ads

Sabtu, 2 Februari 2013

02 di pokok sena - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di pokok sena - Google Blog Search


RAKYAT MARHAEN: Anwar : Ceramah <b>Di</b> Parlimen <b>Pokok Sena</b>

Posted: 02 Feb 2013 08:46 PM PST

Berikut hanyalah sebahagian kecil punca segala masalah yang melibatkan kehilangan wang dan harta negara sejak umno/BN berkuasa lebih setengah abad yang lalu. Namun, jika dikumpul, ianya mencecah ratusan billion Ringgit wang milik Rakyat yang telah diselewengkan oleh kerajaan umno/BN.

1. Skandal PKFZ yang melibatkan duit Rakyat sebanyak RM12.7 billion.

Tun Dr Ling Liong Sik mengaku tidak bersalah di atas dua pendakwaan di bawah Seksyen 418 dan 417 Kanun Keseksaan atas tuduhan memperdayakan Jemaah Menteri berhubung projek bernilai RM12.7 bilion itu. Bekas Presiden MCA ini dituduh memperdayakan Jemaah Menteri untuk bersetuju meluluskan pembelian 999.5 ekar tanah milik koperasi nelayan Melayu di Pulau Indah pada harga RM25 satu kaki persegi dengan kadar faedah 7.5 peratus, iaitu nilai yang jauh lebih tinggi dari nilai sebenar di pasaran. Beliau juga mengeluarkan surat sokongan mengarahkan projek PKFZ ini diserahkan kepada syarikat Kuala Dimensi Sdn Bhd, milik Pengerusi Kelab Penyokong BN, Dato Seri Tiong King Sing.

2. Komisen pembelian kapal selam sebanyak RM500 juta.

  • Harga asal pembelian: €1.14 billion (RM4.52 billion)
  • Kos Senggaraan jangka panjang: €999.15 juta (RM3.964 billion) kepada Perimekar Sdn Bhd bagi kerja-kerja penyelenggaraan jangka panjang kapal selam itu pada tahun 2002.

Permohonan tambahan daripada Kementerian pertahanan pada Sidang Belanjawan 2011

  • RM417 juta untuk membiayai kontrak senggaraan (In Service Support) dua buah kapal selam Scorpene
  • RM56 juta untuk bayaran pendahuluan sewaan perkhidmatan Sistem Submarine Escape Rescue Intervention (SMER-1).
  • Sebelum ini, kerajaan sudah membayar €999.15 juta (RM3.964 billion) - Rujuk di atas.

3. Kerugian pembelian aset oleh Sime Darby RM1.6 billion.

  • Kerugian akibat lebihan kos berjumlah kira-kira RM1.6 bilion, membabitkan projek minyak dan gas Bulhanine dan Maydan Mahzam di Qatar serta projekhidroelektrik Bakun.


4. Menanggung kerugian (bailout) Konsortium Perkapalan Berhad milik Mirzan Mahathir sebanyak RM1.7 billion.

  • MISC (anak syarikat Petronas) telah diarahkan oleh Mahathir (PM ketika itu) untuk membeli aset Konsortium Perkapalan Berhad dengan pembiayaan sebanyakRM1.7 billion bertujuan menyelamatkan syarikat perkapalan milik anak beliau, Mirzan.

5. Kos senggaraan Paya Indah Wetland RM88 juta.

6. Kerugian Pos Malaysia (Transmile) RM5460 juta.


7. Perjanjian pembelian Eurocopter sebanyak RM1.67 billion.

  • Harga ditawarkan oleh Eurocopter Malaysia yang dipilih oleh kerajaan: RM1.67 billion
  • Harga Kelowna Flightcraft untuk helikopter alternatif: RM865 juta (Kerajaan dapat menjimatkan RM805 juta)

8. Kos pembaikan bumbung Stadium Terengganu yang runtuh sebanyak RM292 juta.

9. Kos memperbaiki kerosakan MRR2 sebanyak RM70 juta

10. Akaun bil terlebih bayar Maybank sebanyak RM4 billion.

11. Tumbuk-rusuk (kickbacks) kepada Ng Yen Yen di Kementerian Pelancongan RM10 juta.

12. Kos membeli tiga buah lukisan oleh MAS sebanyak RM1.5 juta.

13. Lebihan bayaran oleh Kementerian Belia dan Sukan sebanyak RM8.4 juta.

14. Perbelanjaan Kompleks Sukan gajah putih di London sebanyak RM70 juta.

15. Baikpulih bangunan MATRADE sebanyak RM120 juta.

16. Kos minyak dan senggaraan jet kegunaan PM sebanyak RM200 juta.

17. Hutang tidak dapat dituntut InventQ sebanyak RM228 juta.

18. Membayar gantirugi pembatalan Jambatan Bengkok sebanyak RM257 juta.

19. Kerugian dalam urusniaga penjualan Augusta sebanyak RM510 juta.


20. Nilai kehilangan pendapatan kerajaan daripada Approved Permit (AP) yang dikeluarkan bagi tempoh setahun sebanyakRM1.8 billion.

21. Senggaraan kapal-kapal selam KD Tunku Abdul Rahman dan KD Tun Rzak (akan dijadikan artifak Muzium Negara) sebanyak RM4.1 billion.

22. Pembinaan dan senggaraan PSC Naval Dockyard Lumut sebanyak RM6.75 billion.

23. Dua skandal Bank Bumiputra pada wal 1980-an sebanyak US$1 billion dengan anggaran nilai kerugian pada 2008 sebanyak RM3.2 billion.

24. Kegagalan Maminco dalam percubaan menguasai pasaran timah dunia pada tahun 1980-an dipercayai mengakibatkan kerugian bernilai US$500 juta. (RM1.6 billion)

25. Bertaruh dalam niaga kewangan pasaran hadapan luar negara menyebabkan Bank Negara Malaysia kerugian RM30 billion pada tahun 1990-an.

26. Kerugian Perwaja Steel sebanyak US$800 juta (RM2.56 billion).

27. Menggunakan dana awam sebanyak RM10 billion dalam operasi Valuecap Sdn Bhd untuk melonjakkan nilai harga pasaran saham.

28. Skandal kewangan Bank Islam yang melibatkan kerugian RM700 juta.

29. Penjualan MV Augusta dengan harga €1 (1 Euro) mengakibatkan kerugian sebanyak €75.99 juta (RM348 juta) - sama seperti No. 18?

30. Kehilangan royalti Wang Ehsan Terengganu sebanyak RM7.4 billion (antara tahun 2004 – 2007)

31. Sejak penubuhan Petronas Philharmonic Orchestra selama lebih 10 tahun yang lalu, ia telah menelan perbelanjaan sebanyak RM500 juta denga RM1 juta setahun dibayar sebagai gaji dan imbuhan kepada Ketua Pegawai Eksekutif (CEO).

32. Yuran Penasihat: Mahathir telah dibayar RM180,000, Shahrizat Abdul Jalil (Menteri Kemajuan Wanita) RM404,726 dan Abdul Hamid Othman (Agama) RM549,675 pada setiap tahun.

33. Kerajaan telah membelanjakan RM3.2 billion untuk pelaksanaan program Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) sepanjang lima tahun pertama pelaksanaannya. Daripada jumlah tersebut, kerajaan telah membayar RM2.21 billion untuk membeli pelbagai kelengkapan teknologi, maklumat dan komunikasi (ICT) namun tiada sebarang perincian perbelanjaan pernah ditunjukkan.

Kerajaan telah membayar RM6k bagi setiap komputer laptop/notebook yang dapat diperolehi di pasaran dengan harga di bawah RM3k. Beberapa konsortium telah ditubuhkan semata-mata untuk 'mengendali secara atas-angin' pengagihan segala peralatan dan perkakasan berkenaan. Kini, kebanyakan peralatan dan perkakasan telah menjadi milik anak guru-guru yang terlibat dengan PPSMI.

34. Komisen yang telah dibayar kepada dua buah syarikat persendirian yang mengendalikan pembelian kapal selam Scorpene iaitu Perimeker Sdn Bhd dan IMT Defence Sdn Bhd berjumlah RM910 juta. Ada kaitan dengan No. 2.

35. Kerajaan membuat bayaran RM300 juta sebagai ganti rugi yang dibayar kepada Gerbang Perdana kerana pembatalan pembinaan Jambatan Bengkok yang bernilai RM1.1 billion.

36. RM1.3 billion telah dibazirkan dengan pembinaan kemudahan kompleks gajah putih 'Customs, Immigration and Quarantine' (CIQ) apabila projek Jambatan Bengkok dibatalkan.

37. Membelanjakan RM100 juta untuk kerja-kerja baik-pulih dan kebocoran Bangunan Parlimen Malaysia.


38. Program Angkasawan Negara yang menelan belanja – RM40 juta

39. Dianggarkan sebanyak RM500 juta setahun dibelanjakan untuk Latihan Khidmat Negara

40. Menanggung kerugian Eye of Malaysia – RM30 juta dan RM5.7 juta dalam bentuk pemberian tiket percuma.

41. Menanggung kerugian sebanyak RM2.4 juta untuk pembelian dakwat kekal

42. Pada September 2006, Samy Velu mengumumkan bahawa kerajaan telah membayar ganti rugi berjumlah RM38.5 billion kepada 20 buah syarikat pengendali lebuhraya. Sembilan syarikat pengendali tol lebihraya menerima durian runtuh berjumlah RM380 juta daripada kenaikan kadar tol pada tahun 2008 sahaja.

43. Tumbuk-rusuk (kickbacks) sebanyak RM32 juta nilai eksport kayu balak oleh syarikat-syarikat yang berkaitan dengan Ketua Menteri Sarawak dan ahli keluarganya.

44. Dua kali menanggung kerugian (bailout) oleh Malaysia Airline System (MAS) yang berjumlah sebanyak RM7.9 billion. Pada ketika MAS berhadapan dengan kerugian pada saban tahun, sebanyak RM1.5 juta telah dibelanjakan untuk membeli TIGA buah lukisan untuk menghiasi pejabat pengerusi MAS, Munir Majid. (Berkaitan dengan No. 11)

45. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pengangkutan Putra sebanyak RM4.486 billion.


46. Menanggung kerugian (bailout) STAR-LRT sebanyak RM3.256 billion.

47. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pembetungan Kebangsaan bernilai RM192.54 juta.

48. Menanggung kerugian (bailout) Lebuhraya Seremban-Port Dickson sebanyak RM142 juta.

49. Menanggung kerugian (bailout) Penjara Kuching bernilai RM135 juta.

50. Menanggung kerugian (bailout) Kajian Makanan dan Gunaan Orang Islam sebanyakRM8.3 juta.

51. Menanggung kerugian (bailout) Le Tour de Langkawi sebanyak RM3.5 juta.

52. Agihan secara borong ratusan juta saham di Bursa Malaysia dengan berselindung di bawah Dasar Ekonomi Baru (DEB) kepada kroni, kaum keluarga, anak-anak para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.


53. Pindah-milik puluhan ribu hektar tanah-tanah komersial dan konsesi pembalakan kepada anak-anak serta kaum keluarga para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.

54. Kerugian Petronas sejak tahun 1997 apabila menandatangani perjanjian dengan ENAM PENAMA yang tidak didedahkan dalam dagangan hadapan petroleum negara dengan kadar harga murah untuk jangkamasa yang panjang. Apabila harga bahan petroleum meningkat, Petronas kekal menjual kepada ENAM penama ini pada harga murah yang telah dipersetujui.

Dan manusia yang bertanggungjawab mengatur perjanjian dagangan hadapan yang merugikan Petronas dan Rakyat ini adalah merupakan manusia yang paling lantang bersuara sekarang ini - Mahathir Muhamad. Dan beliau ingin kekal menjadi penasihat Petronas hingga mati bagi melindungi identiti ENAM JAHANAM yang menghisap darah Rakyat melalui keuntungan Petronas.

55. RM5700 untuk membeli seunit jek kereta yang berharga RM50. (*)

56. Kenderaan milik kerajaan meneguk setangki petrol bernilai RM113 dalam tempoh beberapa minit. (*)

57. Platform tiang bendera berharga RM990 dibeli dengan harga RM30,000 (*)

58. Thumb drive berharga RM90 dibeli dengan harga RM480 (*)

59. Kabinet simpanan barang berharga RM1,500 telah dibeli dengan harga RM13,500 (*)

60. Pembelian seunit lampu suluh bernilai RM35 telah dibayar dengan harga RM143. (*)

(*) - yang dinyatakan adalah sebutharga untuk SATU UNIT. Kerajaan membeli dalam bentuk pukal antara puluhan hingga ribuan unit item yang sama.

61. Perbelanjaan kempen 1Malaysia yang dibayar kepada APCO sebanyak RM76.8 juta.

62. Membayar subsidi RM17 billion kepada Penjana Tenaga Bebas (IPP)


63. Cincin berlian bernilai USD24 juta untuk Ro$mah --- kononnya pembelian telah dibatalkan – berapa pula jumlah ganti rugi yang terpaksa rakyat bayar?

64. Satu laman web 1pengguna bagi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dibina dan diselenggarakan dengan belanja RM1.4 juta.

65. Projek e-mel 1Malaysia yang menelan belanja RM50 juta.

66. Menggunakan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Danaharta dan Khazanah untuk membeli saham-saham Timedotcom yang tidak laku – kerugian sebanyak RM3.3 billion.

67. Skandal Offshore Petrol Vehicle (PSC-NDSB) – rugi RM6.75 bilion


68. Rosmah sewa bilik hotel RM100,000 satu malam di Burj Al-Arab Dubai!!

69. Rosmah dan Najib sewa penthouse di Hotel Darling di Sydney pada kadar RM65,100untuk sehari semalam.

70. "Lawatan Sambil Belajar" ke Arab Saudi, Oman dan Bangladesh Rosmah and the Gang (FLOM @ First Lady of Malaysia) ditanggung kerajaan berjumlah RM134,317.76.

71. Memperuntukkan dana RM100 juta setahun untuk Rosmah berbelanja dalam projek peribadi 'Permata Negara'nya.

72. Perbelanjaan oleh Rosmah untuk mengendalikan Sidang Kemuncak Wanita Pertama yang melibatkan 15 orang wanita isteri Ketua-ketua Negara yang majoritinya daripada negara-negara Afrika yang menelan belanja RM4.5 juta untuk tempoh TIGA hari.

73. Kos ubah suai Seri Perdana sebanyak RM12.5 juta.


74. Bil elektrik kediaman rasmi PM dan TPM di Seri Perdana sebanyak RM160,000sebulan.

75. Insinerator di Broga, Semenyih, kerajaan BN yang di atas kebodohan mereka tidak mendengar keluhan rakyat, terpaksa membazirkan berbilion ringgit membatalkan projek tersebut. Insinerator yang seberat 1,500 tan dan menggunakan teknologi 'fluidized bed gasification' yang dikatakan terbesar di Asia ditaksirkan menelan belanja RM1.5 bilion (lebih kurang USD395 juta) untuk dibina dan RM200 juta (USD53 juta) bagi kos operasinya setiap tahun.

CHECK-LIST INI AKAN TERUS DIKEMASKINI DARI SEMASA KE SEMASA.

02 di merbok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di merbok - Google Blog Search


Projek Gaharu <b>Di</b> Danok Thailand Dan <b>Merbok</b> Kedah - Usahawan <b>...</b>

Posted: 11 Dec 2012 07:41 AM PST











Projek Di Danok Thailand 6000 Pokok




Merbok Kedah dalam 1000 Pokok

02 di gurun kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di gurun kedah - Google Blog Search


TZ - dareToBeDifferent: Pengalaman Main Salji <b>di Gurun Kedah</b>

Posted: 31 Jan 2013 10:42 PM PST

Korang pernah main salji tak?
mesti tak kan.. koman! salji pon tak pernah main..

haaa..anak-anak kami dah main salji..pepagi dah main salji..

jom kita ikut pengalaman dua beradik ni..

Pagi tadi aku sampai office awal 5 minit. Berlari kuda ke tempat punch kad. budak 2 orang tu tak hantar nursery lagi..aku tinggalkan sekejap dalam kereta .naseb baik nursery dalam kawasan office aje.. sempat jugak aku pergi hantar selepas punch card.
lepas punch card aku pergi beli karipap dengan kakak ni.. ni untuk habuan budak 2 orang tu..entah macam mana, tersembang plak dah..ishhh..perempuan memang macam tu..sikit-sikit sembang. habis buat ketupat. aku berlari ke kereta.dari karipap jadi ketupat. haktui!
sampai kat kereta, rasa macam jantung nak luruh ke tanah..owh! anak aku!!.anak aku!!.nak menangis pon tak guna..nak menyesal lagi la tak guna.. tumbuk kereta pelan-pelan okeh
Suspen je kan. takde apa la. korang bayangkan la..anak korang main susu tepung buat macam salji dalam kereta.. dorang ambik bekas susu dorang tu which is aku nak bagi kat taska.. ambik segenggam susu..campak ke udara.. ambik..campak!!ambik campak!. comot tak yah kira la.. cepat-cepat aku ambik bekas susu tu.. nah ambik..siap ade toys lagi dalam susu tu..
rasa macam nak marah ada..nak tergelak ada.. naseb mood mak korang ni bagus.. budget bagus depan staff ..hahahha. pirahhhh... 
maka hantar anak-anak aku ni dengan muka comot susu..

sekian pengalaman main salji di Gurun Kedah. 

di negeri kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri kedah - Google Blog Search


Bila Hati Berbicara: Jalan-Jalan <b>di Negeri Kedah</b>

Posted: 02 Dec 2012 12:09 AM PST

Sekarang sudah masuk tarikh 2/12/2012.
Sekarang bermulalah sesi baru untuk semester 6 sesi Disember 2012 - April 2012.
Semalam iaitu 1/12/2012 hari Sabtu aku dah mendaftar kolej dekat UiTM Arau. 
Alhamdulillah aku still dapat Kolej Beringin lagi.Happy sangat dapat duduk dengan budak-budak tu lagi.Alhamdulillah syukur.
Lepas dah balik mendaftar tu kami sekeluarga balik Jitra kejap berehat. 
Then pakcik aku dia bawak pergi jalan-jalan dekat Yan Kedah. Pergi Hutan Lipur Titi Hayun n Sri Perigi
Pakcik aku bawak pergi mandi sungai kat situ. Mula-mula perjalanan kami sentiasa hujan. Lepas tu alhamdulillah bila dah sampai dah tak hujan.
First tinjau-tinjau dulu tempat tu. Then baru mandi.
Aku tak mandi pun sungai. Just rendam kaki je.
Sebab malas nak salin n tukar baju.
Dah la ramai. So tengok cousin aku Luqman Hakim n Siti Sarah je mandi. Sambil-sambil tu jadi photographer la kejap kan. Heee. 

Baju biru, Luqman. Baju oren, pakcik. Baju pink, Sarah. Depan Sarah, Cik Nor

Tak boleh naik motor dan basikal kalau nak lalu jambatan tu ye







Jangan nak buat maksiat na kat sini


Selamat datang ke air terjun Puteri Mandi


Biar budak Luqman ni jalan sorang-sorang. HAHA



Adik aku ni mula-mula tak nak mandi. Lepas tu dipaksa dengan si Luqman tu terus pergi join.


Thanks na Cik Nor tolong tangkapkan gambar saya :)


Abah aku pun tak mandi. Just tengok-tengok je. Biar budak-budak yang mandi. HAHA


Depa main baling ayaq kat aku




Lepas dah habis mandi tu berhenti kejap dekat Masjid Jamek Badlishah, Pekan Yan, Kedah untuk solat Asar.





Lepas dah habis sembahyang pergi pulak Sri Perigi. Pakcik aku kata tak pernah p lagi. So p tengok jela. Sebab tak tau apa yang ada kat Sri Perigi tu.

Risiko Kesihatan. Nak tau sila baca. Hehe.

Ibu kata colour air sungai ni macam air kopi sebab colour dia warna hitam.
Tak dak sapa yang berani nak mandi.





Air warna hitam. Memang scary la kalau nak mandi pun


Air terjun Sri Perigi, Yan Kedah.


Masa dah semakin suntuk. Dan kami pun beransur pulang.
Perut lapar jalan jauh kan. So berhenti makan kat Zakaria Laksa Teluk Kechai.

Lepas tu order pulak sate ayam.
Sate kat situ pun sedap. Patutlah ramai pelanggan.
Pakcik order 50 cucuk untuk 8 orang.
Nak dekat pukul 9 jugak la baru sampai rumah. Pendek kata memang seronok sangat dapat pergi jalan-jalan :D

Kalau suka dengan post saya silalah like

02 di kodiang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kodiang - Google Blog Search


Azrul 3R: PROGRAM 3R <b>DI</b> SK PUTAT, <b>KODIANG</b>

Posted: 27 Aug 2012 11:39 PM PDT

AKTIVITI KUTIPAN BARANGAN KITAR SEMULA DI SK PUTAT, KODIANG

Pemberian sebuah alat penimbang dan satu kain rentang kepada sekolah yang aktif dalam program Bank Kitar Semula anjuran PPSPPA diteruskan di SK Putat, Kodiang yang merupakan sekolah rendah paling aktif dalam program 3R ini iaitu menjalankan aktiviti kutipan barangan kitar semula sepanjang tahun 2012. Aktiviti pemberian yang dipertanggungjawabkan oleh warga kerja PPSPPA Cawangan Kubang Pasu yang terdiri daripada Pn Winita Suwanmani A/P Them dan En Mohd. Rizhan Bin Rashidi dijalankan susulan daripada permohonan pihak pengurusan sekolah sendiri untuk menjalankan aktiviti kutipan barangan kitar semula pada 28 Ogos 2012 selepas kutipan yang agak meriah pada 28 Jun 2012.



Kain rentang ini akan digunapakai oleh pihak sekolah dalam mempromosikan program berkenaan seterusnya menggunakan alat penimbang yang dihadiahkan tanpa menunggu alat penimbang daripada pihak vendor. Kutipan pada hari tersebut adalah sebanyak lebih kurang 190 kg bersamaan dengan RM 63.00 lebih.

02 di kuala kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kuala kedah - Google Blog Search


adik beradik lemas <b>di</b> sungai <b>kuala kedah</b> 17 disember <b>...</b> - InfoHarian

Posted: 17 Dec 2012 12:58 PM PST

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/ss.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

Adia beradik lemas di sungai Kuala Kedah 17 Disember 2012

Dua beradik dikhuatiri lemas selepas terjatuh daripada bot fiber yang dinaiki bersama bapa saudara dan seorang lagi saudara mereka selepas bot itu senget, ketika bersiar-siar di muara Kuala Kedah Isnin

lemas adik beradik lemas di sungai kuala kedah 17 disember 2012

Dalam kejadian kira-kira 4.30 petang tadi, Mohammad Hafiz Anuar, 4, danMohammad Asyrik, 9, terjatuh ke dalam sungai bersama bapa saudaranya, Md AffendiIsmail, 27, serta kembar Mohammad Asyrik iaitu Mohammad Asyraf, ketika bapasaudara mereka sedang membelok bot tersebut untuk pulang ke jeti

Md Affendi dan Mohammad Asyraf berjaya diselamatkan nelayan manakalaMohammad Hafiz serta Mohammad Asyrik hilang dan belum ditemui sehingga kini

Md Affendi, yang mengemudi bot itu, berkata beliau membawa mereka bersiar-siar selepas tiga beradik tersebut memintanya berbuat demikian

Mereka selalu ajak saya naik bot, tetapi saya tidak endahkan. Tetapi hari ini, mereka menunggu saya di rumah dari pukul 8 pagi sampai 4 petang kerana mahu mengajak saya bersiar menaiki bot. Saya bawa mereka pada kira-kira pukul 4.10 petang dan menasihatkan mereka supaya jangan main air

Tetapi semasa saya membelok untuk pulang semula ke jeti, pasangan kembar itu bermain air menyebabkan bot senget dan kami semua terjatuh ke dalam sungai," katanya ketika ditemui pemberita di rumah emaknya di Taman Kota Nelayan

Md Affendi berkata semasa mereka terjatuh, beliau sempat memegang ketiga-tiga anak saudaranya sebelum dia sendiri hampir lemas

Semasa saya lemas, saya terlepas tangan Asyrik dan Hafiz. Saya dan Asyrafdiselamatkan oleh nelayan yang berada berhampiran kawasan itu manakala Asyrikdan Hafiz terus tenggelam," katanya yang bekerja sebagai nelayan

Mohammad Asyraf dibawa ke Hospital Sultanah Bahiyah untuk menerima rawatan

Mohammad Hafiz tinggal bersama Md Affendi sejak kecil dan telah beberapakali menaiki bot itu. Pasangan kembar itu pertama kali menaiki bot tersebut

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Jalan Raja Mohd Izham AbdulRahim berkata pihaknya menerima panggilan berhubung kejadian tersebut pada 5.07petang, dan seramai lapan anggota dikejar ke tempat kejadian

Kita juga telah menghubungi unit skuba bagi membantu proses mencari danmenyelamat dua lagi mangsa yang masih hilang,katanya

Beliau berkata operasi mencari dan menyelamat dijalankan sehingga ke lautdengan bantuan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM). BERNAMA

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

Ruangan Komen Facebook Untuk berkongsi pendapat atau Maklumat

Video Ribut Taufan <b>Di Kuala Kedah</b> 3 November 2011

Posted: 03 Nov 2011 07:03 PM PDT

Petang semalam (3 November), ribut taufan beserta hujan selama beberapa minit yang bermula kira-kira jam 4.30 petang telah merosakkan 15 buat rumah di Taman Bersatu, Kuala Kedah.

85 keluarga juga hilang tempat berteduh buat sementara selepas bumbung dan dinding rumah mereka diterbangkan dalam ribut tersebut.

Video Ribut Taufan Kuala Kedah :

BUAT DUIT LUMAYAN TANPA MODAL DI FACEBOOK!!

PERHATIAN!! Kebanyakan link luar dalam blog ini menggunakan sistem Adf.ly & adfoc.us.Cara menggunakannya, klik pada linktunggu 5 saat, kemudian tekan butang  tanda "X" ataupun "SKIP AD" ataupun "SKIP"bahagian atas kanan. Siap.


GD Star Rating
loading...

GD Star Rating
loading...

02 di sik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di sik - Google Blog Search


My Kerjaya Online: Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Daerah <b>Sik</b>

Posted: 08 Jan 2013 05:02 PM PST

Kekosongan di Majlis Daerah Sik
Tarikh Tutup: 17 Januari 2013

02 di jitra - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di jitra - Google Blog Search


Berjogging <b>Di</b> Tasik Darul aman <b>Jitra</b> | PERMATA BIRU

Posted: 22 Jan 2013 10:30 PM PST

salam...

semalam saya bercerita tentang aktivi hari ahad ari tue kan..
nie sambung hari yang sama juga
petang selepas balik dari melawat situ
kami terus balik rumah
tidurkan kaisara sekejap..
then petang tu terus berpakaian sukan
sebab nak pergi jogging di Tasik darulaman
plan nie keluar pun spontan aje
gara-gara kaki saya yang selalu kremmmmmm..
bila naik tangga yang tinggi or berjalan banyak- banyak (dah macam org tua plak saya nie...)
en.hubby ajak pergi berjogging juga

kalau korang nak tahu tasik  darul aman nie cantik dan luas tau..
terletak bersebelahan dengan haiway ja..
memang satu destinasi riadah di negeri kedah yang agak famous la juga..
walaupun ianya terletak di jitra..
petang tu kami sampai memang ramai la orang
almaklum lah cuti umumkan semperna
keputeraan sultan kedah
kebetulan pula hari tu memang ada
acara memancing besar-beasarn juga
saya dengar info pun melalui radio..bermula sejak pagi lagi..
masa saya sampai acara tue dah tamat
tapi masih ramai orang yang beriadah di situ..

jom layan beberapa foto semasa kami di situ
kesian kaisara penat berjongging
semput separuh jalan..
terpaksa papa mendukung sambil berjogging
sebab kaisara kehausan...
opppssstttt...mama terlupa bawa botol air..
tertinggal dalam kereta...hehehe
maafkan mama ekkk
tapi yang paling best part kaisara berjogging la..
terhuyung hayang ketengah dan ketepi..
almaklum la kaisara nie tak pernah lagi berjogging-jogging manja..
ala-ala berlari gitu...hahaha
dah pening agaknya dia tue...

kaisara yang bersemangat lebihhh...

penat membuat satu pusingan posing kejap tunggu turn nak membeli air...

kaisara cuba buat peace..mcm tu je dia reti...hahaha

nota: balik ja malam tu sebelum tido terpaksa la saya menyapu minyak angin pada kaki..mak aiiii...lenguh habis badan nie...papa &  kaisara steady aje..^_^

Perasmian kilang KTM <b>di</b> Bandar Darulaman, <b>Jitra</b>, Kedah | Arena <b>...</b>

Posted: 19 Jan 2013 02:45 AM PST


Kreativiti Anda = LED HD TV Baru Untuk Anda??

Top up RM30 to FREE 200 Minutes and 200 SMS!

Ever wanted to drive a Lamborghini Super Trofeo? Here's HOW!

Answer this survey and DIGI will donate RM1 to WWF

DSC 0105 Perasmian kilang KTM di Bandar Darulaman, Jitra, Kedah

Beberapa bulan yang lepas saya pernah membuat lawatan tidak rasmi ke kilang Motonation Manufacturer Sdn Bhd (Motonation), pemasang dan pengedar motosikal berjenama KTM di Malaysia, yang terletak di Bandar Darulaman, Jitra, Kedah.

Memandangkan kilang itu sudah beroperasi agak lama, saya sangkakan majlis perasmian kilang itu telah diadakan. Rupa-rupanya menurut laporan daripada akhbar Harian Metro edisi hari ini, kilang tersebut baru saja dirasmikan oleh Datuk Mukhriz Mahathir, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, kelmarin.

DSC 0098 Perasmian kilang KTM di Bandar Darulaman, Jitra, Kedah

Dalam sidang akhbar majlis perasmian itu, Pengarah Urusan KTM Asia Tenggara, Selvaraj Narayana dilaporkan berkata, pembukaan kilang KTM yang pertama itu adalah bagi memenuhi permintaan pasaran Asia Tenggara, selain mampu meningkatkan kapasiti pengeluaran antara 20 peratus sehingga 30 peratus bagi memenuhi permintaan dalam pasaran domestik.

Menurut beliau lagi, sebanyak RM30 juta telah dilabur dan kira-kira 300 peluang pekerjaan disediakan sejak ia beroperasi lima tahun yang lalu. Tambahnya lagi, untuk tempoh lima bulan yang lalu, KTM telah berjaya menjual kira-kira 1,000 unit motosikal di pasaran tempatan, menandakan sambutan yang diterima untuk jenama KTM sangat menggalakkan.

DSC 0296 Perasmian kilang KTM di Bandar Darulaman, Jitra, Kedah

Motonation meletakkan sasaran untuk mencapai jualan tahunan sebanyak 10,000 unit membabitkan model KTM 200 Duke dan KTM 690 Duke yang dipasang sepenuhnya di negara ini. Bagi anda termasuk saya sendiri yang tidak berkesempatan pergi ke majlis perasmian yang diadakan kelmarin, saksikan galeri imej di bawah yang saya perolehi dari blog VF Photography.


Related Posts

02 di baling - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di baling - Google Blog Search


SharpShooter: MP <b>Baling</b> Ustaz Taib Azamuddin kini terlantar <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 25 Jan 2013 02:29 AM PST

Ahli Parlimen Baling, Ustaz Taib Azamuddin yang juga bekas Imam Negara kini terlantar di CCU Hospital Pantai Bayan Baru, P.Pinang semalam akibat stroke dan pendarahan di kepala..

Gambar ini dikirim oleh Ustaz Badrulamin ketika menziarahinya..doakan semoga beliau cepat sembuh..amin..

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

02 di tanjung dawai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di tanjung dawai - Google Blog Search


:: cemPedaK ka CemPeQha ::: Dari Kuala lumpur ke <b>Tanjung Dawai</b>

Posted: 13 Jan 2013 07:03 PM PST

 cuti semester yang lalu,  patik telah mengikuti program anak angkat yang bertempat di Tanjung Dawai ,Kedah.
walaupun patik sendiri  oqhang Kedah tapi sejujurnya patik pun tidak pernah menjejakkan kaki di perkampungan nelayan ini. Dan aku taktau pun tempat ini wujud selain dari restoran-restoran yang ada di tepi-tepi laut yang selalu mama bawak patik ketika nak celebrated sesuatu.
Pengalaman sengkak apabila makan ikan temenung   5-6 ekor sekali makan.
Yang untuk terkena landak tuh ! sudah-sudah la tuh mengaru kaki

Ikan belacak penuh kat bawah tuuu









didalam bot ketika perjalanan ke Pulau Telor.



ini adalah gamat laut yang belum matang,dan boleh dibuat kerabu.
macamna?  buang air dalam dia kemudian potong halus-halus kemudian campurkan dengan apa segala bahan yang kau nak dalam kerabu  kau. Limau ,bawang,cili dan ect .
SIAP ! makan! . Rasanya seperti r perut lembu yang liat2 dan macam jeli-jeli sikit.
*mohon jangan melihat gambar ini dari sudut lain okay!




Cuba teka ini permandangan waktu bila??





situasi kebiasaan bagi gadis-gadis pingitan dikampung selain dapat menjimatkan kos minyak moror :p
ketepikan muka burn yang macam udang kara panas tu
Alhamdullilahh masih bernafas dalam menikmati kebesaran-Mu ya Allah..

SEBANYAK 130 RUMAH NELAYAN <b>TANJUNG DAWAI</b> DIBAIK PULIH

Posted: 19 Jan 2013 02:37 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) negeri Kedah mendapat peruntukkan RM1.3 juta bagi melaksanakan projek baikpulih 130 buah rumah nelayan di Tanjung Dawai. Pengarahnya, Mohamad Noor Had berkata, ...

02 di kuala ketil - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kuala ketil - Google Blog Search


B E R I T A K U I N . B L O G S P O T . C O M: ISU <b>KUALA KETIL</b> <b>...</b>

Posted: 12 Jan 2013 04:47 PM PST

Memang benar kata ramai kakitangan KUIN bahawa Jamil menjalankan pemerintahan ala Hitler. Jika kebajikan kakitangan diabaikan , kini giliran pelajar pula.
Pelajar kampus Stargate diarhkan berpindah ke kampus Kuala Ketil walaupun belum mendapat kebenaran operasi daripada pihak Kementerian Pengajina Tinggi kini dalam dilema.
banyak email pelajar telah dihantar kepada pihak admin mengadu nasib mereka di Kuala Ketil.
- KUIN langsung tidak membuat taklimat menyeluruh tentang proses perpindahan kepada pelajar terutamanya yang berkaitan penginapan dan asrama....
- Mereka terpaksa menyewa rumah yang lebih mahal daripada Taman Wira gara-gara buat kampus tetapi tida disediakan asrama
- Keselamatan pelajar siswi yang menyewa rumah amat membimbangkan , apatahlagi dengan isu gensterisme yang belum selesai.
- Pelajar seolah-oleh dibiarkan begitu sahaja tanpa dibantu untuk mendapatkan asrama sedangkan pada tahun lepas janji manis mengatakan , masalah asrama di KUIN Alor Setar akan selesai setelah berpindah ke Kuala Ketil... namun semuanaya hanyalah janji manis ..

02 di langkawi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di langkawi - Google Blog Search


Hari Pertama <b>di Langkawi</b> | ::: Kak Bunga Punye Blog :::

Posted: 29 Jan 2013 06:39 AM PST

Assalamualaikum w.b.t....kalau tak jawab berdosa, jawab sayang...hihi suke sangat dengar Maria Elena cakap ayat tu...papepun, kalau orang bagi salam kita kene jawab...>,<
Sesiapa yang ada baca entry KB yang lepas mesti tahu kan KB balik kampung mertua di Perlis...KB balik lama...seminggu di sana...wuwuwu dah dapat cuti kan...actually, KB nak hantar Jus Delima kat mertua KB..alhamdulillah, mak mertua KB minum jus ni elok darah tinggi dia...banyak khasiat jus nih..cer tanya encik google..hehehe  :)
Alang-alang dah sampai sana, lajak ke Langkawi ape salahnya kan? bukan selalu dapat balik kampung...=,= kitorang kat sana 3H2M...pepagi hari Selasa tu dah gerak ke Jeti Kuala Perlis...sampai je sana terus parking kereta dan dapat tiket feri terus naik feri...memang tak buang masa lah...:)
Dalam feri tak ramai orang...suka hati je nak duduk mana...of course lah KB nak duduk tepi tingkap...syiok sangat dapat tengok air laut...mendamaikan uolls...^_____^
 Cantik kan? Subhanallah....kagum sangat dengan ciptaan Allah s.w.t...
55 minit kemudian sampai ke Jeti Kuah, Langkawi...ohh mannn...sangat teruja bila dapat jejak kaki kat salah satu Tempat Pelancongan Terbaik di Malaysia....dan sejak dua menjak ni ramai sangat kengkawan KB kat FB duk post pasal bercuti di Langkawi...memang destinasi pilihan awal tahun 2013 agaknya....hehehe
Sampai je jeti...terus cari kereta sewa...dan akhirnya dapat kereta kat bawah ni...mesti tak pernah tengok kan? KB first time tengok...ni kereta Chana Era keluaran China...
mulanya KB nak sewa kereta auto je...tapi kereta tu tak berapa elok pulak...hurmmm terpaksa amik kereta atas nih...manual lak tuh...takda pilihan...sambar jela...huhuhuu mula-mula tu Ya Allah...kekok giler sebab clutch dia tak terasa kot...huhu ape lagi mula-mula bawak tu tentunya bunyi enjin mengaum-ngaum....hahahaha tapi alhamdulillah...pilihan KB nak sewa kereta ni adalah pilihan terbaik sebab kereta ni sangat jimat minyak....KB isi RM40 tahan sampai hari akhir kat sana....padahal satu Langkawi kitorang pusing....search internet...harga dia around RM31000 camtu...eh murah giler...yang penting percutian ni tak banyak membazir tuk isi minyak je...hehhee..
to be continue...................KB nak cerita tentang penginapan pulak lepas nih...jari dah kebas taip nih...esok jelah sambung...hehehe...TQ pada yang sudi singgah blog KB nih...=)

CiNtA HaTi Ku: percutian <b>di langkawi</b> - pulau dayang bunting

Posted: 24 Jan 2013 08:50 PM PST

ok ni cerite pasal hari kedua aku kat langkawi k.. aktiviti kedue kitorang adalah g ke pulau2... kebetulan mmg kitorang da beli tiket siap2 so pagi2 tu lepas brekpes kitorang berkumpul kat underwater world sebelum naik bot..masa nak g sana mmg aku pakai kan baju bese2 je kat wardah sbb cadang nak bg dia main air nnt..en.suami pn pakai baju sempoi jer.cume aku jer mls nak mandi so aku packing kan baju utk dorang berdue je.. janji kat underwater world tu pukul 9 pagi kitorang sampai awal..so ape lg posing2 je la dl dalam kerete...





da bosan bergambar dalam kerete kitorang bergambar kat depan underwater world lak.. semalam x sempat nk amik gambar kat depan so kite posing la banyak2 yer...








x lama tu baru la kitorang gerakx.silap aku kitorang berkumpul kat jeti..kat situ ramai da org berkumpul tp dorang x naik ngan aku la..sebab kat situ banyak travel agen yg buat island hoping ni..mcm aku ni aku amik tiket ms nak naik feri ke langkawi arge die RM30..kalau nak ikut kan boleh dpt kan lg murah dalam RM25 kat area pantai cenang tu tp kene pandai2 cari la yer.. kat sana kitorang di bagi stiker utk di lekat kan kat baju..motip utk kenal kot mane satu org2 yg naik bot tu..so sebelum naik bot wajib la bergambar dl..ohh ya kat situ ada gak kedai yg jual2 mknan ne la tau nnt da sampai pulau tu kelaparan nk mkn..tp kat setiap pulau tu ada je org jual makanan... macam aku, aku x beli pun sbb kitorang da beli siap2 makanan kat kl sebelum dtg sini..haaa excited x???

ok sekarang tibe masa utk naik bot..eh dalam bot tu kan kitorang je yg bawa budak yg lain sume nyer mcm couple2 mayb baru kahwin kot... so wardah la jadi perhatian diorang ms naik bot tu.. 1 boat tu muat dalam 15 org..aku duduk hujung sekali dkt ngan enjin so leh la nampak air laut berbuih2...sampai2 jer terus pakai jaket keselamatan igt kan wardah punye xde saiz sekali ada...suke lak die bl org pakai kan die jaket tu..comel je aku tgk die time tu..

ok time ni bot da laju n leh nampak da buih2 air laut..mmg laju giler aku rasa..nasib la wardah x menangis ms ngah laju tu..die releks je dok diam pandang air..ni 1st time die naik bot..dan macam bese la bl nampak air ayat die... maaa mandi...





ok pulau pertama yg kitorang g adalah pulau dayang bunting..kat tengah2 laut nnt bot akan di slow kan n kite akn di tunjukkan 1 permandangan gunung yg menyerupai orang mengandung..gambar mcm kat bawah ni yer.. kite leh nampak upe bukit tu mcm kepala, breast, perut n kaki.. haaa cube tgk mcm upe org ngah mengandung terbaring je kan..

eh aku ada gak search kat google ape sebenar nyer cerite pasal dayang bunting ni sbb aku sendiri pun x berapa tau sgt..so adalah aku jumpe 1 cerite ni kire cerite dongeng la x tau ar betul ke idak... jom kite bace sama2 yer....

Beberapa ratus tahun dahulu ada seorang jin bernama Mambang Sari duduk di Pulau Langkawi.
Pada tiap-tiap hari Mambang Sari dengan dayang-dayangnya pergi bermain-main di suatu tempat yang di panggil Pasir Telok Ayer Tahun.
Pada satu hari semasa mereka bersuka-sukaan di pantai pasir di Pulau itu, seorang jin bernama Mat Teja melihat mereka, dan Mat Teja jatuh kasih kepada Mambang Sari. Tetapi Mambang Sari tidak tahu langsung bahawa Mat Teja kasih kepadanya.
Selepas bermain-main di Pasir Telok Ayer Tahun, Mambang Sari dan dayang-dayangnya pergi mandi di Telok Lawak.
Tiap-tiap kalinya Mat Teja mengikut dari jauh kerana tidak berani mengatakan kasihnya kepada Mambang Sari.
Pergi ke Telok Ayer Tahun, Mat Teja kena lalui di suatu tempat yang dipanggil Diang. Maka, di tempat ini tinggal seorang tua bernama "Tuk Diang".
Pada suatu hari apabila ia lalu, Tuk Diang bertanya kepada Mat Teja ke mana ia hendak pergi.
Jawab Mat Teja, ia hendak pergi mengikut Mambang Sari kerana ia telah jatuh kasih kepadanya, tetapi ia tidak berani pergi hampir.
Tuk Diang beri petua kepadanya, ambil sebatang tabung buluh, pergi berjalan di pantai laut waktu air surut, kemudian tadah air mata duyung dengan tabung buluh itu di suatu tempat yang dipanggil Telok Kahar. Apabila dapat air mata duyung itu, basuh muka dengannya apabila ia lihat Mambang Sari.
Mat Teja turut seperti yang mana dipetuakan oleh Tuk Diang dan satu pun tidak ketinggalan. Ia pun berjalan di pantai laut dan sampailah di Telok Kahar waktu air surut. Maka dilihatnya seekor duyung duduk di atas batu dan air matanya jatuh meleleh di mukanya kerana air pasang telah meninggalkannya dan dia tidak dapat balik ke laut.
Apabila Mat Teja melihat duyung itu duduk terbeting di batu, ia pun tidak lengah lagi membuka tali pinggangnya di mana tergantung tabung buluh yang tersebut dan menadah air mata duyung itu. Apabila sudah dapat ia pun dengan segera balik ke Telok Lawak. Maka di sini ia dapati Mambang Sari sedang bersuka-sukaan. Mat Teja dengan tidak membuang masa menyapukan leher dan mukanya dengan air mata duyung itu. Apabila Mambang Sari melihat wajah Mat Teja ia pun jatuh kasih kepadanya.
Pada hari-hari kemudian yang berikut mereka duduk berkasih-kasihan, tetapi tidak duduk sama setempat. Ada kalanya mereka berjumpa di darat dan ada kalanya di laut.
Tidak berapa lama daripada itu Mambang Sari pun bunting dan balik ke suatu tempat yang dipanggil Dayang Beranak untuk melahirkan anaknya. Tujuh hari lepas bersalin anaknya meninggal dunia. Mambang Sari campakkan anaknya ke dalam sebuah tasik dan tasik itu pada masa ini dipanggil dengan nama TASEK DAYANG BUNTING.

sumber nye di sini yer . MITOS

ada yang aku dengar2 sesape yg x mumpunyai anak kalau minum atau mandi kat tasik tu akan di kurniakan anak.. betul ke tak tu aku x sure laa..itu sume kepercayaan org je la...tp aku rasa soal dapat anak ke tidak tu semua adalah kerja TUHAN so kite x le la nak percaya sangat...

Ok da abis bace kite sambung tgk gambar lagi yer....oh yeee lepas amik gambar "dayang bunting" tu kitorang terus di bawa ke tasik dayang bunting tu.. haaaa kat situ aku nasihat kan korang supaya berhati2 yer sbb kat situ byk sgt monyet2 berkeliaran..jgn la korang tunjukkan makanan korang kat monyet2 tu..nnt x pasal2 di rembat nyer terus..x sempat korang nak ckp x boleh monyet tu awal2 da amik dl..hihihi...tp comel gak la aku tgk monyet2 tu siap ada kendong anak lagi..mcm2 aksi monyet kat sana..so aku x lepaskan peluang utk amik gambar "model" ni la...wardah time tu nak pegang monyet tu aku ckp ni bkn monyet yg kite tgk aritu tu la..monyet ni kalau awk bg tangan awak abis dia tarik sekali naik pokok..die igt kan wardah anak die nnt..hihihih









time ni da turun dari bot nak naik ke atas tasik... nak naik kat atas tu korang kene daki anak tangga tau..perghhh pada makcik2 yg sakit lutut n xde kekuatan fizikal yg kuat aku saran kan korang jgn naik..korang duduk je kat bawah sambil tgk monyet..aku yg mude ni pun da rasa ketaq lutut ni kan pula yg da tua2..huhuhu tobattttt....tp bl da sampai kat atas tu rasa puas lak sbb kite akn nampak tasik air tawar yg boleh tahan besar nyer.. haaa kat situ korang boleh ar mandi manda...

















ok jom kite layan kan sesi mendaki tangga menuju ke puncak yer...time ni si kecik gagah nak naik tangga sorang2 tanpa bantuan mama n papa..waaa sgt eksyen tau ini budak.. die x tau kat atas tu lg byk tangga.. last2 terkengkang2 die naik tangga tu tegelak je aku tgk..nak x nk en.suami dukung die terus sbb lambat sgt nak tunggu die berjalan..



k x dpt nk amik gambar naik tangga tu byk2 sbb aku da mengah time tu..kamera mmg aku tolak ketepi la..masa nak naik ke atas tu aku rasa amik masa dlm 10 -15 minit kot kalau kite jalan laju la..tp sampai part atas tu mmg jalan dia agak kecik so kene ar ati2 sikit... samapai2 je kat tasik tu semua excited nak mandi..kitorang di beri masa 1 jam utk main2 kat situ lepas tu bot akan dtg semula utk bawa kitorang jalan2 kat tempat lain lak...



tp kitoang x bg pun die mandi...cume bg die main2 air ngan kaki je sbb lpas ni nk bg die mandi kat tempat lain...nangis2 die nak turun bawah tu main air sbb tgk budak2 kecik yg lain seronok main...






da sete main2 air terus kite org turun..masa nak turun ke jeti balik rasa kejap je xde lak rasa lama macam mule2 naik tu.. wardah kene dukung ngan ensuami la sbb xnk bg dia turun tangga sendiri..masa die kene dukung tu die siap lambai2 kat aku ckp bye..bye.. mama...waaaa seronok yer...mama ni xde sape pun nk dukung...

da sampai kat bawah kitorang bergambar lg..time ni baru best nak bergambar sbb org x ramai mcm mule2 sampai td.. masa tunggu bot datang keluar kan la makanan yg ada dalm beg tp sorok2 la sbb takut monyet dtg minta nnt..hihhi.. tgk je la aksi wardah makan keropok..bkn main suke lg dpt makan keropok maklumlah selalu mmg aku x bg die mkn keropok2 ni..ni 1st time die dpt mkn depan aku...belakang aku x tu la....






























x lama lpas tu bot sampai n next kitorang akan di bawa tempat bagi helang mkn lak... nnt aku cerite lg yer... perut da lapa ni masa utk isi perut dl.. k bye
 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved