ads

Khamis, 21 Mac 2013

02 di changlun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di changlun - Google Blog Search


Mukhriz idam bina pusat aeroangkasa <b>di Changlun</b> | Berita Terkini <b>...</b>

Posted: 14 Oct 2012 09:10 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]"Di Changlun sudah ada sebuah syarikat, Asian Composites Manufacturing Sdn Bhd, yang mengeluarkan komponen kapal terbang Boeing dan kilang terbabit sudah beroperasi sejak 12 tahun lalu. Namun peluang itu tidak ...

02 di kulim - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kulim - Google Blog Search


Idlan Raja Lawak Selamat Diijabkabulkan <b>Di Kulim</b> - UtaraNews <b>...</b>

Posted: 15 Feb 2013 12:00 AM PST


Syabas diucapkan kepada Idlan iaitu pelakon komedi baru yang dahulunya pernah menjadi naib juara Raja Lawak astro.
Idlan atau nama sebenarnya Khairul Idlan Abdul Razak telah pun melangsungkan upacara akad nikah pada 15 Februari 2013 di Masjid Kulim, Kedah.
Idlan telah menemukan cinta hati yang sangat cantik dan ayu bernama Rosanissa.
Dibawah merupakan gambar sekitar majlis pernikahan Idlan dan pasangannya.
Apapun didoakan semoga pasangan ini akan bahagia membina mahligai mereka dengan kurniaan zuriat akan datang.

02 di merbok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di merbok - Google Blog Search


Mizsu Akanaba: Lot Tanah <b>di Merbok</b>, Kedah...

Posted: 12 Jan 2013 02:07 AM PST



TANAH LOT DI MERBOK,KEDAH
harga bermula dari RM24'000
keluasan tanah dari 5586 KPS


depan sikit.. pandang kanan.. nie view dia... 


nie view dari pintu masuk belah kiri...


ada sedikit lagi rumput belom di potong...


sudah ada space untuk jalan...


dan tanah sudah di tanda...
sebab-sebab anda perlu membeli tanah lot nie...
-berhadapan dengan gunung jerai
-mempunyai angin yang segar
-sesuai utk buat pertanian jugak kerana tanah yg subur
-sesuai utk buat kebun sendiri kerana privacy
-sesuai buat homestay kerana keindahan semula jadi
-tidak jauh dari pusat bandar sungai petani.. 
-tidak jauh dari pusat rekreasi tupah
-tidak jauh dari tg.dawai
-tidak jauh utk ke batu hampar, titi hayun, pantai murni
-berdekatan dengan pusat pengajian uitm dan mrsm
-sesuai utk jadi pembinaan burung walit kerana kawasan lapang dan sejuk
-berdekatan dengan balai polis, kem polis dan perpustakaan awam merbok.
-15 minit dari pusat bandar sungai petani
-2minit dari pusat rekreasi tupah
-2minit dari pusat kem polis merbok
-10 minit dari balai polis merbok, balai polis semeling dan muzium arkeologi merbok.
-30 minit dari tanjung dawai dan pantai murni
-35 minit dari batu hampar dan titi hayun
-25 minit dari tesco sungai petani utara, cmart@amanjaya mall, village mall, sp plaza.
-35minit dari giant sungai petani
-15414kp RM69,000.00 (RM69,363.00)
-6917kp RM31,000.00 (RM31,126.50)
-6000kp RM27,000.00(RM27,000)
-7607kp RM34,000.00 (RM34,231.50)
-10385kp RM46,500.00 (RM46,732.50)
-7782kp RM33,300.00 (RM33,462.60)
-5586kp RM24,000.00 (RM24,019.80) 
-7373kp RM31,600.00 (RM31,703.90) 
-7276kp RM30,500.00 (RM30,558.20) 
-8590kp RM36,800.00 (RM36,078.00) 
-10193kp RM42,500.00 (RM42,810.60)
*HARGA BOLEH DI RUNDING *
sebarang pertanyaan atau mahu melawat lokasi anda boleh menghubungi en.ishak 019-4416566 atau saya 0177713711
untuk melawat lokasi, boleh gtaw awal utk potong rumput untuk serius buyer . thank you :)

02 di kodiang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kodiang - Google Blog Search


NOBISHA: 02 YB <b>KODIANG</b> : KATAK <b>DI</b> BUKIT HANTU

Posted: 21 Mar 2013 06:12 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]YB tahu PM akan umumkan pembubaran Parlimen tak lama lagi. Sat sangat dah. Ini yang buatkan YB tak sedap hati. Cerita penyokong YB yang berpaling tadah semakin riuh di Kodiang. Depa bukan berpaling tadah masuk ...

BLOG KEDAH: 02 <b>di kodiang</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Feb 2013 01:36 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

ketupat palas taman <b>kodiang</b> - reen khalid

Posted: 16 Feb 2013 09:00 PM PST

Cuti Raya Cina hari tu reen balik kampung kat Kodiang, lama jugak la nak dekat seminggu. Banyak urusan nak di buat. Satu petang tu Mak Cik Siti, kawan ibu merangkap jiran belakang rumah ajak pergi kebun dia kat Pauh untuk amik daun palas. Nak buat ketupat kata nya. Reen pun ikot pergi dengan hubby sekali, excited sebab first time nak pegi amik daun palas sendiri. Selalu beli kat pasar malam je.
 Masa mula - mula sampai tengok je pokok palas terus reen & hubby serentak cakap "Ooowh, ni ke pokok nya". Memang tak pernah tengok pun sebelum ni.Hehe
Memang besar la kebun Mak Cik Siti ni, penuh dengan pokok palas and pokok getah. Siap berangan nak menari macam dalam cerita hindustan kat kebun ni (serius ok!)

Reen pun try nak amik daun palas ni. Tak susah tapi banyak duri. Memang kena hati -hati la. Silap haribulan penuh duri kat tangan.

Lepas tu kami pergi Kuala Perlis jap sebab adik Reen kat bawah ni teringin nak amik angin petang.
 Malamnya, kami start buat ketupat palas ni ramai - ramai. Mula - mula kena buka daun palas tu sampai jadi macam ni
Lepas tu bentukkan menjadi segitiga. Banyak kali jugak la reen pusing - pusingkan daun palas ni.


 Segitiga tu akan jadi macam kat bawah ni. Ibu suruh buat banyak - banyak macam ni sebab nanti senang nak masukkan pulut, jimat masa, tak payah nak bukak daun palas banyak2 kali.

 Masukkan pulut and balut balik sampai jadi macam segitiga tadi.
Kami bawak balik KL sikit, bagi kat mertua, tok and makan dalam kereta masa dalam perjalanan. Malas nak singgah kat R&R sebab ramai sangat orang, nak cari parking pun susah.

02 di kubang pasu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kubang pasu - Google Blog Search


MAT SABU sesuai calon parlimen <b>KUBANG PASU</b>??? - Berkongsi <b>...</b>

Posted: 11 Feb 2013 11:17 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Sebelum kita soroti lebih jauh lebih baik kita melihat elemen yang terdapat di parlimen ini. Parlimen Kubang Pasu yang keluasannya sebesar negeri Perlis bersempadan dengan Thailand( Danok ), Penang, Perak dan ...

02 di kuala kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kuala kedah - Google Blog Search


Makan malam <b>di Kuala Kedah</b> Sedap | Safwan Rahman

Posted: 18 May 2012 10:36 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Environment kedai ini memuaskan. Luas dari segi parking space dan meja makan. Kuantiti bilangan nyamuk berada pada tahap minimum.

02 di sik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di sik - Google Blog Search


[SERAM] Diganggu Lembaga Putih <b>di</b> Jalan Jeniang-<b>Sik</b> | Apa Hell?

Posted: 12 Mar 2013 07:43 AM PDT

Tuesday March 12, 2013
Aku masih ingat lagi. Masa tu tahun akhir degree. Aku dan member sekolej di Kelantan terpaksa transfer kredit ke another kolej di Kedah untuk meneruskan perjuangan dalam pengajian agama. Kolej baru tu di Alor Setar. Korang tahu kan kolej apa. Terpaksa kerana pada tahun tu, kerajaan M'sia menutup pintu sambung belajar ke al-Azhar, Mesir dan menetapkan syarat2 baru yg lebih ketat. Beribu-ribu pelajar menerima khabar malang itu dengan sakit hati dan redha. Ok skip to da story.
Aku baru kali pertama jejak kaki ke Kedah. Bertolak dengan kereta kancil pagi-pagi lagi ke Kedah. Selesai sahaja urusan pendaftaran di kolej baru kira sebelah petang, malamnya ada kawan-kawan ajak balik rumah sebab ada seminggu lagi nak mulakan pengajian. Aku pun apa lagi, tengah malam tu jugak aku setuju untuk balik ke Kelantan semula. Tak tahu lah kenapa malam tu terus nak balik. Walhal badan tengah penat baru sampai dari Kelantan-Kedah.
Jam hampir pukul 12 malam. Dengan kancil cikai, ada aku dan 3 lagi rakan lain. Tapi awal-awal bertolak, aku tak drive. Aku bagi kat member lain drive. Aku rest kat belakang dengan sorang member lagi. Biarkan dua lagi kat depan tu sembang-sembang. Aku akhirnya terlelap dengan member sorang lagi kat belakang. Kroh kroh.
Sedar-sedar driver berhenti dekat sebuah kedai makan. Kalau tak silap, jalan tu namanya jalan Jeniang-Sik. Member nak buang air rupa-rupanya. Tapi oleh kerana ramai customer kat kedai makan tu guna tandas, si member ni ambik jalan mudah buang air kat tepi semak dekat kawasan gelap dekat situ. Dua-dua member kat depan buang air. Wallahua'alam dorang ni cuci dengan air ke tak. Okay, perjalanan diteruskan. Actually aku pun tak tahu sangat tentang jalan tu. Aku ingat kawan aku tu lagi tahu la kot dari aku. So aku biar je dia drive. Sekali lagi terlelap kat belakang dengan member. Sedar-sedar dah jauh sampai ke tempat yang gelap. Lalu jalan yang gelap tade orang. Rumah pun tade tepi2. Tak tahu kat mana. Aku tanyalah member, "kat mana?" Dia jawab dia sendiri pun tak tahu kat mana. Sepatutnya masuk satu simpang ni utk tembus ke Baling-Gerik. Tapi tak jumpa simpang/cabang tu. Aku pun suruh dia u-turn.
Ok. Time dia u-turn kete tu, tibe-tibe aku dan member kat belakang rasa seriau gile. Naik semua bulu2 roma kami berdua kat belakang. Aku tanya member kat belakang tu, dia rasa tak apa aku rasa. Dia kata dia pun sama. So kitorang sama2 baca ayat-ayat al-Quran senyap2. Perjalanan diteruskan..50KM rupa2nya kitorang tersesat ke jalan gelap tu. Jumpalah akhirnya satu simpang ni. Apalagi driver terus masuk. Tapi tambah cemas bila salah simpang la plak. Masuk jalan yang gelap gak. Aku pun tak sedap hati dah. Aku mintak tukar driver lak. Skang aku sendiri yang pandu kete tu.
Alhamdulillah, bila aku drive, jumpa lak simpang tu. Elok2 plak jumpa. Aku pun teruskan perjalanan melalui jalan simpang tu. Jalan shortcut sebenarnya simpang ni. Jalan kecik je. Ada la dalam 50km lebih gak kalau tak silap. Or 100Km ke jalan besar Baling – Gerik.
Tapi dengan izin Allah, jalan shortcut tu hanya ambil masa 5 minit sahaja ke jalan besar malam tu. Berpuluh2 KM boleh dapat 5minit perjalanan tak? Logik tak? Jika 10KM mungkinlah logik.
Dengan izin Allah juga, sampai je ke jalan besar, ketiga2 kawan terlelap padahal tadi duk borak elok2. Betul2 tdo. Kecuali aku.
Time tu hujan renyai2. Lampu tinggi kete kancil ni memang dah rosak awal2 lagi. Lampu standard je yang pasang. Memang kena bawa slow2 lah dalam keadaan hujan macam tu. Ingat lagi meter kete hanya takat 60 km/j atau kurang. Tak laju pun. Kete time tu lak sedang menaiki kawasan bukit. Memanglah takleh pecut.
Aku ternampak kelibat putih dengan banyak sekali di depan kete betul tak sampai 50 meter di hadapan kete tibe2 muncul! Apa lagi aku cuba brek kuat2 sambil pulas stereng ke kanan. Tapi gedegang!!!! Hancur remuk bonet kete aku. Terempuh jugak benda tu..Kawan2 semua tersedar terkejut. Bawak 60km/j tapi brek macam 140km/j. Logik tak? Tapi itulah kenyataannya.
Pintu kiri sebelah depan takleh buka lgsg. Lampu pecah. Tapi mentol dia elok2 terpasang. Lampu tinggi yang rosak tibe2 elok kembali. Nasib baik kete tak mati, boleh terus berjalan. Aku dah cuak dah. Takut2 terlanggar orang ke. Tapi aku tengok ke belakang. Memang tade apa2! Lembu ke binatang2 lain ke..takde pape!! Serius tade! Tapi kete aku rabak.
Perjalanan diteruskan dalam keadaan aku bingung. Tertanya2 pada kawan aku. Kawan2 aku tak nampak apa yang aku nampak. Dorang pun blur. Sampai di satu tempat, kami berhenti check kereta. Memang teruk gak lah kete. Kalau nak repair kena beribu gak la. Kami lgsg tak perasan kat mana kami berenti tu. Rupa2nya di belakang tu kubur Cina yang luas. Anda mesti perasan kalau lalu lebuhraya ni. Tapi kami tak perasan benda ni.
Perjalanan diteruskan gak. Sampai ke Tasik Banding, ingat nak rehatlah. Penat dan bingung. Tapi baru je nak rehat. Tak sedap hati. Tengok di side mirror macam ada something je kat belakang tgh renung kitorang. Tapi macam tadi gak, hanya aku yang perasan. Aku kata, teruskan je lah perjalanan. Tak payah rehat.
So aku teruskan perjalanan.
Jalan lagi dalam kepenatan. Tapi tak lama. Tak sampai setengah jam, kami berempat penat teramat sangat2. Nampaklah satu kontena trailer lama kat tepi jalan. Aku pun decide nak rehat tepi trailer tu je lah. Tu je kenderaan yang ada kat tepi jalan gelap tu. Tade kenderaan lain. Sekurang2nya ada peneman dalam hati ni kata. So, aku park kete dekat trailer tu. Padamkan lampu kete, tak matikan enjin, free gear dan tarik handbrake. Tak sampai 1 minit, keempat-empat tertdo..
Kawan (1st driver) melaung2 nama aku. "Dee! kereta2!" Aku cepat2 bukak mata. Terkejut! Kereta jalan sendiri menaiki bukit!
Lampu tak pasang, gear masih free, handbrake masih tak turun. Tapi kereta jalan! Aku tengok kaki kanan aku bergerak sendiri hentak2 pedal minyak. Apa hal kaki aku ni?! Kete lak bergerak ke arah gaung. Aku kekalutan dan bersusah payah cuba stopkan kaki aku, nyalakan lampu dan akhirnya dapat kawal balik kete.
Skip cerita. Sampai kat rumah, after hantar semua kawan2 balik. Aku tertdo. Petangnya tibe2 ummi kejutkan aku. Ayah aku kena sampuk hantu meracau2. Suara dia dah bertukar jadi suara perempuan! Suara perempuan yang menengking2.
Skip cerita lagi. Akhirnya after ayah dah berubat. Aku dan kawan2 juga berkumpul kembali. 3 je berkumpul. Sorang lagi tak dapat datang sebab dia duk jauh. So berubatlah kitorang sebab bulu roma meremang tak turun2 dari pagi sampai petang. Semua muka pucat je. Tanyalah ustaz tempat berubat tu. "Ia" ada skang bersama2 kitorang. Ustaz tu pun berinteraksi lah dengan benda tu. Lalu dia cite la asal usul benda tu.
Ustaz tu kata pompuan tu asalnya wanita cantik, digilis trailer time nak lintas jalan kat simpang yg kitorang sesat tu. Jadi dia dendam pada manusia. Wallahua'alam. Skang rupanya mengerikan..pale sebelah hancur dan berdarah2 baju..
Then, after berubat dan ustaz tu hantar balik benda tu ke tempat asal dia datang. Kitorang ok balik. Alhamdulillah. Kalau tak, terasa berat badan dan tak sedap badan je.
Kami semua seram. Taknak lalu dah jalan Jeniang-Sik malam2.
Percayalah. Ni kisah saya alami sendiri.
P/s: Sumber dari Facebook. tak tahu benar atau tidak.. Sesiapa yang pernah melalui jalan Jeniang-Sik bolehlah kongsikan bersama kami.

02 di padang terap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di padang terap - Google Blog Search


BLOG KEDAH: 02 <b>di padang terap</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Nov 2012 07:10 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Melayu Mengamuk <b>Di Padang Terap</b> Kerana Ahli Parlimen Tak <b>...</b>

Posted: 12 Feb 2012 02:00 AM PST

Ahli Parlimen Padang Terap adalah Mohd Nasir Zakaria dari Parti PAS. Pada ketika berkempen PRU12 lalu, pelbagai janji telah ditabur. Antara janji-janji yang sehingga kini dipegang kejap oleh para penduduk dan pengundi di Padang Terap adalah membantu meringankan bebanan penduduk terutama sekali golongan marhein.

Namun setelah mendapat kuasa, lain pula ceritanya. Bukan bantuan yang diberikan, tetapi masalah kepada penduduk di Padang Terap. Paling ketara sekali ialah peniaga-peniaga pekan nat di Padang Terap.

Dengan beralasankan KOTOR, Majlis Daerah Padang Terap (MDPT) bertegas untuk menutup operasi pekan sehari atau pekan nat di Naka selama dua minggu. Pun begitu, kebanyakan orang di Naka tahu, penutupan tersebut berpunca daripada persaingan politik. Akibat persaingan dan permainan politik oleh Mohd Nasir Zakaria, akhirnya yang menjadi mangsa adalah peniaga-peniaga pekan nat Naka.

Penutupan pekan nat Naka dibuat dari 5 Februari 2012 sehingga 18 Februari 2012 atas arahan Yang Dipertua Majlis Daerah Padang Terap. Dan penutupan tersebut dibuat tanpa sebarang rundingan atau perbincangan dengan peniaga-peniaga di pekan nat itu.

Dalam satu kenyataan, Setiausaha Majlis Daerah Padang Terap, Abdul Ghafar Yahya berkata, peluang telah diberikan kepada para peniaga di pekan nat Naka untuk menjaga kebersihan. Disebabkan keengganan dan sikap sambil lewa para peniaga, maka tindakan menutup pekan nat itu dibuat untuk dibersihkan.

Yang menjadi persoalan ialah, setiap peniaga dikenakan sejumlah bayaran tertentu oleh pihak majlis. Bagaimanapun, menurut Abdul Ghafar, bayaran tersebut adalah untuk sewa tapak, bukannya untuk kos pembersihan yang dilakukan oleh pihak majlis. 46 kes demam denggi dan 20 kes kencing tikus dipersalahkan kepada para peniaga pekan nat, sekalipun yang sepatutnya menjalankan tugas pembersihan pada sepanjang masa adalah Majlis Daerah Padang Terap sendiri.

Siang tadi, dari jam 9:45 pagi sehingga 11.30 pagi, satu demonstrasi aman telah diadakan oleh peniaga-peniaga pekan nat seramai 50 orang di pekan nat Naka. Demonstrasi tersebut bertujuan untuk membantah tindakan Majlis Daerah Padang Terap (MDPT) menutup operasi pekan nat selama dua minggu selain mengutuk keras tindakan kerajaan PAS Kedah bersabit isu ini.

Turut terlibat dalam perhimpunan tersebut ialah Persatuan Ikatan Usahawan Kecil & Sederhana Malaysia (IKHLAS).

Sudah terdengar khabar, pekan nat Kuala Nerang juga akan ditutup selama dua minggu oleh PAS Kedah sebagai hukuman kepada para peniaga yang tidak lagi memperlihatkan sokongan kepada PAS Kedah.

Seandainya itu yang berlaku, amat malang bagi para peniaga terbabit yang sudah tentu terpaksa mencari sumber pendapatan baru memandangkan mereka tidak lagi dibenarkan berniaga. Kerajaan Negeri seharusnya menyelesaikan masalah ini dengan cara yang lebih baik berbanding tindakan yang bukan sahaja merugikan Kerajaan Negeri sendiri, sebaliknya menganiaya golongan marhein yang juga merupakan golongan paling ramai membuang undi.

02 di kuala ketil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kuala ketil - Google Blog Search


Prasarana Kolej Universiti Insaniah KUIN <b>Kuala</b> <b>...</b> - kamisokongpas

Posted: 14 Jan 2013 02:38 AM PST

Apabila kerajaan Kedah pimpinan Ustaz Azizan di awal pentadbirannya pada tahun 2008 memutuskan untuk membina sebuah kampus utama Kolej Universiti Insaniah (KUIN) di Kuala Ketil, tidak terbayang bahawa projek tersebut akan mempunyai prasarana yang begitu baik. Hal ini kerana disebabkan kewangan kerajaan negeri yang terhad dan tanpa support daripada kerajaan Persekutuan, semestinya projek yang dibina akan dibuat sekadar cukup syarat.

Walaubagaimanapun, jangkaan penulis adalah meleset sama sekali. Kampus tetap KUIN di Kuala Ketil yang baru disiapkan itu adalah sangat mengagumkan terutamanya dari sudut seni bina bangunannya. Apa yang boleh dikatakan, kampus KUIN tersebut adalah setaraf Universiti Islam Antarabangsa (UIA) di Gombak ataupun UIA Kampus Kuantan.

Syabas diucapkan kepada kerajaan Kedah di atas kejayaannya yang terbesar ini. Semestinya pembangunan kampus KUIN ini akan mampu memberi kelebihan kepada sokongan para pengundi di kawasan Parlimen Baling terutamanya para penduduk di kawasan Kuala Ketil dan kawasan lain yang berhampiran dengannya. Pembinaan kampus induk KUIN ini bukan hanya berjaya membawa pembangunan ke kawasan Hulu Kedah tetapi turut mampu mewujudkan sebuah kawasan perbandaran yang baharu di Kedah.

Sekiranya kampus ini beroperasi sepenuhnya sedikit masa lagi, kawasan Kuala Ketil mungkin dilihat akan mampu untuk menjadi setaraf Bandar Jitra yang merupakan antara bandar pendidikan utama di Kedah. Kedudukan Kuala Ketil yang terletak di pertengahan jalan utama yang menghubungkan Timur-Utara di antara Lebuhraya Timur-Barat di Gerik dan Pulau Pinang sememangnya menjanjikan satu kawasan pertumbuhan yang lebih baik sekiranya dibangunkan dengan optimum.

Oleh itu, antara cadangan penulis terhadap kerajaan Kedah adalah di sebalik pembangunan komersil yang bercambah di sekitar Kuala Ketil, adalah dicadangkan pembinaan Hentian Rehat dan Rawat (R&R) di kawasan Kuala Ketil untuk keselesaan para pengguna jalan utama Timur-Utara tersebut.

Sesungguhnya, slogan "Kedah Sejahtera Nikmat Untuk Semua" telah mula berjaya membuahkan hasilnya setelah sepenggal Kedah di bawah pentadbiran Pas.

Video ini memaparkan visual-visual menarik mengenai Kampus Insaniah Kuala Ketil

02 di tanjung dawai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di tanjung dawai - Google Blog Search


BLOG KEDAH: 02 <b>di tanjung dawai</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Feb 2013 03:03 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

JALAN-JALAN KE <b>TANJUNG DAWAI</b> | Rempit Kehidupan

Posted: 04 Nov 2012 03:30 PM PST

Assalamualaikum ....

Pernah pergi Tanjung Dawai?

Kalau tak pernah, meh aku bawakan secara maya ...heeeee! Tanjung Dawai nie terletak kat Negeri Kedah, negeri aku le teww ... dekat-dekat area Singkir Laut ... Bedong sana ... atas sket pada Yan, Kedah! Tak faham sila tengok google map ye. huuuu
Masa balik raya haji baru nie, aku jadi driver untuk ayah dan bonda. Ayah dah tak mampu nak drive jauh-jauh lagi dah. Dia cepat rasa pening nak pitam. Biasalah umur pun dah lanjut, keadaan kesihatan dia amat membimbangkan aku. Tapi itu, aku nie jauh sangatlah daripada dia ;=(
Perjalanan dari Alor Star ke Tanjung Dawai mengambil masa lebih kurang 40minit ke sejam. Bergantung kepada kelajuan kenderaan anda ;=)
Ayah ajak aku pi Tanjung Dawai. Katanya nak cari ikan kering banyak-banyak untuk menu tambahan masa kenduri nanti. Kat Tanjung Dawai, ikan keringnye masih baru dan boleh dikatakan agak murah. Kat sini, kalau nak beli ikan kering mesti terbaiklah ... tapi kalau nak cari belacan, mak aku kata kurang sedap belacan Tanjung Dawai. Mak aku kata belacan Simpang Kuala lagi sedap. Mak aku la kata ...

Tengoklah ikan bilis nie ... geram aku tengok. Macam nak borong semua je. Aku nie dah la peminat bilis goreng dengan sambal bilis. Ikan bilis memang wajib ada kat dalam fridge. Aku suka simpan ikan bilis dalam fridge, sebab bila digoreng dia akan lagi rangup ... krupppp krupppp krupppp.... haaa camtulah gayanye ;=)
Yang bergantung-gantung nie ikan tenggiri masam tau. Setiap bungkus tu cuma harga RM10. Aritu aku beli juga sebungkus, tapi tauke dia .. Kak Ta, bagi aku cuma RM5 je. Sebab katanya kitaorang dah beli banyak ikan kering, itu yang dia bagi diskaun. Kalau korang pi Tanjung Dawai, pergilah dekat Kedai Kak Ta nie, no. lot aku dah lupa ... tapi papan tanda kedai dia ada tulis Kak Ta tak salah aku.

Kakak nie sangat peramah dan tidak kedekut orangnya. Murahlah rezeki akak moga moga! Haritu dia siap bagi ikan kering free lagi dengan keropok kering ....freeeeeeeeeeeeee rezeki jangan ditolak. Ambil je masuk plastik he he he


Selain ikan kering, dekat kompleks perniagaan di Tanjung Dawai nie juga ada jual keropok kering dan keropok lekor. Tapi tak suggest sangatlah ... bagi tekak aku kurang sedap sket. Banyak tepung dari ikannya. Korang borong je ikan kering banyak-banyak ... yang nie memang aku suggest kat korang.
Lepas penat shopping ikan kering, maka aku ... ayah dan bonda bergerak balik. On da way balik, kami singgah makan tengahari dekat Naim Gulai Sembilang Tanjung Dawai ... yang nie nanti aku cerita, betapa sedapnya gulai sembilang dia ... tunggu tau. Nanti aku cerita ...

Kalau pi Kedah, jangan lupa pi Tanjung Dawai tau .... boleh borong ikan kering ;=)
CK : Dah start buat entry autopublish.

02 di langkawi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di langkawi - Google Blog Search


My Little Sunshine - It&#39;s All About Us!: Shopping apa <b>di Langkawi</b>

Posted: 13 Mar 2013 01:19 AM PDT

Sambungan dari cite Langkawi. seperti biasa, orang pompuan kalau pegi Langkawi mestilah nak shoppingkan. Kalau ikutkan hati dan nafsu serakah ni, semua nak beli. pakkal lah duit pun tak berapa nak hado, jadi kita beli sikit2 jelah ye. berpada2 orang kata. Masa aku pegi dulu2, serius aku tak de membeli sangat. yelah, masa tu belum kawin lagi, langkah membeli tu terhad sikit kan. Sekarang, bila pegi Langkawi dah boleh aim apa benda kita nak beli. Memang murah lah like corelle, vision.. nanti kalau ada rezeki pegi lagi, akan ku beli itu barang. hehe.. Coklat sudah semestinya lah kan beli.. Baju budak2 murah betul kat sana. Baju biasa2 je lah made in Thailand or Indonesia.. Tapi boleh lah buat pakai hari2, RM 10 hengget je.. dapatlah anak2 ku baju harian 2-3 pasang sorang :-) 
Untuk aku pulak, aku beli pemanggang ajaib tu tapi label HIG (haji Ismail Group). belikan juga untuk kawan, 38cm RM 79 je. aku beli yang sedang 32 cm RM 69. yang paling kecil RM 55 kalau tak silap 28cm.. banyak brand juga sebenarnya.. tapi memang murahlah pemanggang ni. aku dah try bakar ikan. okey, berbaloi. rumah tak delah berasap sangat kan. Nak bersihkan periuk tu pun senang je.. Jom tengok gambar..


Ayah aku lah yang banyak membeli. dia pandai soping :-) beg kulit lah, tali pinggang lah, kasut lah. Macam2.. coklat lagi orang tu kirim, orang ni kirim. hehe.. kami banyak membeli di Pekan Kuah di Haji Ismail Group.. Panas sangat cuaca hari tu, jadi tak pegi pun kedai lain.. oklah orang tak ramai.. tapi kedai kecik dan sempit.. Mama ada bawa kami ke kedai Rams di Kompleks Pekan Rabu, kedai ni ok, kemas dan tersusun, luas, barang pun cantik2 tapi aku tak beli apa2lah, aku tumpang membuang jek. haha..
Cotton shop ni best!! baju murah2.. kemeja lelaki RM 25 jek.. ayah belikan untuk menantu2. Untuk kami orang pompuan ni, aku tak belilah, sebab putih kan, jarang pulak tu.. Ni kalau masa bujang2 ni lah yang aku beli. hehe.. tapi kain jenis macam ni cepat koyak kot.. tak pelah, next time boleh beli..
Hasil rembatan coklat. aku pun tak tahu sangat coklat apa yang best nak beli.. tapi biasalah Langkawi Coklat Daim, Ferra Roroshe (tul ke eja ni) Hersheys mestilah beli kan. Murahlah kot.. Ni semua untuk kawan2 ofis dan untuk makan2 sendiri kat rumah. Macam ni pun dah habis sampai RM 200.. hehe. Ada lagi coklat kat rumah. Makan sikit2 :-)
Baju comel ni beli kat Oriental Village kat kabel car tu.. comel je tengok aisyah pakai. hehe.. tu jelah yang aku beli, tak delah tunjuk semua.. random pic only.. seronoklah soping kat sini.. tapi bila nak beli tu pikir juga, guna ke, pakai ke.. hmm. mesti bijak berbelanja okeh.. hehe

 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved