ads

Selasa, 6 Ogos 2013

02 di yan kedah - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

02 di yan kedah - Google Blog Search


SUKSIS #11 (Program Khidmat Masyarakat-Keluarga Angkat <b>di Yan</b> <b>...</b>

Posted: 30 Jul 2013 08:36 PM PDT

Dah lama nak update pasal program ni sebenarnya tapi asik bertangguh je.. Gambar pon baru je ada..hehe..Okay straight to the point la malas nak mukadimah panjang2.. Program anak angkat ni berlansung semasa cuti Gawai haritu around Mei 2013..Uitm memang besh berlambak cuti hehe...hm sepatutnya program ni diadakan masa cuti mid sem tapi negara Malaysia ini tengah kalut pilihanraya time tu so program ni terpaksa put off.. its okay as long as its not cut off! hehe..
Actually kitorang bertolak lambat drpd tentatif asal pukul 8 terlajak sampai pukul 12 bas punya pasal hurm.. malam baru kitorang sampai..yala hampa tau2 la dari shah alam ke kedah boleh agak la kan berapa lama huhu...aku takpa aku dah biasa nek bas balik Perlis..hehe..Oh ye program kitorang tu kat Kampung Raga, Yan, Kedah.
Nin dia sign board depan dewan yang kitorang guna.. Yelah bahang pilihan raya masih panas weyy.. BIRUUUU je nampak kampung ni hehe..tapi aku tak amik bab sebab aku tak mengundi pon..cek tak cukup umoq lagi hehe...Hurm pendek kata kampung ni sangat cantik and telah memenangi macam2 pertandingan seperti sungai tercantik, sungai terbersih, nasyid dll. kampung ni mmg tumpuan la utk program mcam ni...


Setelah semua dapat mak ngan ayah masing2..kami pon balik rumah masing2..esok baru ada aktiviti..haa aku , fiena, ayu darla ngan aisyah M dapat serumah..mak aku adalah mama norma ngan abah ghazali kekeke..aku panggil mak ngan pak..hee~ malam tu pak masak mee jawa kat kitorang haii sedap ngat aih..malam tu la kenal2 ngan dorang..anak2 bapak tak ramai yang balik.. ada abg pozi n kak bayah, kak poziah, abg nazir n kak ina, and anak2 depa..nasib baik ada budak2 ramai takdala aku awkward hehe... 
Lepas daripada senamrobik, kitorang balik rumah untuk aktiviti bebas..aku balik untuk sambung breakfast yang mak masak sebab bangun lambat harini..hahaha wat malu ja first day umah orang bangun lambat..dah la lambat, bangun2 mak dah siap masak..malu hoii tobat kami 4 kena rijek awal2 kalo nak jadi menantu hehe..

Haa nin dia upacara melipat kain..banyak gila kot yalah keluarga depa besaq kot ngan budak2 lagi..takpa 
aku memang suka buat kerja rumah..barulah tuan rumah berkenan tak gitu? kekeke.. dalam kami 4 fina la lipat baju paling laju sekali..baguihh ni ada potensi menjadi bibik yang top class hahaha...
Seterusnya tak sempat lagi nak guling2 dalam rumah masing2 kitorang kena siap untuk aktiviti seterusnya iaitu melawat rumah makcik ni yang merupakan pengusaan kuih karas..hampa tau ka camna nak wat kuih karas? mesti tak kann? mesti tau makan je kan? haha.. entah2 kuih karas pon ada yang tataw padia hehe..senang ja nak wat kuih ni sbnarnya..so semua dapat peluang untuk mencuba bakat chewahh..macam2 bentuk la jadi ngan ada yang hangit pon ada...budak laki pon try jugak..yang pasti hat aku wat perfech okay *idong kembang hahak.. so kitorang leh makan la lepas tu..tuan rumah ada sedia air oren ngan kuih2 lain jugak..so lepak la kat rumah ni jap..



Then waktu petang plak ada sesi riadah..ada perlawanan bola antara hero2 suksis ngan hero2 kampung raga..yang tak leh belah nya golongan wanita ni tak sokong lansung suksis hahaha..kami menyokong wakil dari keluarga masing2...aku sndiri pon mau tak sokong ada 3 orang dari family aku main.. abg pozi, abg nazir ngan pae.. sakit tekak aku dok jerit sokong depa hehe...






Seterusnya pada waktu malam plak kitorang mengumpulkan kanak2 yang ada kat kampung tu datang kedewan bawak suma kerja sekolah and buku2 depa..kitorang nak tolong ajar..actually masa ni jugak sekolah tengah bercuti so memang meriah dengan budak2 la...and taw2 la bila cuti sekolah homework komfem bertimbun..hurm ada jugak antara kitorang yang terlebih baik tolong siapkan kerja sekolah sekali ha..hehehe untunglaaa


The next day, aktiviti yang sangat2 ditunggu2 iaitu mendaki gunung Jerai!!! yeayyyy gwigomi!! hehehe pagi tuh bangun awal tolong mak masak untuk bekalan makan kat puncak nanti..mak2 kitorang bekalkan makanan untuk anak depa berkelah karang hehe...ha by the way gambar atas ni bukan PATI okayy..ni kitorang dibawa ke tempat nak daki tu la ramai2 hehe...











Balik dari mendaki gunung memang tersangat letih...kitorang berehat untuk sambung aktivi gotong royong for the next day...Untuk aktiviti ni kena bersihkan surau kampung and tanah perkuburan.. bersih kubur diserahkan kepada budak laki..fuhh tak berani aku nak pi kubuq hukhuk...so yang girls ni bawak mai la segala senjata dari rumah masing2 termasuklah penyapu, kain lap, mop dan lain2...











Kitorang duk situ sampai tghari then balik rumah lunch...petang tu kena siap2 untuk game suprise dari paklang..kami pon tataw game apa...hehe..bila paklang briefing tu dia bagitaw game tuju tin..ingatkan tuju tin biasa2 rupanya modified version hehe..orang kampong je tau main..kwn2 aku hat dok bandar tu pakat blur belaka hehe..syiok wo main..siap ada kejar2 lagi..aku nak explain pon tak reti la camna game ni hehe...tapi memang enjoy habis la..futsal pon ada petang ni sebab kampung raga fc tak puas lagi lawan ngn dak suksis hehehe...



Next tibalah masa malam terakhir disini..wahhh nape rasa kejap sangat..huhu..tak puas kot dok 5 hari 4 malam je..rasa macam nak duk sebulan sini hehehe...malam tu ada majlis penutup yang tak rasmi punya...wakil suksis and wakil kampung rasa masing2 membuat persembahan.













Selepas makan kitorang pon siap2 la nak balik shah alam..waa sedihnyaa tak puas rasa berkasih sayang ngan family angkat..masa ni drama air mata memang takyah cakap la..hehe...kitorang memang jatuh cinta sangat2 ngan orang2 kat sini..we gonna come here again!

Hurm so kitorang tukar2 no telefon, add facebook and apa sahaja supaya tak lost contact.. Alhamdulillah ukhwah yang terjalin ni akan kekal sampai bila2.. Dalam bas suma pakat dok lap air mata je hehe.. Aku plak tak ikut balik shah alam ngan bas..aku balik rumah ayu dulu kat kampung sebelah hehe... So this is it, one of  the suksis program that left the best memories in our heart :)


Thanks for reading. Kalaw suka boleh LIKE dan komen dibawah^^

Santai Bersama Famili <b>di</b> Chalet Siti Aminah Salak Denai, <b>Yan</b>, <b>Kedah</b>

Posted: 10 Jul 2013 11:22 PM PDT

Baru-baru ni aku n family ade pergi bercuti di Salak Denai, Yan,Kedah..Seronok sangat pergi tempat ni.Kitorang check in kul 7.00mlm n check out kul 6.00ptg..Chalet yang kitorg ambil ni harga dia kalau tido sehari semalam RM300.00 Sebab kitorg pergi ramai,so save budget dah kat  situ.Aku pergi dgn family kakak aku,adik lelaki aku 2org,adik pompuan,mak,tok n my adik ipar...Sekali pergi rasa nak pergi lagi,hihi..Chalet yang kitorg ambik aritu namanye Siti Aisyah..Paras air kat kolam dia 4 1/2 kaki, selain tu dia ada gak kolam untuk budak2 yang lebih cetek..Chalet2 kat Salak Denai ni sentiasa penuh, kalau teringin nak bercuti kat sini kenalah booking awal..Nak booking chalet mana ??korang bolehla check dulu kalau tak, tempat dia sure penuh..Lagi satu, masa nak booking tu lebih baik gunakan kaedah sms terus ke pihak Salak Denai itu sendiri kerana kalau kita telefon dikhuatiri pihak mereka tidak sempat untuk melayan panggilan tersebut kerana banyak call dari customer la katakan..Kalau nak booking boleh la SMS 012-537 6151. Alamat dia seperti berikut... Jalan Peranginan Batu Hampar, 06900 Yan, Kedah..Perjalanan ke Chalet ni perlu melalui kawasan hutan...So orang yang drive tu kena hati-hati sikit sebab jalan dia kecil n hutan di sekitarnya. Nak usha2 Chalet mana yg berkenan di hati korang di Salak Denai..boleh la tengok kat facebook deorg https://www.facebook.com/pages/SALAK-DENAI-CHALET/117871971566661?fref=ts... Ni lah antara gambar yang aku ambil masa pegi sana baru2 ni..cekikdaud!!!!

View kolam kt Chalet Siti Aisyah ni waktu malam...

Seronok berbabeku di waktu malam... (Kawasan keliling chalet agak tertutup,amat selesa untuk bersantai dengan keluarga..Tambahan pula kita tak perlu berkongsi kolam dengan orang luar, kolam ni kita mandi dengan famili members sahaja).......

My adik tukang bakar membakar..Malam2 ni sedap oo berbabeku ayam...Nyum nyum...tak sedap pon balun gak..

Tempat barbeku depan kolam renang..Sungguh mengasyikkan..Yang lagi best, air dalam kolam ni dari sumber asli tau dan sentiasa ditukar..so bebas klorin dan dijamin bersih..hehehe..

Dinner nasi goreng di tepi kolam...
Senyuman gembira dari my little hansome boy......
My darling with his cousin..

Affan Hadziq with his uncle...

Gaya dah ade tu..

View kolam ni di waktu siang...Seronok n enjoy sebab tempat dia privacy.... =)

Anak sedara yang paling besar....

Gelongsor air utk kanak2/dewasa
pon ader...

Makan-makan di tengahari.. 

BLOG KEDAH: 02 <b>di yan kedah</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jul 2013 01:02 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KEDAH: 02 <b>di yan kedah</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Jun 2013 01:10 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KEDAH: 02 <b>di yan kedah</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jun 2013 01:14 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

<b>Kedah</b> Pertimbang Teruskan Projek Minyak Dan Gas <b>Di Yan</b> <b>...</b>

Posted: 03 Jun 2013 01:00 AM PDT


Kerajaan Kedah akan mengakaji kemungkinan meneruskan projek minyak dan gas di Yan Kedah yang tergantung sewaktu pentadbiran Tan Sri Azizan Abdul Razak. KLIK DI SINI 

Fyna Here!: MUA : makeup nikah <b>di yan kedah</b> 04.04.13

Posted: 19 Apr 2013 08:21 PM PDT

best makeup kalini sebab rumah di tengah sawah bendang
makeup kalini soft saja for nikah

http://www.facebook.com/KiddyKiddoKlik?fref=ts
untuk tengok my makeup job yang lain-lain atau sebarang pertanyaan/tempahan boleh ke
email : fynahere85@yahoo.com

BLOG KEDAH: 02 <b>di yan kedah</b> - Google Blog Search

Posted: 22 May 2013 01:04 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KEDAH: 02 <b>di yan kedah</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Apr 2013 01:18 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KEDAH: 02 <b>di yan kedah</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Apr 2013 01:37 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Tempat Penginapan <b>di Yan, Kedah</b> | utara dan selatan

Posted: 11 Jan 2013 07:46 AM PST


Ewah dah macam tahun melawat Kedah la pulak kan tiba-tiba buat entry berkaitan penginapan di daerah Yan, Kedah. Sebenarnya ni salah satu entry review berkaitan perkahwinan i november lepas. Memang semua sedia maklum kalau buat event kenduri mesti ramai saudara-mara, kawan-kawan dan family pengantin lelaki datang. Jadi tempat penginapan sampingan sangat diperlukan memandangkan rumah i agak sempit. 
Daerah Yan bukan lah maju macam bandar besar yang tersangat berlambak hotel berbintang, motel, resort dah sewilayah dengannya. Tapi bukanlah sampai tahap tak ada tempat penginapan langsung. Untuk pengetahuan semua, (hahaha.. tiba-tiba tergelak sendiri dengan ayat skema itu) daerah Yan adalah daerah pelancongan. walaupun tak ada hotel motel grand berbintang-bintang, tapi daerah Yan ada banyak homestay dan chalet. Masih mengekalkan budaya sopan santun kampung gitu. 
Kesuma Homestay ni terletak di Taman Pantai Murni yang berdekatan dengan Pantai Murni. Jadi pagi petang siang malam boleh dengar ombak menderu. I booking Kesuma Homestay ni untuk family in law.   
Kesuma Homestay ni ada sediakan tiga rumah tapi i cuma  booking dua rumah sahaja. Kesuma 1 dan 2 . Untuk Kesuma 1 ada lima bilik (RM350) dan Kesuma 2 ada tiga bilik (RM180).  Selain menyewa secara sebuah rumah, perkhidmatan menyewa bilik sahaja pun disediakan. harganya lebih kurang RM70 semalaman. Perkhidmatan menyewa rumah dan tapak untuk dijadikan rumah kenduri pun disediakan juga. Senang kan tak payah nak leceh mengemas rumah sendiri. 
Feedback dari family in law kedua-dua homestay ni selesa, bersih, ada kemudahan penghawa dingin dan televisyen. KESUMA HOMESTAY - 0124310685 . 
Juga terletak di kawasan Pantai Murni. Homestay ni i booking untuk  saudara dari Pahang. Alasan utama i pilih homestay di kawasan Pantai Murni sebab dekat dengan rumah i. tak sampai 5 minit perjalanan pun :)
Walaupun rupa paras dari luar nampak kurang cun, tapi kemudahan di dalam homestay ni sangat memuaskan. Terdapat 3 bilik dan 2 bilik air. Lengkap dengan semua kemudahan seperti dapur, televisyen, perabot dan penghawa dingin. Rate untuk 1 malam adalah RM150. 
Pemandangan dari luar tingkap dan pintu. Angin sepoi-sepoi bahasa yang sangat ohsem! HOMESTAY PANTAI MURNI -0194938466 / 01114710424
D'Yan Chalet adalah milik Majlis Daerah Yan. Terletak di Air Terjun Titi Hayun. Memang syok tidur sambil dengar bunyi air terjun. Lepas bangun tidur terus boleh terjun ke dalam air. sangat nikmat! haha. 
I booking 3 chalet untuk kawan-kawan dari Johor. Rate untuk 1 malam adalah RM70. Pemandangan dan suasana memang dijamin sangat tenang. Cuma lokasinya agak  gelap pada waktu malam. Jarak dari rumah i lebihkurang 8kilometer sahaja. untuk maklumat lanjut lagi boleh visit website MDY.
sekian review tempat penginapan . daaa :) 

BLOG KEDAH: 02 <b>di yan kedah</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Mar 2013 01:49 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

EDtv: Bergambar <b>di</b> sawah padi <b>Yan Kedah</b>!

Posted: 19 Nov 2012 07:55 PM PST

Hai, ED bercuti menulis blog pada minggu lepas kerana ED mahu menghadiri majlis perkahwinan rakan sekerja sekaligus jalan-jalan di Yan Kedah. Ini merupakan kali pertama ED menjejakkan kaki di negeri jelapang padi tersebut. Sebelum ini, ED teringin sangat nak bergambar di hamparan sawah padi yang nun menghijau jika sampai ke Kedah. Bila dah sampai, apa lagi.. ED tak nak melepaskan peluang bergambar di sawah padi. Jom!
 Cantiknya pemandangan di sawah padi.. Lokasi Yan Kedah.
 Sukanya dapat bergambar di sini..
 ED sangkut kamera di ranting pokok, set masa dan bolehlah bergambar dengan semua rakan.. haha..
Maaf, ED jakun sikit nampak sawah padi sebab pertama kali nampak. Haha.. Sampai di Yan Kedah, ada beberapa tempat lagi yang ED pergi selain menghadiri kerja kahwin kawan ED. Teruskan bersama blog EDtv untuk mengetahui destinasi seterusnya. Udada Ubabye!!
ED: saya pencinta alam sekitar.. haha..

EDtv: Kembara <b>di</b> Air Terjun Titi Hayun, <b>Yan Kedah</b>

Posted: 21 Nov 2012 01:54 AM PST

Hai, ED nak kongsi lagi kisah percutian ED minggu lepas. Di Kedah, ED telah menginap di chalet Air Terjun Titi Hayun Yan Kedah. Terima kasih kepada pengantin Syida kerana menyediakan penginapan kami. Dah sampai di air terjun, mesti nak mengembara keindahannya kan? Jom kembara bersama ED melihat keindahan alam di Air Terjun Titi Hayun Yan Kedah.
Air Terjun Titi Hayun. Nak pergi ke air terjun, mesti lalu jambatan gantung ni..
Ini jambatan gantungnya..
Inilah chalet penginapan kami.. Ada aircond di dalamnya..
Pagi-pagi lagi ED dah pergi ke air terjun. Muka pun masih mengantuk lagi.. Tapi takpe, tengok kehijauan alam, mesti segar nanti.. Hehe..
Panorama di tingkat bawah air terjun..
ED tak mandi pun cuma nak main air je di sini.. Hehe..
Ada Air Terjun Puteri Mandi di tingkat atas.. ED tak sempat nak pergi..
Jika anda perasan, ED seorang sahaja yang pergi ke sini. Kawan2 ED yang lain tak berpeluang pergi ke sini atas sebab2 tertentu..
Bagaimana? Best kan? Ada lagi persinggahan ED semasa berada di Yan Kedah. Nak tahu? Teruskan membaca blog EDtv. Udada Ubabye!!
ED: Walaupun pergi seorang diri, best jugak.. Hehe..

Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Daerah <b>Yan</b>, <b>Kedah</b> (MDY) - Nov 2012

Posted: 15 Nov 2012 11:33 AM PST

~ LoVeLY aZaLYea &#39; s sToRy ~: PICNIC <b>DI</b> TITI HAYUN, <b>YAN</b>, <b>KEDAH</b>

Posted: 13 Feb 2013 06:41 PM PST

CNY holidays kali nie xde plan keluar dari negeri Kedah pun since mr. hubby cuma cuti 3 hari sajer! Aku jer cuti lama 9 hari so 3 hari tu dimanfaatkan dengan sebaik-baik mungkin dgn aktiviti kekeluargaan di dalam negeri Kedah sajer...selain daripada aktiviti menambahkan lemak dgn memenuhi undangan ke majlis-majlis perkahwinan..ada jugak laa bawak anak-anak pi picnic di Titi Hayun, Yan, Kedah...likasi favourite kami sebb inilah tempat mandi manda terdekat dgn rumah kami...dah set terus angkut anak-anak pi sana...apa benda persiapan bekal pun tak bawak, just goreng nugget tempura then bawak sos cili+sos tomato+ mayonis jer...giler sempoi punya bekal! Selalu gigih memasak bihun goreng laa nasi campur ulam sambal belacan bagai! Kali ni bawak jugak nasi tapi tapau nasi kandaq kat kedai depan rumah nie jer..jadik laa...
Jom layan gambar yer kawan-kawan...
Yang paling happy budak-budak berdua nie  laaa...bila-bila masa pun kalau ajak mandi sungai / air terjun memang depa laa yg paling happy ...
Tapi airnya cetek...musim kemarau agaknya...takat lutut aku pun x sampai...terus terbantut niat nk berendam sama...kasi chance kt anak2 sudah laa...
Anak dara aku yg makin debab...;p
Leka nk tangkap anak-anak ikan ..
Bekal...sejuk2 berendam mmg selera jer makan semuanya!
Mak dugong berendam...huhu

<b>Kedah</b> timbang teruskan projek minyak <b>di Yan</b> - watan harian online

Posted: 24 Jun 2013 12:00 AM PDT

Kategori Berita Utama

Kedah timbang teruskan projek minyak di Yan

mukriz1 Kerajaan Kedah akan mengakaji kemungkinan meneruskan projek minyak dan gas di Yan Kedah yang tergantung sewaktu pentadbiran Tan Sri Azizan Abdul Razak.

Menteri Besar Datuk Paduka Mukriz Tun Mahathir berkata, sungguhpun projek tersebut merupakan sasaran kerajaan negeri, namun ianya tidak perlu diteruskan dengan tergesa-gesa.

"Projek tersebut belum lagi dumulakan, ianya tidak boleh dilaksanakan dengan kadar segera kerana ia melibatkan banyak proses," katanya kepada pemberita selepas menyaksikan majlis menandatangani Memorandum Persefahaman antara Langkawi Development Authority dan Pekan Artisan Sdn Bhd, semalam.

Katanya, kerajaan negeri kini telah mengenalpasti beberapa pihak yang berminat untuk meneruskan projek tersebut.

"Kita masih dalam peringkat perancangan. kita akan mengumumkannya sebaik sahaja projek itu akan dimulakan," jelas Mukhriz.

Ketika kempen Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) Barisan Nasional Kedah berjanji untuk meneruskan kembali projek Hab Hidrokarbaon Sungai Limau yang dahulunya dikenali sebagai Zon Industri Petrolium Yan.

Projek tersebut mula dirancang pada 2007 tetapi tidak diteruskan selepas Pakatan Rakyat (PR) mengambil alih pentadbiran negeri.

Berita Bertarikh Pada 6:08 AM

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved