Sabtu, 22 September 2012

02 di merbok - Google Blog Search

02 di merbok - Google Blog Search


Panas !!! Pembongkaran Kisah Ketua UMNO Bahagian <b>Merbok Di</b> <b>...</b>

Posted: 04 Sep 2012 03:20 PM PDTSeorang yang bersemangat patriotik pasti akan bersikap sayangkan negaranya tapi seorang pemimpin yang hanya tamakan kepada pangkat dan jawatan seperti Anwar Ibrahim pasti tidak mempunyai nilai-nilai murni seorang pemimpin yang sayangkan negaranya.
Di dalam UMNO salah satu kelayakan untuk menjadi pemimpin merupakan seorang pemimpin yang sayangkan akan Negaranya dan berjiwa patriotik.
Pisau kedah merasa bangga dengan program yang di lakukan di Parlimen Pisau Kedah mengundi di malam sambutan ambang kemerdekaan yang di penuhi keceriaan dan semangat patriotik oleh penduduk kawasan Parlimen Merbok.

Penduduk sekitar Parlimen Merbok juga tidak ketinggalan menyatakan perassan cinta pada negara sempena hari Kemerdekaan ke-55 dengan mengadakan sambutan peringkat parlimen berkenaan.
Sambutan hari Merdeka kali ini bertambah meriah kerana di adakan pada bulan Syawal yang menyaksikan tradisi rumah terbuka diteruskan.

Sambuatan ini telah diadakan serentak di padang pejabat perkhidmatan JKKP Sg Lalang, dan Dewan JKKP Kampung Bujang yang dianjur oleh JKKP setempat bersama penyelaras parlimen Merbok Datuk Tajul Urus B Mat Zain.

Kira-kira 3,000 orang penduduk merai sambutan hari merdeka, dan pelbagai aktiviti telah dijalankan seperti membuat bendera Malaysia dengan menggunakan beras pulut, selain pertandingan, pakaian bertema kemerdekaan dan sebagainya.

Tajul Urus juga merupakan ketua UMNO bahagian Merbok berkata, negara kita aman, stabil dan bertambah makmur,atas pentakbiran kerajaan Barisan Nasional, dan rakyat harus berjanji untuk menyumbang kepada keamanan dan kemakmuran.
  
"Semua pihak ada janji masing-masing, pada Allah, manusia dan kerajaan, maka manusia akan bertambah maju dan berjaya. Sebagai kerajaan kalau berjanji, perlu ditunaikan," katanya.

Bagi memeriahkan sambutan tersebut, bunga api telah dimainkan apabila tiba detik 12 malam.- Portal UMNO Kedah

02 di lunas kedah - Google Blog Search

02 di lunas kedah - Google Blog Search


DAP LAKNAT MAHU KERUSI TAMBAHAN <b>DI KEDAH</b>...SEDIKIT DEMI

Posted: 21 Sep 2012 09:30 PM PDT

Cadangan DAP Kedah untuk menambah kerusi Parlimen dan DUN bagi Negeri Kedah pada Pilihan Raya Umum 13 (PRU13) wajar dipertimbangkan Pakatan Rakyat.

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng menjelaskan, pihak DAP Kebangsaan menyokong cadangan yang dibangkitkan pimpinan parti peringkat Negeri tersebut yang telah mengemukakan tuntutan 2 kerusi Parlimen iaitu di Alor Setar dan Padang Serai dan 6 kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) membabitkan Kota Darul Aman, Bakar Bata, Derga, Bakar Arang, Gurun dan Lunas. 
BOODOHH NYA KALAU DIBERIKAN KEPADA DAP LAKNAT NI UNTUK MENGUASAI KEDAH....ADAKAH DAP TIDAK PERCAYAI PKR ATAU PAS LAGI?SEDIKIT DEMI SEDIKIT DAP UNTUK MENGUASAI NEGERI KEDAH......JANGAN BIARKAN DAP LAKNAT INI....MEROSAKKAN BUMI MALAYSIA INI.

DAP ADA HAK TAMBAH KERUSI <b>DI KEDAH</b> | WIRA KENYALANG <b>...</b>

Posted: 21 Sep 2012 09:00 PM PDT

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menjelaskan DAP Kedah wajar diperuntukan kerusi Parlimen dan DUN yang lebih berbanding PAS dan PKR. Dalam mesyuarat DAP Pusat, perwakilan bersetuju dengan hasrat DAP Kedah yang mahu meletakkan calon di dua (2) kerusi parlimen (Alor Setar dan Padang Serai) dan enam (6) Dewan Undangan Negeri (DUN) membabitkan Kota Darul Aman, Bakar Bata, Derga, Bakar Arang, Gurun dan Lunas.  
DAP tetap mahu tambahan kerusi untuk bertanding pada PRU13, ketika PRU-12 kita hanya letak calon di Kota Darul Aman dan Derga. Jumlah ini amat kecil dan ia tidak boleh diterima untuk PRU-13. Ini terpulanglah kepada PKR dan PAS dalam mengurangkan kerusi mereka di Kedah.
Jika PKR dan PAS mahu melihat Pakatan Pembangkang terus berkuasa dan mempertahankan Kedah, sewajarnya PKR dan PAS harus mengikuti pelan yang dicadangkan DAP. Ini kerana ketika ini DAP merupakan sebuah parti yang sangat kuat berbanding PKR dan PAS.
Keputusan DAP itu pastinya membuatkan pemimpin PKR dan PAS tidak berpuashati. Jika ini berlaku, perkara ini boleh dibawa terus ke pemimpin tertinggi di peringkat Pusat untuk dibincangkan. Lim Guan Eng percaya perbincangan itu akan menyebelahi mereka memandangkan PAS dan PKR hanyalah alat dan kuda hitam DAP.
Di peringkat Pusat, PKR dan PAS tidak dapat membuat sebarang keputusan memandangkan DAP mempunyai kuasa mutlak. Anwar Ibrahim selaku Ketua Pembangkang akan memihak kepada DAP dalam apa cara sekalipun demi mencapai cita-citanya untuk menjadi Perdana Menteri. Jika keputusan DAP itu boleh membuatkan Pakatan Pembangkang terus mempertahankan Kedah dan memenangkan Pakatan Pembangkang, nescaya Anwar Ibrahim tidak mempunyai masalah biarpun DAP diberikan banyak kuasa.
Dalam apa cara sekalipun, DAP mahukan lebih banyak kerusi dan ini memperlihatkan kekuasaan mereka dalam Pakatan Pembangkang. Seperti mana yang mereka perlihatkan ke atas Pulau Pinang dan Selangor, DAP kini mahu memperluaskan kuasanya di Kedah, Melaka, Negeri Sembilan dan Johor.
Jika DAP berhajat besar, adakah PAS dan PKR akan bersetuju menerima keputusan DAP itu? Sama-sama kita nantikan jawapan daripada PAS dan PKR dalam menjawab persoalan yang dilontarkan Lim Guang Eng dan DAP. 

Guan Eng: DAP <b>Kedah</b> wajar dapat tambahan kerusi

Posted: 21 Sep 2012 03:15 PM PDT

(Sinar Harian) - DAP Kedah wajar diberi peranan lebih besar dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) dengan tambahan kerusi untuk bertanding termasuk peringkat parlimen.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, DAP Pusat bersetuju dengan hasrat DAP Kedah yang mahu meletakkan calon di dua kerusi parlimen (Alor Setar dan Padang Serai) dan enam Dewan Undangan Negeri (Dun) membabitkan Kota Darul Aman, Bakar Bata, Derga, Bakar Arang, Gurun dan Lunas. 

"DAP tetap mahu tambahan kerusi untuk bertanding pada PRU13, ketika PRU12 kita hanya letak calon di Kota Darul Aman dan Derga. Jumlah ini amat kecil dan ia tidak boleh diterima untuk PRU13," katanya ketika berucap merasmikan Konvensyen Tahunan DAP Kedah, di Dewan Perhimpunan Cina Kedah, semalam. 

Bagaimana pun, Guan Eng berkata, jika agihan kerusi membabitkan DAP-PKR tidak mampu diselesaikan di peringkat negeri, perkara itu wajar diputuskan oleh Pusat untuk mengelak tercetus ketidakpuasan hati kedua-dua pihak. 

"Jika tidak boleh bincang lagi di peringkat negeri, ia tak perlu bincang. Biar Pusat buat keputusan muktamad dan kedua-dua pihak terima keputusan. Jangan bergaduh sesama sendiri, ia membuang masa, kita hanya mahu lawan BN sahaja, bukan dalam PR," katanya. 

Menurutnya, DAP Kedah diminta menyerahkan perkara itu kepada DAP Pusat untuk dibincangkan dalam Sekretariat Pakatan Rakyat (PR) sekali lagi, jika menemui jalan buntu. 

"Biar Pusat tentukan jika masih tidak dapat diselesaikan. Saya harap hasrat DAP Kedah diberi pertimbangan sewajarnya oleh rakan-rakan dalam pakatan untuk bergerak sebagai satu pasukan, dalam usaha mengekalkan kuasa di negeri ini," katanya. 

Guan Eng juga mengarahkan kedua-dua parti tidak lagi membuat kenyataan terbuka atau berbalas kenyataan dalam akhbar berhubung isu terbabit. 

"Kita tumpu pada gerak kerja parti sudahlah, biar Pusat putuskan. DAP juga mahu menyumbang lebih pada PR," katanya.

 


busy

02 di kodiang - Google Blog Search

02 di kodiang - Google Blog Search


haizisalleh: SEJARAH <b>KODIANG</b>

Posted: 09 Sep 2012 09:34 AM PDT

Sebutan mengikut dialek tempatan: [kok diang]. Perkataan Kok Diang adalah asal dari loghat bahasa Siam yang bermaksud 'bukit merah'. Asal Kodiang ialah di Kampung Kodiang Lama terletak 1 km dari Simpang Empat Pekan Kodiang melalui jalan ke Jitra. Di Kodiang Lama inilah sebuah kampung yang berdekatan dengan Bukit Keplu dan Gua Kerbau, di sinilah yang dimaksudkan dengan bukit merah, di mana ketika musim kemarau, dapat dilihat bukit ini akan bertukar warna menjadi ke'merah'an kerana daun pokok yang terdapat di bukit bertukar menjadi merah dan kering.Bukit Keplu juga diambil dari Bahasa Siam, yang membawa maksud Bukit Sireh (Kok Plu).
Bukit Keplu ialah sejenis bukit batu kapur yang dikelilingi kawasan sawah padi. Di bukit ini terdapat beberapa buah gua yang mempunyai cerita menarik dan sejarahnya tersendiri. Antara gua-gua tersebut terdapat lukisan-lukisan (tulisan) purba yang masih kelihatan sehingga hari ini. Gua-gua yang biasa dikunjungi ialah Gua Kerbau, Gua Gong, Gua Ikan, Gua Gelap, Gua Pasir, Gua Pelamin dan Gua Kelawar.
Masyarakat di sini kebanyakannya tergolong dari bangsa Melayu Islam. Masyarakat Melayu Kodiang menjalankan aktiviti pertanian sebagai sumber ekonomi mereka. Kebanyakan daripada mereka adalah pesawah padi dan penoreh getah. Kedai perniagaan dan Lorong Belakang Masjid didiami bangsa Hokkien dan Etnik Cina yang lain. Tidak terdapat penduduk asal dan lama yang menetap disini dari bangsa lain iaitu Siam atau India. Bangsa India hanya sebagai pekerja JKR atau Klinik Kesihatan. Bangsa Siam kebanyakan menetap di Padang Sera kerana di sana terdapat Watt Siam yang besar selain dari di Jejawi Perlis dan Watt yang kecil di Jalan Changloon dan Padang Sera.
Pekan Kodiang di masa era 70-an dan 80-an terkenal dengan pasembor. Terdapat 3 penjual pasembor utama iaitu Kedai Mamak Hussain (berpindah ke perkarangan masjid jamek kodiang dan sekarang diwarasi oleh menantu arwah Hussain), Gerai Abd Majid di simpang ke Sanglang (berpindah ke bangunan sebelah RMTEAM) dan Kedai Ghani di Medan Mara Stesen bas (Sudah berpindah di kg kubang beruang).
Manakala kedai buku utama di Pekan Kodiang ini ialah Toko Buku Othman, dahulu di kaki lima inilah terdapat penjaja roda tiga menjual apom balik, air minuman sejuk dan air tebu yang diusahakan oleh Wan Mahmud dan anaknya Wan Md Zamri. Terdapat juga gerai Bihun Sup Halim Beca yang terkenal dengan bihun yang bewarna kuning. Pengusaha air tebu yang dikenali di Pekan Kodiang ialah Hassan Air Tebu atau lebih dikenali dengan panggilan Che Chan

di negeri kedah - Google Blog Search

di negeri kedah - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Jabatan Zakat <b>Negeri Kedah</b> ~ Kerja Kosong <b>...</b>

Posted: 19 Sep 2012 05:37 PM PDT


Permohonan adalah dipelawa daripada calon-calon anak Negeri Kedah Darul Aman yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan-jawatan berikut di dalam perkhidmatan Jabatan Zakat Negeri Kedah Darul Aman.
  1. Penolong Pegawai Zakat
  2. Penolong Pegawai Teknologi Maklumat
  3. Penolong Pegawai Korporat
  4. Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi)
MUAT TURUN SYARAT LANTIKAN DAN BORANG PERMOHONAN

Tarikh Tutup Permohonan: 18/10/2012

02 di kuala kedah - Google Blog Search

02 di kuala kedah - Google Blog Search


DuitDariOnline - Internet yang sungguh SUPERB!: Kota <b>Kuala Kedah</b>

Posted: 21 Sep 2012 08:20 PM PDT


Kota Kuala Kedah juga dikenali sebagai Kota Kuala Bahang merupakan salah sebuah daripada kota bersejarah yang dibina oleh orang-orang Melayu yang terletak dalam negeri Kedah, Malaysia. Kota Kuala Kedah yang terletak di Alor Setar merupakan merupakan satu kompleks sejarah popular di Kedah.

Kota Kuala Kedah menjadi salah satu tumpuan para pelancong untuk melawat bangunan peninggalan sejarah yang berkaitan dengan negeri Kedah.

Kota Kuala Kedah memiliki pelbagai peninggalan artifek sejarah, antara lain termasuk peninggalan bekas kota, meriam dan paparan maklumat mengenai sejarah Kota Kuala Kedah yang terkenal itu.

Pintu besar kota Kuala Kedah ini dibina di atas perintah Almarhum Sultan Abdullah Mukarram Shah II ibni Almarhum Sultan Muhammad Jiwa Zainal Azilin Muazzam Shah (1778-1789) dan bermula dari 10 Safar 1185H (Mei 1771M) dan siap pada tahun 1194H (1780M) sewaktu pemerintahan Sultan Ahmad Tajuddin ibni Sultan Abdullah Mukarram Shah II.

Baginda bersemayam di sini pada 1803. Setelah pihak Inggeris mengambil alih, pihak Inggeris membina sebuah pintu gerbang empat segi yang mengadap ke arah jambatan Alor Melaka.
Kota Kuala Kedah merupakan salah sebuah daripada kota yang dibina oleh orang-orang Melayu di Malaysia.

Sumber: Wikipedia

Hah, itulah serba sedikit cerita tentang Kota Kuala Kedah. Saya sempat gak berkunjung ke sini setiba dari Jeti Kuala Kedah..sebenarnya baru pulang dari Pulau Langkawi..turun je dari jeti tros amek kereta yang di parking berbayar. Sekitar jeti Kuala Kedah ni ada banyak tempat parking berbayar untuk kita parking keter kita untuk ke Pulau Langkawi. Round2 sikit jea, memang kalo parking sini xda masalah..anda boleh pilih parking berbumbung ke atau tak, don't worry sebab ada pak guard jaga kereta anda tu.

Ok, berbalik kepada kota Kuala Kedah tadi..Setibanya masuk tengok macam ada sebarisan tembok batu..bila masuk dalam tengok ada sebuah rumah kayu tengah2..rupa-rupanya tu adalah muzium Kota Kuala Kedah.
Huhu, puas hati gak la berjalan-jalan kat dalam kota nih,bila penat tu dok tepi tembok sambil angin sepoi-sepoi bahasa dari selat Melaka bertiup tenang..memang mendamaikan!

02 di jitra - Google Blog Search

02 di jitra - Google Blog Search


<b>Jitra</b> dilanda banjir teruk | Darulaman &#39;Dot&#39; My

Posted: 09 Sep 2012 05:09 PM PDT


JITRA – Seramai 68 keluarga Kampung Muhibah mula berasa resah setelah rumah mereka dinaiki air setinggi lebih satu meter dalam kejadian hujan lebat kira-kira 2.30 petang, semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Persekutuan (JKKP) Kampung Muhibah, Kalidas Munusami, 47 berkata, tidak sampai 30 minit hujan lebat, air sudah mula naik sehingga ke paras dada.

Katanya, kejadian banjir kilat hari ini (semalam) merupakan paling teruk dalam tahun ini dan boleh membahayakan nyawa kanak-kanak serta orang ramai.

"Kita minta Kerajaan Negeri mahupun Kerajaan Persekutuan tampil tolong atasi masalah banjir ini seberapa cepat yang boleh.

"Kita percaya banjir ini adalah berpunca daripada sistem perparitan utama di jalan Jitra menghala Alor Setar di mana ia menempatkan lorong perparitan yang sempit sejak zaman jajahan Jepun.

"Sistem perparitan di Kampung Muhibah tiada masalah, cuma sistem perparitan di jalan utama sahaja yang menjadi punca utama banjir kerana saluran air lambat mengalir," katanya kepada Sinar Harian semalam.

Kalidas berkata, akibat kejadian itu, kebanyakan peralatan elektrik dan perabot dalam rumah mengalami kerosakanan. Bagaimanapun, nilai kerosakan belum diketahui.

Tinjauan Sinar Harian semalam mendapati, beberapa jalan utama di sekitar Jitra bergerak perlahan akibat air takungan dari sistem perparitan yang melimpah di atas jalan raya yang menyebabkan berlakunya banjir.

02 di padang terap - Google Blog Search

02 di padang terap - Google Blog Search


Kedah La: Xpresi anak muda <b>di Padang Terap</b>

Posted: 25 Aug 2012 07:05 PM PDT

Jom pakat pi ramai-ramai...

DPP PADANG TERAP: Abby Abadi <b>Di Padang Terap</b> 5 Sept

Posted: 01 Sep 2012 05:43 AM PDT

02 di padang serai - Google Blog Search

02 di padang serai - Google Blog Search


Gempar !!! [VIDEO] KHATIB baca Khutbah Jumaat <b>Di Padang Serai</b> <b>...</b>

Posted: 11 Sep 2012 08:16 PM PDT


SESAT lagi menyesatkan....... Khatib sesat menipu di dalam Khutbah Jumaat, kononnya Mursyidul Am Ikhwanul Muslimin Bermimpi, Rasulullah S.A.W menyokong Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri Malaysia.
Mengelirukan UMAT ISLAM, Anwar Ibrahim yang PAS sebagai tungangan untuk merealisasikan impian al-jubuq sebagai pemimpin. Ini kah ISLAM yang akan di bawa oleh tatok-taTok PAS untuk memimpin negara seterusnya menyebarkan syiar Islam. 
Ni Mesti yang membaca Khutbah Jumaat ni ostat PAS... kerana teks khutbah yang disampaikan oleh Khatib tersebut menyokong PERJUANGAN ANWAR IBRAHIM.
Aku Malas nak ulas panjang-panjang sebab ilmu aku bukan tinggi manapun dalam bab-bab macam ni. Korang dengarlah sendiri Nilaikan...... Rakaman tersebut.


Gambar di Luar Masjid Jamek Annajah Di Padang Serai.