ads

Isnin, 10 Jun 2013

02 di kulim - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kulim - Google Blog Search


ZAKRI ALI: Gempar! Suara Wanita Mengilai Minta Tolong <b>Di Kulim</b>

Posted: 02 Jun 2013 09:00 AM PDT

Siah Kinor

KULIM – Penduduk Kampung Batu 4½ Sungai Ular digemparkan dengan 'gangguan' suara mengilai 'perempuan' meminta tolong.

Kakitangan awam, Aziz Othman yang menyewa rumah di kampung itu berkata, kejadian berlaku beberapa hari lalu sebaik sahaja dia tiba di rumah selepas selesai bekerja.

Menurutnya, suara menyeramkan itu didengari kira-kira jam 1.30 pagi apabila dia berada di bahagian dapur rumahnya untuk minum air, namun terdengar bunyi cakaran di atap bagaimanapun tidak diendahkan.

Dia kemudiannya pergi ke ruang tamu untuk berehat, sebelum terdengar bunyi tapak kaki berjalan di atas atap rumahnya.

Cangkung atas bumbung

Aziz berkata, sebaik sahaja bunyi objek berjalan itu terhenti, dia terkejut apabila terdengar suara perempuan mengilai dengan kuat di hadapan rumah.

"Ketika itu motosikal Kawasaki RR 150 yang saya miliki berada dalam rumah. Saya menolak motosikal saya keluar perlahan-lahan. Sebaik sahaja mengunci pintu rumah saya menghidupkan enjin motosikal.

"Alangkah terkejut apabila saya ternampak seorang wanita berambut panjang bermata merah menyala bercangkung di atas bumbung sambil memusing-musingkan kepalanya.

"Bimbang berlaku kejadian tidak diingini, saya terus meninggalkan rumah. Dari apa yang saya nampak, bunyi cakaran di atas atap itu berpunca dari rambutnya yang panjang," katanya kepada Sinar Harian.

Pengalaman menakutkan

Seorang suri rumah, Fatimah Abdul Ghani yang sudah enam tahun tinggal di kampung itu berkata, lembaga yang dilihat oleh mangsa merupakan puntianak yang sering terbang dan bertenggek di atas pokok dan atap rumah penduduk kampung.

Menurutnya, kejadian itu jarang berlaku dan ia menakutkan bagi mereka yang tidak pernah mengalami kejadian aneh seperti itu.

Katanya, sebelum mengilai, penduduk kampung akan terdengar bunyi orang meminta tolong dari jarak 50 meter di dalam kawasan ladang kelapa sawit di bahagian belakang rumah mereka.

"Saya memang ada terdengar suara perempuan mengilai dan ketawa dengan nyaring di bahagian hadapan rumah mangsa, bagaimanapun tidak saya hiraukan. Ini adalah kerana lembaga itu belum pernah masuk ke dalam rumah atau ganggu penduduk kampung.

"Selalunya lembaga yang dikatakan puntianak ini hanya akan berjalan di atas bumbung rumah sebelum terbang ke dalam hutan. Ramai kalangan penduduk di sini yang pernah mengalami pengalaman menakutkan itu," katanya.

Berlaku lewat malam

Seorang lagi penduduk, Zamri Othman berkata, kejadian aneh itu sering berlaku di kampung itu terutama pada waktu lewat malam, dimana lembaga dimaksudkan itu juga boleh menyerupai penduduk kampung lain dan berjalan berseorangan di tepi jalan.

Menurutnya, tanah yang didiami sekarang ini diwarisi dari keluarganya yang sudah meneroka kawasan itu sejak 100 tahun lalu.

Katanya, suatu ketika dahulu penduduk kampung menggunakan bantuan ilmu ghaib dan ilmu hitam selain menjadikan makhluk halus sebagai hamba.

Selain menjaga kawasan kebun dan ternakan, makhluk ini juga diarahkan untuk melakukan kerja berat seperti mengerjakan bendang dan banyak lagi.

"Apabila zaman berubah, ahli keluarga mereka yang membela atau mengamalkan ilmu hitam ini tidak mahu mewarisi ilmu yang dipelajari oleh nenek moyang mereka dahulu.

"Ini mengakibatkan kebanyakan makhluk halus itu tidak bertuan dan merayau di sekitar kawasan kampung," katanya.

02 di changlun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di changlun - Google Blog Search


Celoteh Along: Kolej Matrikulasi Kedah, <b>Changlun</b>

Posted: 30 May 2013 03:45 AM PDT

As salam,

26/05/2013 - Sunday

Hari ini aku ke utara tanahair...Menghantar si Aishah sambung belajar ke Kolej Matrikulasi Kedah di Changlun...Baru sampai dari selatan dah ke utara pulak aku ni kan...Jauh perjalanan luas pemandangan....

Kita orang bertolak dalam pukul 10.30am...Kalau ikutkan perancangan hubby aku, dia nak bertolak lagi awal iaitu selepas Subuh...Biar benar you ni abang....Awat dok awal sangat...Tapi macam biasalah kan...Tunggu bini kesayangan dia ni kemas barang, mandi, bersolek dan sebagainya, maka itu yang delay sampai ke 10.30am tu...hehehe...Sorry abang....

Perjalanan memakan masa lebih kurang 5.5 jam....Omak aiiii!!! Jauh betul Chaglun ni....Nun kat ujung sinun...Memang terasa lama nak menyampaikannya...Anyway, alhamdulillah kita orang sampai kat area situ dalam pukul 4.30pm....Hubby aku drive sangat berhemah dan tak speeding....Sayang diaa....


Kita orang overnight kat The University Inn...Satu penginapan/hotel dalam Universiti Utara Malaysia (UUM)...Very affordable iaitu RM105.00 semalam...Masa aku call buat booking, katanya hanya bilik standard aje yang ada (2 katil single)...Aku fikirkan mestilah normal standard room, so aku pun terus booking 2 units...Rupanya, bilik standard punya lah luas...It's actually macam studio apartment yang boleh memuatkan 5 orang dalam satu unit...Kalau aku tahu aku booking satu unit aje...Nak buat macamanakan...Tak apalah demi keselesaan semua...

Lepas check in, kita orang keluar semula....Pergi pusing-pusing kat pekan Kangar and Arau and terus dinner kat area situ...Malas nak keluar-keluar lagi lepas ni...Nak rehatkan badan yang dah sememangnya lesu sangat dah rasanya ni....

27/05/2013 - Monday

Seawal pukul 7.30am, kita orang dah check out dari hotel...Perjalanan dari UUM ke Kolej Matrikulasi Kedah memakan masa lebih kurang 10 - 15 minit aje...Tak jauh sangat pun...Sebelum tu, kita orang singgah breakfast dulu kat Gerai Nasi Jagung Yusuf Jan...Excited pulak aku nak try...Aku order nasi jagung makan dengan ayam goreng dan kuah campur...Sedap jugak...Habis licin sepinggan aku makan....


Selesai breakfast, terus ke kolej untuk urusan pendaftaran Aishah...Hanya pelajar yang dibenarkan untuk membuat semua urusan...So ibu bapa diminta tunggu di khemah yang disediakan...Kebetulan ada pulak gerai jualan ala-ala pasar malam kat tepi khemah menunggu tu...Dapat jugaklah aku cuci-cuci mata sementara menunggu Aishah....
Habis urusan pendaftaran, terus kita orang ke asrama penginapan pelajar...Ditempatkan di Block C, Aishah berkongsi dengan 3 orang lagi dalam satu bilik...Sementara hubby aku dan Adam, memunggah barangan Aishah dari kereta, aku pulak tolong mengelapkan meja dan almari...Kesian pulak kalau tak ditolong....Sebabnya lepas ni, Aishah akan sibuk dengan minggu orientasi dia...
Tips untuk ibu bapa yang pertama kali menghantar anak ke asrama/kolej, berikut adalah senarai beberapa barangan yang perlu dibawa : 
  1. kain buruk - untuk mengelap almari pakaian yang berhabuk
  2. feather duster/penyapu bulu ayam
  3. wrapping paper - untuk melapikkan rak dalam almari
  4. pita pelekat/cellophane tape - untuk melekatkan wrapping paper tadi
  5. gunting/pisau - 
  6. hangers/penyangkut baju
  7. cadar/sarung bantal/selimut/bantal 
  8. baldi kecil
  9. baldi besar
  10. gayung
  11. toiletteries
  12. stationeries
  13. sabun basuh baju and softener
  14. berus baju
  15. baju kurung secukupnya 
  16. lingeries 
  17. baju sukan
  18. kasut sukan
  19. selipar
  20. telekung/sejadah
  21. kain batik
  22. baju tidur
  23. kasut (aku sediakan 2 pairs of flat shoes untuk kegunaan dia)
  24. Towel
  25. Bekalan makanan (biskut/minuman 3-in-1)

Ini adalah antara barang-barang yang perlu untuk kegunaan mereka semasa diasrama....

Pukul 11.00pagi, ibubapa/penjaga di arahkan ke dewan untuk mendengar taklimat...Sepanjang 2 jam taklimat tu, hubby aku dan aku terpaksa berdiri sebab dewan dah penuh...

Habis taklimat, kita orang keluar sebab nak cari sedikit barang lagi untuk Aishah....Sempat jugaklah aku singgah lunch kat KFC and tapaukan untuk Aishah...

Tepat jam 4.30pm, semua ibubapa/penjaga harus meninggalkan kawasan kolej...Inilah masa yang paling aku benci...Sejak semalam aku try nak control kesedihan aku especially depan Aishah tapi end up berderai jugak airmata aku ni....Tak boleh nak tahan tau!! Sorrylah Aishah, mama kau ni 'Neng Yatimah'...Senang benar menangis...Tengok drama sedih aje, habis tisu separuh kotak...Iyelah aku gunakan buat lap hingus, lap airmata...Tengok iklan sedih, berjurai-jurai airmata jugak...Tengok cerita Ombak Rindu kat wayang, sampai bengkak mata aku menangis...Baca email kisah sedih, pun boleh buat aku nangis...Sok set sok set menarik hingus....hmmmm

Walaupun Aishah dah pernah duduk asrama selama 5 tahun tapi aku tetap menangis jugak...Sebabnya apa tau, kali ini kolej dia lebih jauh...Tak mungkin aku boleh jenguk dia selalu...Itu yang buat aku sedih tu...

Guess what, dah masuk dalam kereta and sepanjang perjalanan pun aku still menangis...Nasib baik hubby aku dah faham sangat perangai bini dia ni...Untuk memujuk hati sedih aku ni and ditambah pulak keesokannya itu adalah birthday aku, terus hubby aku plan nak overnight kat Lumut...Yeayyy!!! suka...If lke this, aku bolehlah nangis lagi...Boleh dapat holiday selalu...hehehe...Larikkksss

Buat anakku Nik Nur Aishah, belajar rajin-rajin ye...Jadiklah contoh yang terbaik buat adik-adik...Ayah dan mama sentiasa memberikan sokongan yang padu dan tak berbelah bagi buat Aishah...We love you so much dear...

02 di merbok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di merbok - Google Blog Search


Addin: Himpunan #Blackout505 Padang <b>Merbok Di</b> Tunda Pada 22 <b>...</b>

Posted: 09 Jun 2013 08:22 PM PDT


SHAH ALAM, 8 JUN : Perhimpunan Aman #Blackout505 yang sebelum ini dirancang pada 15 Jun di Padang Merbok, Kuala Lumpur, mungkin ditunda ke hari Sabtu minggu berikutnya.
Bagaimanapun, keputusan menunda tarikh perhimpunan itu tertakluk kepada kesanggupan pemilik Padang Merbok, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) memberikan kebenaran menggunakan lokasi itu pada 22 Jun nanti.

Menurut Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia, Badrul Hisham Shaharin, keengganan DBKL berbuat demikian bakal menyebabkan rakyat tidak mempunyai pilihan lain selain turun ke Dataran Merdeka pada 15 Jun nanti.

"Kita akur penganjur kitar semula telah mengambil padang tersebut sebagai venue pada pagi hari sama. Namun kita sedang mengadakan perbincangan lanjut dengan DBKL dan pihak penganjur larian itu.

"Kita tidak menolak kemungkinan untuk menerima cadangan yang diberikan pihak berkuasa untuk pergi ke satu tarikh, minggu lagi satu (22 Jun) yang juga agak praktikal kerana rapat dengan tarikh angkat sumpah Ahli Parlimen.

"Katakanlah kita dah cukup berunding, tetapi sekiranya kamu masih bermain, tidak mahu beri gunakan Padang Merbok, kami minta maaf kalau rakyat mengadakan protes dengan lebih besar lagi di Dataran Merdeka," kata Badrul Hisham ketika dihubungi TV Selangor.

Pada masa ini perbincangan antara seketariat penganjur Perhimpunan #Blackout505 bersama pihak berkuasa dan DBKL masih lagi dijalankan.

Badrul Hisham juga yakin keputusan menundakan perhimpunan #Blackout505 ke 22 Jun mampu memberi impak sambutan lebih besar kerana hampir dengan sessi pertama Dewan Rakyat pada 24 Jun nanti.

"Saya yakin, pada Isnin nanti seketariat penganjur akan membuat pengumuman rasmi berhubung tarikh sebenar perhimpunan ini," kata Badrul Hisham lagi.

Sebelum ini seketariat penganjur bersetuju menukar rancangan asal mereka mengadakan perhimpunan di Dataran Merdeka ke Padang Merbok seperti yang disarankan pihak berkuasa.

Bagaimanapun, selepas itu, seketeriat penganjur #Blackout505 dimaklumkan bahawa larian kitar semula telah terlebih dahulu padang tersebut.

Keadaan tersebut menyebabkan seketariat penganjur #Blackout505 terpaksa mempertimbangkan semula rancangan mereka untuk mengadakan perhimpunan pada 15 Jun nanti. ~selangorku


02 di jitra - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di jitra - Google Blog Search


Pengedar Shaklee <b>di Jitra</b>, Alor Setar dan Sekitarnya - My Name is <b>...</b>

Posted: 03 Jun 2013 07:27 PM PDT

Alhamdulillah

Orang-orang Jitra , Alor Setar dah boleh tepuk tangan.. Shaklee makin dekat di hati anda. Bagi mereka yang berada di sekitar  Jitra, Alor Setar dan kawasan sekitar yang berhampiran boleh dapatkan Shaklee dengan harga istimewa daripada Pengedar Sah kami : 


Rashida Ramli
Pengedar Shaklee Utara

Kedah ( Jitra, Alor Setar dan Sekitarnya)
017-5204717
FB : Rashida Shida



#Untuk konsultasi dan maklumat lanjut, boleh hubungi saya :
Munirah Hazam
Pengedar Shaklee Utara dan Malaysia - Kedah (Sungai Petani, Gurun, Jeniang, Bukit Selambau, Kuala Ketil)
Email : munirah.hazam at gmail.com
Sms/Whatsapp : 019-5768 456
Page : Munirah Hazam
FB : Munirah Hazam

02 di baling - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di baling - Google Blog Search


Terkini : Gambar ustaz belasah pelajar sekolah agama <b>di Baling</b>

Posted: 08 Jun 2013 11:47 AM PDT


Gambar ustaz belasah pelajar sekolah agama di Baling - Admin agak terkejut dengan berita bertarikh 8 Jun 2013 yang dimuatkan dalam akhbar Sinar Harian berkenaan rakaman video seorang ustaz sedang membelasah pelajar sekolah agama. Menurut akhbar Sinar Harian, rakaman itu mula dimuatnaik ke dalam laman sosial sejak 28 April lalu dan mendapat banyak kritikan daripada pengguna laman sosial. Sehingga kini, video berkenaan telah ditonton sebanyak 23,897 kali.

Berdasarkan rakaman itu, seorang pelajar agama ditampar sekali di muka, ditumbuk di bahagian perut dan turut ditendang menggunakan lutut di perut. Kejadian ini difahamkan berlaku di Sekolah Agama Yayasan Khairah Kampung Pisang, Kupang Baling. Memang amat memalukan bagi seorang pelajar agama kerana diperlakukan semacam binatang dan tanpa belas kasihan di khalayak ramai. Apa agaknya kesalahan pelajar lelaki itu sehingga dibelasah dengan begitu teruk?

Untuk menonton video kes buli oleh si ustaz, sila masuk sini ustaz belasah pelajar sekolah agama. Berikut ialah beberapa keping gambar menarik bagaimana ustaz berkenaan dengan geramnya membelasah pelajar lelaki itu.





 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved