ads

Sabtu, 20 April 2013

02 di langkawi - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

02 di langkawi - Google Blog Search


*Ini Belog Kami Aje*: Makanan paling femes <b>di Langkawi</b>, BRONOK

Posted: 17 Apr 2013 12:41 AM PDT

Cuba teka ape ke benda ni???
masih mentah (gambor from FB)
Pestime aku tahu pasal ni and aku sure ramai gak yang tak tahu cam aku kan?? namanya adalah BRONOK, paling femes dan terdapat di Langkawi... sape yang pernah gi Langkawi tahu kot makanan ni... kalo korunk tengok yang masih hidup cam ni , rasa nak makan tak??
Lepas godek-godek makcik ngan pakcik google, dapatlah sikit info pasal bronok ni... selalunya bronok ni dibuat kerabu mentah-mentah... korunk basuh bersih-bersih,hiris besar mana yang korunk nak dan campur la apa yang patut nak buat kerabu... bronok ni memang tak perlu dimasak sebab ianya akan cair sekiranya terkena panas okey... jangan ngada-ngada nak buat sup la, paprik la, sweet n sour ke hape k... memang takkan menjadi tapi kalo berjaya jangan lupa anto kat aku skit... ngeh ngeh
Bronok ni after dicuci, akan nampak seakan-akan gamat tapi bukan gamat okey (eee gamat pon aku geli nak telan)... dari review beberapa blog lain, ada yang kata kerabu bronok ni paling sedap diantara semua kerabu... betul ke?? rasanya kenyal-kenyal skit, isinya lembut dan ada rasa masin..
Dah tengok siap jadi kerabu ni, cam tak berapa geli la pulak... kalo tak tahu cara, harus aku makan ni... apepon, nak tahu betul ke sedap, kena la cuba...
Kalu kat ganu, Bronok ni sejenis kuih ye... haa jangan korang silap lak... kang gi ganu mintak kerabu bronok dapat kuih sagu, terkebil-kebil lak bijik mata tu... heran gak aku kenapa kat ganu panggil kuih sagu ni bronok erkk?? setahu aku, kat mana-mana pon panggil kuih sagu je, dah sah-sah buat ngan biji sagu... ke ada yang panggil ngan nama lain selain ni??
Kepada kawan-kawan yang ade planning nak bercuti kat langkawi tu, jangan lupa ye cuba kerabu bronok ni... balik nanti up entry... kalo leh buat air liyorr aku ni kecur, kompem sedap la tu... hehe... kata sharing is caringgg... :p

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved