Sabtu, 1 Februari 2014

02 di baling - Google Blog Search

di baling - Google Blog Search

02 di baling - Google Blog Search


Gajah Ancam Penduduk Kg Kaki Bukit <b>Di Baling</b> - MyNewsHub.My <b>...</b>

Posted: 01 Jan 2014 08:28 PM PST


BALING – Lebih 200 penduduk Kampung Kaki Bukit MukimBongor, Baling dilanda kebimbangan berikutan dua ekor gajah liar berkeliaran di kawasan kampung mereka sejak seminggu lepas.

Kehadiran gajah itu yang dipercayai dua beranak dan sering keluar pada waktu malam turut memusnahkan tananam pisang mereka yang mula mengeluarkan hasil selain pernah memasuki tiga buah rumah.

Dalam tempoh itu juga mereka tidak berani keluar untuk menoreh getah kerana bimbang terserempak dengan haiwan liar terbabit.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Kaki Bukit, Ahmad Tajuddin Umat, 40, berkata berikutan ancaman gajah itu penduduk membuat kawalan setiap malam secara bergilir-gilir.

"Kami meminta Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) supaya segera mengambil tindakan memindahkan haiwan itu ke kawasan lain. Lagi lama dibiarkan lebih banyak tanaman penduduk dirosakkan," katanya kepada Bernama semasa ditemui hari ini.

Pegawai Perhilitan gagal dihubungi untuk mendapatkan ulasan.

Seorang penduduk kampung berkenaan, Fakrulrazi Ahmad, 53, berkata dalam tempoh seminggu haiwan liar terbabit merosakkan lebih sehektar sawah padi mereka.

Seorang pemilik rumah yang dimasuki haiwan terbabit, Mat Daud Samah, 70, berkata beliau dan lima anggota keluarganya amat bimbang kedua-dua gajah itu memasuki lagi rumahnya kerana kedudukannya paling hampir dengan hutan. – BERNAMA

Gajah Ancam Penduduk Kg Kaki Bukit Di Balinghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/gajah.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/gajah-150x150.jpgMyNewsHub Terkini,

BALING - Lebih 200 penduduk Kampung Kaki Bukit MukimBongor, Baling dilanda kebimbangan berikutan dua ekor gajah liar berkeliaran di kawasan kampung mereka sejak seminggu lepas. Kehadiran gajah itu yang dipercayai dua beranak dan sering keluar pada waktu malam turut memusnahkan tananam pisang mereka yang mula mengeluarkan hasil selain pernah memasuki...

<p style="text-align: left;">BALING - Lebih 200 penduduk Kampung Kaki Bukit MukimBongor, Baling dilanda kebimbangan berikutan dua ekor gajah liar berkeliaran di kawasan kampung mereka sejak seminggu lepas.</p> <p style="text-align: left;">Kehadiran gajah itu yang dipercayai dua beranak dan sering keluar pada waktu malam turut memusnahkan tananam pisang mereka yang mula mengeluarkan hasil selain pernah memasuki tiga buah rumah.</p> <p style="text-align: left;">Dalam tempoh itu juga mereka tidak berani keluar untuk menoreh getah kerana bimbang terserempak dengan haiwan liar terbabit.</p> <p style="text-align: left;">Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Kaki Bukit, Ahmad Tajuddin Umat, 40, berkata berikutan ancaman gajah itu penduduk membuat kawalan setiap malam secara bergilir-gilir.</p> <p style="text-align: left;">"Kami meminta Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) supaya segera mengambil tindakan memindahkan haiwan itu ke kawasan lain. Lagi lama dibiarkan lebih banyak tanaman penduduk dirosakkan," katanya kepada Bernama semasa ditemui hari ini.</p> <p style="text-align: left;">Pegawai Perhilitan gagal dihubungi untuk mendapatkan ulasan.</p> <p style="text-align: left;">Seorang penduduk kampung berkenaan, Fakrulrazi Ahmad, 53, berkata dalam tempoh seminggu haiwan liar terbabit merosakkan lebih sehektar sawah padi mereka.</p> <p style="text-align: left;">Seorang pemilik rumah yang dimasuki haiwan terbabit, Mat Daud Samah, 70, berkata beliau dan lima anggota keluarganya amat bimbang kedua-dua gajah itu memasuki lagi rumahnya kerana kedudukannya paling hampir dengan hutan. - BERNAMA</p>