ads

Khamis, 28 Februari 2013

02 di kuala ketil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kuala ketil - Google Blog Search


Tolak JaZan KEDAH SEJAHTERA: GENG 35 SP & <b>KUALA KETIL</b>

Posted: 22 Dec 2012 02:29 AM PST

Ngeri dan menakutkan. Kejadian di Sungai Petani baru-baru ini sebenarnya didalangan kumpulan samsing Hindu yang membunuh orang Melayu. Walaupun berjaya dikawal oleh polis, namun dendam di kalangan kumpulan mereka pasti tidak hilang begitu sahaja. Geng 35 di SP merupakan kumpulan samsing yang paling ramai dan menakutkan. Geng ini menguasai kawasan SP dan Kuala Ketil.
Untuk pengetahuan warga Insaniah sekalian, walaupun ramai yang menggedikkan diri tak sabar untuk berpindah ke Kuala Ketil iaitu kampus tetap Insaniah anda perlu menilai beberapa perkara yang wajib ditanggung oleh Azizan dan Jamil demi kesejahteraan warga Insaniah.
2) Jumlah pengawal keselamatan
3) Pengangkutan pergi dan balik kampus
Hari ini, Presiden MPM dan Presiden PERTEMU yang bacul di hadapan Jamil tidak tahu menilai fakta. Perkara di atas dipolitikkan dengan mengatakan bahawa "SEMUANYA BAIK DAN SELAMAT". Mereka juga sibuk menjilat-jilat punggung Jamil dan Azizan. Tindakan mereka ini menjadi contoh kepada pimpinan di bawah mereka. SEDARLAH WAHAI PIMPINAN MAHASISWA, ANDA BUKAN ROBOT JAMIL DAN AZIZAN. Rugi wei kami undi hampa!
Ini adalah kes pembunuhan di sebuah taman perumahan di Kuala Ketil. Saya tidak sanggup menjelaskan kedudukan tempat ini demi menjaga nama baik penduduk di taman tersebut. SEMOGA MAHASISWA INSANIAH SEDAR DAN MENDESAK JAMIL MENYELESAIKAN MASALAH KESELAMATAN!!!!

YA ALLAH, JAUHILAH KAMI DARIPADA MUSIBAH, KO JAMIL DARI INSANIAH. TUKARKAN YANG LEBIH AMANAH DAN BERTANGGUNGJAWAB! AMIN!

02 di tanjung dawai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di tanjung dawai - Google Blog Search


JALAN-JALAN KE <b>TANJUNG DAWAI</b> | Rempit Kehidupan

Posted: 04 Nov 2012 03:30 PM PST

Assalamualaikum ....

Pernah pergi Tanjung Dawai?

Kalau tak pernah, meh aku bawakan secara maya ...heeeee! Tanjung Dawai nie terletak kat Negeri Kedah, negeri aku le teww ... dekat-dekat area Singkir Laut ... Bedong sana ... atas sket pada Yan, Kedah! Tak faham sila tengok google map ye. huuuu
Masa balik raya haji baru nie, aku jadi driver untuk ayah dan bonda. Ayah dah tak mampu nak drive jauh-jauh lagi dah. Dia cepat rasa pening nak pitam. Biasalah umur pun dah lanjut, keadaan kesihatan dia amat membimbangkan aku. Tapi itu, aku nie jauh sangatlah daripada dia ;=(
Perjalanan dari Alor Star ke Tanjung Dawai mengambil masa lebih kurang 40minit ke sejam. Bergantung kepada kelajuan kenderaan anda ;=)
Ayah ajak aku pi Tanjung Dawai. Katanya nak cari ikan kering banyak-banyak untuk menu tambahan masa kenduri nanti. Kat Tanjung Dawai, ikan keringnye masih baru dan boleh dikatakan agak murah. Kat sini, kalau nak beli ikan kering mesti terbaiklah ... tapi kalau nak cari belacan, mak aku kata kurang sedap belacan Tanjung Dawai. Mak aku kata belacan Simpang Kuala lagi sedap. Mak aku la kata ...

Tengoklah ikan bilis nie ... geram aku tengok. Macam nak borong semua je. Aku nie dah la peminat bilis goreng dengan sambal bilis. Ikan bilis memang wajib ada kat dalam fridge. Aku suka simpan ikan bilis dalam fridge, sebab bila digoreng dia akan lagi rangup ... krupppp krupppp krupppp.... haaa camtulah gayanye ;=)



Yang bergantung-gantung nie ikan tenggiri masam tau. Setiap bungkus tu cuma harga RM10. Aritu aku beli juga sebungkus, tapi tauke dia .. Kak Ta, bagi aku cuma RM5 je. Sebab katanya kitaorang dah beli banyak ikan kering, itu yang dia bagi diskaun. Kalau korang pi Tanjung Dawai, pergilah dekat Kedai Kak Ta nie, no. lot aku dah lupa ... tapi papan tanda kedai dia ada tulis Kak Ta tak salah aku.

Kakak nie sangat peramah dan tidak kedekut orangnya. Murahlah rezeki akak moga moga! Haritu dia siap bagi ikan kering free lagi dengan keropok kering ....freeeeeeeeeeeeee rezeki jangan ditolak. Ambil je masuk plastik he he he


Selain ikan kering, dekat kompleks perniagaan di Tanjung Dawai nie juga ada jual keropok kering dan keropok lekor. Tapi tak suggest sangatlah ... bagi tekak aku kurang sedap sket. Banyak tepung dari ikannya. Korang borong je ikan kering banyak-banyak ... yang nie memang aku suggest kat korang.
Lepas penat shopping ikan kering, maka aku ... ayah dan bonda bergerak balik. On da way balik, kami singgah makan tengahari dekat Naim Gulai Sembilang Tanjung Dawai ... yang nie nanti aku cerita, betapa sedapnya gulai sembilang dia ... tunggu tau. Nanti aku cerita ...

Kalau pi Kedah, jangan lupa pi Tanjung Dawai tau .... boleh borong ikan kering ;=)
CK : Dah start buat entry autopublish.

02 di langkawi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di langkawi - Google Blog Search


JOM SHOPPING <b>DI LANGKAWI</b> | YOUR DREAM HOLIDAYS

Posted: 26 Feb 2013 02:48 AM PST

2Hari 1Malam



Hari 1 / Jumaat /Malam : Bertolak dari Selangor ke K.Perlis

Hari 2 / Sabtu:

Tiba di jeti Langkawi , 8 jam lawatan membeli-belah di Idaman suri, Haji Ismail Group dan lain –lain.

Hari 3/ Ahad: 

4 Jam lawatan membeli-belah di pekan kuah atau jetty langkawi. Bertolak pulang ke Selangor.
Harga Termasuk: Penginapan di pekan kuah, Sarapan pagi di hotel, Bas (pergi/balik) dari Selangor ke k.perlis, Bas di Langkawi, Lawatan membeli-belah seperti yang tertera di jadual perjalanan, Tiket ferry langkawi, Tipping pemandu bas.
Harga Tidak Termasuk: Makan, perbelanjaan sendiri, lawatan tambahan(tidak tertera dalam jadual perjalanan), Insuran perjalanan.

MYR 299 / Seorang

Harga tertakluk kepada terma & syarat

Harga tidak tertakluk pada cuti sekolah & cuti umum.

                Jom shopping Raya!!


Rabu, 27 Februari 2013

02 di kulim - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kulim - Google Blog Search


::ThE sTaNzA oF LiFe::: GFS <b>di Kulim</b>

Posted: 16 Jan 2013 02:22 AM PST

Assalamualaikum

Hai my sweeties!!

Kalau post sebelum ni,aku agak beremosi sikit,tapi post hari ni pasal lawatan dengan geng Environmental Health ke Kulim.Memang agak dekat dengan UiTM kami tapi tak kisah semua tu.Asal dapat keluar pi jalan-jalan.Hahaha

Kami kena pi Sedim untuk Gravity Feed System (GFS).Kat sini la tempat di mana keperluan air bersih disalurkan untuk penduduk kampung kat Sedim ni.Punca air ni kat atas bukit.Mesti la bersih kan.

*sori gambar banyak blurr..cilok pics dari kawan aku.Aku tertinggal kamera derr -_-" *



Lepas tu,kena daki bukit lagi.Serius la aku dah semput sekerat jalan -_-"




Tempat yang kami pi tu dipelihara dengan baik sebab air kat situ untuk kegunaan penduduk. Dah ditapis betul-betul,baru dialurkan ke rumah-rumah.Langkah utama yang perlu dibuat,mestilah kena masak dulu air tu. 

So sebab tu la kat sana,orang luaq tak boleh masuk.Takut water intake nanti tercemar. Jagalah alam sekitar kita ni baik-baik ye ^^,
Setakat tu ja aku boleh cerita pun.Sori gambar sikit.Nanti aku akan pastikan kamera tak tertinggal untuk lawatan akan datang. 

*dah la tertinggal kat rumah.tunggu balik rumah la jawabnya kalau nak amik kamera*

Esok,kami pi lawatan ke Ipoh,Perak pulak untuk ke Water Treatment Plant dan Jabatan Mineralogi. Sakan la kami ni.Untunglaa kos aku ni sebab kena banyak pi jalan-jalan :))

Sekian.. 

02 di merbok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di merbok - Google Blog Search


PKG BUJANG: Pengantian Komputer <b>Di</b> Makmal Sekolah <b>...</b>

Posted: 07 Jan 2013 11:08 PM PST

di negeri kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri kedah - Google Blog Search


<b>Kedah</b> Times: PAS <b>KEDAH</b> BERGOLAK, BN BAKAL TERAJUI <b>...</b>

Posted: 23 Feb 2013 08:19 PM PST


Keadaan rumahtangga Pas bertambah gawat di Kedah apabila perbalahan beberapa anggota exco negeri itu dengan Menteri Besar tidak lagi mampu dibendung.
Usaha untuk menjatuhkan Azizan Abdul Razak yang dahulunya nampak sudah reda sedikit setelah campurtangan Pas Pusat kembali mengeruhkan landskap politik di Negeri Jelapang Padi itu.
Laporan media menyatakan 11  daripada 15 pas kawasan di Kedah telah memberi kata dua kepada Menteri Besar supaya meletak jawatan dan melepaskan kedudukannya sebagai pesuruhjaya negeri bagi parti itu.
Azizan dikatakan gagal menjalankan tugasnya sebagai Menteri Besar untuk memajukan negeri Kedah.
Sebaliknya sepanjang pentadbirannya, boleh dikatakan tidak ada langsung pembangunan yang ketara dilaksanakan untuk kepentingan rakyat dan pembangunan ekonomi negeri.
Yang sering dipaparkan di dada-dada akhbar ialah bagaimana rakusnya kerajaan negeri Pas menggondolkan bukit bukau sehingga menjejaskan kawasan tadahan hujan di Tasik Pedu.
Seperti biasa apabila tidak pandai mentadbir dan menjana fikiran bernas untuk memajukan negeri, UMNO dan Barisan Nasional lah yang menjadi sasaran.
Apabila tidak berjaya memacu ekonomi Kedah menyebabkan kantong negeri hampir kosong, Azizan mengugut supaya kerajaan pusat memberinya RM100 juta jika ingin selamatkan hutan rimba negeri itu.
Itulah yang diperolehi oleh rakyat Kedah dalam keghairahan mereka untuk menukar kerajaan negeri pada Pilihan Raya Umum 2008 lalu.
Kini mereka sudah sedar perubahan yang mereka impikan selama ini di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat bagaikan mengharap  panas hingga ke petang, rupa-rupanya hujan di tengah hari.
Harapkan kerajaan negeri baru pada 2008 akan menunaikan semua janji-janji manis yang ditabur semasa kempen pilihan raya tetapi akhirnya jadi kaki kencing rakyat rupanya!
Disebabkan terlalu asyik berpolitik dan berceramah siang dan malam, inilah kualiti kerajaan negeri yang dinikmati oleh rakyat kedah di bawah Pas.
Yang dipentingkan oleh pemimpin-pemimpin pas ialah mengejar kuasa serta kedudukan bagi kepentingan diri sendiri dan keluarga masing-masing.
Inilah yang berlaku di Kedah apabila dua exco kanan, Phahrolrazi Nawawi dan Dr Ismail Salleh mengetuai kelompok untuk menjatuhkan Menteri Besar.
Selain faktor politik yang tidak 'ngam', antara alasan utama ialah faktor ekonomi.
Ini kerana Azizan hanya mengutamakan kroni-kroni terdekatnya sahaja dalam pengagihan projek-projek dengan menyisihkan kumpulan kedua-dua ahli exco itu.
Sudah tentu ini menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan penyokong-penyokong mereka lantas secara senyap mejalankan kempen halus untuk menurunkan Azizan daripada kedudukannya.
Sindrom penafian yang diamalkan oleh Pas Pusat juga bakal mengundang bencana bagi parti itu di Kedah.

Setiausaha Agung Pas, Mustafa Ali ingin menipu ahli Pas dan rakyat Kedah dengan mengatakan tidak ada pergolakan politik yang berlaku di negeri itu.
Ini sepertilah berkata bahawa tidak ada tsunami yang berlaku walhal separuh negeri sudah ranap.  
Cuba menutup kenyataan yang sudah terang lagi nyata tidak akan menyelesaikan masalah dalaman pas di Kedah yang sudah ke peringkat amat serius.
Sudah ada desas desus Azizan mendesak kepimpinan pusat parti terutamanya Presiden Pas Abdul Hadi Awang supaya menggugurkan nama Phahrolrazi, Dr Ismail serta beberapa orang kuat mereka daripada senarai calon parti itu pada PRU13 nanti.
Jika ini berlaku bukan sahaja Pas Kedah akan berpecah, kerajaan negeri pun akan terlepas ke tangan BN.
Kini pun gelombang sokongan rakyat terhadap UMNO dan BN sudah meningkat sehingga menggerunkan Pas Kedah.
Kemungkinan besar Kedah akan ke pangkuan BN bukan sahaja kemelut yang membelenggu Pas Kedah tetapi kerana rakyat sudah cukup meluat dan marah kepada pentadbiran yang sama sekali tidak pro aktif dan membela kebajikan rakyat. 

02 di kodiang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kodiang - Google Blog Search


MyPelangiSenja: Oghang <b>Kodiang</b> !!

Posted: 23 Jan 2013 02:42 AM PST


Wah,dah lama tak mengupdate my belog. OMG Sesungguh nya aku sangat busy. Ari ni bru ler berkesempatan nak buka.alhamdulillah semakin bertambah kan my follower. Tak de la banyak sangat,tapi syukur la.sebagai blogger baru,jumlah sebanyak itu dah memadai. Moga makin bertambah la nant kan. Thanks atas sokangan kowang sume taw.

Ari ni,baru sempat nak rehat-rehat. Bru sempat nak buka facebook,nak tdo lelama mean bangun lambat la tue. haha juga baru sempat nak buka belog yang dah berhabuk tahap maksima ni.
I is busy gegila last week taw x. Aku kan dah tamat study.yea! Merdeka! Merdeka! Suke suke suke busy wat pe taw x?busy ngemas rumah,packing2 barang,buang2 segala mende yang tak berguna. but now,, im free!! 
Dah dekat empat hari dah kat kampung... sonok ase bila boleh bersama family tercinta. maka berat badan juger semakin berplus2 okeh. sungguh bahaya. ni pun, malam japg ade makan2. celebrate my uncle besday. so memang bersepah-sepah la makanannya. wihuuuu heaven la. 
Eh nanty la sambung update semula ya, nanti aku update pic2 makanan jer. biar korang terliur hehehehe nak pergi sambung masak & bakar satay. diorang dah bising tue. see u okeh, lurve u ollss
eh terlupa lak. untuk pengetahuan korang aku dah jadik orang kedah dah! now i is akan bertapa di KEDAH a.k.a KODIANG. tau tak kat mana kodiang tue? huhuhu kampung aku ler. suker! suker! suker! dah 5 tahun jadik orang punchong, finally aku kembali kepada asal jadik OGHANG KODIANG semula. 
*entry ntah apa-apa sorry ya, blur maseh mengatasi diri. harap dimaaf kan hehehe ding ~~ ding ~~ ding ~~

02 di sik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di sik - Google Blog Search


Aj <b>Sik</b> Mitran <b>Di</b> by Fasih Uddin Soharwardi in Mp3 | Lashchannel.com

Posted: 16 Feb 2013 09:11 AM PST

Aj Sik Mitran Di by Fasih Uddin Soharwardi in Mp3

Listen online Free Naats of Faish Uddin .Fasih Uddin Soharwardi is one of the most popular Naat Khuwan in Muslim World and in Pakistan. has a great sweet voice. A huge collection of his Naats in our data base.

1

Listen Online Naats of Fasih Uddin Soharwardi, Without any Media Player Required. Fasih Uddin Soharwardi Naats play with a beautiful way of recite. Mohmmad Rashid Azam has a great Voice and have a great style to speak naats. You can easily Listen Naat and free Download Naats of Fasih Uddin Soharwardi in Mp3 Format.

click on below button for free Downloading

downloadbutton

more Study Links:

02 di jitra - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di jitra - Google Blog Search


Ferntastic Fabric: Jualan langsung <b>di Jitra</b>!!

Posted: 20 Feb 2013 02:56 AM PST

Assalamualaikum
Buat pertama kalinya, Ferntastic Fabric akan mengadakan jualan langsung di Jitra, Kedah pada 23 Feb 2013..
Diskaun untuk setiap item..
Jom! Kita tengok poster.. :)

02 di tanjung dawai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di tanjung dawai - Google Blog Search


Gieyana.Com ®: Sepetang bersama <b>di Tanjung Dawai</b>, Kedah

Posted: 07 Oct 2012 06:07 PM PDT




Best makan seafood kat sini. Nanti saya buat full review yer... ^_~

:: cemPedaK ka CemPeQha ::: Dari Kuala lumpur ke <b>Tanjung Dawai</b>

Posted: 13 Jan 2013 07:03 PM PST

 cuti semester yang lalu,  patik telah mengikuti program anak angkat yang bertempat di Tanjung Dawai ,Kedah.
walaupun patik sendiri  oqhang Kedah tapi sejujurnya patik pun tidak pernah menjejakkan kaki di perkampungan nelayan ini. Dan aku taktau pun tempat ini wujud selain dari restoran-restoran yang ada di tepi-tepi laut yang selalu mama bawak patik ketika nak celebrated sesuatu.
Pengalaman sengkak apabila makan ikan temenung   5-6 ekor sekali makan.
Yang untuk terkena landak tuh ! sudah-sudah la tuh mengaru kaki

Ikan belacak penuh kat bawah tuuu









didalam bot ketika perjalanan ke Pulau Telor.



ini adalah gamat laut yang belum matang,dan boleh dibuat kerabu.
macamna?  buang air dalam dia kemudian potong halus-halus kemudian campurkan dengan apa segala bahan yang kau nak dalam kerabu  kau. Limau ,bawang,cili dan ect .
SIAP ! makan! . Rasanya seperti r perut lembu yang liat2 dan macam jeli-jeli sikit.
*mohon jangan melihat gambar ini dari sudut lain okay!




Cuba teka ini permandangan waktu bila??





situasi kebiasaan bagi gadis-gadis pingitan dikampung selain dapat menjimatkan kos minyak moror :p
ketepikan muka burn yang macam udang kara panas tu
Alhamdullilahh masih bernafas dalam menikmati kebesaran-Mu ya Allah..

02 di langkawi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di langkawi - Google Blog Search


Ikan Bakar <b>Di</b> Pulau <b>Langkawi</b> - Ema Blog

Posted: 04 Feb 2013 10:32 PM PST

Kalau pergi ke tempat orang dan lebih-lebih lagi tempat yang pergi dekat pula dengan laut memang tak sah kalau tak cari kedai makan bertemakan bakar membakar. 
Sudah pasti harganya berpatutan dan yang penting lauknya sangat FRESH. 
Antara restoran ikan bakar yang sudah kami pergi adalah Restoran Mesra, Port Dickson. Bila balik kampung di Kelantan  merasa ikan bakar di Tok Bali, Kelantan. Dalam negeri Selangor pun tidak kurang hebatnya iaitu di Bangi dan Dengkil tapi harga agak mahal sedikit. Malah tempat kegemaran orang semenanjung bila bercuti di Sabah akan merasai ikan bakar di sana.
Dan kali ini, ingin merasai masakan ikan bakar di Pulau Langkawi. pasti hebatkan. 
Ini dia restoran bertemakan bakar membakar di Pulau Langkawi iaitu Restoran Nelayan. Restoran yang terletak di kawasan yang agak sunyi..yang sunyi-sunyi itu bestkan...hehehehe..Ema dah lupa nama tempatnya, tapi simpang ke sana berdepan dengan Hospital Langkawi. Jika, dari Lapangan Terbang ia sebelah kanan dan dari Pekan Kuah ia sebelah kiri. Dari simpang besar hospital lebih kurang perjalanan 1KM dan mata perlu perhatikan betul-betul di sebelah kiri kerana jalannya agak gelap dan kecil.
Alhamdulillah, makan tidak membazir dan sangat SEDAP tanpa meninggalkan sisa kecuali tulang temulang.
Yang ada GPS cubalah GPS kerana masa kitaorang cari restoran ini dalam GPS tak dapat.

Selasa, 26 Februari 2013

02 di merbok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di merbok - Google Blog Search


UMNO Online - Pengundi <b>Merbok</b> Sedia Terjemahkan Sokongan <b>...</b>

Posted: 19 Feb 2013 03:06 AM PST

Kategori Dari Bahagian

Pengundi Merbok Sedia Terjemahkan Sokongan Bentuk Kerajaan Kuat PRU-13

Oleh : Azman Abas

MERBOK 19 Feb – Ketua UMNO Merbok Datuk Haji Tajul Urus Hj. Mat Zain  yakin pengundi kawasan itu akan bersama Barisan Nasional (BN) untuk sama-sama membantu membentuk sebuah kerajaan yang kuat di peringkat pusat selain membantu kemenangan BN menerajui semula negeri Kedah.

Menurut beliau mereka bersedia sepenuhnya untuk bersama BN memandangkan mereka telah melihat dan merasai bagaimana sebuah negeri yang ditadbir oleh Pas selain melihat dengan mendalam komitmen kepimpinan BN khususnya pembaharuan yang dibawa oleh Datuk Seri Najib untuk rakyat.

"Selain daripada itu kita lihat bagaimana komitmen serta kesungguhan pimpinan BN peringkat bahagian hinggalah ke peringkat akar umbi….. peranan Datuk Seri Najib menerusi pelbagai transformasi untuk bantu golongan peringkat bawahan dan semua peringkat.

"Apa yang Datuk Seri Najib utarakan dan laksanakan hari ini cukup berbeza jika kita bandingkan dengan pembangkang. Bantuan kepada kumpulan nelayan dan sebagainya..itu adalah antara komitmen kita membantu rakyat.

"Kerajaan negeri pula terbukti lemah. Jangan kita beranggapan sesiapa sahaja jadi kerajaan dia boleh buat macam mana kita boleh buat. Sebab itu kita yakin nelayan di kawasan Merbok 90 peratus akan sokong BN. Begitu juga dengan penduduk serta pengundi lain yang rata-rata sedia untuk menterjemahkan sokongannya pada hari pengundian nanti," katanya kepada UMNO-Online.

Beliau seterusnya mengingatkan rakyat khususnya para pengundi agar tidak salah langkah umpama  pepatah yang menyebut yang "dikejar tak dapat yang dikendong pula  keciciran".

"Merbok adalah Sg Petani moden….Insyaallah kita akan terus perhebatkan dengan pelbagai pembangunan untuk kepentingan penduduk setempat," katanya. -MediaUMNO

Berita Bertarikh Pada 19 February 2013 7:06 PM

di negeri kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri kedah - Google Blog Search


Isu Balak <b>Di Kedah</b>: Hasil <b>Negeri</b> Gawat Pas Kini Kian Terdesak <b>...</b>

Posted: 19 Feb 2013 10:29 PM PST

[unable to retrieve full-text content]TUNTUTAN RM100 Iuta oleh Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak kepada Kerajaan Pusat sebagai pampasan untuk menghentikan pembalakan? cuci mangkuk? di kawasan tadahan hujan berdekatan Tasik ...

02 di kodiang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kodiang - Google Blog Search


ketupat palas taman <b>kodiang</b> - reen khalid

Posted: 16 Feb 2013 09:00 PM PST

Cuti Raya Cina hari tu reen balik kampung kat Kodiang, lama jugak la nak dekat seminggu. Banyak urusan nak di buat. Satu petang tu Mak Cik Siti, kawan ibu merangkap jiran belakang rumah ajak pergi kebun dia kat Pauh untuk amik daun palas. Nak buat ketupat kata nya. Reen pun ikot pergi dengan hubby sekali, excited sebab first time nak pegi amik daun palas sendiri. Selalu beli kat pasar malam je.
 Masa mula - mula sampai tengok je pokok palas terus reen & hubby serentak cakap "Ooowh, ni ke pokok nya". Memang tak pernah tengok pun sebelum ni.Hehe


Memang besar la kebun Mak Cik Siti ni, penuh dengan pokok palas and pokok getah. Siap berangan nak menari macam dalam cerita hindustan kat kebun ni (serius ok!)

Reen pun try nak amik daun palas ni. Tak susah tapi banyak duri. Memang kena hati -hati la. Silap haribulan penuh duri kat tangan.

Lepas tu kami pergi Kuala Perlis jap sebab adik Reen kat bawah ni teringin nak amik angin petang.






 Malamnya, kami start buat ketupat palas ni ramai - ramai. Mula - mula kena buka daun palas tu sampai jadi macam ni


Lepas tu bentukkan menjadi segitiga. Banyak kali jugak la reen pusing - pusingkan daun palas ni.


 Segitiga tu akan jadi macam kat bawah ni. Ibu suruh buat banyak - banyak macam ni sebab nanti senang nak masukkan pulut, jimat masa, tak payah nak bukak daun palas banyak2 kali.

 Masukkan pulut and balut balik sampai jadi macam segitiga tadi.
Kami bawak balik KL sikit, bagi kat mertua, tok and makan dalam kereta masa dalam perjalanan. Malas nak singgah kat R&R sebab ramai sangat orang, nak cari parking pun susah.

02 di jitra - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di jitra - Google Blog Search


-FARAH EFFA AYUB-: CREPE CREPE <b>di JITRA</b> !

Posted: 22 Jan 2013 11:54 AM PST

PROMOSI DURIAN CREPE & BLUEBERRY CREPE !!!
Small : RM 7.50/ 5 pieces(1 pack)
Large : RM 10.OO/ 5 pieces (1 pack)
Area : Jitra,Kepala Batas,Alor Setar,Changloon,Kodiang,Arau,Pauh dan kawasan yg sejalan dengannya :)
Boleh DELIVERY sampai rumah atau TAKE AWAY sendiri.
Charge RM 2.00 dikenakan bagi kawasan selain Jitra dan RM 3.00 bagi kawasan Perlis sekiranya delivery sampai rumah.

Sebarang Pertanyaan atau tempahan boleh PM / CONTACT 017-4173204 (effa) .
 

untuk format tempahan sms :
nama,blue/durian,size,bilangan,area(alamat penuh bg delivery),delivery/takeaway.
contoh : 
fafa,durian,large,1pack,pauh,takeaway.

TEMPAHAN HARUSLAH DIBUAT SEKURANGNYA SEHARI LEBIH AWAL oke :)
CEPAT CEPAT !!
DIJAMIN PUAS HATI :)

CREPE-CREPE PERISA LAIN SEPERTI CHEESE, NENAS, STRAWBERRY, dan EPAL juga boleh ditempah bergantung kepada stok semasa :)

02 di sik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di sik - Google Blog Search


minseob 4 eva: Memori <b>Di Sik</b>

Posted: 10 Feb 2013 08:58 AM PST

6 Februari 2013

Sedang nyenyak aku mimpi pasal dating ngan Zelo, aku dikejutkan oleh abah. Dalam keadaan mamai lagi, aku pun bangun la... Mata aku segera terbuka luas bila sedar abah tengah kalut dok packing barang-barang. Dari muka abah, aku tau dia tengah risau sangat. Tangan dia sibuk mem'packing' barang dia, mama, dan adik-adik aku. Dalam keadaan separuh sedar tu, aku tanya dia nak pergi mana? Abah bagitahu, Tuk Wan dah nazak. Dia dalam keadaan koma, x sedarkan diri. Segera aku beristghfar berulang kali. Aku lihat mata abah mula bergenang tetapi ditahannya. Yelah, ,sapa tak risau, bila dpat tahu berita yang kurang enak didengar mengenai ibu bapa kita. Abah ada tanya aku, nak ikut tak. Aku berfikir berulang kali. Sapa nak jaga gerai aku? Bos aku kat luar negara. Conform lost contact! Memang la nak balik! Nak sangat! So aku bagitahulah, perkara jujur kat abah, tak de sapa nak jaga gerai tu. Orang amanahkan kat aku. Mana boleh mungkir! BERDOSA! Pada mulanya abah diam, pastu abah angguk je. Abah terus ambil mama and adik perempuan aku kat sekolah pastu terus bertolak ke Kedah. Aku kat tempat kerja mula duduk tak senang. Susah hati sangat. Dalam otak duk rancang nak balik kedah la tu jugak. Dalam pukul 7 malam tu, adik aku call, suaranya teresak2 meminta aku pulang ke kampung. Mak aku pun cakap benda yang sama, dia cakap, baik aku pulang harini jugak takut tak sempat jumpa. Aku mula sebak dengar ayat tu. Berkali-kali aku berulang alik dari kiosk aku ke tangga kecemasan sebab nak menangis. Bertambah sebak lagi bila mama hantar gambar tukwan aku yang dalam keadaan koma terlantar atas tilam sedang nazak. Pukul 8 macam tu, sepupu aku call, dia tanya samada aku nak pulang ke kedah tak. Tanpa berfikir panjang, aku segera setuju. Lantak ah bos aku nak pecat aku ke, marah aku ke? Family lebih penting. Abang Fathil cakap nanti dia datang dengan Mak Ndak amik aku kat TUDM. Aku hanya patuh dan setuju. So, aku pergi jumpa kawan aku KHB. Nampaknya, dia dah tahu apa yang aku nak sampaikan. Dia menawarkan bantuan untuk menjaga gerai aku. Terima Kasih sangat! Memang aku tak maklumkan kat sapa2 pun. Tapi, aku bagitahu Dayah. Dia memang boleh dipercayai, dia pesan agar aku tak perlu risaukan gerai tu. Dia ngan KHB boleh jagakan. Lega hati aku. So, aku tutup kiosk tu awal. Tapi, Spupu aku and Mak Ndak cancelkan plan nak bertolak malam tu ke esok pagi pukul 5 pagi. Niat hati nak bantah. Tapi, aku sedar aku menumpang so aku batalkan jelah niat aku. Sepupu aku and Mak Ndak n his son tido kat umah aku dulu. Malam tu aku mimpi suasana suram kat kampung, terkejut aku, pastu terbangun tengok jam dah pukul 5 pagi.

7 Februari 2013

Tepat 5 pagi, kami bertolak dari rumah aku ke Kedah. Drebarnya, sepupu aku la...Abang Fathil. Sepupu aku yang lain aka anak makndak aku jagakan kat seat belakang. 3 orang je, sorang muka macam Korea campur cina, sorang macam korea, sorang macam cina. Muka comel, innocent jer... Kenyataannyer, mak aih! Buas nak mampus!*facepalm* Tak reti dok diam langsung* Yang sulung sebaya adik bongsu aku, 10 tahun, yang ke dua 5 tahun, bongsu baru 3 tahun. Naik fed up aku! Tapi, okay jugak 3 orang ni. Depa bagi virus happy. So tak delah sedih sangat. MAcam biasa, selangor ke KEdah, 6 jam. Standard r.  Sampai pukul 11:15 pg. Aku nampak, orang kampung ramai kat rumah tuk wan. Aku dah mula susah hati. Mula teringat drama Melayu, kalau situasi ni biasaanya ada orang meninggal. Mak Ndak call Pak Ndak tanya parking. Pandak suruh masuk ja. Pastu dia cakap, Tuk Wan dah meninggal. Ya Allah, sebak gila time tu. Aku tak sempat nak jumpa! Kali terakhir aku jumpa Tuk wan time aku habis spm. Memang,,,ergh! Diikutkan, aku meraung je time tu. Tapi, bila fikir balik, aku ingat lagi pesanan ustazah fardhu ain kat asrama dulu, dia pesan, kalau ada orang meninggal dunia, jangan bersedih sebab itu tandanya kita tak redha dia pergi menghadap ALLAH. Seandainya, semua orang lemah semangat, siapa nak kembalikan semangat mereka kalau kita pun lemah semangat. So, aku set dalam otak aku, biarlah orang nak cakap pa. Asalkan aku tolong diorang pulihkan semangat. Aku tak boleh bersdih! Tak boleh menangis! Aku akan motivate family aku! Biarlah, orang nak kata aku ni tak dak perasaan ka, manusia tak guna ka? PEduli apa aku!
Keluar je dari kereta, aku nampak abah aku. Mata dia merah, mukanya basah dengan air mata. Aku cuba kawal perasaan supaya tak bersedih. Aku terus peluk abah. Abah cakap Tuk Wan dah tak dak. Suaranya sangat menyedihkan. Aku bagi kata2 semangat yang aku selalu baca bila hadapi situasi macam ni. AKu cakap "Allah lebih sayangkan Tuk Wan, biarlah Tuk Wan p. Redha. Long masih ada. Kami semua ada. Mana ada yang selamanya hidup. Setiap yang hidup, pasti akan kembali pada Allah Taala.". Pastu abah leraikan pelukan dan ukirkan senyuman. Aku lap mata abah yang berair. Satu demi satu mai jumpa aku, semuanya menangis. Aku masih boleh tahan. Mak Cik aku aka anak bongsu keluarga, menangis teresak-esak. Aku cuba sabarkan dia. PAstu, aku pergi ke mayat Tuk Wan. Subhanallah, senang hati aku tengok wajah tukwan tersenyum sedikit, dan cerah seolah-olah bercahaya. Aku menyedekahkan Al - Fatihah kemudian pergi ke bilik untuk menukar ke baju kurung. Kemudian, aku membaca Yassin menggunakan telefon aku. Aku membaca berulang kali sambil menahan sedih kerana tak sempat berjumpa Tuk Wan dan memohon maaf kepadanya. Sewaktu membaca Yassin, fikiran aku melayang ke waktu dimana ketika itu, aku bertanya kepada arwah Tuk Wan sama ada dia sayang aku ke tak? Dengan semangat dia menjawab ya. Tanpa disangka, itulah ayat terakhir Tuk Wan kepada aku. Memori bersama Tuk Wan mula menerjah satu per satu ketika itu. Saat dimana aku berjanji untuk membawa dia berjalan-jalan setelah aku mendapat lesen memandu. Belanja makan dengan gaji aku. Memori sewaktu kecil pun datang menyibuk sekaki. Tuk Wan memang baik. Dia sayang semua cucu dia. Dia sanggup berjaga semata mata nak tunggu kami sekeluarga sampai ke kampung. Masa aku di asrama dulu, dia sanggup datang dari jauh semata-mata nak ambil aku dari asrama. Bila aku pulang semula ke asrama, dia akan membelikan macam-macam untuk aku.
Tiba-tiba aku teringat, aku pernah bagi hadiah kain pelikat dekat Tuk Wan pakai duit gaji aku. Aku tanyakan sepupu kecil aku, Qilah sama ada dia sempat ke tak pakai kain tu? Qilah kata kain tu depa simpan kat atas meja ruang tamu so tak pakaila. Bertambah sedih la aku. Selepas habis bacaan YAssin kali ke tiga aku brhenti lalu menuju ke tandas untuk basuh muka. Aku perasan sepupu aku yang lebih tua, Kak Imah membaca yassin tanpa berhenti.PAstu, aku dapat tahu, kita tak boleh berhenti baca yassin. Aku segera buka Handphone dan sambung baca yassin. Kali kelima aku baca, aku melihat Kak Imah berhenti membca. Mungkin sudah penat. Aku teruskan pembacaan berulang kali tanpa mengira berapa kali. Kemudian, makin ramai tetamu yang membaca yassin juga. Aku berehat sebentar. Kemudia, adik perempuan aku datang menerpa sambil menunjukkan kaki Tuk Wan kepada aku. Aku mula pelik dengan reaksinya. Kemudian dia mengangkat sedikit kain yang membaluti Tuk wan di bahagian kaki. Dia menunjukkan kain yang dipakai Tuk Wan. Yes! Itu kain yang aku hadiahkan kepada Tuk Wan. Adik aku cakap, Tuk Wan dipakaikan kain tu masa dia hidup lagi sampai dia hembuskan nafas terakhir dia. Aku pula macam HAH?! Tadi Qilah cakap.... Argh! BAru aku sedar, qilah memang macam tu! Lega hati aku and thank to adik aku sendiri. Adik aku cakap, adik beradik abah bincang nak pakaikan tuk wan kain yang mana. Mak Long, Mak Cik, Abah dan sapa dak tah, suruh depa pakaikan Tuk Wan kain pelikat yang cucu dia bagi. Terharu aku dengar. Lega aku dpat taw Tuk Wan sempat rasa gaji aku. Terima Kasih YA ALLAH kerana gerakkan hati aku nak beli kain pelikat kat Tuk Wan. Semangat Aku dah Pulih. Cuma, aku jadi sebak setiap kali abah p kat mayat Tuk Wan, pandang dengan sayu pastu check suhu Tuk Wan. Sekali dua tak pa la, ni setiap 15 minit macam tu dia buat. PAstu tuk aku pula asyik menangis. Bayangkanlah, selama 17 tahun aku hidup, tak pernah sekali pun aku tengok tuk aku menangis. Apa perasaan aku bila tengok dia menangis untuk kali pertama dalam hidup? Aku tahan jelah. Takkan nak join pulak. Pada hari kematian Tuk Wan itulah aku mengagumi kebesaran Allah swt. Ramai tetamu yang datang, sampai ada setengah terpaksa menunggu di luar. Aku tak nafikan, Rumah Tuk Wan sangat besar! Serius. Sepupu aku selalu buat ruang tamu baru(sama atau lagi besar daripada rumah aku kat kem) jadi padang bola sepak depa. Kebanyakkan tetamu, orang kampung dan orang tahfiz. Rumah jadi padat dengan tetamu. MasyaAllah.
Pastu, Jenazah Tuk Wan dimandikan, anak-anak lelaki dan sedara rapat dia yang mandikan. Tuk ada datang, dia pegang kaki Tuk Wan sambil lap air mata. Masa nak dikapankan, senang sahaja, tak ada masalah tak cukup kain ke apa ka. Cuma cecair akibat penyakit barah tuk wan ja keluar sikit. Tuk meraung bila Tuk wan dah siap dikafankan. Semua ahli keluarga datang cium wajahnya untuk kali terakhir. Kebanyakkan cium di dahi. Aku cium di dahi dan pipi kanannya. Dalam hati aku, aku kata, ain maafkan semua kesalahan Tuk Wan walaupun Tuk Wan tak pernah buat salah dengan ain. Tuk Wan pergilah dengan tenang ye. Kemudian kami bertolak ke masjid di Pondok. Tuk Wan ada cakap dalam wasiat dia. Dia minta jenazahnya disembahyangkan di Masjid Pondok dan dia meminta setiap ahli jemaah yang hadir diberikan sedekah. Aku difahamkan, jenazah Tuk Wan terpaksa melalui jalan yang jauh untuk mengelak melalui depan masjid yang berdekatan kerana jika lalu depan masjid lain, jenazah perlu disembahyangkan di masjid tu. Sampai ja di pondok, aku mula faham kenapa Tuk Wan nak jenazahnya disembahyangkan di situ, semuanya budak tahfiz dan diimamkan oleh seorang tuk guru. Sahabat handainya juga menetap berhampiran dengan masjid. Para jemaah tidak tahu menahu langsung pasal sedekah tu. Malah ada setengah menolaknya kerana ikhlas melakukannya. Bila kami terang arwah wasiatkan macam tu baru dia terima. Kemudian, jenazah tukwan dikebumikan di tanah perkuburan Islam di Sik. YAng menguruskan jenazah tuk wan ke liang lahad kubur tak lain tak bukan, anak lelakinya sendiri, abah, Pak Ndak dan Pak lang. Aku sedar berkali-kali abah dan Pak Lang mengesat mata mereka. Aku taw, dalam keluarga yang paling garang, Abah dan PAk Lang. Tapi pada masa yang sama, hati depa yang paling lembut terutamanya Pak Lang. Tuk tak boleh tengok, takut dia meraung. Kesian kat Tuk. Masa pengkebumian tu, alhamdulillah tak da masalah langsung, malah cuaca sejuk dan molek ja. Permandangan dari kawasan tu mengadap Gunung Jerai sangat cantik. Memang pelik bila cakap permandangan kat kubur cantik. But Honest aku cakap! Memang cantik. Mungkin Allah nak tunjuk, kalau tak merasa kesedihan macam mana nak dapat kegembiraan. Ada satu peribahasa tu, betul-betul mengingatkan aku akan suasana kat rumah masa jenazah Tuk wan still ada.Cuaca hujan lebat sangat. Suma pakat risau macam mana time nak kebumikan nanti. Alih2 bila dah siap kafan, hujan pun berhenti. Terkejut jugak aku dengar ada sedara sekampung cakap dekat sik dah berapa bulan tak turun hujan, tanah pun kering. Harini ja tiba tiba hujan. Mak cik la paling risau time hujan tu. Aku cuba bagi kata2 positif macam "Mungkin Allah nak lembutkan tanah kubur ka, nak bagi cuaca sejuk ka." Memang aku kena pandai main psikologi dalam situasi tu. Oh ya! Lupa nk bagitau apa pepatah yang aku cakap tadi. Ni dia , "everyone want happiness, but no one want pain, But you can't make rainbow without rain". Sama kan?
Malam tu, satu keluarga berkumpul, adik beradik RO adakan persidangan agung. menantu dan sepupu tak ley mesuk campur. So aku pun berkumpullah dengan sepupu aku. Sepupu aku yang setahun tua dari aku , Angah bertindak sebagai happy virus. Ada satu ayat dia buat aku tersenyum iaitu "Sejuk hati aku tengok muka Tuk Wan aku cerah ja. Aku bangga jadi cucu dia." See! Samakan pendapat aku ngan dia. Semua sempat tengok muka tuk wan kecuali dua orang sepupu aku. Along dan Wani. Along ni abang kepada Angah. Wani ni setahun muda dari aku. Dia baru balik dari asrama. Along dari kolej dia. Sampai ja, muka along sedih gila. Kami semua tahu, masa along kecik dia cucu kesayangan Tuk Wan. Memang rapat gila. Wani pula muka kelat ja. Kesian gila. Pada masa yang sama aku still bersyukur at least aku dapat tengok wajah Tuk Wan. Okaylah, smpai sini ja... memori lain tu, aku tak nak ingat. BUat sebak je.

Assalamualaikum...

AL- FATIHAH ~
Zakaria b. Lateh, 74 tahun, 10:47 pagi 7 Februari 2013
Meninggalkan seorang balu, 7 anak , 22 cucu , 2 cicit.

 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved