ads

Khamis, 4 April 2013

02 di kodiang - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

02 di kodiang - Google Blog Search


Mai Sepinggan: PASEMBOR <b>KODIANG</b> @ ROJAK MAMAK

Posted: 01 Mar 2013 10:53 PM PST

Teringat Pasembor Kodiang..... mana boleh cari kat Kuala Lumpur. Kena balik pi Kodiang. Kodiang adalah sebuah pekan kecil di daerah Kubang pasu, Utara Alor Setar, bersempadan dengan Perlis. 

Zaman dulu-dulu kalau  nak ke Kodiang mesti pergi hari Sabtu. Hari sabtu boleh keluar asrama SMDSA. hari Sabtu juga ada NAT KODIANG.

Bestnya pasembor Kodiang sebab ada cucur udang, cucur ketam, sayurnya segar dan kuahnya mm... enak sekali... tapi hari ini masih adakah pasembor kodiang???

Jom buat pasembor Kodiang:



Bahan-bahan Kuah  Pasembor:

1 kg kacang tanah - digoreng  & dikisar (1/2 kasar & 1/2 halus)
10 ulas bawang merah - dikisar (2 senduk)
5 ulas bawang putih - dikisar (3/4 senduk)
5 cm halia & lengkuas - dikisar 
1 senduk cili kering - dikisar
1 inci belacan - dikisar
3 sudu udang kering yg sudah diblender 
1 cawan gula merah
2 cawan gula putih
tepung jagung ikut kepekatan @ biskut marie
garam secukup rasa @ 4 keping asam gelugor
asam jawa secukup rasa
air putih 1500ml
1 1/2 senduk minyak

Cara Menyediakannya:


  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, belacan, serai, udang kering sampai garing.
  2. Masukkan halis, lengkuas dan cili kering & kacau hingga naik minyak.
  3. Masukkan kacang tanah, air, asam keping, gula, garam, gula merah.
  4. Bila mengelegak baru letak tepung jagung - bancuh dulu.
  5. Kecilkan api dan masak hingga naik minyak.
  6. Angkat dan dan hidangkan.
* potong semua cucur, tahu & sayuran dan sendukkan kuah ke atas cucur tadi.

BLOG KEDAH: 02 <b>di kodiang</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Mar 2013 01:51 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KEDAH: 02 <b>di kodiang</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Feb 2013 01:36 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

ketupat palas taman <b>kodiang</b> - reen khalid

Posted: 16 Feb 2013 09:00 PM PST

Cuti Raya Cina hari tu reen balik kampung kat Kodiang, lama jugak la nak dekat seminggu. Banyak urusan nak di buat. Satu petang tu Mak Cik Siti, kawan ibu merangkap jiran belakang rumah ajak pergi kebun dia kat Pauh untuk amik daun palas. Nak buat ketupat kata nya. Reen pun ikot pergi dengan hubby sekali, excited sebab first time nak pegi amik daun palas sendiri. Selalu beli kat pasar malam je.
 Masa mula - mula sampai tengok je pokok palas terus reen & hubby serentak cakap "Ooowh, ni ke pokok nya". Memang tak pernah tengok pun sebelum ni.Hehe
Memang besar la kebun Mak Cik Siti ni, penuh dengan pokok palas and pokok getah. Siap berangan nak menari macam dalam cerita hindustan kat kebun ni (serius ok!)

Reen pun try nak amik daun palas ni. Tak susah tapi banyak duri. Memang kena hati -hati la. Silap haribulan penuh duri kat tangan.

Lepas tu kami pergi Kuala Perlis jap sebab adik Reen kat bawah ni teringin nak amik angin petang.
 Malamnya, kami start buat ketupat palas ni ramai - ramai. Mula - mula kena buka daun palas tu sampai jadi macam ni
Lepas tu bentukkan menjadi segitiga. Banyak kali jugak la reen pusing - pusingkan daun palas ni.


 Segitiga tu akan jadi macam kat bawah ni. Ibu suruh buat banyak - banyak macam ni sebab nanti senang nak masukkan pulut, jimat masa, tak payah nak bukak daun palas banyak2 kali.

 Masukkan pulut and balut balik sampai jadi macam segitiga tadi.
Kami bawak balik KL sikit, bagi kat mertua, tok and makan dalam kereta masa dalam perjalanan. Malas nak singgah kat R&R sebab ramai sangat orang, nak cari parking pun susah.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved