ads

Jumaat, 7 Jun 2013

02 di changlun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di changlun - Google Blog Search


Celoteh Along: Kolej Matrikulasi Kedah, <b>Changlun</b>

Posted: 30 May 2013 03:45 AM PDT

As salam,

26/05/2013 - Sunday

Hari ini aku ke utara tanahair...Menghantar si Aishah sambung belajar ke Kolej Matrikulasi Kedah di Changlun...Baru sampai dari selatan dah ke utara pulak aku ni kan...Jauh perjalanan luas pemandangan....

Kita orang bertolak dalam pukul 10.30am...Kalau ikutkan perancangan hubby aku, dia nak bertolak lagi awal iaitu selepas Subuh...Biar benar you ni abang....Awat dok awal sangat...Tapi macam biasalah kan...Tunggu bini kesayangan dia ni kemas barang, mandi, bersolek dan sebagainya, maka itu yang delay sampai ke 10.30am tu...hehehe...Sorry abang....

Perjalanan memakan masa lebih kurang 5.5 jam....Omak aiiii!!! Jauh betul Chaglun ni....Nun kat ujung sinun...Memang terasa lama nak menyampaikannya...Anyway, alhamdulillah kita orang sampai kat area situ dalam pukul 4.30pm....Hubby aku drive sangat berhemah dan tak speeding....Sayang diaa....


Kita orang overnight kat The University Inn...Satu penginapan/hotel dalam Universiti Utara Malaysia (UUM)...Very affordable iaitu RM105.00 semalam...Masa aku call buat booking, katanya hanya bilik standard aje yang ada (2 katil single)...Aku fikirkan mestilah normal standard room, so aku pun terus booking 2 units...Rupanya, bilik standard punya lah luas...It's actually macam studio apartment yang boleh memuatkan 5 orang dalam satu unit...Kalau aku tahu aku booking satu unit aje...Nak buat macamanakan...Tak apalah demi keselesaan semua...

Lepas check in, kita orang keluar semula....Pergi pusing-pusing kat pekan Kangar and Arau and terus dinner kat area situ...Malas nak keluar-keluar lagi lepas ni...Nak rehatkan badan yang dah sememangnya lesu sangat dah rasanya ni....

27/05/2013 - Monday

Seawal pukul 7.30am, kita orang dah check out dari hotel...Perjalanan dari UUM ke Kolej Matrikulasi Kedah memakan masa lebih kurang 10 - 15 minit aje...Tak jauh sangat pun...Sebelum tu, kita orang singgah breakfast dulu kat Gerai Nasi Jagung Yusuf Jan...Excited pulak aku nak try...Aku order nasi jagung makan dengan ayam goreng dan kuah campur...Sedap jugak...Habis licin sepinggan aku makan....


Selesai breakfast, terus ke kolej untuk urusan pendaftaran Aishah...Hanya pelajar yang dibenarkan untuk membuat semua urusan...So ibu bapa diminta tunggu di khemah yang disediakan...Kebetulan ada pulak gerai jualan ala-ala pasar malam kat tepi khemah menunggu tu...Dapat jugaklah aku cuci-cuci mata sementara menunggu Aishah....
Habis urusan pendaftaran, terus kita orang ke asrama penginapan pelajar...Ditempatkan di Block C, Aishah berkongsi dengan 3 orang lagi dalam satu bilik...Sementara hubby aku dan Adam, memunggah barangan Aishah dari kereta, aku pulak tolong mengelapkan meja dan almari...Kesian pulak kalau tak ditolong....Sebabnya lepas ni, Aishah akan sibuk dengan minggu orientasi dia...
Tips untuk ibu bapa yang pertama kali menghantar anak ke asrama/kolej, berikut adalah senarai beberapa barangan yang perlu dibawa : 
  1. kain buruk - untuk mengelap almari pakaian yang berhabuk
  2. feather duster/penyapu bulu ayam
  3. wrapping paper - untuk melapikkan rak dalam almari
  4. pita pelekat/cellophane tape - untuk melekatkan wrapping paper tadi
  5. gunting/pisau - 
  6. hangers/penyangkut baju
  7. cadar/sarung bantal/selimut/bantal 
  8. baldi kecil
  9. baldi besar
  10. gayung
  11. toiletteries
  12. stationeries
  13. sabun basuh baju and softener
  14. berus baju
  15. baju kurung secukupnya 
  16. lingeries 
  17. baju sukan
  18. kasut sukan
  19. selipar
  20. telekung/sejadah
  21. kain batik
  22. baju tidur
  23. kasut (aku sediakan 2 pairs of flat shoes untuk kegunaan dia)
  24. Towel
  25. Bekalan makanan (biskut/minuman 3-in-1)

Ini adalah antara barang-barang yang perlu untuk kegunaan mereka semasa diasrama....

Pukul 11.00pagi, ibubapa/penjaga di arahkan ke dewan untuk mendengar taklimat...Sepanjang 2 jam taklimat tu, hubby aku dan aku terpaksa berdiri sebab dewan dah penuh...

Habis taklimat, kita orang keluar sebab nak cari sedikit barang lagi untuk Aishah....Sempat jugaklah aku singgah lunch kat KFC and tapaukan untuk Aishah...

Tepat jam 4.30pm, semua ibubapa/penjaga harus meninggalkan kawasan kolej...Inilah masa yang paling aku benci...Sejak semalam aku try nak control kesedihan aku especially depan Aishah tapi end up berderai jugak airmata aku ni....Tak boleh nak tahan tau!! Sorrylah Aishah, mama kau ni 'Neng Yatimah'...Senang benar menangis...Tengok drama sedih aje, habis tisu separuh kotak...Iyelah aku gunakan buat lap hingus, lap airmata...Tengok iklan sedih, berjurai-jurai airmata jugak...Tengok cerita Ombak Rindu kat wayang, sampai bengkak mata aku menangis...Baca email kisah sedih, pun boleh buat aku nangis...Sok set sok set menarik hingus....hmmmm

Walaupun Aishah dah pernah duduk asrama selama 5 tahun tapi aku tetap menangis jugak...Sebabnya apa tau, kali ini kolej dia lebih jauh...Tak mungkin aku boleh jenguk dia selalu...Itu yang buat aku sedih tu...

Guess what, dah masuk dalam kereta and sepanjang perjalanan pun aku still menangis...Nasib baik hubby aku dah faham sangat perangai bini dia ni...Untuk memujuk hati sedih aku ni and ditambah pulak keesokannya itu adalah birthday aku, terus hubby aku plan nak overnight kat Lumut...Yeayyy!!! suka...If lke this, aku bolehlah nangis lagi...Boleh dapat holiday selalu...hehehe...Larikkksss

Buat anakku Nik Nur Aishah, belajar rajin-rajin ye...Jadiklah contoh yang terbaik buat adik-adik...Ayah dan mama sentiasa memberikan sokongan yang padu dan tak berbelah bagi buat Aishah...We love you so much dear...

02 di kulim - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kulim - Google Blog Search


ZAKRI ALI: Gempar! Suara Wanita Mengilai Minta Tolong <b>Di Kulim</b>

Posted: 02 Jun 2013 09:00 AM PDT

Siah Kinor

KULIM – Penduduk Kampung Batu 4½ Sungai Ular digemparkan dengan 'gangguan' suara mengilai 'perempuan' meminta tolong.

Kakitangan awam, Aziz Othman yang menyewa rumah di kampung itu berkata, kejadian berlaku beberapa hari lalu sebaik sahaja dia tiba di rumah selepas selesai bekerja.

Menurutnya, suara menyeramkan itu didengari kira-kira jam 1.30 pagi apabila dia berada di bahagian dapur rumahnya untuk minum air, namun terdengar bunyi cakaran di atap bagaimanapun tidak diendahkan.

Dia kemudiannya pergi ke ruang tamu untuk berehat, sebelum terdengar bunyi tapak kaki berjalan di atas atap rumahnya.

Cangkung atas bumbung

Aziz berkata, sebaik sahaja bunyi objek berjalan itu terhenti, dia terkejut apabila terdengar suara perempuan mengilai dengan kuat di hadapan rumah.

"Ketika itu motosikal Kawasaki RR 150 yang saya miliki berada dalam rumah. Saya menolak motosikal saya keluar perlahan-lahan. Sebaik sahaja mengunci pintu rumah saya menghidupkan enjin motosikal.

"Alangkah terkejut apabila saya ternampak seorang wanita berambut panjang bermata merah menyala bercangkung di atas bumbung sambil memusing-musingkan kepalanya.

"Bimbang berlaku kejadian tidak diingini, saya terus meninggalkan rumah. Dari apa yang saya nampak, bunyi cakaran di atas atap itu berpunca dari rambutnya yang panjang," katanya kepada Sinar Harian.

Pengalaman menakutkan

Seorang suri rumah, Fatimah Abdul Ghani yang sudah enam tahun tinggal di kampung itu berkata, lembaga yang dilihat oleh mangsa merupakan puntianak yang sering terbang dan bertenggek di atas pokok dan atap rumah penduduk kampung.

Menurutnya, kejadian itu jarang berlaku dan ia menakutkan bagi mereka yang tidak pernah mengalami kejadian aneh seperti itu.

Katanya, sebelum mengilai, penduduk kampung akan terdengar bunyi orang meminta tolong dari jarak 50 meter di dalam kawasan ladang kelapa sawit di bahagian belakang rumah mereka.

"Saya memang ada terdengar suara perempuan mengilai dan ketawa dengan nyaring di bahagian hadapan rumah mangsa, bagaimanapun tidak saya hiraukan. Ini adalah kerana lembaga itu belum pernah masuk ke dalam rumah atau ganggu penduduk kampung.

"Selalunya lembaga yang dikatakan puntianak ini hanya akan berjalan di atas bumbung rumah sebelum terbang ke dalam hutan. Ramai kalangan penduduk di sini yang pernah mengalami pengalaman menakutkan itu," katanya.

Berlaku lewat malam

Seorang lagi penduduk, Zamri Othman berkata, kejadian aneh itu sering berlaku di kampung itu terutama pada waktu lewat malam, dimana lembaga dimaksudkan itu juga boleh menyerupai penduduk kampung lain dan berjalan berseorangan di tepi jalan.

Menurutnya, tanah yang didiami sekarang ini diwarisi dari keluarganya yang sudah meneroka kawasan itu sejak 100 tahun lalu.

Katanya, suatu ketika dahulu penduduk kampung menggunakan bantuan ilmu ghaib dan ilmu hitam selain menjadikan makhluk halus sebagai hamba.

Selain menjaga kawasan kebun dan ternakan, makhluk ini juga diarahkan untuk melakukan kerja berat seperti mengerjakan bendang dan banyak lagi.

"Apabila zaman berubah, ahli keluarga mereka yang membela atau mengamalkan ilmu hitam ini tidak mahu mewarisi ilmu yang dipelajari oleh nenek moyang mereka dahulu.

"Ini mengakibatkan kebanyakan makhluk halus itu tidak bertuan dan merayau di sekitar kawasan kampung," katanya.

02 di merbok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di merbok - Google Blog Search


#Black 505 Diadakan <b>Di</b> Padang <b>Merbok</b>, Kuala Lumpur - Selangorku

Posted: 04 Jun 2013 10:18 PM PDT

PETALING JAYA, 5 JUN: Penganjur Perhimpunan Aman #Black 505 memilih Padang Merbok sebagai tapak perhimpunan yang diadakan pada 15 Jun nanti.

Menurut Pengarah Startegi PKR, Rafizi Ramli, keputusan tersebut diambil selepas mengambil kira pandangan Polis Diraja Malaysia yang menggesa perhimpunan itu tidak melibatkan Dataran Merdeka.

Himpunan tersebut merupakan kesinambungan dari himpunan-himpunan yang diadakan di seluruh negara sebelum ini bagi membantah keputusan pilihanraya ke-13 yang didakwa terpesong kerana penipuan.
"Surat makluman kepada pihak pemilik Padang Merbok dan PDRM akan dihantar hari ini sebagai memenuhi keperluan Akta Perhimpunan Aman dalam tempoh 10 hari seperti yang dituntut oleh pihak PDRM," kata Rafizi dalam sidang media bersama PKR, PAS dan DAP di ibu pejabat PKR di sini pagi tadi.

Menurut beliau surat yang ditandatangani oleh pemimpin ketiga-tiga parti itu dihantar ke Balai Polis Dang Wangi Kuala Lumpur dan DBKL selaku pemilik padang.

Menurut Rafizi lagi perhimpunan ini diteruskan bagi menolak penipuan dan penyelewengan yang berlaku dalam Pilihan Raya Umum ke-13 lalu dan menuntut reformasi sistem pilihan raya.

Antara tuntutan reformasi sistem pilihan raya tersebut termasuklah menuntut semua ahli Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) meletak jawatan dan melantik ahli-ahli interim baru SPR dengan persetujuan bersama Pakatan Rakyat (PR), Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) dan kumpulan rakyat lain.

PR turut menuntut pilihan raya semula diadakan di kawasan yang terbukti berlaku penipuan terutamanya di 30 kerusi parlimen yang mempengaruhi keputusan pilihan raya.

Manakala tuntutan ketiga pula, menuntut pindaan undang-undang pilihan raya bagi menghentikan SPR melakukan persempadan semula seperti yang berlaku sekarang sehinggalah semua ahli-ahli interim baru SPR dilantik semula.

"Perlantikan ahli SPR perlu mendapat sokongan dua pertiga Dewan Rakyat dan memenuhi tuntutan BERSIH selama ini untuk memastikan pilihan raya benar-benar adil dan bersih," kata Rafizi lagi.

Selain Rafizi, turut hadir dalam sidang media tersebut Ahli Parlimen Sg Petani, Datuk Johari Abdul dari PKR, Ahli Parlimen Seremban, Anthony Loke mewakili DAP dan Adun Batu Buruk Dr Syed Azman Syed Nawawi dari PAS.

Pendapat Anda

Pendapat

02 di gurun kedah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di gurun kedah - Google Blog Search


BLOG KEDAH: 02 <b>di gurun kedah</b> - Google Blog Search

Posted: 18 May 2013 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Venoth&#39;s Culinary Adventures: Restaurant Thian Hoe @ <b>Gurun</b>, <b>Kedah</b>

Posted: 18 May 2013 12:00 AM PDT

Restaurant Thian Hoe is one of the famous restaurants in Gurun, Kedah. It is located right alongside the main trunk road, beside a Shell station and not very far away from the foothill of Mount Jerai. 

It is mainly famous for it's Duck Soup Kuey Tiow which is served in the mornings right up to lunch. As we were in the vicinity today, we decided to drop by for lunch but once we arrived here, we got to know that that dish was sold out for the day. 

Once we were told that, we then asked the boss what else they serve and he mentioned that they do all the usual Chinese dishes as well. We decided to go for that then. We went through a few of the items we wished to order and off he was. He also informed us that usually the Duck Soup Kuey Tiow is sold out by about 12.30 pm and we had only arrived here at about 2 pm. That is why the restaurant seems a little empty at this time. Right after leaving us, he then went into the kitchen which is open air in concept and did the cooking himself. Of course, there were many there who were helping him with the preparations. Within a short while, the dishes started arriving.

For a small town, the fish is definitely not cheap but I still think that it is okay. The preparation was also slightly different compared to the type we get in Central Peninsular Malaysia. There were loads of pickled vegetables on the fish which I found to be unique as well. As for the taste, the fish did score well. It was well cleaned and did not have the usual smell. It could have been fried to a little more crisp level but still this was good enough. Definitely a different style of preparation. I would rate this dish at 8/10 .

The next dish that we ordered was the above Claypot Tofu. This is the small version and is surely sufficient for three pax. I would say that this dish was very well done. Everything was absolutely perfect and there is no room for me to comment at all. I would rate this dish at 10/10 .

The above Kangkung Belacan was absolutely heavenly. The Belacan paste was of a good quality and fresh and he had sparingly used it in the dish. It was also spiced well and there were loads of sliced chicken meat in the dish. This practice of putting chicken into this dish was also something unique that I had observed here only. I would again rate this dish at 10/10 .
As there were only two of us, the above dishes were more than enough and I too needed to keep myself awake as I was driving onwards to Kulim. If you happen to be in Gurun, do give this restaurant a try and it is worth while the effort of finding this restaurant. Do use the GPS coordinates as the address may be difficult to search. Two key landmarks here are the Shell Station and the Foothill of Mount Jerai and you should not miss this place. 
Address: Lot 6740, Jalan Besar, 08300 Gurun, Kedah, Malaysia.
GPS: N05° 48.980′ E100° 28.695′
Opening Hours: 0800 - 2230 Daily 

02 di kodiang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di kodiang - Google Blog Search


BLOG KEDAH: 02 <b>di kodiang</b> - Google Blog Search

Posted: 27 May 2013 01:07 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KEDAH: 02 <b>di kodiang</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2013 01:21 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KEDAH: 02 <b>di kodiang</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Apr 2013 01:58 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KEDAH: 02 <b>di kodiang</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Apr 2013 02:20 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KEDAH: 02 <b>di kodiang</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Mar 2013 01:27 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

kajian mengenai dialek kedah dengan bahasa melayu baku <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 07 Mar 2013 11:44 AM PST

FAKULTI SAINS SOSIAL KEMANUSIAAN

SKBL 2113

APLIKASI KOMPUTER DALAM  LINGUISTIK

TAJUK : KAJIAN MENGENAI DIALEK KEDAH DENGAN BAHASA MELAYU BAKU DI DAERAH KODIANG

NAMA PENSYARAH :

DR. ZULKIFLI BIN AHMAD

NAMA & NO. MATRIK PELAJAR :

NURSYAKIRAH BINTI NORDIN

A 137318

 

 

BAB I

PENDAHULUAN

1.1              PENGENALAN

Dialek merupakan satu bentuk bahasa yang digunakan dalam sesuatu daerah atau oleh sesuatu kelas sosial yang berbeza daripada bahasa standard. Menurut Edward Sapir, dialek dikenali sebagai bentuk percakapan tempatan yang berbeza dengan bentuk bahasa kesusasteraan. Maka, bolehlah dirumuskan bahawa dialek merupakan satu bentuk percakapan yang berupa tempatan yang terhad kepada kawasan-kawasan tertentu sahaja.

Bahasa Melayu Kedah merupakan salah satu dialek yang dituturkan oleh masyarakat Malaysia di Negeri Kedah, Pulau Pinang, Perak, dan Perlis. Bahasa Melayu Kedah juga dipertuturkan di Wilayah Selatan Thailand iaitu Satun.

Penduduk di Trang, Thailand juga menuturkan bahasa Melayu Kedah dengan pengaruh bahasa Thailand. Penutur dialek Melayu ini keseluruhannya dianggarkan lebih 4 juta (sekitar 3,1 juta penutur bahasa ibunda dan selebihnya digunakan sebagai bahasa kedua). Selain negeri-negeri tersebut, dialek ini juga dituturkan di selatan Myanmar dan sebuah tempat di utara Sumatera. Masyarakat setempat merujuk kepada Bahasa Melayu Kedah ini sebagai loghat utara (dialek Utara-oleh Malaysia) dan pelat Kedah (dialek Kedah di Negeri Kedah).

Bahasa Melayu Dialek Kedah juga boleh dibahagikan kepada beberapa subdialek yang diterdiri daripada Kedah Persisiran (standard), Baling ataupun Kedah Hulu, Kedah Utara, Perlis-Langkawi, Pulau Pinang dan lain – lain (Luar Malaysia).

 

1.2              PERNYATAAN MASALAH

Kajian yang dilakukan secara komprehensif dan betul akan dapat menghasilkan sebuah dapatan kajian yang baik. Kajian yang dijalankan ini adalah untuk mengetahui perbezaan yang terdapat dalam dialek Kedah Kodiang dengan bahasa Melayu baku berdasarkan aspek-aspek linguistik seperti aspek dari segi sebutan, pembentukan kata, penggunaan ayat, semantik dan juga pragmatik.

1.3              SOALAN KAJIAN

Persoalan yang timbul dalam kajian ini ialah seperti berikut:

1.3.1    Apakah sama sebutan yang terhasil bagi sesuatu perkataan di antara dialek Kedah Kodiang dan bahasa Melayu baku?

1.3.2    Apakah proses pembentukan kata yang berlaku dalam dialek Kedah Kodiang dan bahasa Melayu baku?

1.3.3    Adakah sama sistem tatabahasa dan susunan ayat yang digunakan dalam dialek Kedah Kodiang dan bahasa Melayu baku?

1.3.4    Bagaimanakah sesuatu perkataan yang sama boleh mempunyai makna yang berbeza dalam dialek Kedah Kodiang dan bahasa Melayu baku?

1.3.5    Apakah ada penggunaan bahasa mengikut situasi yang berbeza di antara dialek Kedah Kodiang dan bahasa Melayu baku?

 

 

1.4              OBJEKTIF KAJIAN

1.4.1    Mengenal pasti perbezaan sebutan di antara dialek Kedah Kodiang dan bahasa Melayu baku.

1.4.2    Melihat aspek pembentukan kata yang hadir dalam dialek Kedah Kodiang dan bahasa Melayu baku.

1.4.3    Meninjau aspek penggunaan ayat/tatabahasa dalam dialek Kedah Kodiang dan bahasa Melayu baku.

1.4.4    Menyelidik perbezaan makna kata yang berlaku antara dialek  Kedah Kodiang dan bahasa Melayu baku.

1.4.5    Mengenal pasti perbezaan yang terdapat dalam penggunaan bahasa mengikut situasi yang berbeza di antara dialek Kedah Kodiang dan bahasa Melayu baku. Sebagai contohnya penggunaan bahasa dalam situasi formal di pejabat antara majikan dan pekerja.

 

 

1.4    SKOP KAJIAN

Skop kajian ini adalah di Kodiang yang merupakan salah satu tempat yang terletak di negeri Kedah Darul Aman. Skop kajian ini dipilih kerana berdasarkan latar belakang responden yang lahir di negeri Kedah, anak jati dan menetap di Kodiang, Kedah. Responden merupakan salah seorang mahasiswa yang belajar di UKM, Bangi, Selangor.

 

1.5    KESIMPULAN

1.5.1    Sebagai kesimpulannya, kajian yang ingin dijalankan oleh pengkaji diharapkan dapat memenuhi objektif yang sebenar. Hasil yang baik akan diperoleh sekiranya kajian ini mengikut prosedur-prosedur yang telah ditetapkan.

 

BAB 2

KOSA ILMU (kiv)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BAB 3

METODOLOGI KAJIAN

3.1       PENGENALAN

Metodologi kajian atau kaedah kajian merupakan kaedah dan teknik mereka-bentuk, mengumpul dan menganalisis data supaya dapat menghasilkan bukti yang boleh menyokong sesuatu rumusan.

Metodologi menerangkan cara sesuatu sesuatu masalah disiasat dan sebab sesuatu kaedah dan teknik tertentu digunakan.

Tujuan metodologi ialah untuk membantu memahami dengan lebih luas lagi tentang pengaplikasian kaedah dengan membuat huraian tentang proses kajian.

 

 

3.2       SAMPEL KAJIAN

Sampel kajian yang digunakan dalam kajian ini ialah terdiri daripada seorang responden yang berasal daripada negeri Kedah iaitu di Gurun berumur 22 tahun. Responden merupakan seorang anak jati dan penutur natif dialek Kedah.

 

3.3       ALAT KAJIAN

Kaedah atau metodologi kajian yang akan digunakan untuk mengumpul maklumat adalah seperti berikut:

3.3.1    Soal selidik.

Soal selidik dibuat dengan menggunakan kaedah kuantitatif iaitu menggunakan perisian "Survey Monkey". Soalan-soalan didraf terlebih dahulu dan dimasukkan ke dalam perisian "Survey Monkey". Soalan yang telah siap didalam perisian "Survey Monkey"akan dihantar kepada responden untuk dijawab oleh responden tersebut.

3.3.2    Rakaman.

Rakaman video akan dilakukan dengan menggunakan perakam video di telefon dan rakaman suara dengan menggunakan MP3.

 

 

3.3.3    Blog

Blog digunakan untuk memaparkan setiap hasil kajian yang telah saya lakukan dan perolehi dengan menggunakan wordpress.

3.3.4    Antconc

3.3.5    Video converter

3.3.6    Soundcloud

 

3.5       KESIMPULAN

Metodologi kajian yang dipilih diharapkan dapat membantu pengkaji menjayakan kajian yang dijalankan seterusnya memperoleh hasil kajian yang terbaik.

BLOG KEDAH: 02 <b>di kodiang</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Feb 2013 01:37 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Azrul 3R: PROGRAM 3R <b>DI</b> SJK LAM MIN, <b>KODIANG</b>

Posted: 07 Aug 2012 07:55 AM PDT

AKTIVITI KUTIPAN BARANGAN KITAR SEMULA DI SJK LAM MIN, KODIANG
Selain aktiviti kutipan barangan kitar semula dijalankan di SMK Mergong, Alor Setar pada 7 Ogos 2012, aktiviti yang sama juga dijalankan di SJK Lam Min, Kodiang oleh staf-staf daripada Pejabat PPSPPA Cawangan Kubang Pasu. 


Antara warga kerja yang terlibat ialah Puan Banian Binti Zulkifli dan En Mohd. Syolehhin bin Abu Bakar daripada Pejabat PPSPPA Cawangan Kubang Pasu. Sebanyak 560 kg barangan kitar semula yang terdiri daripada kertas, botol plastik dan besi yang dapat dikumpul, diasingkan dan dijual kepada pihak vendor atau pusat kitar semula terdekat. Hasil jualan barangan kitar semula tersebut ialah sebanyak RM 170.00 lebih.

misi bantuan kemasyarakatan pada mangsa ribut taufan <b>di kodiang</b> <b>...</b>

Posted: 07 Apr 2013 04:14 PM PDT

Kejadian ribut taufan melanda di Kodiang Pida 2 pada 01 April 2013 mengakibatkan 63 rumah mengalami kerosakan teruk juga kerosakan peralatan asas... 

Dengan kejadian tersebut, terbentuknya Operasi Misi Bantuan Kemasyarakatan dari Pasukan Tindakan Cemas Malaysia Wilayah Utara, Kedah yang diketuai oleh Marshal Dato Seri DiRaja Mohamed Setifani , Ketua Turus Wilayah Utara dan dibantu oleh Komander Mohamad , Komander Pertadbiran Wilayah Utara.

Bantuan yang diberikan adalah dalam bentuk membaik pulih rumah yang mengalami kerosakan juga lain lain bantuan. Operasi bermula pada 01 April 2013 hingga kini.

Pada sesiapa yang ingin memberi bantuan pada mangsa ribut sila hubungi Komander Mohamad ditalian 011-15442376










02 di jitra - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di jitra - Google Blog Search


Pengedar Shaklee <b>di Jitra</b>, Alor Setar dan Sekitarnya - My Name is <b>...</b>

Posted: 03 Jun 2013 07:27 PM PDT

Alhamdulillah

Orang-orang Jitra , Alor Setar dah boleh tepuk tangan.. Shaklee makin dekat di hati anda. Bagi mereka yang berada di sekitar  Jitra, Alor Setar dan kawasan sekitar yang berhampiran boleh dapatkan Shaklee dengan harga istimewa daripada Pengedar Sah kami : 


Rashida Ramli
Pengedar Shaklee Utara

Kedah ( Jitra, Alor Setar dan Sekitarnya)
017-5204717
FB : Rashida Shida



#Untuk konsultasi dan maklumat lanjut, boleh hubungi saya :
Munirah Hazam
Pengedar Shaklee Utara dan Malaysia - Kedah (Sungai Petani, Gurun, Jeniang, Bukit Selambau, Kuala Ketil)
Email : munirah.hazam at gmail.com
Sms/Whatsapp : 019-5768 456
Page : Munirah Hazam
FB : Munirah Hazam

02 di baling - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di baling - Google Blog Search


MOUNTDWELLER: Tok Guru <b>Di Baling</b> Taik

Posted: 24 May 2013 06:04 PM PDT

Bila sebut Tok Guru teringat saya akan satu pengalaman saya sendiri berhadapan dengan seorang Tok Guru. Masa itu umur saya dalam belasan tahun

Satu petang saya beritahu Ayah yang saya ingin melawat dan berjumpa dengan Sidi Abdul ***** yang sangat gah namanya ketika itu di dalam mendakwah rakyat tanpa terikat dengan apa-apa pertubuhan atau parti politik (Pendakwah bebas)

Beliau menjalankan kerja dakwah dengan sungguh gigih dari selatan Thai sehingga ke Johor tanpa bantuan meterial dari mana-mana pihak kecuali kalau ada pun dari hasil sedekah dan hadiah dari orang-orang yang pemurah

Apabila saya memberitahu dan meminta izin Ayah, Ayah tersenyum dan gembira. Ayah benarkan saya pergi.

Sidi ini tinggal di satu daerah di Kuala Terengganu. Di situlah beliau menetap dan mengadakan kuliah agama

Pada kesokan petangnya saya ke KualaTerengganu dengan menonggang motorsikal bersama seorang kawan. 

Setibanya di daerah itu, saya bertanyakan lokasi rumah Sidi kepada orang-orang di kampung itu, saya ditunjukan rumahnya yang bersebelahan dengan masjid. Saya tiba di situ selepas waktu isyak.

Setelah memberi salam, beliau sendiri yang menjemput saya naik kerumah dan bertanyakan tujuan saya menemuinya. Setelah saya beritahu tujuan saya dan bersembang sebentar, saya dan kawan saya diajak makan malam di rumahnya.

Pada masa itu saya nampak Sidi diserang selesema yang teruk sehinggakan tuala 'good morning' sentiasa ditekapkan di hidung kerana 'running nose'

Selepas makan kami bersembang sehingga ke jam satu pagi. Dari situlah saya dapat tahu yang Sidi adakan rakan Ayah saya. Saya masuk tidur bila Sidi menunjukkan bilik untuk saya tidur. 

Dari bilik inilah yang menibulkan rasa kagum saya terhadapnya. 

Setelah saya masuk ke bilik dan baring sebelum terlena saya mendengar Sidi melakukan solat sunat dan berzikir sehinggalah saya terlena. Entah jam berapa ketika itu tidaklah pula saya tahu.

Ketika saya terjaga pada jam lima pagi keesokannya sebelum saya bangkit, saya mendengar yang beliau masih berzikir. Saya terfikir agak bilakah Sidi tidur dan kalau beliau tidur berapa jamkah beliau tidur? Dalam keadaan demam begitu dan ditambah pula dengan 'running nose' yang teruk beliau masih lagi gigih beribadat. Saya yang masih belasan tahun umurnya pun tidak mampu berbuat begitu.

Saya mandi dan bersolat subuh berjemaah di masjid yang diImami oleh beliau. Selesai solat dan berwirid beliau menyampaikan pula kuliah subuh sehingga jam sembilan pagi.

Saya diajak lagi bersarapan di rumahnya. Saya ingatkan di rumah yang saya tidur malam tadi tetapi sebaliknya saya diajak ke rumah yang lain pula tetapi di dalam perkarangan yang sama. 

Di situ barulah saya tahu yang rumah ini adalah rumah yang dikhaskan untuk isteri pertama dan keduanya. Rumah yang saya bermalam malam tadi adalah rumah isterinya yang ke tiga.

Satu lagi yang mengagumi saya di rumah ini. Rumah ini kungsikan bersama isteri pertama dan isterinya yang kedua. Mereka hidup serumah dengan damai dan melakukan kerja-kerja rumah bersama malah pada pagi ini saya lihat isteri ketiganya juga berada di sini untuk membantu dua isteri yang lebih tua itu.

Selepas bersarapan kami bersembang lagi. Sebenarnya bukanlah bersembang dalam erti kata sebenarnya kerana banyak perkara yang dicurahkan kepada saya sejak kami bersama pada malam tadi lagi. Banyak juga perkara yang beliau minta saya tulis dan catat untuk hafalan serta kaifiatnya.

Sehinggalah masuk waktu solat jumaat, kami pun sama-sama ke masjid bersolat jumaat seterusnya makan tengahari juga di rumahnya.

Saya bertanya kepadanya apakah kerja harian untuk nafkah keluarga. Beliau jawab yang dia berkerja bermajikankan Allah dan rezeki yang Allah kurniakan adalah gajinya. Itulah yang menyara keluarganya dan belanja untuk pelajaran anak-anaknya.  Pada masa itu ada anaknya di Universiti dan ada yang belajar di Kolej Islam Kelang.

Dengan tegas beliau berkata kepada saya bila kita tunaikan hak Allah dan kita bekerja untukNya maka Allah akan limpahkan rezeki yang bukan setakat cukup keperluan tetapi agak mewah!

Selepas makan tengahari saya mohon diri untuk pulang. 

Di perjalanan pulang saya terfikir bilakah Sidi tidur? Bilakah beliau berehat? Sebab sejak saya tiba di rumahnya malam tadi dan sehingga saya meninggalkan rumahnya beliau masih belum berehat. Malah malam tadi entahkan tidur, entahkan tidak. Kuat sungguh Allah kurniakan semangat dan kudrat kepadanya.

Setiba saya di rumah, Ayah berada di rumah dan bertanyakan kisah dan apa yang saya dapat dari Sidi. Saya pun ceritalah kepada Ayah dari A sehingga Z. Pada raut wajahnya saya nampak kegembiraan dan bangga.

Ayah bercerita kisah silam tentang Sidi ni. Rupanya di dalam kerja menyampaikan dakwah banyak bahaya dan cabarannya.

Beliau pernah ditembak dalam cubaan membunuhnya ketika beliau berdakwah di Selatan Thailand. Beliau ditembak ketika sedang Solat tetapi sebaliknya yang terkena peluru adalah sipenembak itu sendiri dan mati. Kampung yang dimaksudkan memang kampung yang penduduknya tidak berapa kenal Allah dan dipenuhi maksiat

Dari cerita itu saya teringatkan pesanan Sidi, bila saya datang pada lain masa beliau akan mengijazahkan 'Ilmu Hidup' kepada saya. Semasa di rumahnya tadi bila beliau sebut 'Ilmu Hidup', saya terpinga-pinga dan tersengih-sengih tapi tidak pula saya bertanya apakah ayat dan bagaimanakah pula amalannya.

Ayah saya juga bercerita yang Sidi pernah dibaling taik (najis manusia) ketika sedang berceramah di satu tempat. Tetapi balingan itu tidak mengena sasaran. Rupanya Sidi bukan saja berceramah dan memberi kuliah di masjid tetapi beliau juga berceramah di tempat terbuka sebagaimana orang politik sekarang lakukan.

Yang anihnya sipembaling taik tadi bila pulang, najisnya sendiri keluar tidak berhenti-henti sehinggalah sipelaku itu datang memohon maaf kepada Sidi. Selepas didoakan oleh Sidi, barulah najis yang keluar itu berhenti! 

Sebenarnya saya teringatkan kisah ini bila saya terbaca satu N3 dari blog mutaligat yang bertajuk Kisah benar maki Tok Guru

02 di pendang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

02 di pendang - Google Blog Search


KedahLanie.info: Antara punca MAT SABU kalah <b>di PENDANG</b>..!!!

Posted: 14 May 2013 05:50 PM PDT

Ahli Pas didakwa sabotaj parti
PENDANG -  'Kami terima kekalahan ini'. Itu luahan Timbalan Yang Dipertua Pas Kawasan Pendang, Datuk Dr Mohd Hayati Othman dengan kekalahan Pas kawasan itu pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu.

Menurutnya, kejatuhan Pas kawasan itu berpunca daripada ahli parti itu sendiri yang dikenal pasti telah mensabotaj parti apabila ada antara mereka yang tidak keluar mengundi, menyokong calon Bebas dan merosakkan kertas undi serta tidak memulangkan kertas undi.

"Kira-kira lebih 10 peratus ahli Pas dikenal pasti sabotaj parti dan keadaan ini tidak sepatutnya berlaku dimana ia begitu mengecewakan parti.

"Pas terima kekalahan ini dan berharap agar kepimpinan yang baru dapat meneruskan program disusun demi kesejahteraan rakyat," katanya kepada Sinar Harian.


Mohd Hayati berkata, tindakan sabotaj parti itu berlaku apabila ada kalangan  ahli parti merasa tidak berpuas hati apabila bantuan yang dimohon mereka tidak berjaya sehingga menimbulkan perasaan marah.

Katanya lagi, pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang diberikan Barisan Nasional (BN) turut mempengaruhi pengundi-pengundi Melayu dan Siam.

"BR1M turut mempengaruhi penduduk luar bandar yang hidup dalam kesempitan menyebabkan mereka goyah setelah menerima BR1M.

"Penduduk luar bandar hanya fikirkan jangka masa pendek tanpa memikirkan manifesto Pakatan Rakyat (PR) yang menjamin kebaikan untuk jangka masa panjang," katanya.

Sementara itu, katanya lagi, tindakan 14 jawatankuasa Pas yang bertindak keluar daripada parti itu beberapa bulan lalu sedikit memberi kesan kepada kejatuhan Pas pada PRU13 pada 5 Mei lalu.

Bekas Ahli Parlimen Pendang itu turut memaklumkan bahawa Pas kawasan itu juga kesal dengan dakwat kekal yang disediakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dikatakan mempunyai unsur penipuan apabila Pas Pendang telah membuat tiga laporan polis mengenai kewujudan pengundi hantu.

"Tiga laporan polis telah dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Pendang setelah mendapati tiga nama telah mengundi sedangkan pengundi-pengundi itu belum lagi mengundi.

"Kejadian itu berlaku di Bukit Jambul, Guar Kepayang, Air Puteh," katanya.

 

BLOG KEDAH

Copyright 2010 All Rights Reserved