ads

Ahad, 4 Ogos 2013

02 di yan kedah - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

02 di yan kedah - Google Blog Search


SUKSIS #11 (Program Khidmat Masyarakat-Keluarga Angkat <b>di Yan</b> <b>...</b>

Posted: 30 Jul 2013 08:36 PM PDT

Dah lama nak update pasal program ni sebenarnya tapi asik bertangguh je.. Gambar pon baru je ada..hehe..Okay straight to the point la malas nak mukadimah panjang2.. Program anak angkat ni berlansung semasa cuti Gawai haritu around Mei 2013..Uitm memang besh berlambak cuti hehe...hm sepatutnya program ni diadakan masa cuti mid sem tapi negara Malaysia ini tengah kalut pilihanraya time tu so program ni terpaksa put off.. its okay as long as its not cut off! hehe..
Actually kitorang bertolak lambat drpd tentatif asal pukul 8 terlajak sampai pukul 12 bas punya pasal hurm.. malam baru kitorang sampai..yala hampa tau2 la dari shah alam ke kedah boleh agak la kan berapa lama huhu...aku takpa aku dah biasa nek bas balik Perlis..hehe..Oh ye program kitorang tu kat Kampung Raga, Yan, Kedah.
Nin dia sign board depan dewan yang kitorang guna.. Yelah bahang pilihan raya masih panas weyy.. BIRUUUU je nampak kampung ni hehe..tapi aku tak amik bab sebab aku tak mengundi pon..cek tak cukup umoq lagi hehe...Hurm pendek kata kampung ni sangat cantik and telah memenangi macam2 pertandingan seperti sungai tercantik, sungai terbersih, nasyid dll. kampung ni mmg tumpuan la utk program mcam ni...


Setelah semua dapat mak ngan ayah masing2..kami pon balik rumah masing2..esok baru ada aktiviti..haa aku , fiena, ayu darla ngan aisyah M dapat serumah..mak aku adalah mama norma ngan abah ghazali kekeke..aku panggil mak ngan pak..hee~ malam tu pak masak mee jawa kat kitorang haii sedap ngat aih..malam tu la kenal2 ngan dorang..anak2 bapak tak ramai yang balik.. ada abg pozi n kak bayah, kak poziah, abg nazir n kak ina, and anak2 depa..nasib baik ada budak2 ramai takdala aku awkward hehe... 
Lepas daripada senamrobik, kitorang balik rumah untuk aktiviti bebas..aku balik untuk sambung breakfast yang mak masak sebab bangun lambat harini..hahaha wat malu ja first day umah orang bangun lambat..dah la lambat, bangun2 mak dah siap masak..malu hoii tobat kami 4 kena rijek awal2 kalo nak jadi menantu hehe..

Haa nin dia upacara melipat kain..banyak gila kot yalah keluarga depa besaq kot ngan budak2 lagi..takpa 
aku memang suka buat kerja rumah..barulah tuan rumah berkenan tak gitu? kekeke.. dalam kami 4 fina la lipat baju paling laju sekali..baguihh ni ada potensi menjadi bibik yang top class hahaha...
Seterusnya tak sempat lagi nak guling2 dalam rumah masing2 kitorang kena siap untuk aktiviti seterusnya iaitu melawat rumah makcik ni yang merupakan pengusaan kuih karas..hampa tau ka camna nak wat kuih karas? mesti tak kann? mesti tau makan je kan? haha.. entah2 kuih karas pon ada yang tataw padia hehe..senang ja nak wat kuih ni sbnarnya..so semua dapat peluang untuk mencuba bakat chewahh..macam2 bentuk la jadi ngan ada yang hangit pon ada...budak laki pon try jugak..yang pasti hat aku wat perfech okay *idong kembang hahak.. so kitorang leh makan la lepas tu..tuan rumah ada sedia air oren ngan kuih2 lain jugak..so lepak la kat rumah ni jap..



Then waktu petang plak ada sesi riadah..ada perlawanan bola antara hero2 suksis ngan hero2 kampung raga..yang tak leh belah nya golongan wanita ni tak sokong lansung suksis hahaha..kami menyokong wakil dari keluarga masing2...aku sndiri pon mau tak sokong ada 3 orang dari family aku main.. abg pozi, abg nazir ngan pae.. sakit tekak aku dok jerit sokong depa hehe...






Seterusnya pada waktu malam plak kitorang mengumpulkan kanak2 yang ada kat kampung tu datang kedewan bawak suma kerja sekolah and buku2 depa..kitorang nak tolong ajar..actually masa ni jugak sekolah tengah bercuti so memang meriah dengan budak2 la...and taw2 la bila cuti sekolah homework komfem bertimbun..hurm ada jugak antara kitorang yang terlebih baik tolong siapkan kerja sekolah sekali ha..hehehe untunglaaa


The next day, aktiviti yang sangat2 ditunggu2 iaitu mendaki gunung Jerai!!! yeayyyy gwigomi!! hehehe pagi tuh bangun awal tolong mak masak untuk bekalan makan kat puncak nanti..mak2 kitorang bekalkan makanan untuk anak depa berkelah karang hehe...ha by the way gambar atas ni bukan PATI okayy..ni kitorang dibawa ke tempat nak daki tu la ramai2 hehe...











Balik dari mendaki gunung memang tersangat letih...kitorang berehat untuk sambung aktivi gotong royong for the next day...Untuk aktiviti ni kena bersihkan surau kampung and tanah perkuburan.. bersih kubur diserahkan kepada budak laki..fuhh tak berani aku nak pi kubuq hukhuk...so yang girls ni bawak mai la segala senjata dari rumah masing2 termasuklah penyapu, kain lap, mop dan lain2...











Kitorang duk situ sampai tghari then balik rumah lunch...petang tu kena siap2 untuk game suprise dari paklang..kami pon tataw game apa...hehe..bila paklang briefing tu dia bagitaw game tuju tin..ingatkan tuju tin biasa2 rupanya modified version hehe..orang kampong je tau main..kwn2 aku hat dok bandar tu pakat blur belaka hehe..syiok wo main..siap ada kejar2 lagi..aku nak explain pon tak reti la camna game ni hehe...tapi memang enjoy habis la..futsal pon ada petang ni sebab kampung raga fc tak puas lagi lawan ngn dak suksis hehehe...



Next tibalah masa malam terakhir disini..wahhh nape rasa kejap sangat..huhu..tak puas kot dok 5 hari 4 malam je..rasa macam nak duk sebulan sini hehehe...malam tu ada majlis penutup yang tak rasmi punya...wakil suksis and wakil kampung rasa masing2 membuat persembahan.













Selepas makan kitorang pon siap2 la nak balik shah alam..waa sedihnyaa tak puas rasa berkasih sayang ngan family angkat..masa ni drama air mata memang takyah cakap la..hehe...kitorang memang jatuh cinta sangat2 ngan orang2 kat sini..we gonna come here again!

Hurm so kitorang tukar2 no telefon, add facebook and apa sahaja supaya tak lost contact.. Alhamdulillah ukhwah yang terjalin ni akan kekal sampai bila2.. Dalam bas suma pakat dok lap air mata je hehe.. Aku plak tak ikut balik shah alam ngan bas..aku balik rumah ayu dulu kat kampung sebelah hehe... So this is it, one of  the suksis program that left the best memories in our heart :)


Thanks for reading. Kalaw suka boleh LIKE dan komen dibawah^^

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved