Sabtu, 12 Oktober 2013

02 di tanjung dawai - Google Blog Search

02 di tanjung dawai - Google Blog Search


3 maut keracunan makanan <b>di</b> kenduri kahwin <b>tanjung dawai</b>

Posted: 01 Oct 2013 02:52 AM PDT

Tiga maut keracunan makanan di kenduri kahwin Tanjung Dawai Kedah

mangsa keracunan makanan di kenduri kahwin tanjung dawai 3 maut keracunan makanan di kenduri kahwin tanjung dawai

Mangsa keracunan makanan menerima rawatan di hospital

Tiga orang daripada jumlah hadirin yang hadir ke kenduri majlis perkahwinan di Kampung Huma, Tanjung Dawai Sabtu lalu meninggal dunia manakala dua lagi dalam keadaan kritikal dan punca dipercayai akibat keracunan makanan

Menurut laporan sumber berita, sehingga petang semalam, pihak hospital menerima 70 kes, iaitu 35 di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH), Sungai Petani, 30 di Hospital Yan (HY) serta lima di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar dan dijangka meningkat

Berikut adalah kronologi dan senarai tiga mangsa yang dilaporkan meninggal dunia

nurshazana maut keracunan makanan 3 maut keracunan makanan di kenduri kahwin tanjung dawai

Mohd Nor Rahmat Yusof, 11 tahun

Mangsa dipercayai pengsan di rumahnya di Kampung Singkir Laut, Sungai Petani meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke HY pada jam 1 tengah hari semalam

Nurshazana Mohd Rashid, 24 tahun

Mangsa merupakan seorang pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) meninggal dunia selepas pengsan di rumahnya di Kampung Tempoyak, Bedong, pada jam 12.45 tengah hari dan dihantar ke HSB

Ibrahim Muhamad, 62 tahun

Mangsa berasal Alor Jejawi, Kuala Besut Terengganu, meninggal dunia jam 6.30 petang di HSAH, menurut anak mangsa, Zulkifli, 31, bapanya dikatakan mengalami cirit-birit sejak pagi Ahad lalu akibat dipercayai keracunan makanan selepas dikatakan menghadiri majlis perkahwinan berdekatan rumahnya di Kampung Huma, Tanjung Dawai, jam 6 petang Sabtu lalu

ibrahim maut keracunan makanan 3 maut keracunan makanan di kenduri kahwin tanjung dawai

Jelasnya lagi keadaan Ibrahim dilihat semakin tidak bermaya beberapa jam selepas itu menyebabkan ahli keluarga membawanya ke Hospital Daerah Yan tengah hari semalam bagi mendapatkan rawatan

Pihak yang berkaitan, turut mengesahkan tiga mangsa meninggal dunia itu adalah berpunca akibat keracunan makanan dipercayai selepas menikmati makanan pada majlis kenduri kahwin itu

Semua mangsa mendapat rawatan mengalami muntah dan cirit-birit hingga menyebabkan dehidrasi serius

Difahamkan kes berkenaan diserahkan kepada Jabatan Kesihatan Negeri untuk tindakan selanjutnya

gambar mangsa keracunan makanan kenduri kahwin di tanjung dawai 3 maut keracunan makanan di kenduri kahwin tanjung dawai

update 3 maut keracunan makanan di kenduri kahwin tanjung dawai

Lebih 170 orang menerima rawatan

Selain tiga kematian dilaporkan pada Isnin, menurut laporan terbaru, lebih 170 orang yang mengalami keracunan makanan selepas menghadiri kenduri kahwin di sebuah rumah di Tanjung Dawai sedang dirawat di tiga hospital berdekatan

Tambah laporan semasa lagi, yang paling ramai ialah di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) iaitu 114 orang, manakala sembilan mangsa menerima rawatan di Hospital Pantai Sungai Petani dan 49 orang di Hospital Yan

Daripada  jumlah 114 orang di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) itu, 78 daripada mereka telah dibenarkan pulang

Kebanyakan mangsa mengalami cirit-birit dan kekurangan air dalam badan terdiri daripada warga emas manakala kanak-kanak seramai 14 orang

Di Hospital Yan, seramai 49 orang masih dirawat di hospital itu dan kebanyakan mereka dilaporkan stabil

punca keracunan makanan kenduri kahwin <b>tanjung dawai</b>

Posted: 01 Oct 2013 02:40 PM PDT

Punca keracunan makanan di kenduri kahwin Kampung Huma Tanjung Dawai Kedah

bakteria salmonella punca keracunan makanan kenduri kahwin tanjung dawai

Keracunan makanan yang berpunca dari bakteria Salmonella

Tragedi keracunan makanan, menimpa tetamu yang menikmati juadah kenduri di sebuah majlis perkahwinan Kampung Huma, Tanjung Dawai Sabtu lalu telah mengorbankan empat mangsa manakala ratusan yang lain terpaksa menerima rawatan di tiga buah hospital berdekatan setakat ini

Menurut laporan, hasil daripada kajian yang dilakukan, punca keracunan makanan adalah disebabkan oleh "Bakteria salmonella" yang dikenal pasti terkandung dalam hidangan ayam goreng masak merah

Difahamkan masakan juadah di kenduri kahwin itu disediakan secara gotong-royong

Pengarah Kesihatan Negeri Kedah, Dr Ismail Abu Taat yang kenyataan beliau disiarkan media berkata, sebahagian daripada 130 bekalan ayam yang dihantar untuk majlis perkahwinan di Kampung Huma, Tanjung Dawai Sabtu lalu juga didapati sudah busuk

bakteria salmonella kesan punca keracunan makanan kenduri kahwin tanjung dawai

Jelasnya lagi, hasil laporan siasatan terperinci yang dilakukan mendapati ayam yang busuk diasingkan manakala sebahagian yang masih elok digunakan untuk memasak

Ayam kemudian digoreng pada jam 9 pagi hingga 4 petang 27 September sebelum disimpan di suhu bilik, katanya kepada media di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) Sungai Petani, semalam

Selain itu, keadaan penyimpanan yang tidak sesuai juga boleh menyebabkan bakteria merebak selain kaedah menyedia yang tidak cukup tempoh memasak juga boleh menjadi faktor penyakit berkenaan

Setelah disiasat mendapati, ayam goreng yang dicampurkan kuah sambal pada 28 September untuk dihidangkan kepada pengunjung majlis perkahwinan mengandungi mikroorganisme yang dipanggil salmonella, katanya

bakteria salmonella gambar punca keracunan makanan kenduri kahwin tanjung dawai

Bakteria Salmonella

Individu yang dikesan terkena jangkitan bakteria berkenaan akan mengalami simptom demam, cirit-birit, perut memulas dalam tempoh 12 jam selepas makan

Keadaan ini boleh menyebabkan mangsa kehilangan banyak air dalam badan dan lebih serius boleh menyebabkan kematian sekiranya lambat menerima rawatan

Sementara itu, orang ramai yang menikmati juadah makanan di majlis kenduri terbabit diminta supaya membuat pemeriksaan segera bagi memastikan tahap kesihatan mereka

KENDURI MAUT <b>DI TANJUNG DAWAI</b>: Ayam Busuk Jadi Punca <b>...</b>

Posted: 01 Oct 2013 09:03 PM PDT

Bakteria salmonela dikenal pasti terkandung dalam hidangan ayam goreng masak merah yang disediakan secara gotong-royong sehingga menyebabkan kematian, BERNAMA dipetik. 

Pengarah Kesihatan Negeri Kedah, Dr Ismail Abu Taat berkata, sebahagian daripada 130 bekalan ayam yang dihantar untuk majlis perkahwinan di Kampung Huma, Tanjung Dawai Sabtu lalu juga didapati sudah busuk. 

Menurutnya, hasil laporan siasatan terperinci yang dilakukan mendapati ayam yang busuk diasingkan manakala sebahagian yang masih elok digunakan untuk memasak. 

Katanya berdasarkan keterangan tuan rumah, kira-kira 130 ekor ayam dibeli pada Jumaat dan digoreng sebelum disimpan di dalam sebuah bilik pada suhu biasa. 

"Ini menyebabkan ayam tersebut dicemari dan dijangkiti bakteria Salmonella.Ayam itu berbau bila hendak dimasak keesokan harinya, tetapi tuan rumah mahu memasak kerana bimbang makanan untuk tetamu tidak mencukupi," katanya. 

Beliau berkata mangsa yang makan makanan tercemar itu tidak mengalami simptom keracunan pada kadar segera sebaliknya bakteria Salmonella hanya meragam selepas lebih 12 jam sebelum menjadi keracunan, menyebabkan mangsa mengalami cirit-birit, loya, muntah, perut memulas dan kehilangan air dalam badan secara teruk. 

"Keadaan ini boleh menyebabkan mangsa kehilangan banyak air dalam badan dan lebih serius boleh menyebabkan kematian sekiranya lambat menerima rawatan," katanya. 

Beliau berkata, setakat ini lebih kurang 270 mangsa menerima rawatan di beberapa hospital di negeri ini dan dua daripadanya masih dirawat di unit rawatan rapi (ICU). 

Pada Isnin, tiga mangsa keracunan makanan meninggal dunia selepas menghadiri satu majlis kenduri kahwin itu manakala semalam (Selasa) seorang lagi meninggal dunia. 

Mereka ialah pelajar Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Gombak, Nurshazana Mohd Rashid, 24, dari Kampung Tempoyak, Bedong, yang meninggal dunia kira-kira pukul 12.45 tengah hari semalam dan Mohammad Nor Rahmad Yusof, 11, dari Kampung Singkir Laut, Yan meninggal dunia kira-kira 1 petang. 

Seorang lagi mangsa Ibrahim Mohamad, 62, berasal dari Alor Jejawi, Kuala Besut, Terengganu, meninggal dunia di HSAH kira-kira pukul 6.30 petang kelmarin. 

Semalam, Wan Razali Yaakob, 56, dari Kampung Banggol Belau, Merbokdisahkan meninggal dunia pukul 7.15 malam selepas dimasukkan ke ICU HSAH pagi kelmarin.

Menurutnya, di HSAH, seramai 127 pesakit mendapatkan rawatan di mana 38 dimasukkan ke wad manakala 89 sudah dibenarkan pulang. 

Sementara itu, katanya, di Hospital Daerah Yan, seramai 138 kes dirawat di mana 62 ditahan wad manakala 68 sudah dibenarkan pulang. 

Katanya, seramai 18 kes dirujuk di lain-lain hospital. 

Ismail bagaimanapun meminta orang ramai yang mengunjungi majlis kenduri terbabit supaya membuat pemeriksaan segera bagi memastikan tahap kesihatan mereka.

maut

TERBARU…

Seorang lagi mangsa keracunan makanan rumah kenduri kahwin di Kampung Huma, Tanjung Dawai dekat sini, Sabtu lalu, meninggal dunia di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH), malam ini. 

Mangsa, Wan Razali Yaakob, 56, disahkan meninggal dunia pukul 7.15 malam selepas dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) sejak pagi semalam. 

Pengarah Jabatan Kesihatan Kedah, Dr. Ismail Abu Taat berkata, warga emas yang berasal dari Kampung Banggol Belau, Merbok itu berada dalam keadaan kritikal sejak dimasukkan di HSAH semalam. 

"Dengan kes terbaharu ini, ia menjadikan jumlah mangsa yang meninggal dunia akibat keracunan makanan dalam majlis kenduri berkenaan meningkat kepada empat orang," katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas menemani Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Dawai, Datuk Tajul Urus Md. Zain melawat mangsa-mangsa keracunan makanan di HSAH di sini malam ini. 

Semalam, tiga dilaporkan maut ekoran keracunan makanan selepas menghadiri majlis perkahwinan di Kampung Huma, Tanjung Dawai pada Sabtu lalu. 

Nurshazana Mohd. Rashid, 24, meninggal dunia di rumahnya di Kampung Tempoyak, Bedong pada pukul 1 petang, manakala Mohd. Nor Rahmat Yusof, 11, dari Kampung Singkir Laut maut ketika mendapat rawatan di Hospital Yan. 

Mangsa ketiga, Ibrahim Mohammad, 62, dari Kampung Huma meninggal dunia pada pukul 6.30 petang di HSAH. 

Sementara itu, Tajul Urus yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengangkutan dan Kerja Raya negeri berkata, pihaknya mengucapkan takziah terhadap keluarga mangsa terlibat. 

Beliau berkata, pihaknya akan menghulurkan bantuan bagi meringankan beban keluarga yang kematian mangsa sebanyak RM1,000 seorang dan RM200 seorang bagi mangsa yang dimasukkan ke wad. 

Tambahnya, beliau juga merupakan antara tetamu dalam majlis kenduri tersebut pada pagi Sabtu lalu. 

"Selepas makan kenduri, saya terus beredar ke Kuala Lumpur untuk urusan rasmi. Namun, saya bersyukur kerana tidak menghadapi keracunan makanan kerana difahamkan hanya tetamu yang makan kenduri sebelah petang menjadi mangsa," katanya.-UTUSAN

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan