Isnin, 20 Mei 2013

02 di kuala kedah - Google Blog Search

02 di kuala kedah - Google Blog Search


Hsio Leong tanding Parlimen Alor Setar, Dr Azman <b>di Kuala Kedah</b> <b>...</b>

Posted: 31 Mar 2013 03:00 PM PDT

(Nazar Hashim)

KEDAH 31 MAC: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim malam tadi mengumumkan calon KEADILAN yang bakal bertanding bagi kerusi Parlimen Alor Setar dan Kuala Kedah pada PRU 13.

SONY DSCGooi Hsio Leong yang juga seorang peguam muda diumum sebagai calon Parlimen Alor Setar di Dewan Taman Berjaya, Kuala Kedah ketika Anwar menghadiri satu program bersama lebih 3,000 masyarakat keturunan Tionghua.

Hsio Leong pada PRU 12 tewas kepada Datuk Seri Chor Chee Heung dari BN dengan majoriti hanya 184 undi dan dijangka mampu merebut kerusi berkenaan berdasarkan senario semasa.

Di lokasi berasingan, Anwar membuat pengumuman rasmi bahawa Ketua Cabang KEADILAN Kuala Kedah, Dr Azman Ismail bertanding Parlimen Kuala Kedah.

Dr Azman mengganti Datuk Ahmad Kassim yang menang dengan majoriti selesa iaitu 7,018 undi ketika mengalahkan Datuk Hashim Jahaya dari BN pada PRU 12, diuar-uar bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah.

(FZL)

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=48821

sabahkini.net: MAT SABU TUMPAS <b>DI KUALA KEDAH</b>

Posted: 05 May 2013 05:47 PM PDTKALAH.....Mat Sabu kalah dalam dua PRU bagi kerusi Parlimen Kuala Kedah pada 2004 dan Parlimen Kuala Terengganu pada 2008.
PENDANG : Calon Barisan Nasional (BN) Datuk Othman Abdul menghadiahkan 'hattrick' kalah pada pilihan raya umum (PRU) kepada Mohamad Sabu apabila mengalahkan Timbalan Presiden PAS itu bagi kerusi Parlimen Pendang pada PRU ke-13.
Mohamad atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu kalah dalam dua PRU bagi kerusi Parlimen Kuala Kedah pada 2004 dan Parlimen Kuala Terengganu pada 2008.
Othman, 62, memperoleh 32,165 undi, menang dengan majoriti 2,638 undi.
Pendang adalah antara kubu kuat PAS di Kedah yang dikuasai parti itu sejak memenanginya pada PRU 2004 dan 2008.
Othman pernah menang di kerusi Parlimen Pendang pada PRU 1986, 1990 dan 1995.
Beliau tewas kepada Presiden PAS Allahyarham Datuk Fadzil Noor pada PRU 1999 tetapi menang semula pada pilihan raya kecil 2002 berikutan kematian Fadzil. Beliau tidak bertanding pada PRU 2004 dan 2008.
Othman dan Mat Sabu tidak hadir semasa Pegawai Pengurus Parlimen Pendang, Md Nordin Yahya mengumumkan keputusan di Dewan Al-Marbawi Sekolah Menengah Kebangsaan Pendang kira-kira pukul 11.25 malam.
Hanya penyandang kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Tiang, Datuk Suraya Yaacob daripada BN yang mengekalkan kerusinya sahaja yang hadir.
Datuk Mohamad Taulan Rasul daripada PAS yang turut mengekalkan kerusi DUN Tokai sejak 2004 juga tidak hadir.
Di luar dewan, sekumpulan golongan muda penyokong PAS cuba menimbulkan kekacauan tetapi bagaimanapun dapat ditenangkan oleh pemimpin parti setelah diberi amaran oleh polis sebelum mengambil tindakan.
Suraya yang sempat ditemui berkata beliau mungkin bertuah kerana merupakan penyandang selain banyak dibantu oleh populariti Datuk Seri Mohd Najib Razak.
Katanya bilangan pengundi wanita yang melebihi lelaki, dijadikan kumpulan sasar untuk meraih undi namun agak hampa kerana undi yang diperoleh calon PAS juga meningkat.
"Ini yang perlu dilihat dan diperincikan mengapa ia terjadi. Walaupun majoriti saya peroleh meningkat," katanya.
Mengenai kemenangan Othman, Suraya yang juga Ketua Wanita Umno Bahagian Pendang berkata bekas anggota Parlimen Pendang itu masih mempunyai pengaruh kuat dan dipandang tinggi oleh masyarakat di Pendang.
Pada pertandingan empat penjuru di kerusi DUN Sungai Tiang, Suraya menang dengan majoriti 6,994 undi menewaskan calon PAS Fadzil Baharum, calon Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) Charean Isen dan calon Bebas Rosli Omar (Bebas). (Bernama)

Tiada ulasan:

Catat Komen