan kumpulan pemuda yang berlarutan kepada beberapa insiden lain yang dilakukan dengan tujuan membalas dendam terhadap insiden pertama.

  1. ia berpunca daripada kegiatan lumba motor tetapi telah berlaku pergaduhan yang mana kedua-duanya memanggil kawan masing-masing, dan berlaku empat lagi insiden lain.
  2. Insiden yang didakwa ramai kononnya berlakunya rusuhan di Sungai Petani ini bukan berpunca daripada kebencian, ia tindakan yang dibuat oleh mereka yang kurang bijak. Bagaimanapun polis berjaya mengawal keadaan sehinggalah tersebarnya berita palsu yang boleh mencetuskan kemarahan

Rusuhan Kaum Sungai Petani1 Gambar Rusuhan di Sungai Petani, Kedah? Polis Kedah : Rusuhan di Daerah Kuala Muda FITNAH!

Dalam pada itu, Abdul Ghafar turut meminta semua ketua kaum agar dapat memberi penerangan yang jelas berhubung perkara itu kepada masyarakat di kawasan masing-masing.

Kepada semua kaum maklumkan kepada anak buah masing-masing agar jangan bertindak di luar batasan undang-undang terasuk sebarkan fitnah mengatakan berlakunya rusuhan di Sungai Petani, Kedah

[Sumber : Berita Bernama Malaysia]

Pergaduhan <b>Di Sungai Petani</b>, Usaha Terdesak Untuk Raih Undi <b>...</b>

Posted: 18 Dec 2012 08:00 PM PST

22 Mac lalu, portal ini telah mendedahkan bagaimana Rashid Din, Ahli Parlimen Merbok BERCAKAP BESAR yang PKR serta Pakatan Rakyat tidak memerlukan undi daripada masyarakat India untuk menang pada PRU13 nanti. (BACA DI SINI). Sebaik-baik sahaja pendedahan tersebut dibuat, Rashid Din cuba menafikannya walaupun bukti-bukti secara jelas menunjukkan bagaimana kebenciannya terhadap masyarakat India yang telah memenangkan calon-calon PKR dan Pakatan Rakyat di Merbok dan Sungai Petani.

Umum mengetahui, masyarakat India di Sungai Petani dan Merbok merupakan suara penentu kemenangan calon-calon pilihanraya daripada parti-parti yang bertanding, meskipun jumlah mereka bukanlah majoriti. 

Kemusnahan yang dilakukan oleh Rashid Din, ternyata amat mengecewakan kepimpinan utama PKR, khususnya Anwar Ibrahim. Justeru, pelbagai cara telah dilakukan oleh pimpinan utama PKR, khususnya pemimpin-pemimpin India PKR untuk memulihkan semula sokongan terhadap parti tersebut. Mereka bergerak dan berceramah dari satu kawasan ke satu kawasan yang majoriti penduduknya adalah masyarakat India di sekitar Merbok dan Sungai Petani. 

Dan seperti biasalah, apabila para pemimpin PKR berceramah, mereka akan membangkitkan sentimen perkauman dan cuba meniup perasaan tidak puas hati di kalangan khalayak yang mendengar atau menghadiri ceramah mereka. 

Sungai Petani dan Merbok secara amnya adalah sebuah kawasan 'selamat'. Pasukan keselamatan khususnya PDRM telah menjalankan tugas dengan sebaik-baik mungkin untuk memastikan tahap keselamatan di kedua-dua daerah tersebut, malah di seluruh Kedah dan Malaysia amnya, berada dalam keadaan TERBAIK. 

Di mana-mana sahaja, pergaduhan kecil melibatkan golongan remaja, akan berlaku. Pergaduhan tidak sahaja melibatkan individu-individu berlainan kaum, tetapi juga agama. Dan pergaduhan-pergaduhan seperti itu, akan berakhir dengan pantas apabila wujudnya campurtangan pihak berkuasa, khususnya PDRM.

Bagaimanapun, ada pihak yang tidak berpuas hati dengan keamanan yang berjaya diwujudkan oleh PDRM. Menyedari konflik perkauman boleh meningkatkan jumlah undi, pihak berkenaan berusaha sebaik-baik mungkin untuk meniup sentimen perkauman sama ada menerusi tulisan-tulisan di blog, portal, mahupun di Facebook. Berita pergaduhan di Sungai Petani itu disensasikan. Dan sekali lagi Taman Keladi serta Taman Ria naik nama kerana pergaduhan antara kaum. 

Usaha dibuat dengan sebaik-baiknya agar masyarakat India dan Melayu di Sungai Petani dan Merbok saling curiga-mencurigai.

Untuk mendapatkan undi, pihak-pihak berkenaan akan tampil dan muncul sebagai HERO atau SIVAJI yang memperjuangkan 'keadilan' kononnya. Memandangkan yang cedera parah dan sedang menerima rawatan dari pihak hospital adalah MELAYU, maka yang akan muncul nanti adalah pemimpin-pemimpin Melayunya. Pemimpin-pemimpin berkenaan akan segera menyatakan bahawa PDRM tidak mampu untuk menyelamatkan Melayu dan menjaga masalah awam di Sungai Petani khususnya. 

Kalau mereka dipilih pada PRU13 nanti, akan ada bermacam-macam program yang akan diatur untuk memulihkan semula tahap keselamatan serta persefahaman antara masyarakat India dan masyarakat Melayu di Sungai Petani khususnya. Dan yang paling penting, menurut mereka, inisiasi pergaduhan tersebut sebenarnya telah dimulakan oleh UMNO. 

Kata mereka lagi, pemimpin UMNO khususnya di Sungai Petani dan Merbok amat terdesak untuk mendapatkan undi daripada masyarakat pengundi Melayu. Malah kata mereka lagi, pergaduhan tersebut tercetus kerana UMNO mahukan pergaduhan kaum, sekaligus menunjukkan UMNO dan Barisan Nasional bukanlah sebuah parti yang boleh diharap. 

Pergaduhan yang tercetus bermula daripada kes kecurian motosikal tersebut dan tidak ada kena-mengena dengan mana-mana parti politik khususnya UMNO dan Barisan Nasional akan disensasikan dengan UMNO dan Barisan Nasional bakal dituduh dan dipersalahkan. Manakala PDRM pula akan didakwa, sengaja membiarkan pergaduhan tersebut tercetus kerana sifat PDRM iaitu BARUA UMNO.

Itu yang akan berlaku dan para pemimpin daripada pakatan berkenaan akan berbondong-bondong ke Sungai Petani, sama ada untuk menunjukkan simpati, menunjukkan keperwiraan dan kepedulian tetapi yang lebih penting, untuk menghasut para pengundi agar kekal memilih calon-calon mereka dalam PRU akan datang.

Anda tidak percaya? Tidak perlu tunggu berminggu-minggu untuk membuktikannya… anda dipersilakan ke mana-mana ceramah puak berkenaan pada malam nanti di Sungai Petani dan Merbok, khususnya! 

Atau anda hanya perlu menjengah Facebook atau portal atau blog-blog mereka!

di negeri kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri kedah - Google Blog Search


Universiti &#39;lima bintang&#39; <b>di Negeri Kedah</b> - Mahligai An-Nur

Posted: 11 Dec 2012 06:57 PM PST

KUALA KETIL – Kampus Kolej Universiti Insaniah (KUIN) Kuala Ketil dijangka siap hujung tahun ini. Ianya akan menjadi universiti 'lima bintang' bagi rakyat Kedah apabila ianya siap nanti.

02 di baling - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di baling - Google Blog Search


Malaysians Must Know the TRUTH: PEJABAT PAS <b>DI BALING</b> <b>...</b>

Posted: 24 Nov 2012 07:45 AM PST


Oleh : MOHD FIRDAUS BIN MD NOR
KOTA KINABALU : Seorang kakitangan Pejabat Pemuda PAS Negeri Sabah terkejut apabila mendapati pintu dan papan tanda pejabat berkenaan dibaling telur serta diconteng dengan perkataan kesat awal pagi kelmarin.
Kejadian yang disedari kira-kira jam 8.30 pagi itu ketika kakitangan tersebut ingin membuka pejabatnya.
Ketua Pemuda PAS Sabah, Lahirul Latigu percaya perbuatan membaling telur dan melemparkan kata-kata kesat itu dilakukan sesetengah pihak yang kurang menyenangi tindakan PAS yang agresif melawan kezaliman yang diperlakukan oleh pihak tertentu.
"Kita sendiri berasa kurang selesa bila diperlakukan sebegini. Perbuatan ini langsung tidak menunjukkan moral yang tinggi dikalangan individu mahupun parti yang terkesan akibat tindakan agresif yang dilakukan oleh PAS sejak akhir-akhir ini," katanya kepada satu kenyataan, kelmarin.
Bagaimanapun Lahirul berkata, beliau tidak mengesyaki pihak yang terbabit dan tidak berhasrat untuk melaporkan perbuatan berkenaan kepada pihak polis.
"Kali ini kita maafkan mereka, supaya mereka benar-benar menginsafi bahawa perbuatan mereka ini adalah yang tidak bermoral," ujarnya.
Sementara itu, pejabat PAS Kawasan Sepanggar turut dipecahkan cermin apabila dibaling objek keras awal pagi kelmarin.
Kejadian yang mengejutkan kakitangan pejabat berkenaan yang sedang tidur itu bagaimanapun tidak mendatangkan kecederaan.
Ketua Pemuda PAS Kawasan Sepanggar, Saifuddin Ahmad berkata, ini merupakan kejadian pertama yang berlaku setelah pejabat berkenaan beroperasi sejak dua tahun yang lalu.
Beliau berkata, wakilnya telah membuat laporan polis di Balai Polis Alamesra berhubung perkara berkenaan.

02 di tanjung dawai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di tanjung dawai - Google Blog Search


Gieyana.Com ®: Ikan Bakar yg Awesome <b>di Tanjung Dawai</b>, Kedah.

Posted: 14 Oct 2012 11:27 PM PDT

Baru2 nie team saya yg tersayang sempat menjejakkan kaki di sini. Ini kiranya kali pertama saya sampai kat Tanjung Dawai nie. Suami dah banyak kali dah sampai psl rumah nenek dgn Tanjung Dawai nie memang dekat. Dari Merbok ke sini dalam 20 minit jer. Selalunya kalau pergi ziarah nenek, saya dan keluarga banyak kali ke Pantai Merdeka jer sambil lepak2..
Kali ni saja tukar selera dan suasana utk tgk dan membeli ikan2 kering dan seumpamanya kat sini. Tempat nyer best! Santai jer...Mostly kat sini ada jual ala2 macam kat Pangkor tue...nanti saya buat preview kat separate entry yer! (ni mau tunggu berkurun kot nak keluarkan entry! ngeh3..entry last day kat KL pon belum keluar lagi..oppss..insyaallah early next month saya ke KL lagi!)
First at all, sila layan gambar gediks Ummi bersama Abah yg di snap oleh photo cilik! Macam2 aksi haa dia suruh we all posing! Saya dah lupa nama kedai makan nie tp sepanjang deretan persisiran laut nie mmg ada kedai makanan..so uols boleh pilih  mana satu yg berkenan! hihihi... 









Komen saya pasal makan kat sini.
Harga seafood dia mengikut berat. Saya dan suami ambil ikan Jenahak, kalau kat Melaka panggil ikan Jenak kan? cuma RM25 jer sekali masak.Kalau kat Penang mostly RM35+..huhu
Then sotong goreng tepung dier memamg the best! terasa kesegaran sotong tue..cuma RM8.90/6 ekor sotong besar kalau tak silap saya.
Ketam size besar seekor siap masak cuma RM10.00. tue pon anak dara tue mmg suka bebenor dengan  ketam . Perghh..memang murah dan makan sampai senak perut haa nasib baik early dinner at 5.45pm kot dan lepak sini until 7.00pm.

 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved