ads

Khamis, 6 Mac 2014

02 di kuala kedah - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

02 di kuala kedah - Google Blog Search


Pusat Tahfiz Amal Jalan <b>Kuala Kedah</b>-Yan diarah tutup - Terbakor

Posted: 19 Feb 2014 06:13 PM PST

Pusat Tahfiz Amal di Km 17, Jalan Kuala Kedah-Yan telah diarah menghentikan operasi melalui notis arahan tutup oleh Jabatan Agama Islam Kedah (Jaik) pada 10 Februari lalu.

Timbalan Pendaftar Sekolah-Sekolah Agama Jaik, Mohd Fadil Ab Rahman berkata pihaknya akan melakukan pemantauan susulan bagi memastikan pengurusan sekolah mematuhi arahan notis tutup itu.

Pusat Tahfiz Amal Jalan Kuala Kedah-Yan diarah tutup

Pusat Tahfiz Amal Jalan Kuala Kedah-Yan diarah tutup

"Mengenai notis tutup ini juga kita sudah laporkan kepada pihak polis dan kita nanti apa tindakan yang boleh kita ambil jika mereka enggan mematuhi notis berkenaan," katanya ketika dihubungi pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata notis itu telah ditandatangani Pengarah Jaik, Datuk Noh Dahya yang dikeluarkan mengikut Seksyen 12(1) Enakmen Pengawalan Sekolah-Sekolah Agama Negeri Kedah Tahun 1988.

"Notis berkuat kuasa serta-merta itu dikeluarkan Jaik sebagai susulan kepada notis bertarikh 1 Januari 2007, selepas Jaik mendapati pusat berkenaan masih menjalankan operasi sebagai sekolah Islam tanpa pendaftaran," katanya.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sebelum ini mengesahkan pusat tahfiz tersebut bernaung di bawah ajaran Azhar Wahab atau ajaran Al-Mansur yang difatwakan sesat.

Difahamkan Muzakarah Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan ke-57 yang bersidang pada 10 Jun 2003 membincangkan mengenai ajaran Azhar Wahab dan memutuskan ia bertentangan dengan pegangan akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah dan menyeleweng daripada Islam.

Isu mengenai pusat itu yang memperalatkan pelajar mengutip derma menjadi tumpuan apabila beberapa laman web termasuk Facebook mendedahkan beberapa keping gambar individu yang didakwa sebagai pengetuanya sedang berhibur dan hidup mewah hasil kutipan derma yang dilakukan para pelajar. – Bernama

Sumber : Sinar

 Jana income dengan Says. RM200-RM500 sebulan secara pasif. Klik sini  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ZAKRI ALI: Nelayan mogok <b>di Kuala Kedah</b>....??

Posted: 03 Nov 2013 01:00 AM PST

Nelayan mogok di Kuala Kedah. 
176 buah bot Zon B (menangkap ikan 5 batu nautika dari pantai) di Kuala Kedah telah dilabuhkan sejak 1 November semalam. Ini merupakan 100% dari bot Zon B di Kuala Kedah. Nelayan-nelayan terlibat saya temui di kedai kopi di Pekan Kuala Kedah,seperti dalam gambar.Saya difahamkan di Tanjong Dawai juga 100% bot Zon B nya juga tidak keluar menangkap ikan (45 bot).Ini tentu akan menyebabkan bekalan ikan berkurangan dengan teruknya dan harga ikan melambung tinggi,membebankan semua rakyat.
Pokok masalahnya adalah 2 peraturan yang dikuatkuasakan oleh pihak berwajib mulai 1 November 2013:
1) masalah terbesar adalah saiz lubang pukat yang diperbesarkan;dari 25 mm ke 38 mm.Sementara pukat juga dipendekkan dan diperkecilkan dengan ukuran tertentu.
2)bot Zon B tidak dibenarkan samasekali menggunakan khidmat warga asing.Bot Zon C,12 batu nautika atau lebih saja dibenarkan menggunakan krew warga asing.
Pihak nelayan berhujah bahawa saiz lubang pukat yang lebih besar ini akan menyebabkan ikan-ikan kecil yang biasanya ditangkap untuk menjadi baja ikan seperti ketang akan terlepas.Ikan begini merupakan pendapatan penting bot-bot ini juga.Mereka mengatakan ada bot yang telah mencuba menangkap ikan dengan pukat spesifikasi baru ini dan akhirnya rugi.
Mengenai menggunakan warga asing pula,mereka berhujah bahawa adalah amat sukar mendapatkan orang tempatan bekerja di bot mereka kerana terlalu banyak lesen diberikan untuk bot-bot kecil menyebabkan nelayan tempatan habis bekerja di bot kecil masing-masing.
Soalan telah dibuat di Parlimen berkenaan masalah ini namun saya belum melihat jawpan dari Menteri yang berkenaan.Bagaimanapun kita boleh mengagak sebab penguatkuasaan spesifikasi baru pukat itu adalah untuk menjaga supaya benih ikan jangan pupus,supaya hanya ikan yang besar yang telah membenihkan anak-anak ikan saja ditangkap. 
Tentang warga asing bekerja di atas bot itu,memang harapan kita semua semoga pergantungan pada warga asing dikurangkan di semua sektor,atas berbagai sebab yang telah diketahui umum.
Soalnya ialah apa yang boleh kita lakukan,apa langkah-langkah yang boleh kita ambil supaya muncul situasi menang-menang dalam menangani masalah ini.Kita juga mahu stok ikan dan hasil laut kita sentiasa terpelihara.Dibuka untuk perbahasan. .... 176 buah bot Zon B (menangkap ikan 5 batu nautika dari pantai) di Kuala Kedah telah dilabuhkan sejak 1 November semalam.

Ini merupakan 100% dari bot Zon B di Kuala Kedah. Nelayan-nelayan terlibat saya temui di kedai kopi di Pekan Kuala Kedah,seperti dalam gambar.

Saya difahamkan di Tanjong Dawai juga 100% bot Zon B nya juga tidak keluar menangkap ikan (45 bot).Ini tentu akan menyebabkan bekalan ikan berkurangan dengan teruknya dan harga ikan melambung tinggi,membebankan semua rakyat.

Pokok masalahnya adalah 2 peraturan yang dikuatkuasakan oleh pihak berwajib mulai 1 November 2013:
1) masalah terbesar adalah saiz lubang pukat yang diperbesarkan;dari 25 mm ke 38 mm.Sementara pukat juga dipendekkan dan diperkecilkan dengan ukuran tertentu.


2)bot Zon B tidak dibenarkan samasekali menggunakan khidmat warga asing.Bot Zon C,12 batu nautika atau lebih saja dibenarkan menggunakan krew warga asing.


Pihak nelayan berhujah bahawa saiz lubang pukat yang lebih besar ini akan menyebabkan ikan-ikan kecil yang biasanya ditangkap untuk menjadi baja ikan seperti ketang akan terlepas.Ikan begini merupakan pendapatan penting bot-bot ini juga.

Mereka mengatakan ada bot yang telah mencuba menangkap ikan dengan pukat spesifikasi baru ini dan akhirnya rugi.

Mengenai menggunakan warga asing pula,mereka berhujah bahawa adalah amat sukar mendapatkan orang tempatan bekerja di bot mereka kerana terlalu banyak lesen diberikan untuk bot-bot kecil menyebabkan nelayan tempatan habis bekerja di bot kecil masing-masing.


Soalan telah dibuat di Parlimen berkenaan masalah ini namun saya belum melihat jawpan dari Menteri yang berkenaan.Bagaimanapun kita boleh mengagak sebab penguatkuasaan spesifikasi baru pukat itu adalah untuk menjaga supaya benih ikan jangan pupus,supaya hanya ikan yang besar yang telah membenihkan anak-anak ikan saja ditangkap. 


Tentang warga asing bekerja di atas bot itu,memang harapan kita semua semoga pergantungan pada warga asing dikurangkan di semua sektor,atas berbagai sebab yang telah diketahui umum.


Soalnya ialah apa yang boleh kita lakukan,apa langkah-langkah yang boleh kita ambil supaya muncul situasi menang-menang dalam menangani masalah ini.Kita juga mahu stok ikan dan hasil laut kita sentiasa terpelihara.Dibuka untuk perbahasan. ....

MEE UDANG SEDAP <b>DI</b> PULAU SAYAK, <b>KUALA</b> MUDA <b>KEDAH</b> <b>...</b>

Posted: 23 Feb 2014 04:30 PM PST

Assalamualaikum ....
Dah lama sangat aku tak bawa korang jalan-jalan cari makan. Kali ni lokasi cari makan agak jauh bagi mereka yang berada di area tengah, selatan dan pantai timur. Kalau sapa dok sebelah utara sana takdelah jauh mana kot. Aku nak bawa korang cari makan dekat Pulau Sayak, Kuala Muda Kedah. 
Walaupun aku orang Kedah, tetapi aku amatlah jahil tentang jalan-jalan di Kedah. Malang sekali! Aku hanya tau pi Alor Star ... masuk bandar Sungai Petani ... masuk pekan Jitra ... itu je aku tau. Lebih pada tu, sikit-sikit boleh la kot. Kalau korang tanya jalan kampung ka ... taman ka ... memang aku gagal sekali. Hasben aku yang bukan orang Kedah lagi terror jalan kat Kedah. Ish, buat malu je aku ni. Takpa, googlekan ado. Taktahu den googlelah nanti. Ye dok?
Aku nak story dekat korang yang hari tu, akhir Januari kami suami isteri balik Alor Star. Bila balik kampung hasben aku bukan reti dok diam kat rumah. Hari-hari ajak aku pi jenjalan. Aku suke je. Cuma jenjalan kat Kedah nie agak panas tau. Ada satu hari tu, ayah aku usulkan nak pi rumah adik kat Sungai Petani. Habaq kat hasben dia on je. Janji boleh jenjalan sukelah dia. Actually, bila balik Kedah hari tu, kami dah plan nak pi Pulau Sayak dekat Kuala Muda. Alang-alang ayah dah ajak pi Sungai Petani kira dah dekatlah nak pi Kuala Muda tu. 
Kami sampai Sungai Petani dah dekat 5 petang. Keluar awal ... tapi kesesakan lalulintas menyebabkan segalanya menjadi lambat. Duduk rumah adik sekejap, solat Asar dan makan bagai ... 6.30 barulah gerak dari rumah adik ke Pulau Sayak. Aku ingatkan nak ke Pulau Sayak nie macam dekatlah dengan Sungai Petani. Rupanya boleh tahan jauh jugak. Dekat 40 minit baru sampai ... dengan jalan kampungnya yang gelap dan bengkang bengkok .... jauhlah bebenor. Demi Pulau Sayak ... dan demi mee udang, kami gagahkan juga. Sampai pun dah malam lebih kurang 8.00pm. Mana nak nampak Pulau Sayaknya lagi. Kalau sampai area kul 5.00pm ke .... mesti best. Bolehlah kami amek gambar Pulau Sayak tu.

Memandangkan dah malam, adik aku dan hasben dia bawa kami pi makan dekat Usop Mee Udang Laut Pulau Sayak. Dekat situ ada banyak lagi kedai makan mee udang. Cuma yang nie je kami singgah. Hasben cakap lepas nie balik kampung kita datang awal bagi sampai situ petang then try semua mee udang yang ada dekat area Pulau Sayak. Nak test mana yang bestkan ....  Hasben adik aku pernah makan dekat Usop Mee Udang nie, dia kata sedap. So, kitaorang follow ajelah. Dah malam ... jangan banyak karenah. Nak balik Alor Star lagi ... jauh tu nak drive!
Sampai je terus cari surau nak solat Maghrib. Dah nazak sangat .... tak solat kang kena bebel dengan mak aji dan pak aji. Allah dah bagi rezeki itu ini, sujudlah kat Dia. hu hu ... kita ni kadang bab solat dipandang ringan. Asyik fikir makan je. Teruk betul. Walhal rezeki tu Allah yang beri .... jom bersyukur!

Ini dia mee udang Pulau Sayak. Sedap weh ... lagi sedap dari Kuala Sepetang. Kuah dia manis. Udang dia bukannya kira berapa ekor macam Kuala Sepetang, tapi ikut gram rasanya. Aku suka sangat rasa kuah dia yang manis-manis tu. Lemak-lemak ... memang bestlah. Kalau korang tengok mee udang dia simple je pun. Cuma rasa dia ajelah yang sedap pada tekak.
Dahla lokasi tepi pantai. Sambil makan boleh tengok bot nelayan. Boleh dengar ombak menghempas pantai. Kalau aku pi petang sikit mesti boleh nampak matahari terbenam. Bestnye lahai!

Udang dia bukan setakat besar je ... malah ianya fresh! Mak aji dan pak aji pun makan sampai licin. Sian mak ayah aku kena layan karenah anak menantu yang sibuk nak makan mee udang. Kenalah ikut jalan jejauh. Hasben aku order bihun goreng udang ... tapi mee udang dia lagi sedap dari bihun goreng udang. Hasben siap bungkus bawa balik lagi tau mee udang  nie. Dia kata susah nak dapa rasa yang macam tu. Okeh, nanti sayang study camne nak buat mee udang nie. Nanti hari2 kite makan mee udang ... nak ke??
Untuk makluman korang, Usop Mee Udang Pulau Sayak dibuka setiap hari. Dari jam 9.00 pagi hingga 12.00 malam. Boleh call dekat no. ni 019-267 1650 / 019-432 1857. Kotlah korang terlajak pi Sungai Petani ... jangan lupa ke Kuala Muda pastu pi Pulau Sayak makan mee udang. Aku dan hasben akan repeat lagi ke Pulau Sayak, maybe nak try mee udang kedai lain pulak. Alang-alang dah balik Kedah kan ... bolehlah try. Bukannya selalu ....

Sementara korang belum pernah pergi sana ... telan air liur lah dulu. Macam aku sebelum nie, asyik google je cerita Pulau Sayak nie. Sekali pergi, hah kau .... terbaik!!
p/s : Suami isteri yang kuat sangat jalan sana sini ..... pasni trip pi Indonesia plak aku story kat korang. Tungguuuuuuuuuuuuuuuu

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved