Khamis, 28 November 2013

02 di sungai petani - Google Blog Search

02 di sungai petani - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Perbandaran <b>Sungai Petani</b> September <b>...</b>

Posted: 10 Sep 2013 09:41 PM PDT


Logo-Majlis-Perbandaran-Sungai-Petani

Jawatan Kosong di Majlis Perbandaran Sungai Petani September 2013 Terkini :

 • Pegawai Perancang Bandar dan Desa J41
 • Arkitek Lanskap J41
 • Jurutera J41
 • Pegawai Penilaian W41
 • Penolong Pegawai Senibina J29
 • Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran U29
 • Penolong Pegawai Pertanian G27
 • Penolong Pegawai Tadbir N27
 • Penolong Pegawai Penilaian W27
 • Juruteknik Lanskap J17
 • Juruaudit W41
 • Akauntan W41
Tags : majlis perbandaran sungai petani jawatan kosongkerja kosong di sungai petanikerja kosong di sungai petani 2013jawatan kosong di sungai petanikerja kosong di kedah sungai petanijawatan kosong penolong jurutera 2013jawatan kosong penolong akauntan w27 september 2013kerja kosong sungai petanikerja kosong sungai petani oktober 2013jawatan kosong majlis perbandaran sungai petanimajlis perbandaran sungai petani jawatan kosong 2013pekerja awam mpspk r1kerja kosong di sg petanimp sungai petani jawatan jurutera awam 2013kerja kosong mpspk di kedahkerja kosong jurutera di kedahkerja kosong juruteknik di sungai petanimpspk jawatan kosongkerja kosong di sg petani 2013j41 jurutera jawatan kosongjawatan kosong celcom sungai petanijawatan kosong di sg petani 2013jawatan kosong disungai petanijawatan kosong jurutera majlis perbandaran sungai petani 2013jawatan kosong kejuruteraan awam
Jawatan Kosong di Majlis Perbandaran Sungai Petani September 2013

Punca keracunan makanan <b>di</b> majlis kahwin <b>Sungai Petani</b> - Nur Ikaa

Posted: 01 Oct 2013 10:14 AM PDT

"Punca keracunan makanan di majlis kahwin di Sungai Petani Kampung Huma, Tanjung Dawai Sabtu lalu juga didapati sudah busuk ", kata Pengarah Kesihatan Negeri Kedah, Dr Ismail Abu Taat.
Menurut laporan sumber berita, sehingga petang semalam, pihak hospital menerima 70 kes, iaitu 35 di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH), Sungai Petani, 30 di Hospital Yan (HY) serta lima di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar dan dijangka meningkat. Tiga orang daripada jumlah hadirin yang hadir ke kenduri majlis perkahwinan di Kampung Huma, Tanjung Dawai Sabtu lalu meninggal dunia manakala dua lagi dalam keadaan kritikal dan punca dipercayai akibat keracunan makanan.
Selain tiga kematian dilaporkan pada Isnin, menurut laporan terbaru, lebih 170 orang yang mengalami keracunan makanan selepas menghadiri kenduri kahwin di sebuah rumah di Tanjung Dawai sedang dirawat di tiga hospital berdekatan.
Tambah laporan semasa lagi, yang paling ramai ialah di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) iaitu 114 orang, manakala sembilan mangsa menerima rawatan di Hospital Pantai Sungai Petani dan 49 orang di Hospital Yan. Daripada  jumlah 114 orang di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) itu, 78 daripada mereka telah dibenarkan pulang. Kebanyakan mangsa mengalami cirit-birit dan kekurangan air dalam badan terdiri daripada warga emas manakala kanak-kanak seramai 14 orang. Di Hospital Yan, seramai 49 orang masih dirawat di hospital itu dan kebanyakan mereka dilaporkan stabil.
Punca keracunan makanan tersebut disebabkan oleh Bakteria salmonela dikenal pasti terkandung dalam hidangan ayam goreng masak merah yang disediakan secara gotong-royong sehingga menyebabkan kematian.
 Menurutnya, hasil laporan siasatan terperinci yang dilakukan mendapati ayam yang busuk diasingkan manakala sebahagian yang masih elok digunakan untuk memasak.

"Ayam kemudian digoreng pada jam 9 pagi hingga 4 petang 27 September sebelum disimpan di suhu bilik," katanya kepada media di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) Sungai Petani, semalam.

Ismail berkata, keadaan penyimpanan yang tidak sesuai juga boleh menyebabkan bakteria merebak selain kaedah menyedia yang tidak cukup tempoh memasak juga boleh menjadi faktor penyakit berkenaan.

"Setelah disiasat mendapati, ayam goreng yang dicampurkan kuah sambal pada 28 September untuk dihidangkan kepada pengunjung majlis perkahwinan mengandungi mikroorganisme yang dipanggil salmonella," katanya.

Ismail berkata, individu yang dikesan terkena jangkitan bakteria berkenaan akan mengalami simptom demam, cirit-birit, perut memulas dalam tempoh 12 jam selepas makan.

"Keadaan ini boleh menyebabkan mangsa kehilangan banyak air dalam badan dan lebih serius boleh menyebabkan kematian sekiranya lambat menerima rawatan," katanya.

Beliau berkata, setakat ini lebih kurang 270 mangsa menerima rawatan di beberapa hospital di negeri ini dan dua daripadanya masih dirawat di unit rawatan rapi (ICU).

Menurutnya, di HSAH, seramai 127 pesakit mendapatkan rawatan di mana 38 dimasukkan ke wad manakala 89 sudah dibenarkan pulang.

Daripada jumlah itu, katanya, seorang pesakit berusia 58 tahun berada di ICU manakala seorang lagi di ICU berusia 56 tahun baru sahaja dilaporkan meninggal dunia jam 7.15 malam semalam.

Sementara itu, katanya, di Hospital Daerah Yan, seramai 138 kes dirawat di mana 62 ditahan wad manakala 68 sudah dibenarkan pulang.

Katanya, seramai 18 kes dirujuk di lain-lain hospital.

Ismail bagaimanapun meminta orang ramai yang mengunjungi majlis kenduri terbabit supaya membuat pemeriksaan segera bagi memastikan tahap kesihatan mereka.Sinar Harian

Tiada ulasan:

Catat Ulasan