ads

Khamis, 3 Oktober 2013

02 di sungai petani - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di sungai petani - Google Blog Search


3 Maut 2 Kritikal Lepas Makan Kenduri <b>di Sungai Petani</b> - KeZooM

Posted: 30 Sep 2013 05:20 PM PDT

3 Maut 2 Kritikal Lepas Makan Kenduri di Sungai Petani | Tiga termasuk seorang kanak-kanak dan warga emas meninggal dunia, manakala dua lagi kritikal dipercayai akibat keracunan makanan selepas menikmati jamuan di majlis kenduri kahwin di sebuah rumah di Kampung Huma, Tanjung Dawai, Sungai Petani pada Sabtu lalu. Sehingga petang semalam, pihak hospital menerima 70 kes, iaitu 35 di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH), Sungai Petani, 30 di Hospital Yan (HY) serta lima di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar dan dijangka meningkat.

Mohd Nor Rahmat Yusof, 11, yang pengsan di rumahnya di Kampung Singkir Laut, Sungai Petani meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke HY pada jam 1 tengah hari semalam.

Seorang pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Nurshazana Mohd Rashid, 24, pula meninggal dunia selepas pengsan di rumahnya di Kampung Tempoyak, Bedong, pada jam 12.45 tengah hari dan dihantar ke HSB, manakala Ibrahim Muhamad, 62, dari Alor Jejawi, Kuala Besut Terengganu, meninggal dunia jam 6.30 petang di HSAH.

Pengarah Kesihatan Kedah, Dr Ismail Abu Taat, berkata dua yang kritikal, iaitu lelaki termasuk seorang kanak-kanak sedang dirawat di HASH.

Tambah beliau, tiga mangsa disahkan mati akibat keracunan makanan dipercayai selepas menikmati makanan pada majlis kenduri kahwin itu. Katanya, semua mangsa mendapat rawatan mengalami muntah dan cirit-birit hingga menyebabkan dehidrasi serius.

Sehingga petang semalam, pihaknya masih mengesan punca dan jenis virus yang menyerang pesakit bagi tindakan lanjut.

"Kita minta orang ramai yang mengalami demam, cirit-birit dan muntah selepas menghadiri majlis berkenaan segera mendapatkan rawatan di hospital berdekatan bagi mengelak kejadian lebih buruk," katanya.

Sementara itu, jurucakap polis ketika dihubungi berkata setakat ini polis menyerahkan kes kepada Jabatan Kesihatan Negeri untuk tindakan lanjut.

Update - Bakteria Salmonella Punca Keracunan Makanan di Sungai Petani 

Artikel Menarik

sumber
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/3mati_2kritikalkeracunanmakanankendurikahwin/Article/

02 di kodiang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kodiang - Google Blog Search


Skodeng Sana Sini: Taiko kongsi gelap bantu sekolah agama <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 29 Sep 2013 05:10 PM PDT


KUALA NERANG - Disebabkan keinginan mendalam mereka untuk mendapatkan ganjaran syurga, tiga individu yang dipercayai anggota kumpulan kongsi gelap, memberi sumbangan RM2,000 masing-masing kepada beberapa maahad tahfiz di sekitar Kodiang dengan harapan menebus dosa yang mereka lakukan masa lampau.

Kisah menarik itu disampaikan oleh Husam Baderuddin, anak Mufti Kedah, di pekarangan Maahad Tahfiz Ar-Riadah, Kodiang, beberapa hari selepas umat Islam menyambut Aidilfitri.

Beliau berkata, kejadian itu bermula apabila sebuah kenderaan pacuan empat roda jenis Toyota Hilux menghampirinya dan seorang lelaki berusia dalam lingkungan 40-an memperkenalkan diri sebagai anggota kumpulan kongsi gelap.

Dua lagi hanya menanti di dalam kenderaan itu.

Beliau berkata, sebaik sahaja mendengar perkataan kongsi gelap, beliau berasa gerun dan ketika itu hanya berserah kepada ALLAH tentang perkara tidak diingini yang mungkin berlaku ke atas dirinya.

Sebaliknya, dia menjadi hairan apabila lelaki itu menyatakan hasrat mereka bertiga hendak menyumbang wang kepada maahad tahfiz itu untuk menebus dosa yang mereka telah lakukan dan dan bagi mendapatkan syurga sebagai ganti.

Katanya, lelaki itu membuat pengakuan mereka banyak kekurangan dalam amal ibadat, termasuk gagal menunaikan solat lima waktu dan mengambil jalan mudah untuk mendapat ganjaran syurga.

Husam berkata, daripada percakapannya, beliau percaya lelaki yang menemuinya itu tidak menggambarkan seorang yang jahil dari segi agama, dan mempunyai kesedaran berkaitan agama sehingga sanggup berbuat demikian untuk mendapatkan pahala.

"Saya diberitahu bahawa mereka (bertiga) berasal dari Changloon dan dibesarkan di situ selama 10 tahun, sebelum berpindah ke Thailand lebih 30 tahun. Selain aktiviti kongsi gelap, lelaki itu turut menjalankan perniagaan menjual tayar di negara jiran.

"Lelaki itu memberitahu bahawa wang itu adalah sebagai sumbangan atau infak kepada maahad tahfiz.

"Katanya, wang yang hendak disumbangkan itu adalah hasil keuntungan daripada penjualan tayar dan bukan wang daripada aktiviti kongsi gelap," katanya kepada Sinar Harian semalam.

Beliau, yang juga Yang Dipertua Yayasan Ar-Riadah berkata, tindakan lelaki itu menyumbang kepada maahad tahfiz di Kodiang itu bersama rakan-rakannya, bukan perkara baru.

Mereka sering memberi sumbangan kepada beberapa maahad tahfiz di tempat lain setiap bulan ketika keluar dari Thailand.

Bagaimanapun, beliau terkejut dan tergamam apabila lelaki itu mengeluarkan sepucuk pistol secara tiba-tiba dari jaketnya.

"Waktu itu saya sudah pun setuju untuk menerima sumbangan itu. Tetapi, saya jadi terkejut apabila dia keluarkan sepucuk pistol dan letakkan di atas meja.

"Saya bertanyakan kepada dia, untuk apa dia keluarkan pistol. Dia kata, dia sebenarnya, ingin keluarkan wang yang disimpan dalam poket yang sama," katanya.

"Dia tidak mengancam saya. Dia bercakap baik-baik sahaja. Cuma saya yang terkejut apabila dia keluarkan pistol secara tiba-tiba.

"Mana tidaknya. Selalunya saya hanya tengok pistol dalam televisyen, tetapi masa itu saya melihat pistol dengan mata kepala sendiri. Memang menggerunkan," katanya.

sumber utaranews

Moga2 beliau dpt hidayah la ,hari ni bersedekah esok lusa plak manatau dia boleh tunaikan solat fardu plak,slow2 lah utk berubah.

02 di tanjung dawai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di tanjung dawai - Google Blog Search


Maut Lepas Makan Kenduri <b>di</b> Kampung Huma, <b>Tanjung Dawai</b>

Posted: 30 Sep 2013 01:57 PM PDT

Saya mendapat berita ni daripada seorang kawan yang mana jiran kepada Pakcik  yang buat kenduri tersebut.. aduhai kesian keluarga pengantin.. mereka turut ditahan di hospital.. kesian juga kepada tetamu yang terlibat yang rata-rata penduduk Tg Dawai.. Menurut kawan saya tu, setakat ni dah 4 orang meninggal dunia akibat cirit birit yang teruk.. dia dan mak dia pun turut makan kat kenduri tu, tapi mereka pergi awal.. kebanyakkan yang mengalami cirit birit ni adalah mereka yang datang lepas pukul 3 ptg sabtu tu.. ramai datang lewat sebab hujan tengahari tu.. punca masih dalam siasatan.. la ni penuh Hospital SP ngan Yan dengan penduduk Tg Dawai..
Kata kawan saya tu.. Menu yang dihidangkan biasa biasa je.. macam ayam masak merah, kerabu pucuk paku, gulai terung ngan acar.. tak tahu makanan mana yang dah keracunan..

Masih ramai berada di icu dan red zone..


moga mereka segera sembuh.. amin  dan juga takziah kepada keluarga mereka yang telah meninggal dunia.. Alfatihah.

02 di yan kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di yan kedah - Google Blog Search


Keracunan Makanan Kenduri Kahwin <b>Di Kedah</b> - 3 Maut Dan 66 <b>...</b>

Posted: 30 Sep 2013 08:33 PM PDT


Alor Setar: Hidangan ayam masak merah dipercayai menjadi punca tiga tetamu termasuk seorang budak lelaki meninggal dunia apabila mengalami keracunan makanan selepas menghadiri majlis kenduri kahwin di Kampung Huma, Tanjung Dawai, Sungai Petani, Sabtu lalu.

Terkini - Senarai Nama Yang Meninggal Dunia Akibat Keracunan Makanan Di Kedah Di SINI

Mangsa dikenali Mohd Nor Rahmat Yusuf, 11, dari Kampung Singkir Laut, Sungai Petani, Pelajar Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Bahasa Arab Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA) Gombak Nurshazana Mohd Rashid, 24 dan seorang warga emas dari Kampung Huma, tanjung Dawai, Sungai dikenali sebagai Ibrahim Mohamad, 62.



Setakat ini, dua lagi lelaki termasuk seorang kanak-kanak dipercayai turut mengalami keracunan makanan dan dilaporkan berada dalam kritikal di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH).

Sehingga jam 8 malam tadi, 35 orang masih menerima rawatan di HSAH; 30 orang lagi dirawat di Hospital Yan; seorang lelaki berusia 21 tahun dirawat di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar, manakala empat orang dilaporkan menerima rawatan sebagai pesakit luar di HSB.

Pengarah Jabatan Kesihatan Kedah Dr Ismail Abu Taat berkata, tiga mangsa berkenaan meninggal dunia apabila dipercayai mengalami keracunan makanan selepas menikmati makanan di majlis kenduri kahwin yang dilakukan secara bergotong-royong itu.

Menurutnya, semua mangsa yang meninggal dunia dikesan mengalami simptom muntah dan cirit birit hingga menyebabkan berlaku dehidrasi serius, bagaimanapun pihaknya sedang mengenal pasti punca sebenar yang berlaku untuk tindakan selanjutnya - Harian Metro

Terkini dari ABN News

Lebih 170 orang terima rawatan akibat keracunan makanan
SUNGAI PETANI – Lebih 170 orang yang mengalami keracunan makanan selepas menghadiri kenduri kahwin di sebuah rumah di Tanjung Dawai dekat sini Sabtu lepas sehingga berlaku tiga kematian semalam, telah dan sedang dirawat di tiga hospital berdekatan.
Sehingga kini, yang paling ramai ialah di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) di sini iaitu 114 orang, manakala sembilan mangsa menerima rawatan di Hospital Pantai Sungai Petani dan 49 orang di Hospital Yan.
Ahli Parlimen Merbok, Prof Dr Ismail Daut berkata daripada 114 orang itu, 78 daripada mereka telah dibenar pulang dari HSAH.
"Kebanyakan daripada mangsa terdiri daripada warga emas manakala kanak-kanak seramai 14 orang," katanya ketika melawat mangsa yang dirawat di HSAH hari ini.
Beliau berkata, kebanyakan mangsa mengalami cirit-birit dan kekurangan air dalam badan sejak awal pagi semalam.
Sementara itu, jurucakap Hospital Yan pula berkata seramai 49 orang masih dirawat di hospital itu dan kebanyakan mereka dilaporkan stabil.
Semalam, tiga dilapor maut ekoran keracunan makanan selepas menghadiri majlis perkahwinan di Tanjung Dawai Sabtu lepas.
Nurshazana Mohd Rashid, 24, meninggal dunia di rumahnya di Kampung Tempoyak, Bedong pada pukul 12.45 tengah hari manakala Mohd Nor Rahmat Yusof, 11, dari Kampung Singkir Laut, Yan meninggal dunia kira-kira 1 tengah hari ketika dirawat di Hospital Yan.
Mangsa ketiga, Ibrahim Mohammad, 62, yang berasal dari Alor Jejawi, Kuala Besut, Terengganu meninggal dunia pada pukul 6.30 petang di HSAH.
Ismail berkata, beliau menyerahkan kepada pihak berkuasa untuk melakukan siasatan berhubung kejadian itu.
"Berdasarkan makluman mangsa dan tuan rumah sendiri, tiada unsur khianat wujud. Namun, kami serahkan kepada pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan," katanya.
Ismail berkata, pihak berkuasa termasuk Jabatan Kesihatan negeri sedang menjalankan siasatan mengenai punca kejadian. – Bernama

Fyna Here!: MUA : makeup nikah <b>di yan kedah</b> 04.04.13

Posted: 19 Apr 2013 08:21 PM PDT

best makeup kalini sebab rumah di tengah sawah bendang
makeup kalini soft saja for nikah

http://www.facebook.com/KiddyKiddoKlik?fref=ts
untuk tengok my makeup job yang lain-lain atau sebarang pertanyaan/tempahan boleh ke
email : fynahere85@yahoo.com
 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved