ads

Isnin, 19 Ogos 2013

02 di langkawi - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

02 di langkawi - Google Blog Search


Jalan-jalan: Berpuasa <b>di Langkawi</b>

Posted: 16 Jul 2013 04:57 PM PDT

Setelah di racun oleh seorang kawan yang ke Langkawi pada bulan puasa tahun lalu, kami pun terjebak sama. Katanya dalam bulan puasa ni sewa kereta murah dan tempat-tempat tarikan pun tak ramai orang. Lagipun kenapa tak ambil peluang sebab masa tu ada promosi zero fare AA.
Berlepas ke Langkawi agak awal sebab nak minta tolong orang hantarkan. Lepas sahur terus keluar ke airport. Walaupun bulan puasa, flight hari tu agak penuh. Kebanyakannya adalah pelancong asing. Sekarang ni dah banyak pilihan untuk ke Langkawi. Selain dari Airasia, MAS dan Firefly, perkhidmatan terbaru ialah Malindo Air dan Berjaya Air yang berlepas dari Subang Skypark.
Sampai di airport terus kami ke kaunter kereta sewa. Kami ambil Proton Saga FLX Auto dengan harga RM60 sehari. Agak murah tu berbanding hari biasa. Oleh kerana belum boleh check in hotel lagi, kami terus menuju ke Pekan Kuah. Tempat yang dituju ialah Kompleks Haji Ismail Group yang baru dibuka pada tahun ini. Kebanyakan barang yang di jual di dalam kompleks ini ialah barangan keperluan dapur serta pinggan mangkuk. Produk coklat pula mengambil hampir sepertiga bahagian pasar rayanya. Memang agak rambang mata dibuatnya. Banyak jugalah hasil tuaian kami pada hari tu. Selesai semua urusan kami bergerak menuju hotel pinginapan.
Kompleks HIG yang mengandungi pusat membeli-belah dan hotel.
Federal Villa yang terletak di Pantai Tengah menjadi tempat penginapan kami selama di Langkawi.
Hotel ini terletak di bawah pengurusan Holiday Villa.
Sempat kami membuta sekejap sementara menunggu untuk keluar semula kerana mengambil salah seorang ahli keluarga di jeti Kuah yang akan sampai petang itu dari Kangar. Kemudian singgah sebentar di bazar Ramadan untuk membeli  juadah berbuka puasa. Hari tu kami berbuka di bilik penginapan saja. Aktiviti seterusnya ialah pada keesokan harinya.
Kemeriahan di Bazar Ramadan Pekan Kuah.
Pagi esoknya kami keluar dan bercadang pergi ke tempat-tempat tertentu saja. Maklumlah bulan puasa. Destinasi pertama ialah ke Oriental Village. Dulu pernah kami naik cable car di sini semasa jambatan gantung masih belum ada. Hari itu nasib tidak menyebelahi kami kerana jambatan gantung ditutup untuk proses penyelenggaraan. Jadi kami batalkan saja niat untuk naik cable car.
Sekitar kawasan Oriental Village.
Di sini pun ada Nami Island versi Langkawi. 
Dari sini kami bergerak pula menuju ke Pantai Kok yang terletak berhampiran Telaga Harbour di mana terdapat banyak kapal persendirian berlabuh di sini.
Selepas itu kami bergerak ke kawasan utara Pulau Langkawi iaitu di Teluk Datai. Kami memang belum pernah meronda ke kawasan ini sebelumnya. Jadi cuba-cubalah meronda ke sini untuk melihat apa yang ada. Ada satu kawasan pantai yang agak cantik di sini iaitu Pantai Pasir Tengkorak tapi kami tak singgah pun. Jalan seterusnya menuju Teluk Datai agak berliku kerana di situ adalah kawasan berbukit. Rupanya jalan tu adalah jalan mati yang berakhir di pintu pagar sebuah resort paling mewah di Pulau Langkawi iaitu The Datai.
The Datai, hotel paling mewah di Langkawi. Kadar penginapan bermula dari lebih RM1000 hingga RM8000 semalam.
Dari Teluk Datai kami menuju pula ke kawasan Ulu Melaka untuk naik ke Gunung Raya. Tertarik untuk ke sini setelah terbaca pengalaman Zilla naik ke sana. Perjalanan tidaklah begitu mencabar, cuma terdapat banyak tanah runtuh di sepanjang jalan menuju puncak. Mungkin disebabkan hujan yang boleh dikatakan turun setiap hari semasa kami di Langkawi.
Air terjun mini di tepi jalan. Kalau tak puasa best juga kalau berendam ni.
Terdapat sebuah resort di sini. Menara tinjau juga dibuka kepada orang awam. Tapi kami tak naik pun sebab macam tinggi pulak nak sampai atas tu. Di sini juga terdapat stesyen telekomunikasi milik TM.
Pemandangan dari tepi jalan. Cuaca tidak begitu cerah. Suhu di sini tidak berapa sejuk kerana ketinggiannya cuma dua ribu kaki lebih saja dari aras laut.
Akhir sekali barulah kami ke Pantai Cenang yang terletak tidak begitu jauh dari hotel penginapan. Nampak terdapat banyak hotel baru yang sedang dalam pembinaan. Jalan Pantai Cenang pun nampak lebih meriah berbanding dulu.
Cenang Mall tarikan terbaru di kawasan ini.
Suasana petang di Pantai Cenang.
Malam itu kami berbuka di luar dan mencari serba sedikit barang-barang tambahan untuk dibawa pulang pada keesokan harinya. Daripada pemerhatian kami, harga pinggan mangkuk dan keperluan dapur serta coklat agak murah di sini. Untuk pakaian pulak harganya setara dengan di KL.
Keesokan harinya setelah menghantar ahli keluarga di jeti Kuah, kami terus ke airport untuk pulang.
Pantai Cenang dari udara. Selamat tinggal Langkawi.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved