ads

Ahad, 18 November 2012

02 di gurun kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di gurun kedah - Google Blog Search


blues anak <b>kedah</b>....: tempat paling panas <b>di</b> dunia-<b>gurun</b> lut,iran

Posted: 27 Oct 2012 08:31 AM PDT


Ada diskusi besar tentang tempat terpanas di bumi. Banyak yang percaya adalah di Al Azizyah, Libya, dengan suhu tercatat 136 derajat Fahrenheit (57,8 derajat celcius), dan tempat terpanas kedua berada di Death Valley, California, Amerika Serikat, di mana ia berdiri untuk 134 Fahrenheit pada tahun 1913. Tetapi menurut situs lain, tercatat satelit NASA suhu permukaan bumi setinggi 71° C (159° F) di gurun Lut Iran, konon suhu terpanas yang pernah tercatat di permukaan Bumi. Daerah ini, yang meliputi wilayah sekitar 480 kilometer, disebut Gandom Beriyan (panggang gandum).

02 di kodiang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kodiang - Google Blog Search


Azrul 3R: PROGRAM 3R <b>DI KODIANG</b>, KEDAH

Posted: 24 May 2012 07:26 PM PDT

AKTIVITI KUTIPAN BARANGAN KITAR SEMULA DI SK TENGKU BENDAHARA, KODIANG, KEDAH



Pihak SK Tengku Bendahara, Kodiang akhirnya bersetuju untuk menjalankan program 3R bersama pihak PPSPPA Negeri Kedah dan Syarikat Environment Idaman Sdn Bhd setelah 6 bulan tidak terlibat dalam program ini. Oleh yang demikian, pada 10 Mei 2012, telah diadakan Program 3R iaitu pengumpulan, pengasingan dan penimbangan barangan kitar semula serta kutipan dan penjualan barangan tersebut di sekolah berkenaan. 



Pihak sekolah telah bekerjasama dalam menjayakan aktiviti tersebut. Dengan bantuan murid-murid sekolah dan wakil daripada Syarikat Environment Idaman Sdn Bhd, sebanyak lebih kurang RM 150.00 hasil jualan selepas kutipan lebih kurang 500 kg barangan kitar semula pada hari tersebut. 
Wakil daripada PPSPPA Negeri Kedah yang terlibat termasuklah Cik Intan Diana Bt. Abu Bakar, En. Norhazren Bin Latip @ AB. Latif daripada Pejabat Cawangan Kubang Pasu dan En. Mohd Azrul Bin Azmi.


02 di jitra - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di jitra - Google Blog Search


Ramlee Awang Murshid akan menemui peminat <b>di Jitra</b>

Posted: 24 Sep 2012 09:30 PM PDT


Ramlee Awang Murshid, salah seorang  novelis bergenre thriller yang terkenal dengan novel bersiri yang mempunyai watak Laksamana Sunan di dalam novel-novel tersebut. Mungkin ramai juga mengenali beliau sebagai bekas pengacara tv di RTM sesuatu ketika dahulu.

Berita baik untuk peminat-peminat Ramlee Awang Murshid, Ramlee Awang Murshid akan berada kedai I Love Novel di Jitra Mall pada 29/9/2012 (Sabtu). Kepada adik-adik, abang-abang, dan akak-akak yang mempunyai novel-novel beliau, bolehlah dapatkan tandatangan beliau disana. Sesi akan bemula pada jam 2.30 petang dan berakhir pada jam 6.30 petang. Kepada anda semua, jangan lepaskan peluang ye.

Terima Kasih

02 di padang terap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di padang terap - Google Blog Search


Project Fish Protech. Satu Lagi Projek Gagal <b>Di</b> - dpp <b>padang terap</b>

Posted: 16 Oct 2012 09:23 PM PDT

02 di langkawi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di langkawi - Google Blog Search


Kisah Separuh Seram : Awal Muharam <b>di Langkawi</b> ~ guliboolat

Posted: 14 Nov 2012 05:35 AM PST

Alhamdulillah..Maka secara rasminya selepas maghrib tadi sudah masuklah tahun baru bagi kita umat islam..Tahun hijrah,1434H.
Katanya tutup buku lama,buka buku baru..Kalau buku yang lama tu penuh amalannya tak pelah.Kalau tak penuh..Tak payah buka yang barulah.Kita guna yang lama je..Erk,gurau je ni ye..=D
KISAH SEPARUH SERAM..? Kenapa separuh je seramnya..? Sebab,cerita ni takdelah seram mana pun. Seram sikit je. Kejadian ni berlaku bukan pada hari yang sama,tapi pada tarikh yang sama iaitu malam awal muharam tahun lepas. Masa tu aku dengan kawan aku,Hashmie,Sarah dan Hafeez pergi trip mengejut ke Langkawi. Ewah,mentang-mentang nak pergi Langkawi dekat,boleh pulak main mengejut kan. Mengejut sebab katakan malam ni terfikir,esok pagi tu terus gerak pergi Langkawi. Dah tu siap plan nak balik hari pulak tu. Dahsyat tak dahsyat pulak kan. Ada ke orang pergi Langkawi pagi balik petang..? Kitorang la tu.. -_-
Dipendekkan cerita kitorang tak dapat balik petang tu jugak sebab rasa macam tak sempat nak kejar feri,jadi ingat nak overnite je la dekat situ. Dapat juga selesaikan bacaan doa akhir dan awal tahun dekat surau yang tak berapa nak ramai penghuninya. Lepas tu kitorang teruskan perjalanan lagi.Tapi suasana Langkawi waktu malam sangatlah pelik sebab keadaan tu sunyi sepi macam takda orang pun yang lalu atas jalanraya tu.Kadang-kadang sebijik 2 je kereta yang lalu. Lepas tu malam-malam ni nak pergi melawat kemana kan. Takkan nak pergi Makam Mahsuri pulak..? So kitorang pergilah makan dekat satu kedai ni.Lepas tu pergilah beli burger sebab ingat nak makan tepi pantai sambil hirup udara malam. Ok,dah masuk pasal pantai.Dah nak sampai tahap seram.. Ni baru permulaan. Lepas dah siap makan dekat kedai tu kitorang pun gerak cari pantai.Jadi aku ni terlalu eksaited nak ke pantai,aku pun cadang lah pergi Tanjung Rhu sebab orang kata sana pantai cantik. Driver kitorang,Sarah pun macam eksaited nak ke pantai teruslah memandu dengan semangatnya mencari jalan ke Tanjung Rhu tersebut berpandukan peta dan signboard jalan..

Cantik tak Pantai Tanjung Rhu ni..? Pergi siang takpa,pergi waktu malam..Haa,jaga-jaga...
Cari punya cari jumpa jugak jalan kesana. Masa masuk jalan tu rasa macam pelik je.Apasal kereta kitorang je yang ada atas jalan ni..? Hurmm,lantaklah. Masa tu fikir nak makan burger,memang kitorang nekad lah nak pergi. Ada lah beberapa hotel yang tersergam indah disepanjang jalan yang agak gelap tu. Lepas dari Hotel 4 Season,rasa lain macam tu makin pelik. Aku dekat seat belakang dengan Hashmie dalam hati ni rasa lain macam je.Jalan tu sebijik tiang lampu pun takda. Masa tu dah start rasa scary semacam. Makin lama Sarah drive,aku rasa jalan tu jadi makin gelap. Hashmie pun dah pandang semacam je dekat aku. Tiba-tiba Sarah kata :
Sarah: Nak pergi jugak ke ni? 
Hafeez: ntah..aku mana tau.
Sarah: Tak payah pergi lah..kita patah balik je. makin gelap je jalan ni..
Lepas sarah dah cakap macam tu,kitorang pun setuju jelah.. Lepas tu Sarah pun cepat-cepat undur balik kereta nak pusing dekat satu kawasan yang terang sikit depan pencawang TNB..Masa nak pusing keluar tu aku rasa saat paling menyeramkan..! Dek kerana seram melampau si Hafeez pun makin kuatkan radio sambil nyanyi lagu yang tengah rancak berkumandang.Kau tau lagu apa..?
''Hijrah itu perjuangan..!Hijrah itu pengorbanan..!Hijrah itu persaudaraan..!Hijrah membentuk perpaduan..!Oleh itu,mari semua,kita sambut Maal Hijrah....!''
Lagu apa lagi.Lagu tema Maal Hijrah la.. Bukan main kuat lagi dia nyanyi..! Nak cover takut la tu.
Aduhai,sabar je lah.Aku ingatkan aku sorang je pikir semacam,rupanya diorang pun sama jugak dah start naik bulu tengkuk beb..! Kau bayangkanlah. Jalan kiri kanan semak samun macam hutan. Suasana dia memang terlalu gelap.Gelap gelita orang cakap.Susah nak gambarkan macam mana gelapnya tu.Jangankan lampu,tiang lampu pun takda..! Masa tu dalam otak ni dah terbayang dah kot la ada benda terbang ke..tetiba muncul keluar dari tepi semak samun ke..Sarah yang drive pun terfikir kalau tetiba je cermin kereta kena lindung..Tak nampak jalan lepas tu terbabas.Macam-macam lagi kisah seram yang dah terbayang dalam otak kitorang ni haa..
 Dah keluar dari jalan tu,rasa lega sangat. Aku lah yang paling terkesan dengan peristiwa tu sebab aku yang cadang pergi Tanjung Rhu malam-malam camtu.Tak silap aku dah dekat pukul 10 kot. Memang gilalah masa tu. Tak pasal-pasal berhadapan dengan situasi mendebarkan,menyeramkan,menakutkan..dan segala kan yang adalah.. Balik dari Langkawi sempat jugak aku dengan Sarah google pasal Tanjung Rhu tu.Hurmm,ada lah jugak kisah seram yang orang lain pernah hadapi masa nak kesana. Macam kisah kitorang jugaklah..Tapi peristiwa tu memang kenangan yang tak dapat aku lupa sampai bila-bilalah terutama bila aku dengar lagu Maal Hijrah. Dengar je lagu tu,mulalah teringat balik peristiwa tu..Kelakar pun ada jugak.
SERAM pun ada..! 
P/S: Salam Maal Hijrah ye kawan-kawan..

02 di yan kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di yan kedah - Google Blog Search


Konvoi Bermotosikal Kempen Cegah Jenayah <b>Di Yan, Kedah</b>

Posted: 26 Aug 2012 01:06 PM PDT

CAT Yan

YAN – Demi meningkatkan kesedaran di kalangan generasi muda tempatan mengenai jenayah, Pejabat Belia Dan Sukan Daerah Yan dengan kerjasama Kelab Rakan Muda Parlimen Jerai telah menganjurkan Program Konvoi Bermotosikal Sempena Kempen Crime Awareness Team 2012.

Program yang julung-julung kali diadakan di peringkat daerah tersebut telah mendapat sambutan hangat di mana ia diserta oleh 60 orang peserta dari golongan belia di kawasan terbabit pada 15 Ogos yang lalu.

Selain memberi kesedaran kepada golongan muda memahami dan menyedari betapa pentingkan membanteras jenayah, program itu juga memberi penerangan tentang kesan-kesan buruk sekiranya generasi akan datang itu tidak mempedulikan tentang soal jenayah di kawasan kediaman mereka.

Di dalam program berkenaan, semua peserta memulakan konvoi bersama motosikal masing-masing sejauh kira-kira 25 kilometer bermula dari Pekan Gurun hingga tiba di lokasi akhir program tersebut iaitu di Hospital Daerah Yan, di sini.

Konvoi bermotosikal itu telah diketuai oleh Pengerusi Kelab Rakan Muda, Mohd Azwan Jamaludin, yang begitu banyak memberi sokongan untuk menjayakan program berkenaan.

Turut hadir di program tersebut ialah ADUN Guar Chempedak, Datuk Ku Abdul Rahman Bin Ku Ismail, yang kemudiaannya sudi merasmikan program konvoi tersebut yang diadakan di perkarangan Pejabat Belia dan Sukan Daerah Yan.

Selain beliau, Pegawai Belia Dan Sukan Daerah Yan, Mohamad Inshar Hj. Man juga meluangkan masa untuk sama-sama memeriahkan program yang memberikan banyak manfaat dan informasi berguna kepada golongan belia di kawasan itu.

Di samping itu, program berkenaan juga turut mendapat kerjasama erat dari pelbagai agensi tempatan seperti Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Ibupejabat Polis Daerah (IPD) Yan, Pejabat Penerangan Daerah Yan, Inskill Gurun dan Penggerak Perpaduan Masyarakat Parlimen Jerai.



 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved