ads

Khamis, 13 Jun 2013

02 di merbok - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

02 di merbok - Google Blog Search


Himpunan 15 Jun kekal <b>di</b> Padang <b>Merbok</b> – Rafizi | KeadilanDaily <b>...</b>

Posted: 09 Jun 2013 12:36 AM PDT

KUALA LUMPUR 9 Jun: Perhimpunan Black 505 di Padang Merbok, Kuala Lumpur pada 15 Jun ini kekal sebagaimana dirancang, kata Pengarah Stratgei KEADILAN, Rafizi Ramli.

Katanya, himpunan itu tetap diteruskan meskipun Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor menegaskan tiada kebenaran diberi kepada Pakatan Rakyat.

"Setakat ini, rancangan berhimpun itu diteruskan. Kenyataan Tengku Adnan bukan penghalang," katanya yang juga Ahli Parlimen Pandan.

Bagaimanapun, beliau berkata mereka akan membuat beberapa perbincangan dengan pihak polis, tetapi mengulangi pendirian lokasi asal dikekalkan.

"Kami akan mengambil berat tentang maklum balas dan konsultansi dengan PDRM setakat ini. Dan kami akan buat beberapa perubahan ke atas rancangan awal kami, tapi lokasi kekal di Padang Merbok," tambah Rafizi, dilapor The Malaysian Insider.

Sementara itu, Timbalan presiden Pas Mohamad Sabu berkata parti itu memutuskan untuk menyertai perhimpunan 'Black 505′ anjuran Pakatan Rakyat yang akan diadakan pada 15 Jun ini.

Malaysiakini melaporkan Mohamad sebagai berkata, jawatankuasa Pas pusat hari ini sebulat suara bersetuju agar parti tersebut mengambil bahagian dalam perhimpunan berkenaan.

Perhimpunan tersebut antara lainnya dirancang sebagai kemuuncak bagi siri perhimpunan untuk membantah penipuan dalam pilihan raya 5 Mei.

"Ya. Kita akan hadir. Dalam mesyuarat tadi semua sebulat suara bersetuju untuk hadir," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat tersebut di ibu pejabat Pas di Kuala Lumpur hari ini.

Kenyataannya itu menjawab teka-teki ekoran kenyataan Ketua Dewan Ulama Datuk Harun Taib bahawa parti itu tidak menganjur atau mengambil bahagian secara sukarela dalam himpunan berkenaan.

Turut hadir dalam mesyuarat hari ini ialah presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=53206

Himpunan 22 Jun tetap <b>di</b> Padang <b>Merbok</b> – Rafizi | KeadilanDaily <b>...</b>

Posted: 10 Jun 2013 04:25 AM PDT

KUALA LUMPUR, 10 JUN: Himpunan Black 505 tetap diadakan di Padang Merbok, Kuala Lumpur pada hari Sabtu, 22 Jun ini bermula jam 12 tengah hari, tegas Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli.

Kata Rafizi, pandangan Datuk Bandar Ahmad Phesal Talib bahawa himpunan perlu diadakan di tempat tertutup seperti stadium tidak berbangkit.Rafizi

"Kita takkan berganjak dari tarikh 22 Jun. Semakan kita mendapati pada tarikh itu Padang Merbok kosong," katanya kepada Keadilandaily.

Petang tadi, Datuk Bandar Kuala Lumpur, Ahmad Phesal, menolak permohonan kebenaran mengadakan himpunan di Padang Merbok atas alasan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) menempah tempat itu sejak tahun lalu untuk acara mereka pada 23 Jun.

Rafizi turut menyatakan rasa hairan apabila DBKL secara tiba-tiba memaklumkan MOM akan mengadakan program di Padang Merbok pada 23 Jun.

"Kita dah umumkan dan tetapkan rancangan. Alasan-alasan ini tak masuk akal," katanya.

Justeru, Rafizi menggesa DBKL tidak mengheret pihak lain dalam keputusan mereka. Beliau tidak menyalahkan Datuk Bandar kerana terpaksa mengikut arahan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan.

"Kita dah aturkan yang terbaik dan mengambil pandangan semua pihak. Kita dah berkompromi, menerima pandangan polis, menukar tarikh dan mengelak menggunakan Dataran Merdeka.

"Jika pandangan mereka bahawa setiap kawasan yang terbuka tidak boleh dibuat himpunan, ia bertentangan dengan Akta Perhimpunan Aman (PAA) itu sendiri," tegas Rafizi.

"Saya kira pendirian yang diambil munasabah. KEADILAN sudah bertinbang rasa sepenuhnya. Kita akan teruskan pada 22 Jun," tegasnya.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=53258

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved