Ahad, 16 Disember 2012

02 di langkawi - Google Blog Search

02 di langkawi - Google Blog Search


5 perkara wajib <b>di langkawi</b> - Percutian-Majalah Percutian Terhebat

Posted: 11 Dec 2012 08:23 PM PST

Bila dah jejak kaki di Pulau Langkawi ada perkara yang anda wajib buat. Ada dikalangan mereka berpendapat kalau tak buat maka anda sebenarnya masih belum jejak di Bumi Langkawi atau bahasa mudahnya tak buat tak sah :) Ok tanpa buang masa lagi..Jom layan apa yang wajib anda buat bila mana kaki telah berpijak di Pulau Langkawi.

1#- BERGAMBAR DI DATARAN LANG

Pulau Langkawi

Sesi bergambar di Dataran Lang ini membuktikan anda telah sampai di Pulau lagenda ini. Satu-satunya Helang yang paling besar didunia yang tidak boleh terbang hanya berada di Langkawi. Dengan pelaburan melebihi RM1 Juta, Tugu Burung Helang ini menjadi salah satu tempat wajib untuk sesi bergambar ketika mengunjung ke Pulau Langkawi. Dataran Lang ini terletak bersebelahan dari Jeti Perlancongan Pekan Kuah dan disini juga anda mampu menjumpai Pokok Kelapa yang berbentuk huruf "Y" di jalan masuk dari jalan raya. Di Dataran Lang ini, anda juga boleh mendapatkan buah tangan untuk orang yang tersayang atau rakan-rakan anda.

 

#2- AKTIVITI ISLAND HOPPING

Pulau Langkawi2

Salah satu aktiviti paling popular di Langkawi adalah 'Island Hopping" iaitu aktiviti lawatan ke Tasik Dayang Bunting, Lawatan ke Pulau Beras Basah dan melawat sambil member makan kepada si Helang. Aktiviti ini memakan masa sehingga 4 jam dan terdapat 2 sesi iaitu sesi pagi dan petang. Kos aktiviti ini dari RM35.00/Dewasa dan jika anda dating bersama keluarga melebihi dari 8 orang, anda boleh mengambil "Private Boat" dengan kos RM250.00 untuk 1 boat maksimum 8 orang.

 #3-CABLE CAR

Pulau Langkawi3

Terletak di Gunung yang ke dua tertinggi di Langkawi iaitu Gunung Mat Cincang. Lagi menarik jika anda mengetahu bagaimana gunung ini dinamakan Gunung Mat Cincang. Bagi aktiviti ini anda perlu menunjukan kad pengenalan anda untuk harga tiket bagi rakyat tempatan iaitu RM15.00 untuk dewasa dan RM10.00 untuk kanak-kanak. "Cable Car" ini dibuka dari pukul 10.00 pagi sehingga 8 malam. Bagi mana yang gayat, anda perlu cuba bila dah turun sure nak naik lagi. Tidak cukup jika bertandang ke Langkawi tanpa menaiki kereta kabel ini. Berikut adalah info bagi yang berhasrat untuk mendapatkan maklumat yang lebih lanjut:

Opening Hours: 10am – 8pm
Address: Jalan Telaga Tujuh Teluk Burau, Langkawi, Kedah 07000
Tel: (604) 959 4225

#4- MEMBELI BELAH

Pulau Langkawi4

Membeli belah amat sinonim dengan Pulau Langkawi, tidak hairan jika banyak rombongan "Cik Kiah" ke Pulau Lagenda ini. Mana tidaknya, di Pulau Langkawi ini anda boleh memborong pelbagai jenis dan jenama coklat serata dunia untuk pelbagai majlis dan kegunaan. Jika anda maklumkan kepada rakan terdekat atau ahli keluarga anda yang anda akan ke Pulau Langkawi, sudah tentu ayat pertama yang dikeluarkan adalah "Nak Coklat". Selain itu, "Syurga Suri Rumah" juga terdapat di Pulau Langkawi iaitu Idaman Suri. Tidak percaya? Sila lah ke Idaman Suri, sudah pasti tidak cukup masa dan tangan memilih pinggan mangkuk dan kaum bapa boleh minum-minum dulu di kedai yang bedekatan.

#5-BERIADAH DI PANTAI CHENANG

Pulau Langkawi5

Bermandi-manda di pantai chenang adalah salah satu perkara wajib yang perlu dilakukan jika bertandang ke Pulau Langkawi. Selain itu, permandangan matahari terbenam juga amat cantik dan romantic bagi pasangan yang berbulan madu. Di Pantai Chenang juga anda boleh melakukan aktiviti "Parasailing", "Jetski", "Banana Boat Ride" dan banyak lagi disamping menikmati permandangan yang indah. Selalunya pasangan akan berjalan-jalan ketika "sunset" dan melihat telatah pengunjung lain yang melakukan aktiviti di Pantai Chenang. Jika anda bersama keluarga, bawalah mereka ke Pantai Chenang kerana anda boleh melakukan aktiviti yang boleh merapatkan ruang kekeluargaan disamping bermandi-manda bersama orang tersayang.

Tags: , , , , , , ,

Category: artikel, Destinasi, Info Percutian

Tiada ulasan:

Catat Komen