ads

Khamis, 17 Januari 2013

02 di sungai petani - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di sungai petani - Google Blog Search


Insiden yang sebenar <b>di Sungai Petani</b>

Posted: 18 Dec 2012 03:18 PM PST

http://3.bp.blogspot.com/-VvhtKH5Aorw/UNEYzIl5RRI/AAAAAAAAt-k/5bl446gzWiI/s640/INSIDEN_KEDAH.jpg 

Pergaduhan budak-budak sekolah di Sungai Petani telah diperbesarkan oleh bloger Umno dan Barisan Nasional kononnya sebagai rusuhan kaum sedangkan hakikat  yang sebenarnya adalah kes curi motor.


Persoalan kini timbul, siapa yang mencuri motor itu? Adakah motor anak India itu yang dicuri? Atau budak Melayu yang cedera ini mencuri motor itu? Motor siapakah yang dicuri?

http://beritasemasa.com/wp-content/uploads/2012/12/Kes-Gaduh-Sungai-petani.jpg


Siapa berak tengah jalan tidak akan mengaku juga dia akhirnya. Ini pepatah lama. Adakah ini konspirasi Umno dan MIC untuk mencetuskan huru-hara bagi terus mengekalkan kuasa yang semakin menghilang? 

Sesuai dengan kata-kata ketua wanita Umno Malaysia bahawa tragedi 13 Mei bakal berulang dan Putrajaya akan dipertahankan walau dengan apa cara sekalipun dari Perdana Menteri Malaysia Najib Razak. 

Secara logik kes ini memang dah semakin besar melainkan dengan kehendak Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. 2 jam dari tadi seorang lagi India di dakwa ditemui mati dibunuh di Taman Bandar Perdana Sungai Petani. 

Polis ramai di kawasan terbabit. Jadi minta tolong maklumkan perkembangan semasa. Jumlah kematian setakat ini sebagaimana yang dirisik 3 orang kesemuanya lelaki India. 

Hasil risikan lain pula memberitahu bahawa kes ini sebenarnya pergaduhan di antara kumpulan samseng India dengan samseng India yang lain.


02 di merbok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di merbok - Google Blog Search


Lagunamerbok: Spesialist Hospital <b>di</b> Laguna <b>Merbok</b>.

Posted: 14 Jan 2013 05:34 AM PST

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Berita baik kepada warga Laguna Merbok..sebuah hospital pakar swasta sedang dibina di Laguna.  Lokasinya berhampiran dgn Masjid BLM. Jika siap nanti, bila sakit jer tak perlu risau. Cuma sediakan duit @ guna jer medical card (insurance)..
Selain hospital yg bakal siap nanti, Hospital Pantai  dan Hospital Sultan Abdul Halim pun dekat jer..Tak sampai 10 min. perjalanan.
SZ: Mencegah lebih baik drp merawat.
Bila agaknya daerah Pendang akan ada hospital?

02 di gurun kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di gurun kedah - Google Blog Search


Resort <b>Di Gurun</b> Padang Pasir Bukannya <b>Gurun Kedah</b>...

Posted: 16 Jan 2013 10:58 PM PST

Amangiri ialah sebuah resort yang dibina di Canyon Point, Utah dan diinpirasikan dari penempatan Red Indian. Amangiri mula beroperasi sejak 2009 dan terdiri daripada 34 chalet yang menawarkan pemandangan Gurun Navajo yang cantik.Harga untuk semalam di Amangiri resort bermula dari USD950.

02 di kubang pasu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kubang pasu - Google Blog Search


DYMM Sultan Kedah Murka Dengan Menteri Besar <b>...</b> - Kedah69ers

Posted: 16 Jan 2013 09:57 PM PST

Difahamkan, Pejabat Menteri Besar Kedah telah menerima sepucuk surat amaran dari DYMM Sultan Kedah berhubung beberapa tindakan Kerajaan Negeri Kedah yang dipimpin oleh Azizan Abdul Razak yang dilihat memperkecil-kecilkan kuasa Sultan. 

Antara tindakan keterlaluan pentadbiran PAS Kedah ialah memandai-mandai melantik YDP PBT dari kalangan orang politik dan bukannya Pegawai Daerah. Kes ini berlaku di Kubang Pasu apabila Pentadbiran PAS Kedah melantik ADUN Kuala Ketil, Md Zuki Yusof sebagai YDP Kubang Pasu menggantikan seorang lagi ADUN PAS yang juga Exco Kedah, Phahrolrazi Zawawi. 

Alasan yang diberikan oleh Azizan Abdul Razak ketika melantik ADUN Kuala Ketil sebagai YDP Kubang Pasu ialah, penduduk Kubang Pasu tidak mahu Pegawai Daerah menjadi Yang Dipertua Majlis. 

Kontroversi perlantikan YDP Kubang Pasu berlarutan apabila orang PAS cuba menunjuk besar kepala mereka apabila SUK Kedah, Rasli Basir menukar Ahmad Fisol Mohd Nor yang merupakan Pegawai Daerah Kubang Pasu merangkap YDP Kubang Pasu ke Kuala Muda. Pengikut PAS telah membuat demonstrasi memaksa Rasli Basir meletakkan jawatan SUK tanpa menyedari bahawa Rasli Basir berada di bawah bidang kuasa DYMM Sultan Kedah dan bukannya di bawah Kerajaan Negeri. 

Secara tradisi, YDP Majlis adalah Pegawai Daerah di Kedah. Tujuannya tidak lain dan tidak bukan ialah untuk memastikan segala keperluan rakyat disalurkan secara lebih baik, berbanding YDP dilantik dari kalangan orang politik. Pegawai Daerah merupakan pegawai kerajaan yang berkhidmat terus kepada rakyat selain memerhati, memantau dan mengkaji keperluan rakyat. Sebarang keperluan yang disalurkan kepada wakil-wakil rakyat, akan disampaikan kepada Pegawai Daerah. Justeru perlantikan YDP Majlis dari kalangan Pegawai Daerah jauh mengatasi keperluan berbanding perlantikan orang politik sebagai YDP. 

Namun PAS bukannya jenis yang faham erti tanggungjawab dan keperluan. Bagi PAS, yang penting bagi mereka adalah politik. Apatah lagi jikalau ianya boleh memberi dana yang cukup besar kepada orang-orang PAS. 

DYMM Sultan Kedah difahamkan telah memberi amaran kepada Menteri Besar Kedah yang juga merupakan Pesuruhjaya PAS Kedah agar tidak mempermain-mainkan isu agama bagi mendapatkan undi untuk PAS.

Kebelakangan ini, di seluruh negeri Kedah, banyak masjid yang tidak lagi menggunakan khutbah Majlis Agama Islam Kedah, sebaliknya lebih seronok memanggil dan menjemput khatib dari luar yang membacakan khutbah dari otak mereka sendiri. Khutbah-khutbah Jumaat yang dibacakan seringkali memecahbelahkan lagi masyarakat Islam, memandangkan tok-tok khatib jemputan berfahaman PAS dan masih melihat UMNO sebagai sebuah entiti yang menyalahi Islam dari segala segi.

Kalau dalam isu YDP Kubang Pasu, para pengikut PAS mengecam SUK Kedah yang berada di bawah bidang kuasa DYMM Sultan Kedah, apakah kali ini mereka juga melenting dan akan meminta DYMM Sultan Kedah meletak jawatan?

02 di kuala ketil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kuala ketil - Google Blog Search


Syamsul Haq: AIDILADHA <b>DI KUALA KETIL</b>

Posted: 26 Oct 2012 11:30 PM PDT

Selepas jumaat kami telah bertandang ke rumah Cikgu Halim bagi menyempurnakan majlis Hari Raya Qurban dengan alunan solawatan.....












02 di langkawi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di langkawi - Google Blog Search


Model 80an: BERCUTI <b>DI LANGKAWI</b>

Posted: 15 Jan 2013 02:39 AM PST

Hidup mesti diteruskan....bercuti sakan pun harus diteruskan. Rengekan anak-anak minta bercuti macam irama dalam hati. Memang jadi fikiran tapi tak lama dan tak membebankan. Saya senang sekali  ada Liana dan Imran semua jadi beres dalam mengurus percutian kami semua. Liana dan Imran ni kalau book Hotel mesti nak yang best jer...nak murahlah pulak...maka dorang berdua ni memang sangat cekap meminta bantuan Kak G.
Flight tiket pergi booking dengan Air Asia rm400 pergi sahaja untuk kami 9 orang sekeluarga. Malangnya akibat lambat sesaat maka tiket balik dah tak dapat nak grab....Maka berpecahlah otak sekejap memikio kannya.....
At last keputusan yang sunguh bijak dibuat akhirnya kami book flight balik menggunakan Firefly. Selain senang giler dalam urusan timbang berat dan tak banyak cecadak...kalau bercuti waktu balik gunalah Firefly yang sungguh dekat dengan rumah saya iaitu di Subang Airport jer dan pula boleh bawak 20kg beban tanpa rasa cuak dan berdebar....hehehe
Jadi kalau nak bercuti ke Langkawi silalah intai intai offer offer tambang murah. Percutian yang murah berbaloi dan menyeronokkan haruslah dirancang terlebih dahulu...
Di sini saya kongsikan itinari percutian kami di langkawi seperti yang telah disetkan oleh Ahmad Imran anak bujang saya yang sunguh innovatif. Saya dan Hanis share separuh separuh sediakan ongkos untuk hotel, tambang kapalterbang, makan, bayaran boat, bayaran cable car untuk sekeluarga...
Ongkos Liana ditanggung oleh suaminya.Saya habis rm1000 untuk beli coklat bekal jajan anak anak ke asrama..Konon seorang budget rm70...last last budget kemana apa kemana  seorang jadi rm170 maklumlah....hati seorang ibu yang sungguh lembut macam coklat yang tertinggal dalam kereta ditengah panas....
Dari poket saya Imran dapat beg sandang dan wallet (Imran selalu tahu apa yang di nak) .Hafiiz dapat kasut sekolah, seluar slack dan mainan anak panah, Alisya dapat kasut sekolah dan mainan anak panah...Khairi dapat bag sandang...Manakala Hanis belanja adik adik dia semua pakaian untuk jalan.Dapatlah seorang 3 helai baju yang sungguh anggun dan agak branded.
Liana dapat untuk dirinya set pinggan mangkuk nasi tambah segala...maklumlah dah jadi suri dalam hidup Mohd Khairi Kurdi maka material shopping pun dah beralih arah.
Untuk saya, dapatlah sebiji dulang, 2 set teko dan cawan untuk minum petang, 2 biji mangkuk nasi tambah. 2 biji kuali non stick atas permintaan Hafiiz yang suka memasak.
Ok itinery untuk 4 hari 3 malam di Langkawi
Kami sampai airport pukul 10 malam. Van Pregio yang bermuatan penumpang 12 orang menggunakan diesel dengan sewa rm550 selama 4 hari tu (tel no : 0194499285) sedia menunggu di airport. Driver adalah suami sendiri bersilih ganti dengan suami Liana. Kami terus menyerbu tempat makan di Pantai Cenang di Restoran Haji Ramli malangnya hampir  nak tutup. Berpusing ke Pekan Kuah untuk Jai Island Corner tetapi hampir nak tutup juga maka berpusing balik ke pantai Cenang untuk ke Artisan Pizza yang semua makanan yang disediakan di situ sungguh sedap. Mereka pun tetiba ramai ramai nyanyi hepi besday untuk saya....hehehe dah makin tuwe.... 
Ok lepas dah sedar diri tu tuwe...kami pun bergerak balik ke Hotel One Helang yang bersebelahan dengan airport akkibat lambat booking hotel ditempat lain kebanyakan penuh. Kalau ada yang kosong pun rate satu malam rm1400. Ko mampu?  Maka kami book di Hotel One Helang dengan kadar rm230 net tetapi bilik sungguh besar iaitu satu bilik dua queen bed. Tapi bekpesnya sungguhhancusmacamtakdaideataktahumasakkeapantahhaih.
Ok hari pertama kami berlalu dengan ketiduran yang nyenyak kerana kepenatan di LCCT menunggu...ku menunggu.....lalalalalala
Selepas tidur yang nyenyak macam tak sedar diri mujur masih ingat nak bangun solat subuh...dan setelah melihat anak anak bujang keluar masuk bilik tak henti henti maklumlah booking 3 bilik berasingan maka itulah jadi...kejap ubat gigi hilang ke bilik mana ntah...maka pergi sarapan pun bersilih ganti sebab ada yang dah memang lapor giler terus turun membuatkan staff yang jaga coffee house agak compius sebab kejap sebut bilik 214 tapi dah 2 orang tadi sebut lepas tu sebut bilik 215 kemudian datang lagi sebut  haih...
Selepas sarapan kami pun bertolak ke Jeti Tanjung Rhu untu ke Kilim Geoforest. Kami booking satu boat untuk family kami jer.dengan bayaran rm180 (tel : 0124761154). Boat melalui hutan kayu bakau yang cantik ke Gua Buaya, Gua Pontianak dan ke Restoran Terapung di Hole In The Wall kepunyaan Encik Zamri. Kami book lunch di situ dengan harga seorang rm25. Hidangan adalah Siakap tiga rasa, sayur campur, telur dadar, tomyam campur , popia sayur, buah buah, nasi dan air oren.
Setelah kekenyangan kami di bawa berpusing balik melalui tengah lautan yang dapat menyaksikan Andaman Sea dengan pemandangan pulau pulau yang sungguh indah ciptaan Ilahi di Langkawi ni.. Kami terus menuju ke Cable Car untuk menaiki Cable Car yang paling tinggi iteww. Sebelum menaiki cable car kami singgah untuk menonton pengembaraan 6D cinema yang sungguh menyeronokkan.  Sebelah malamnya kami makan di Restoran Wan Thai yang sungguh sedap murah dan mabeles (012 4308014). Restoran yang sungguh banyak desert thai asli dan kami makan pulut durian yang mabeles. Setelah puas dan kekenyangan bil yang kami bayar hanyalah rm140. Memang strongly recommended.
Selepas sarapan kami bertolak ke Waterworld. Di sana kami dibawa oleh pemandu untuk ke jeti. Island hoping kali ni menuju ke Tasik Dayang Bunting, bermandi manda di sana kemudian melihat boat boat memberi makan Helang serta singgah di Pantai Beras Basah untuk mandi pantai.Harga sewaan untuk satu boat rm250 (tel no: 0195907732). Selepas sampai di jeti kami terus ke Mukim Melaka untuk makan tengahari (nasi campur) di Restoran Siti Fatimah. Selepas makan tengahri kami terus menuju ke Makam Mahsuri melawat sambil memborong kuih karas yang paling sedap, kuih goyang dan cok peneram (kalau orang johor panggil telinga keling) yang sungguh sedap. Saya beli 30 bungkus setiap satu untuk souvernir selain coklat daim. Sebelah malam kami meneru ke Jai Island Corner yang teletak di Kuah yang sebelum ni hampa sebab tutup. Makan di situ pun ok dan harga agak berpatutan.
Selepas sarapan terus check out dan bershopping kemudian kami makan di Mak Ngah Gulai Panas berdekatan dengan MRSM. Makanan ala kampung tapi panas panas. Cuma yang ni betul betul cekik darah. Bila saya tanya ditelefon harga berapa katanya taklah mahal. Bila saya bayar untuk lunch tu rm270.   Dua mangkok kari ikan jenahak, 8 keping bawal putih saiz kecil goreng kunyit,udang goreng butter cara kampung untuk 8 orang makan. sambal belacan dan ulam ulam. Air sirap oren  dan nasi. Maknanya seorang kena rm30.
Lepas tu kami sambung shopping dan terus ke airport. Selamat jalan dan akan kembali lagi ke Langkawi insyallah...paling saya rindui tentulah Wan Thai!!!









































































































































































































































































































































































































































































































































































































02 di jerai kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di jerai kedah - Google Blog Search


RESORT REGENCY GUNUNG <b>JERAI</b>, GURUN <b>...</b> - jom jalan-jalan...

Posted: 07 Jan 2013 02:12 AM PST

Sebelum ni saya ada post berkenaan Resort Regency Gunung Jerai :
http://haizanrunsah.blogspot.com/2012/02/resort-gunung-jerai-kedah-tenangmemang.html
Pengalaman pertama kali pergi tempat ni dulu, cuacanya memang sejuk ditambah dengan angin kencang.Pengalaman kedua ni, cuaca masih sejuk dan tiada angin kencang cuma kalau waktu malam, kabus memang sangat tebal. Syok tengok tiupan kabus tebal yang laju meluru masuk kafetaria ketika kami sedang minum malam
Saya akui, memang semakin cantik & mempersonakan Resort ni..Cuma satu masalah je...jalan masa naik gunung aritu memang agak merunsingkan sebab diaorang tengah baiki jalan yang masih runtuh...wuiiiiih...banyak beristighfar gak dibuatnya....
Kali ni kami berkesempatan mengunjungi Ladang Cendawan Shitake di puncak Gunung Jerai ni..Susah nak cari Ladang ni kat tempat lain di Malaysia ni...Harga sekilo pun sehingga RM 45. Ladang ni diuruskan oleh Dr Shirley bersama keluarganya atas nama syarikat AgroBio Future.Kami diberi taklimat dan dibawa melawat proses pembuatan cendawan shitake yang nampaknya macam mudah tapi merumitkan.Bagusnya cendawan shiitake ni ialah boleh beri sistem imun untuk menentang penyakit seperti kanser paru-paru, melawan bakteria, virus, toksin dan sel tumor...patutla harganya mahal....
  









































 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved