ads

Sabtu, 2 Februari 2013

02 di langkawi - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

02 di langkawi - Google Blog Search


Hari Pertama <b>di Langkawi</b> | ::: Kak Bunga Punye Blog :::

Posted: 29 Jan 2013 06:39 AM PST

Assalamualaikum w.b.t....kalau tak jawab berdosa, jawab sayang...hihi suke sangat dengar Maria Elena cakap ayat tu...papepun, kalau orang bagi salam kita kene jawab...>,<
Sesiapa yang ada baca entry KB yang lepas mesti tahu kan KB balik kampung mertua di Perlis...KB balik lama...seminggu di sana...wuwuwu dah dapat cuti kan...actually, KB nak hantar Jus Delima kat mertua KB..alhamdulillah, mak mertua KB minum jus ni elok darah tinggi dia...banyak khasiat jus nih..cer tanya encik google..hehehe  :)
Alang-alang dah sampai sana, lajak ke Langkawi ape salahnya kan? bukan selalu dapat balik kampung...=,= kitorang kat sana 3H2M...pepagi hari Selasa tu dah gerak ke Jeti Kuala Perlis...sampai je sana terus parking kereta dan dapat tiket feri terus naik feri...memang tak buang masa lah...:)
Dalam feri tak ramai orang...suka hati je nak duduk mana...of course lah KB nak duduk tepi tingkap...syiok sangat dapat tengok air laut...mendamaikan uolls...^_____^
 Cantik kan? Subhanallah....kagum sangat dengan ciptaan Allah s.w.t...
55 minit kemudian sampai ke Jeti Kuah, Langkawi...ohh mannn...sangat teruja bila dapat jejak kaki kat salah satu Tempat Pelancongan Terbaik di Malaysia....dan sejak dua menjak ni ramai sangat kengkawan KB kat FB duk post pasal bercuti di Langkawi...memang destinasi pilihan awal tahun 2013 agaknya....hehehe
Sampai je jeti...terus cari kereta sewa...dan akhirnya dapat kereta kat bawah ni...mesti tak pernah tengok kan? KB first time tengok...ni kereta Chana Era keluaran China...
mulanya KB nak sewa kereta auto je...tapi kereta tu tak berapa elok pulak...hurmmm terpaksa amik kereta atas nih...manual lak tuh...takda pilihan...sambar jela...huhuhuu mula-mula tu Ya Allah...kekok giler sebab clutch dia tak terasa kot...huhu ape lagi mula-mula bawak tu tentunya bunyi enjin mengaum-ngaum....hahahaha tapi alhamdulillah...pilihan KB nak sewa kereta ni adalah pilihan terbaik sebab kereta ni sangat jimat minyak....KB isi RM40 tahan sampai hari akhir kat sana....padahal satu Langkawi kitorang pusing....search internet...harga dia around RM31000 camtu...eh murah giler...yang penting percutian ni tak banyak membazir tuk isi minyak je...hehhee..
to be continue...................KB nak cerita tentang penginapan pulak lepas nih...jari dah kebas taip nih...esok jelah sambung...hehehe...TQ pada yang sudi singgah blog KB nih...=)

CiNtA HaTi Ku: percutian <b>di langkawi</b> - pulau dayang bunting

Posted: 24 Jan 2013 08:50 PM PST

ok ni cerite pasal hari kedua aku kat langkawi k.. aktiviti kedue kitorang adalah g ke pulau2... kebetulan mmg kitorang da beli tiket siap2 so pagi2 tu lepas brekpes kitorang berkumpul kat underwater world sebelum naik bot..masa nak g sana mmg aku pakai kan baju bese2 je kat wardah sbb cadang nak bg dia main air nnt..en.suami pn pakai baju sempoi jer.cume aku jer mls nak mandi so aku packing kan baju utk dorang berdue je.. janji kat underwater world tu pukul 9 pagi kitorang sampai awal..so ape lg posing2 je la dl dalam kerete...





da bosan bergambar dalam kerete kitorang bergambar kat depan underwater world lak.. semalam x sempat nk amik gambar kat depan so kite posing la banyak2 yer...








x lama tu baru la kitorang gerakx.silap aku kitorang berkumpul kat jeti..kat situ ramai da org berkumpul tp dorang x naik ngan aku la..sebab kat situ banyak travel agen yg buat island hoping ni..mcm aku ni aku amik tiket ms nak naik feri ke langkawi arge die RM30..kalau nak ikut kan boleh dpt kan lg murah dalam RM25 kat area pantai cenang tu tp kene pandai2 cari la yer.. kat sana kitorang di bagi stiker utk di lekat kan kat baju..motip utk kenal kot mane satu org2 yg naik bot tu..so sebelum naik bot wajib la bergambar dl..ohh ya kat situ ada gak kedai yg jual2 mknan ne la tau nnt da sampai pulau tu kelaparan nk mkn..tp kat setiap pulau tu ada je org jual makanan... macam aku, aku x beli pun sbb kitorang da beli siap2 makanan kat kl sebelum dtg sini..haaa excited x???

ok sekarang tibe masa utk naik bot..eh dalam bot tu kan kitorang je yg bawa budak yg lain sume nyer mcm couple2 mayb baru kahwin kot... so wardah la jadi perhatian diorang ms naik bot tu.. 1 boat tu muat dalam 15 org..aku duduk hujung sekali dkt ngan enjin so leh la nampak air laut berbuih2...sampai2 jer terus pakai jaket keselamatan igt kan wardah punye xde saiz sekali ada...suke lak die bl org pakai kan die jaket tu..comel je aku tgk die time tu..

ok time ni bot da laju n leh nampak da buih2 air laut..mmg laju giler aku rasa..nasib la wardah x menangis ms ngah laju tu..die releks je dok diam pandang air..ni 1st time die naik bot..dan macam bese la bl nampak air ayat die... maaa mandi...





ok pulau pertama yg kitorang g adalah pulau dayang bunting..kat tengah2 laut nnt bot akan di slow kan n kite akn di tunjukkan 1 permandangan gunung yg menyerupai orang mengandung..gambar mcm kat bawah ni yer.. kite leh nampak upe bukit tu mcm kepala, breast, perut n kaki.. haaa cube tgk mcm upe org ngah mengandung terbaring je kan..

eh aku ada gak search kat google ape sebenar nyer cerite pasal dayang bunting ni sbb aku sendiri pun x berapa tau sgt..so adalah aku jumpe 1 cerite ni kire cerite dongeng la x tau ar betul ke idak... jom kite bace sama2 yer....

Beberapa ratus tahun dahulu ada seorang jin bernama Mambang Sari duduk di Pulau Langkawi.
Pada tiap-tiap hari Mambang Sari dengan dayang-dayangnya pergi bermain-main di suatu tempat yang di panggil Pasir Telok Ayer Tahun.
Pada satu hari semasa mereka bersuka-sukaan di pantai pasir di Pulau itu, seorang jin bernama Mat Teja melihat mereka, dan Mat Teja jatuh kasih kepada Mambang Sari. Tetapi Mambang Sari tidak tahu langsung bahawa Mat Teja kasih kepadanya.
Selepas bermain-main di Pasir Telok Ayer Tahun, Mambang Sari dan dayang-dayangnya pergi mandi di Telok Lawak.
Tiap-tiap kalinya Mat Teja mengikut dari jauh kerana tidak berani mengatakan kasihnya kepada Mambang Sari.
Pergi ke Telok Ayer Tahun, Mat Teja kena lalui di suatu tempat yang dipanggil Diang. Maka, di tempat ini tinggal seorang tua bernama "Tuk Diang".
Pada suatu hari apabila ia lalu, Tuk Diang bertanya kepada Mat Teja ke mana ia hendak pergi.
Jawab Mat Teja, ia hendak pergi mengikut Mambang Sari kerana ia telah jatuh kasih kepadanya, tetapi ia tidak berani pergi hampir.
Tuk Diang beri petua kepadanya, ambil sebatang tabung buluh, pergi berjalan di pantai laut waktu air surut, kemudian tadah air mata duyung dengan tabung buluh itu di suatu tempat yang dipanggil Telok Kahar. Apabila dapat air mata duyung itu, basuh muka dengannya apabila ia lihat Mambang Sari.
Mat Teja turut seperti yang mana dipetuakan oleh Tuk Diang dan satu pun tidak ketinggalan. Ia pun berjalan di pantai laut dan sampailah di Telok Kahar waktu air surut. Maka dilihatnya seekor duyung duduk di atas batu dan air matanya jatuh meleleh di mukanya kerana air pasang telah meninggalkannya dan dia tidak dapat balik ke laut.
Apabila Mat Teja melihat duyung itu duduk terbeting di batu, ia pun tidak lengah lagi membuka tali pinggangnya di mana tergantung tabung buluh yang tersebut dan menadah air mata duyung itu. Apabila sudah dapat ia pun dengan segera balik ke Telok Lawak. Maka di sini ia dapati Mambang Sari sedang bersuka-sukaan. Mat Teja dengan tidak membuang masa menyapukan leher dan mukanya dengan air mata duyung itu. Apabila Mambang Sari melihat wajah Mat Teja ia pun jatuh kasih kepadanya.
Pada hari-hari kemudian yang berikut mereka duduk berkasih-kasihan, tetapi tidak duduk sama setempat. Ada kalanya mereka berjumpa di darat dan ada kalanya di laut.
Tidak berapa lama daripada itu Mambang Sari pun bunting dan balik ke suatu tempat yang dipanggil Dayang Beranak untuk melahirkan anaknya. Tujuh hari lepas bersalin anaknya meninggal dunia. Mambang Sari campakkan anaknya ke dalam sebuah tasik dan tasik itu pada masa ini dipanggil dengan nama TASEK DAYANG BUNTING.

sumber nye di sini yer . MITOS

ada yang aku dengar2 sesape yg x mumpunyai anak kalau minum atau mandi kat tasik tu akan di kurniakan anak.. betul ke tak tu aku x sure laa..itu sume kepercayaan org je la...tp aku rasa soal dapat anak ke tidak tu semua adalah kerja TUHAN so kite x le la nak percaya sangat...

Ok da abis bace kite sambung tgk gambar lagi yer....oh yeee lepas amik gambar "dayang bunting" tu kitorang terus di bawa ke tasik dayang bunting tu.. haaaa kat situ aku nasihat kan korang supaya berhati2 yer sbb kat situ byk sgt monyet2 berkeliaran..jgn la korang tunjukkan makanan korang kat monyet2 tu..nnt x pasal2 di rembat nyer terus..x sempat korang nak ckp x boleh monyet tu awal2 da amik dl..hihihi...tp comel gak la aku tgk monyet2 tu siap ada kendong anak lagi..mcm2 aksi monyet kat sana..so aku x lepaskan peluang utk amik gambar "model" ni la...wardah time tu nak pegang monyet tu aku ckp ni bkn monyet yg kite tgk aritu tu la..monyet ni kalau awk bg tangan awak abis dia tarik sekali naik pokok..die igt kan wardah anak die nnt..hihihih









time ni da turun dari bot nak naik ke atas tasik... nak naik kat atas tu korang kene daki anak tangga tau..perghhh pada makcik2 yg sakit lutut n xde kekuatan fizikal yg kuat aku saran kan korang jgn naik..korang duduk je kat bawah sambil tgk monyet..aku yg mude ni pun da rasa ketaq lutut ni kan pula yg da tua2..huhuhu tobattttt....tp bl da sampai kat atas tu rasa puas lak sbb kite akn nampak tasik air tawar yg boleh tahan besar nyer.. haaa kat situ korang boleh ar mandi manda...

















ok jom kite layan kan sesi mendaki tangga menuju ke puncak yer...time ni si kecik gagah nak naik tangga sorang2 tanpa bantuan mama n papa..waaa sgt eksyen tau ini budak.. die x tau kat atas tu lg byk tangga.. last2 terkengkang2 die naik tangga tu tegelak je aku tgk..nak x nk en.suami dukung die terus sbb lambat sgt nak tunggu die berjalan..



k x dpt nk amik gambar naik tangga tu byk2 sbb aku da mengah time tu..kamera mmg aku tolak ketepi la..masa nak naik ke atas tu aku rasa amik masa dlm 10 -15 minit kot kalau kite jalan laju la..tp sampai part atas tu mmg jalan dia agak kecik so kene ar ati2 sikit... samapai2 je kat tasik tu semua excited nak mandi..kitorang di beri masa 1 jam utk main2 kat situ lepas tu bot akan dtg semula utk bawa kitorang jalan2 kat tempat lain lak...



tp kitoang x bg pun die mandi...cume bg die main2 air ngan kaki je sbb lpas ni nk bg die mandi kat tempat lain...nangis2 die nak turun bawah tu main air sbb tgk budak2 kecik yg lain seronok main...






da sete main2 air terus kite org turun..masa nak turun ke jeti balik rasa kejap je xde lak rasa lama macam mule2 naik tu.. wardah kene dukung ngan ensuami la sbb xnk bg dia turun tangga sendiri..masa die kene dukung tu die siap lambai2 kat aku ckp bye..bye.. mama...waaaa seronok yer...mama ni xde sape pun nk dukung...

da sampai kat bawah kitorang bergambar lg..time ni baru best nak bergambar sbb org x ramai mcm mule2 sampai td.. masa tunggu bot datang keluar kan la makanan yg ada dalm beg tp sorok2 la sbb takut monyet dtg minta nnt..hihhi.. tgk je la aksi wardah makan keropok..bkn main suke lg dpt makan keropok maklumlah selalu mmg aku x bg die mkn keropok2 ni..ni 1st time die dpt mkn depan aku...belakang aku x tu la....






























x lama lpas tu bot sampai n next kitorang akan di bawa tempat bagi helang mkn lak... nnt aku cerite lg yer... perut da lapa ni masa utk isi perut dl.. k bye

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved