ads

Khamis, 11 April 2013

02 di sungai petani - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

02 di sungai petani - Google Blog Search


Catatan Perjalananku...: Hujung Minggu <b>di Sungai Petani</b>, Kedah (6 <b>...</b>

Posted: 07 Apr 2013 09:44 PM PDT

Aku baru kembali dari menyertai kejohanan catur "1st Kedah Open FIDE Rated Rapid dan Blitz" yang diadakan di Cinta Sayang Resort di Sungai Petani, Kedah. Kalau ikutkan aku belum bersedia untuk bertanding, tapi kalau asyik tunggu masa je bila nak bersedia, alamat tak main lah aku jawabnya. Rasa kempunan pula kalau asyik tangguh-tangguh niat tu. Dah lama juga tak jumpa rakan-rakan sekuliah di Arau yang menetap di Sungai Petani, dan kejiranan Pulau Pinang, jadi aku kena ambil kesempatan ini untuk bertemu mereka, dan melepas gian bermain diatas papan pada 6-7 april baru ini.

Aku bertolak ke Sungai Petani menaiki bas pada Jumaat malam daripada Kuantan (kalau ikutkan memang penat, tapi aku tak ada pilihan, aku baru lagi bekerja, mustahil untuk memohon cuti buat masa ini). Sampai di Sungai Petani pada pagi subuh jam 5.40am pada hari pertandingan. Aku dah biasa tidur walau dimana sahaja aku rasa nak tidur, jadi untuk kata aku penat sangat, aku rasa setakat nak bertahan sehingga round ke-4 bukan lah misi mustahil. Yang menjadi persoalan sekarang ni, boleh ke aku bertahan baki lagi 2 pusingan (round 5 dan 6)? huhuhu. Sampai je di SP, aku menelefon organiser kejohanan. Telefon tak angkat-angkat, "ah, sudah!" getus hati aku, "mesti tidur lewat ni, tak sedar telefon berbunyi". Nak marah pun ada juga, ye lah, dah le kali pertama aku sampai di SP, dengan keadaan gelap gelita dan persekitaran yang asing bagi aku. Nak je aku telefon kawan aku, tapi bila mengenangkan dia tengah sarat mengandung kesian pula, lagipun kami dah janji nak jumpa petang selepas game aku nanti. Aku terus-terusan menelefon Organiser ni. Tak jawab-jawab. Azan subuh dah lama kedengaran. Dek kerana tak nak tinggal solat subuh semata-mata kerana perkara kecil ni, baik la aku ambil tindakan ke Cinta Sayang Resort tu terus. Kebetulan, bas tu drop off penumpang di stesen teksi, aku pun mengambil teksi tu. Nasib baik la uncle keturunan India tu baik orangnya, dia terlalu teruja bertemu dengan orang daripada Kuantan. Peramah betul menceritakan sepanjang 15 tahun hidup di Kuantan, dan menerima kelahiran anak bongsu beliau di Kuantan. Tak sampai 15 min, aku sampai di Resort.

Mencari orang untuk bertanya, alamak! Kenapa tak ada orang kat Resort ni, masa dah suntuk untuk solat ni. Mencari sendiri tempat untuk solat, alahai, nampak signboard jalan tu, tapi gelap gelita la pula untuk menapak. Alhamdullillah, terjumpa pekerja resort tu, buat muka tak malu bertanya "surau kat mana ye?" dia memberitahu arah yang gelap gelita tu. Aku pun cakap la, "gelap nak lalu laluan tu". Kemudian muncul seorang lagi pekerja dengan muka macam baru bangun tido, aku bertanya lagi "saya nak ke surau, laluan ke surau tu gelap, ada tempat lain ke?". Terus dia menelefon walkie talkie, disuruhnya pengawal keselamatan buka lampu. Tak lama selepas itu dia berkata kepada aku, "ikut dia tu" sambil menunjuk arah wanita yang aku mula-mula bertanya soalan tadi. Aku menaiki kereta wanita tersebut untuk ke Surau. Alhamdullillah, Allah SWT permudahkan aku untuk menunai kewaijpan kepadaNya. Syukur sangat-sangat.

Setelah selesai solat, dan berdoa, dan mood kemarahan aku reda, barulah aku berani mengangkat telefon teman sebilik organiser tersebut. Sambil memberitahu aku berada di Surau, dan baru selesai solat.

Phew! badan dah mula terasa penat. Aku gagah menelan makan tambahan untuk memberi tenaga. Hari dah pun siang, jadi agak berani la untuk melangkah ke lobi hotel daripada surau. Sampai sahaja di lobi, sebaik melabuh punggung ke sofa, aku disapa oleh rakan baik dan suaminya yang juga kenalan catur semasa aku dan dia masih dibangku sekolah. Alangkah gembiranya aku. Tak lama selepas itu, Nik dan organiser datang bertandang. Marah dah reda, cuma kena tunjuk juga kemarahan untuk dijadikan pengajaran.. hehehe.. acting skill kena lah tunjuk sikit..hehehe. Jangan buat macam tu lagi no..

Selepas sarapan pagi bersama rakan baik dan suami, kami terus menuju ke dewan kejohanan yang terletak di luar Resort, namun berhampiran iaitu di Carnivall. Dewan kejohanan terletak disitu. Nanti aku ceritakan detik pengalaman sepanjang pertandingan berlangsung dientri selepas ini.. Jeng Jeng Jeng.. hehehe

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved